Mój Świat ? Tamaryszek - cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mój Świat ? Tamaryszek - cz.3

Post »

Tamaryszku, zdjęcia kolorowej jesieni jeszcze bardziej przemawiają za tym, że krzewy muszą się znaleźć w każdym ogrodzie, a jak miejsce pozwala to drzewa również. Ja w tym roku, nawrzucałam w ziemię kilka(naście, dziesiąt ;:14 ) żołędzi dęba czerwonego, ciekawe czy coś wyrośnie, bo mój szypułkowy nazrzucał całe mnóstwo swoich żołędzi i wiele z nich skiełkowało. Je również powsadzam, ale na końcu działki oczywiście.
Podsumowując sezon sporo zrobiłam w siedlisku, ale zmian nie zabardzo widać, bo nie jestem konsekwentna jak Ty. Pozaczynałam rabatek i żadnej w sumie nie skończyłam. Mam jednak nadzieję, że jak zacznę wiosną kończyć, to efekt będzie spory od razu.
Na fortegilię mierzyłam się od wiosny, ale w swoich okolicznych szkółkach nie spotkałam jej. Wiosną mocniej się postaram, a może na zlocie nabędę, jak się wybiorę oczywiście. Czy w tym razem też będziesz?
Fajnie, że częściej zaglądasz na FO czego o sobie nie mogę powiedzieć. Trochę chorowałam, a teraz święta się zbliżają. Za to Twoje sugestie co do starego domu są bardzo fajne i pewnie wykorzystam je ;:196
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55

Post »

Obrazek

Witam serdecznie!
Przed świętami , jak zwykle , urwanie głowy, ale na chwilę udało się usiąść do komputera.
Na powitanie jeszcze zdjęcia z przełomu jesieni i zimy ? widać, jak kolejna pora roku nakłada się na poprzednią...

Obrazek

Obrazek

Wspominałam,że nabyłam dużą ilość przekompostowanego obornika..? Na razie rozłożyłam zawartość kilka worków w warzywniku (uprzednio przekopawszy zasianą tam gorczycę). Trzeba już teraz myśleć o przyszłorocznych plonach. Reszta czeka na cieplejsze dni zimowe ? planuję rozłożyć wszystko na rabatach, żeby do wiosny użyźniło glebę.

Obrazek

MARGO2 ? zrobiłam kopczyki z ziemi i liści swoim zawilcom , Gosiu. Po zeszłorocznych stratach posadziłam w tym roku jakieś 15-20 sztuk. Uwielbiam białe zawilce Honorine Jobert.
Jeśli będzie dużo śniegu, nic nie grozi naszym roślinom.

AGUNIADA ? cieszę się,że polubiłaś mój jesienny ogród, Agnieszko. Na tych zdjęciach jesień jeszcze trochę wygląda spod śniegu...
Jeśli chodzi o podsumowania i plany, napiszę o tym na przełomie starego i nowego roku. Chcę zrobić nowe wrzosowisko, ale na granicy ogrodu właściwego i lasu. W samym lesie jest za mało słońca, leśne wrzosowiska nigdy nie wyglądają tak spektakularnie, jak te stworzone przez człowieka.

SOSENKI4 ? ciekawa jestem Twojej dębowej uprawy, Sosenko! U mnie dęby rozsiewają się same, ciągle mam jakieś małe dębczaki. U mnie lepiej sprawdzają się dęby czerwone (napływowe, o ile pamiętam) ? żadnych problemów nie stwarzają. Natomiast te szypułkowe co roku mają mączniaka, w całej okolicy. Czy u siebie też coś takiego zaobserwowałaś?
Na efekty pracy w ogrodzie trzeba poczekać, niestety... Na dużej działce mniej widać efekty nasadzeń na początku, małe rośliny giną w dużej przestrzeni. Ale za 2 lata..! Stworzyłaś bazę, to najważniejsze. A z tym wykańczaniem rabat,to... chyba nigdy nie ma końca. Wszyscy tak mi ciągle piszą, kiedy wzdycham do zakończenia pracy.
Na nasze forumowe spotkanie , oczywiście, się wybieram! Rozumiem,że będzie okazja się spotkać..?

No, nie ma rady ? zima przyszła i koniec...
Więc na koniec wpisu ? zimowe bukiety

Obrazek

Obrazek

WSZYSTKIM FORUMOWYM PRZYJACIOŁOM ŻYCZĘ
PIĘKNYCH ŚWIĄT BOŻEGO NARODZENIA !

Obrazek
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Awatar użytkownika
Edyta1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 paź 2011, o 00:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

O faktycznie zakupy spore :shock: .

Zanosi się jednak na białe święta, więc życzę dużo ciepła i radości ;:4 .
Pozdrawiam - Edyta
Zapraszam do mojego ogrodu
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

IZO.....na pewno to nie ostatnia wizyta w Twoim kolorowym ogrodzie....zima piękna w ostatnich odsłonach ale u Ciebie urzeka mnie jednak jesień którą osobiście jako porę roku lubię a barwy na Twoją ziemią są urzekające.....
przyjdę do ciebie po rady co nasadzić wzdłuż ogrodzenia aby stworzyć sobie parawan od sąsiada i mieć przez cały rok kolorową ścianę......myślę o liściastych z pojedynczymi iglakami.....
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Przejście od jesieni do zimy równie piękne, jak inne pory roku w Twoim ogrodzie ;:173 Żeby tak kiedyś doczekać, aż drzewa i krzewy urosną, a u mnie będzie choć trochę jak w Twoim ogrodzie.
Zima, jak już wiesz, nastraja mnie setymentalnie. Wspomnienia... Chciałabym jeszcze raz spojrzeć z taboretu przez zamarznięte okno kuchni w rodzinnym domu w poszukiwaniu gwiazdy, usiąść pod choinką, by z bratem szukać księżycowych bombek do pary, pokręcić bombkami - latarenkami i usłyszeć jak tutejsza orkiestra w sanktuarium zagra na podniesienie "Bóg się rodzi"...
Życzę Ci Tamaryszku wspaniałych świąt spędzonych w rodzinnym gronie - przy dźwiękach tradycyjnej kolędy, trzaskającym ogniu kominka i blasku pachnącej lasem choinki!
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zima u Ciebie piekna, jak inne pory roku zresztą też. U mnie śniegu już nie ma i święta raczej bez puchowej pierzynki się zapowiadają. Tym bardziej miło popatrzeć na śnieg u Ciebie ;:180 . Cóż mi pozostaje innego jak wykańczać rabaty i patrzeć na efekty, a potem poprawiać, dosadzać i upiększać. Założenia główne "mam", więc może teraz już z górki będzie?
Mam nadzieję, że uda mi się wybrac na zlot i z najwięszą przyjemnością poznać Cię osobiście.
Również życzę spokojnych, rodzinnych i miłych świąt, pozwolę sobie załączyć swój "ołtarzyk"
Obrazek
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam miłych gości jeszcze w starym roku!

BARDZO WSZYSTKIM DZIĘKUJĘ ZA ŻYCZENIA ŚWIĄTECZNE !

Tyle pozytywnej energii krąży w tym okresie wśród nas,że nadchodzący rok musi być dobry!

Obrazek

EDYTA1 ? worków z obornikiem jest cała góra, Edyto. Ale gdybym chciała obłożyć cały ogród , to i tak za mało. Miałam na to określoną kwotę i tyle. Chcę to rozłożyć na rabatach na przełomie zimy i wiosny. Czy to dobry pomysł?

LESZCZYNA ? teraz ogród jest mało kolorowy, Krysiu. Ale, jak wielokrotnie pisałam , dla mnie każda pora roku ma urok i przynosi coś ładnego. Ta cykliczna zmienność jest fascynująca. Co do żywopłotu, wszystko zależy od ilości miejsca. Piękne są naturalne , nie strzyżone żywopłoty. Z kwitnących i przebarwiających się jesienią krzewów. Ale one zajmują sporo miejsca. Taki efektowny żywopłot z tawuły ma Elsi. Kiedy miejsca jest mało, trzeba szukać czegoś o węższym pokroju lub do strzyżenia. Klasycznym rozwiązaniem jest żywopłot grabowy, na którym zeschnięte liście zostają całą zimę.
U mnie w zasadzie nie ma żywopłotów. "Korzystam" z żywopłotu sąsiadów, co ma swoje dobre i złe strony... Nie jestem zadowolona z widoku, kiedy jest zapuszczony...

Obrazek

Dużo lepiej wygląda całość po strzyżeniu....

Obrazek

A teraz wygląda tak...

Obrazek

SWEETY ? dziękuję, Aniu! W naszej strefie klimatycznej warto szczególnie zadbać o urodę ogrodu w zimnych porach roku. Szczególnie , gdy ogród jest przy domu mieszkalnym i patrzymy na niego cały czas. Zwykle stosujemy do tego zimozielone. Ale widziałaś pewnie zdjęcia z ogrodów współczesnego projektanta Pieta Oudolfa ? on w większości stosuje byliny, dużo traw i jego ogrody zimą też są piękne. Co prawda, obawiam się,że po przywaleniu półmetrową warstwą śniegu już nie wyglądałyby atrakcyjnie...Jednak do każdego klimatu trzeba stosować nieco inne rozwiązania.
U siebie zrobiłam ostatnio rabatę złożoną z samych bylin, ale jest w głębi ogrodu i zimą jest niewidoczna. Rosną na niej cieniolubne paprocie, kokoryczki, epimedia, hosty i bukszpany.

Obrazek

Obrazek

Krzewy rosną bardzo szybko, Aniu. Po 2 latach dobre sadzonki dają już naprawdę dorodne krzewy. Na drzewa trzeba czekać...Ale za to ogród jest słoneczny i tyle pięknych roślin możesz mieć, które w moim dość cienistym ogrodzie nie mają szans. Zawsze są jakieś plusy!
Śnieżna zima mnie także zawsze wprawia w nostalgiczny nastrój... A fotel przy kominku, z którego mogę patrzeć i na płonący ogień i na ustrojoną choinkę to bardzo dobre miejsce...
Kolędowanie się odbyło! To jeden z ulubionych punktów programu świątecznego.

SOSENKI4 ? śnieżna zima w ogrodzie jest piękna , Sosenko. Na szczęście święta były białe. Teraz,niestety, śniegu nie ma... Ale mam wielką nadzieję,że jeszcze się nim nacieszę. U Ciebie na pewno też jest wtedy cudnie.
Gdy masz już podstawę nasadzeń, można powiedzieć,że z tworzeniem ogrodu będzie z górki... Chyba,że zmienisz ogólną koncepcję. Ja tak miałam , niestety. Zaczęłam z pasją tworzyć ogród ,gdy nie byłam jeszcze gotowa ? za mało wiedzy o możliwościach i przede wszystko za mało wiedzy o własnych potrzebach, brak wizji własnego ogrodu. No i przez to masa pracy zmarnowanej i pieniędzy i tak cennego dla ogrodu czasu.
Dziękuję za śliczny, świąteczny stroik!

Jutro ostatni dzień starego roku - moim forumowym przyjaciołom życzę

RADOŚCI I SPEŁNIENIA MARZEŃ OGRODOWYCH W 2013 ROKU !
WSZYSTKIEGO DOBREGO !
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jak przystoi gaździnie spod sksycenskiej holi życzę Ci jak tradycja każe:

Na scyńście, na zdrowie
na tyn Nowy Rok!
Zebyście mieli scynście cały bozy rok.
Zebyście byli zdrowi, weseli
jako w niebie janieli.
Tak to Boze dej!
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04

Post »

Izo - Tobie również życzę wszystkiego najlepszego w Nowym Roku!
Fantastyczny zakup zrobiłaś ;:138 Powiedz mi jak to jest, że jak czytam, że ktoś obornik kupił = to mnie zawsze zazdrość ściska a na działce mam jeszcze około 1/3 przyczepy sprzed trzech lat :;230 Co za pazerność ze mnie wyłazi :lol:
Pomysł na rozłożenie obornika na rabatach jest bardzo dobry moim zdaniem. Ja tak postępuje od kilku lat. Jak przekopywałam obornik to w ślad za nim ryłu mi w rabatach nornice pożerając i niszcząc to co napotkały po drodze. Odkąd rozsypuję po wierzchu mam mniej tych nieproszonych gości.
======================
Aha - ja jeszcze przez całe lato mam nastawioną gnojówkę z obornika i podlewam nią np. co dwa tygodnie róże i inne rośliny przeważnie przed kwitnieniem, albo jak widzę że trzeba je podreperować. Ale Ty masz lepszą ziemię i może nie potrzeba zasilać roślin w czasie wegetacji.
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Izuś, nie mów, że ten zimowy widok jest z teraz?
To chyba niemozliwe, że 100 km dalej jest taka zima. :D

Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku.
Niech się spełnią wszelkie marzenia, nie tylko ogrodowe
Awatar użytkownika
magenta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2010, o 19:18
Kontakt:

Post »

Witaj Izo!
Przesyłam Noworoczne Życzenia :wit Najlepszego i niech się kula jak najlepiej!!!
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Witaj Izo, jestem już od dawna cichym gościem w Twoim ogrodzie, zwiedziłam dokładnie wszystkie wątki i do wielu zdjęć wracam wielokrotnie..... jestem zafascynowana, zauroczona i zakochana w Twoim ogrodzie, czas się w końcu ujawnić i przywitać :wit
Jest bajeczny o każdej porze roku ;:138
Najserdeczniejsze życzenia Noworoczne ;:167
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

Izo, pomyślnego pod każdym względem Nowego Roku!
Mam nadzieję, że pogoda będzie nam sprzyjać, szkodniki i choroby ominą nasze ogrody, a rośliny będą rosły wszerz i wzwyż.
Liczę, że uda nam się spotkać także w tym roku - bardzo sobie cenię rozmowy z Tobą, wymianę cennych doświadczeń i rady.
Kibicuję planom, które na pewno z rozmachem i precyzją zrealizujesz... Może tez uda nam się pewien pomysł wdrożyć w życie? Kto wie :)
Wszystkiego dobrego!
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tamaryszku pomyślnego roku pod każdym względem. Przede wszystkim jednak dużo zdrowia ;:196
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam serdecznie!
Czas na podsumowanie minionego roku.
Może krótkie wspomnienie z Białego Ogrodu na dobry początek...

Obrazek

Obrazek

Znalazłam swoje deklaracje z grudnia 2011. Co udało się zrealizować ?

- Na rabacie leśnej zrobienie ?pleców? z jednej strony - posadzenie tam 6 cisów w 2 grupach ? wykonano ! Ale ciski są tak małe, że trudno mówić o efektach...

- chciałam ze 3 duże kępy białych zawilców japońskich ? wykonano!
Posadziłam Honorine Jobert i Andrea Adkinson (15 szt.) ? pięknie kwitły w tym roku. Mam nadzieję,że dobrze przetrwają zimę.

Obrazek

- chciałam przywarkę, żeby pięła się na sosnę i zdobiła pień cudnymi kwiatami ? wykonano! Ładnie się przyjęła, ale na kwitnienie przyjdzie mi poczekać...

- tiarelle jako okrywowe . I dwa powojniki (Omoshiro i Hagley Hybrid) ? wykonano! Są tiarelle i Hagley Hybrid ? jeśli nie zawiodą moich oczekiwań w nowym sezonie , przybędzie ich w ogrodzie

- posadziłam zgodnie z planem białe bodziszki, dzwonki szerokolistne i sasanki (te, niestety, zostały już zniszczone przez nornice!)

- w Białym Ogrodzie chciałam puścić na kalinę Roseum powojnik ( John Huxtable, bo Marczyński poleca go dla początkujących) ? wykonano!

- pilnym zadaniem było zrobienie z cegieł solidnej obwódki warzywnika (zamiast tymczasowo ułożonych dachówek). Oraz wzdłuż ogrodzenia - psiej ścieżki ? wykonano!

Obrazek

- zastosowanie Rosahumus ? wykonano! Cały ogród podlany. W tym roku powtórzę zabieg, a o efektach będzie można mówić ...kiedy..?
Ale kontynuuję naturalne prowadzenie ogrodu ? bez chemii i nawozów sztucznych ? ogród żyje!

- dokończenie ścieżek i obwódek z cegły rozbiórkowej wokół rabat ? wykonano!

Obrazek

- rewitalizacja wrzosowiska ? wykonano, ale nie całe ? zabrakło kasy...

Obrazek

- zaczęłam (i sporo zrobiłam) dwie nowe rabaty przy drugiej bramie. Np. powiększyłam jagodnik ? przybyło 6 krzewów malin i świdośliwa Lamarcka (oprócz owoców pięknie kwitnie i przebarwia się jesienią! )
Na zdjęciu widać malinki (owocowały w tym roku!), ale reszta nasadzeń w tym miejscu, w tym świdośliwa, są słabo widoczne wśród tej masy kory...

Obrazek

Po prawej stronie na tym zdjęciu, za tymczasowo ułożonymi dachówkami , widać początek ogromnego chwastowiska pod sosnami ? to moje kolejne wyzwanie...

Nie udało się w tym roku:
- posadzić dużej ilości małych zawilców gajowych pomiędzy funkie,żeby było ładnie, zanim one wyjdą ...
- zrobić domki dla owadów ? zrobiłam, ale się rozleciały...
- zaaplikować mikoryzy pod kwasoluby ? po raz kolejny...

Ciągle mam wątpliwości czy sadzenie powojników to dobry pomysł ? Myślę,że po 2-3 sezonach będę mogła powiedzieć czy nie zmarnowałam pieniędzy...Pierwszy sezon mają jeszcze siłę ze szkółki.

Na dobranoc ? lipcowy widok z przedogródka

Obrazek
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”