Wiejski eksperyment Pat - ogrodowe plany 2013

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
dzieci2
200p
200p
Od: 20 lip 2011, o 19:52
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Wiejski eksperyment Pat - ogrodowe plany 2013

Post »

Ja tam zdecydowanie nie jestem ekspertem ogrodowym, ale Twoje wątki (wszystkie) czytam regularnie, i jedynie czego brakowało w Twoim ogrodowym wątku w zeszłym roku to... Ciebie, ale oczywiście jesteś na 200 % usprawiedliwiona.

Pozdrawiam i życzę wszystkiego najlepszego w nowym roku 2012
;:196
Asia
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2012, o 14:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

No właśnie wstawienie planu bez legendy jest oznaką zdechlactwa :) Nie miałam siły dodać do niego opisu, a teraz nie wiem, czy warto, bo tak fajnie idzie Wam zgadywanie :D Ale dooobra, wyjaśnię:

- wiśnie i inne czereśnie - tekst mi się zlał w jedno :wink: W tamtym zakątku rosną trzy wielgachne czereśnie, przy płocie największa grubo powyżej 10 metrów, widoczna też na zdjęciu z fazy kwitnienia. Przed nią dwie mniejsze...maleństwa takie 5 metrowe :roll: Wszystkie trzy zdziczałe, owoce mają wielkości jagód, docelowo zostanie ta największa jako drzewo ozdobne, te mniejsze z przodu do wycięcia, bo rosną tak ni przypiął ni przyłatał, a pożytku z nich konsumpcyjnego i tak nie ma.

Przy okazji, wszystkie drzewa oznaczone krzyżykiem są do potencjalnego wycięcia, oprócz lipy...ją chcę uratować, ale nie wiem jak :( Też ma powyżej 10 metrów, wczesną wiosną wyglądała na uschłą, ale koło maja na teoretycznie suchym pniu, wypuściła na kilku gałęziach liście, więc myślałam, żeby ją tak ciachnąć o 1/3, to może odżyje?

A wiśnie i inne tam, to mały gąszczyk samosiejek wiśni, śliw...widziałam tam też bez i jeszcze jakieś chaszcze: owocowe do wycięcia, ozdobne do przeniesienia

- auta: a tak sobie pomyślałam, że jak się dorobimy, to wywalić w kosmos te wszystkie rośliny, wylać betonem i przytulny parking zrobić :D Tak serio, to miejsca o dużym natężeniu ruchu: przez obie te bramy wjeżdżają auta z betonem, deskami i takimi tam. Myślałam, że będziemy korzystać tylko z tylnej bramy...do dnia, w którym eM oznajmił że jutro przyjeżdża betoniarka i przez tylną bramę nie da rady i musiałam w godzinę wysadzić wszystko co sobie posadziłam oraz z łzami w oczach usuwać groszek pachnący :( To teraz ku pamięci sobie zaznaczyłam, gdzie absolutnie nie sadzić :wink:

- przedogródek z dalią i nawłocią (rosła koło bzu) oraz z nasturcją (rosła z drugiej strony bramy) niestety idzie na pastwisko...piesek nasz kochany go sobie upodobał i wydeptał na płasko...stąd też pomysł z płotem na linii końcowej domu i stodoły - w ten sposób w przedniej części będzie mieć wybieg i nie będzie mi triumfalnie latać po całym ogrodzie z wykopanymi cebulkami i roślinami w zębach :evil:

Generalnie w zeszłym sezonie cała ziemia przygotowana do sadzenia, jaką miałam to rabata słoneczna i ta część przedogródka, więc siedzą tam wszystkie posiadane rośliny, ale nie jest to ich miejsce docelowe.

a jeśli chodzi o żywopłot to do obsadzenia są dwa okolo 50-metrowe odcinki: jeden ten widoczny na moim planie: ze świerkiem, lipami etc. Leży przy dość ruchliwej drodze i chciałabym żeby był w miarę gęsty i izolujący ogród. Drugi to linia od wiśni i innych :wink: w dół rysunku, wzdłuż rzeki - tu muszę jeszcze dokładnie wyrysować, bo mi się nie zmieściło... Tam jest z jednej strony łatwiej, bo nic nie rośnie, a drugiej gorzej, bo jest lita glina i kępy takiej na wpół zdrewniałej trawy do pół metra wysokości. Jak się zima zdecyduje, czy nadchodzi czy nie, to cały pas zleję roundapem a potem glebogryzarka i dołki z dobrą ziemią.

Żywopłot ma być krzaczasty z drzew i krzewów ładnie kwitnących wiosną i/lub fajnie przebarwiających się jesienią (z tego względu ligustr raczej odpada :wink: )...ale dokładna lista chciejstw wkrótce, bo muszę notatki odkopać.
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

Lekturę zostawiam sobie na wieczór, bo jak się wciągnę, to rzucę robotę, a to przecież nie wchodzi w grę.
Pozdrawiam zatem domowo i ogrodowo i spadam stąd ;:196
Awatar użytkownika
smirka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lut 2009, o 12:44

Post »

Wszystko przeczytałam,bo tylko teraz mam czas,jezeli chodzi o żywopłot to może dereń albo forsycja a i może być krzewuszka podpowiadam bo z lektury wynika ,że marzy Ci się kwitnący,a może być też dzikie wino lub wiciokrzew te to dopiero dają widowisko kolorów jesienią,
pozdrawiam
Awatar użytkownika
ra_barbara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2010, o 10:51
Kontakt:

Post »

Pati masz pięknie ;:215 i ja bym tam póki co, nic nie robiła jedynie stare kafle i inne gałezie wyrzucić, wygrabić i zostawić na jakie 2 lata nie marnuj czasu, remontuj górę, łazienkę nie użytkową rysuj, skrobaj zaczęte schody, posadzki szlifuj.W ogrodzie zostaw artystyczny nieład byle bałaganu nie było to naprawdę piękny naturalistyczny ogród ;:215 Dzieci podrosną, za narzędzia ogrodowe chwycą, będziesz miała pomocników a przy okazji lekcja dla nich na przyszłość...wspomnienia....
Abyście tylko potrafili położyć kwiaty pomiędzy smutnymi liśćmi życia! aktualny Co w trawie piszczy-2014-2017
Cz.1. cz.2. cz.3.Dziergam...bo lubię
Marzenka79
1000p
1000p
Od: 27 lis 2011, o 22:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Pati czyli tzw żywopłot nieformowany-czyli derenie,forsycje,żylistki,migdałki,wejgele,tawuły...Spokojnie,też dam radę ukorzenić,coby mieć podwaliny na posiadanie tego 1 metra kw :;230 :;230
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2012, o 14:23

Post »

Marzenko, dokładnie tak! Jak to wszystko masz i gotowa jesteś się podzielić, to ja Ci cały ar najlepszej ziemi na warzywniku przepiszę :)

z moich absolutnych chciejstw na liście są jeszcze: lilaki, jarzębina, forsycja, kalina, hortensje bukietowe, tarnina, głóg, rosa rugosa... i zanim zaczniecie krzyczeć, że to wszystko nie pasuje do siebie, to poczekajcie, aż narysuję jak ja to widzę :wink:

Basiu, te wszystkie roboty domowe to ja mogę robić tylko jak eM ma wolne: tak było w grudniu, ale na co dzień, to ja jestem całodobowo do Jasia Wędrowniczka przykuta :roll: coś robić muszę, bo rola matki karmicielki i maszynki do zarabiania nie wyczerpuje moich marzeń, a w ogrodzie z płazem raczkującym o tyle łatwiej, że można do palika z kozą uwiązać, podstępnie uśpić oczadziwszy świeżym powietrzem, czy dać mysz czy żabę do zabawy i coś zawsze zrobić się da :wink: a stare kafle to tam celowo są... :;230 robią za obwódki i scieżki, bo mam ich w nadmiarze, a do domu się nie nadadzą...kiedyś będą dróżki z piaskowca...jak wymyślę, jak w sposób niezauważalny obrobić pobliską kopalnię :)
Awatar użytkownika
magos13
500p
500p
Od: 2 lut 2010, o 18:37

Post »

Witaj!
Ja się rzadko odzywam, ale podczytuję regularnie i oglądam zdjęcia Twoich pociech :D .
Też mogę podesłać moje nadwyżki ogrodowe i to bez zapisów majątkowych ;:306
Pozdrawiam. Gosia
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Pat te betonowane parkingi ;:131 no ale rozumiem, że to mus. Drugi metr bież. może dwa będzie ode mnie. Jak tylko ziemia się rozmyśli i przestanie podmarzać to masz bzy, amorfę, i patyki śnieguliczki, migdałka kilka tawuł i derenie. Ligustra też posadź (mam 3 letni) będą śmierdzące kwiatki i czarne kulki dla ptaszków na zimę. W tylu metrach te parę krzaczków zginie. Oj jak ja się nie mogę doczekać wiosny, trochę mierzi mnie ta bezczynność.
Awatar użytkownika
ra_barbara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2010, o 10:51
Kontakt:

Post »

Na kafle patrzę z pewnym obrzydzeniem(wybacz), też tak miałam, ale gdy kafle zaczęły sie lasować, kruszyć , gruzu przybywało :(
No na piaskowce to do mnie ;:65 właśnie glinę kopią, taka kopalnia odkrywkowa jest tu i wczoraj szampan rozświetlił mi wzrok, w planach by nieco zwędzić kamyków.U Was sa piaskowce czy raczej jakies skały granitowe?
Piszesz rozbrajająco o :;230
survivor26 pisze:można do palika z kozą uwiązać, podstępnie uśpić oczadziwszy świeżym powietrzem, czy dać mysz czy żabę do zabawy i coś zawsze zrobić się da
...przypominam sobie jak moja mała wnuczka u mnie bawiła sie dżdżownicami, rodzinne życie im układając, potem do kompostu wyciągała te bidule z ziemi :;230 .Teraz się "zestarzała i brzydzi ję ta dżdżownica :lol:
Powodzenia Pati
Abyście tylko potrafili położyć kwiaty pomiędzy smutnymi liśćmi życia! aktualny Co w trawie piszczy-2014-2017
Cz.1. cz.2. cz.3.Dziergam...bo lubię
Awatar użytkownika
duju
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2008, o 12:31

Post »

Pat wpisuję się i tutaj, aby wątek się nie zgubił :wit Będę śledzić zmagania ogrodowe ;:196
Pozdrawiam - Justyna
Awatar użytkownika
mada83
200p
200p
Od: 3 lut 2012, o 14:33

Post »

I ja się witam w nowym roku :wit Kochana.
Widzę, że nie tylko dla mnie początek roku to dobra pora na rozpoczęcie sezonu ogrodowego - choćby tylko na razie wirtualnego :D
Awatar użytkownika
gajowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2011, o 07:34

Post »

A ja tam i tak podziwiam takie całościowe planowanie...jak czytam o 100 metrach żywopłotu, to od razu się gubię :D zdecydowanie lepiej łapię się w detalu :D
Dokonałam natychmiast w głowie przeglądu moich krzaczków, co nadałyby się na żywopłoty, gorzej chyba z moimi umiejętnościami w zakresie ukorzeniania...ale to okazja. żeby się nauczyć :D
pozdrawiam - Ewa
Moje wątki
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2009, o 10:09

Post »

Zapisuję się do wątku, ale niestety nie jako fachowiec, bo wiedzę mam zbyt wątłą, ale jako zagorzały kibic. Uwielbiam serial Noce i Dnie. Przypominacie mi trochę Niechciców. Patrycjo, piszesz z takim humorem i dystansem o sprawach, które mnie przyprawiłyby o załamanie. Dużo wzięłaś sobie na głowę. Wcale nie dziwię się, że macie tak dużo gości, to miejsce jest wyjątkowe a i gospodarze z charyzmą przyciągają. Myślę podobnie jak ra_barbarka, że ogród już masz. Uwielbiam klimaty w ogrodach nie jak spod igły, ogrody wiejskie, leśne, ale u mnie to nie wychodzi. U Ciebie to wszystko jest autentyczne. Będę szukała tutaj inspiracji.
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Pozdrawiam :) - Kasia
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

Pati, wpraszam się do ogrodu i na wkupne proponuję sadzonki tarniny. ilość nieograniczona.
Pozdrawiam noworocznie i do remontowego wracam. Zdrowiej ;:196
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”