Kawon ( arbuz ) - część 3
Re: Kawon ( arbuz ) - część 3
Kiedy kupujecie nasiona 

Nie mam donic, używam składanych koszy plastikowych z marketów po ok. 9zł sztuka, po rozłożeniu mają 35l pojemności, po złożeniu mają kilka cm wysokości, można składać jeden na drugim do przechowania w zimie.bioy pisze:Jak masz dużo tych 35-cio litrowych donic to sadź nawet 20 roślin.
Wkładam do środka ciemną włókninę, wypełniam ziemią i mam donicę 35l pojemności. Wymiary prostokątne, więc nie ma pustych przestrzeni pomiędzy jak w przyp. okrągłych donic.
Kolejna zaleta - na standardowej EUR-palecie mieści się 6 szt. i można wózkiem to przewozić w całości.
- Rewi
- 1000p
- Od: 17 lip 2012, o 11:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
To spokojnie plon udany na 100%
Oby lato dopisało

Oby lato dopisało

Zapraszam serdecznie służę pomocą, pozdrawiam Ewa! ;)
Pomysł na ogród-projekty do wykorzystania!,
Ogród rewii cz.III !
Pomysł na ogród-projekty do wykorzystania!,
Ogród rewii cz.III !
- Tomek-Warszawa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 lut 2008, o 13:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Przy uprawie arbuzów ma duży wpływ przebieg pogody w ciągu lata jeśli lato jest ciepłe/gorące,są małe wahania temperaturowe to arbuzy w gruncie sobie poradzą i plon będzie dobry. Oby do wiosny już coraz bliżej.

Tu możesz pomóc poszkodowanym w powodzi - viewtopic.php?t=127991
Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
wczoraj we Wrocławiu było koło 10 stopni i przez chwilę można było poczuć wiosnę, ale niestety dzisiaj się już ochłodziło i chyba trzeba będzie poczekać do wiosny kalendarzowej:)
- piotrek7725
- 200p
- Od: 20 cze 2012, o 22:28
maks1212 jeśli uschły Ci kiedy dostały owocu to może nie uschły tylko jakiś mączniak czy coś?
poczytaj na temat chorób grzybowych na dyniowatych/ na ogórkach to bardzo podobne rośliny, a czy te twoje arbuzy nie rosły przy ogórkach? Grzyb ogórki chwyta bardzo szybko i przy okazji choroba mogła szybciej zaatakować rosnące w pobliżu arbuzy...
artur1968 jeśli chodzi o te kosze fajna sprawa, a co powiecie na hodowanie arbuza w koszach od prania ściany w takich koszach są że tak powiem dziurawe, no wiecie o co mi chodzi że ma się tam jak dostawać tlen, można je wyłożyć przepuszczalną włókniną wtedy oszczędzimy sobie bałaganu spowodowanego wylatywaniem torfu, takie kosze zapewne są większe od tych które podałeś zapewne mają więcej niż 35l choć i to jest spore bydle, na tym balkonie fajna sprawa uprawiać arbuzy ale 20 sztuk to chyba lekka przesada daj max 7-8 to i tak będziesz mieć niezły busz, mówię Wam niema co sadzić na sile jak najwięcej sadzonek i jak najgęściej bo później tylko grzybek szybciej wchodzi i niema gdzie nogi postawić, lepiej mieć o polowe mniej roślin i mieć się gdzie pomieścić i mieć je zdrowe niż mieć ich nie wiadomo ile i później nawet niemożna swobodnie ich podlać etc. A roślina jak będzie rosła swobodnie to zapewne odwdzięczy się owocami, wierzcie mi nie warto zagęszczać i mówię to ja ten który już 2 rok z rzędu tak robił i żałuje
poczytaj na temat chorób grzybowych na dyniowatych/ na ogórkach to bardzo podobne rośliny, a czy te twoje arbuzy nie rosły przy ogórkach? Grzyb ogórki chwyta bardzo szybko i przy okazji choroba mogła szybciej zaatakować rosnące w pobliżu arbuzy...
artur1968 jeśli chodzi o te kosze fajna sprawa, a co powiecie na hodowanie arbuza w koszach od prania ściany w takich koszach są że tak powiem dziurawe, no wiecie o co mi chodzi że ma się tam jak dostawać tlen, można je wyłożyć przepuszczalną włókniną wtedy oszczędzimy sobie bałaganu spowodowanego wylatywaniem torfu, takie kosze zapewne są większe od tych które podałeś zapewne mają więcej niż 35l choć i to jest spore bydle, na tym balkonie fajna sprawa uprawiać arbuzy ale 20 sztuk to chyba lekka przesada daj max 7-8 to i tak będziesz mieć niezły busz, mówię Wam niema co sadzić na sile jak najwięcej sadzonek i jak najgęściej bo później tylko grzybek szybciej wchodzi i niema gdzie nogi postawić, lepiej mieć o polowe mniej roślin i mieć się gdzie pomieścić i mieć je zdrowe niż mieć ich nie wiadomo ile i później nawet niemożna swobodnie ich podlać etc. A roślina jak będzie rosła swobodnie to zapewne odwdzięczy się owocami, wierzcie mi nie warto zagęszczać i mówię to ja ten który już 2 rok z rzędu tak robił i żałuje

piotrek7725 one nie były przy ogórkach 

- Tomek-Warszawa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 lut 2008, o 13:45
A czy arbuzy się krzyżują z ogórkami?
Tu możesz pomóc poszkodowanym w powodzi - viewtopic.php?t=127991
Chyba nie 

Tomek-Warszawa pisze:A czy arbuzy się krzyżują z ogórkami?

To będzie moja druga próba z tymi arbuzami. Oby tylko balkon wy3mał
ciężar ogromnej ilości owoców.

- piotrek7725
- 200p
Nie no chyba się nie krzyżują, ale wymagania maja bardzo podobne...
Ogórek to pewnie z kiwano może albo z melonem.
Arbuz może bardziej z dynią/kabaczkiem/cukinią.
Ogórek to pewnie z kiwano może albo z melonem.
Arbuz może bardziej z dynią/kabaczkiem/cukinią.
mam pytanie czy znacie może jakiś fajny sklep ogrodniczy na terenie Śląska Dąbrowa, Katowice Sosnowiec, Będzin gdzie można kupić tanio agrowłókninę.? poszukuje sklepu bo chciałem zakupić pod moje arbuzy i juz powoli o tym myślę.
pozdrawiam Tomasz
Domowo- czyli mój kawałek zieleni
Domowo- czyli mój kawałek zieleni
A chcesz tanio kupić czy wyrwać się z domu?arty pisze:mam pytanie czy znacie może jakiś fajny sklep ogrodniczy na terenie Śląska Dąbrowa, Katowice Sosnowiec, Będzin gdzie można kupić tanio agrowłókninę.?

Ja kupiłem przed rokiem rolkę na http://aukro.cz/ wykorzystałem do robienia
donic z plastikowych skrzynek dla arbuzów, pomidorów, ogórków.
Znalazłem fajne odmiany arbuza - chociaż zastanawiam się jak to jeść?
Tzn. czym?
http://detail.tmall.com/item.htm?id=179 ... 10e5e57629
Tzn. czym?

http://detail.tmall.com/item.htm?id=179 ... 10e5e57629
- piotrek7725
- 200p
Jeść możesz łyżeczką.
Tylko gdzie tam pisze cena bo te chińskie znaczki niewiele mi mówią
Tylko gdzie tam pisze cena bo te chińskie znaczki niewiele mi mówią