Promyczkowy przed ogródek

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
promyk
200p
200p
Od: 18 kwie 2011, o 22:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Promyczkowy przed ogródek

Post »

Dziewczyny macie rację.... no ale jak będzie tak dalej to ja nie dam rady roślin pookrywać... to tak może na jeden dzień abym pookrywała a później przez noc niech napada dwa razy tyle.... bo w szkole jest planowany kulig to niech się dzieciaki cieszą.....

Marzenko.... kurcze blaszka...... :;230 . zapomniałam posiać bo to jedno dziecko chore a to drugie i tak się odwlekło, ale dzięki że mi przypomniałaś bo wybieram się do ogrodniczego po doniczki to może i nasionka sobie kupię jak będą i spróbuję wysiać, ale to już chyba w styczniu.... a jesienią ścinając te przekwitłe kwiatostany troszkę rozkruszyłam nad rabatą to może mi kilka wzejdzie o ile nie wyrwę później jako badylko....
Staraj się dojrzeć promyk światła tam, gdzie inni widzą tylko ciemności.
Pozdrowienia z Doliny Wieprza - Sylwia
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 lis 2010, o 20:56
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dziiewczyny , z lawendą nie ma problemu, macie jeszcze duuuuużo czasu na sianie. Na dwa sposoby , do doniczki i za okno , albo trochę wilgotnego torfu do torebki foliowej i do zamrażalnika . Myślę , że sposób pierwszy jest lepszy. Wystawiasz za okno i nie martwisz się oo nic , dopóki nie zrobi się ciepło. Wzejdzie póżniej , za to szybciej rośnie , bo ma na start lepsze warunki. Choć o sukces przy sianiu nie jest łatwo. Pewniejsze jest sadzonkowanie. No początku sierpnia do połowy , by miały się kiedy ukorzenić przed zimą. Problem skąd wziąć sadzonek. ;:131
Prognozy poprawiły się , ma być chłodniej niż wcześniej straszyli. Przed świętami ma jeszcze spaść trochę śniegu.
Oby ;:108 ;:108
Awatar użytkownika
patkaza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 cze 2010, o 23:13

Post »

że uda mi się podosadzać brakujące rośliny i będę mogła już tylko o nie dbać i czekać aż będą rosły i cieszyły oczy....
...ja też się łudzę tym co roku...i ciągle mi mało ;:124
lawendę możesz siać-ja też siałam, jak Tadzio pisze-do donicy i za okno-niewiele wzeszło ale ładne krzewinki się rozrosły :uszy powodzenia
Opowieść o moim miejscu...cdnn
"Opowieści są jak ludzie z upływem czasu stają się coraz lepsze"pozdrawiam Aga
Awatar użytkownika
promyk
200p
200p

Post »

Witajcie poświątecznie...... :wit Pogoda dzisiaj super taka wiosenna.... szkoda tylko że to dopiero koniec grudnia i przed nami cała zima jeszcze... no ale pomarzyć już o wiośnie można..... a zwłaszcza że dostałam dzisiaj nowy katalog cebul kwiatowych na wiosnę 2013 r :heja ... oj by się już kupowało i sadziło.....

a dzisiaj nawet udało mi się troszkę popracować aby zgubić nadmiar świątecznych kalorii...... narzucałam trochę śniegu do tunelu foliowego niech tam trochę topnieję bo ziemia sucha..... i moje maleństwa ( sadzonki) wyniosłam przed garaż na słoneczko bo widać że cierpią na brak światła bo zaczynają pomału wybiegać....
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2008, o 08:15

Post »

Sylwio ja swoich rh, magnolii i azalii nie okrywałam nigdy. Ubiegłej zimy jedna magnolia mi zmarzła a rosnąca obok przeżyła, i tak były za duże na okrycie.
Co roku myślę nad lawendą , u MonyEs jest a właściwie była taka grządka z lawendą, bardzo mi się podobała, ja mam jedną roślinkę.
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2012, o 08:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Sylwuś...wpadam przywitać się i sprawdzić czy też u Ciebie wiosenna pogoda, co źle wróży naszym roślinkom. U mnie dzisiaj ;:3 a temperatura w slońcu +19st. Niesamowite anomalie pogodowe, a do tego szaleństwo kretów. ;:180
"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
Mój ogród na fotografii cz.10 Moje wątki
Awatar użytkownika
promyk
200p
200p

Post »

Witaj Bogusiu o kurczę co Ty piszesz ? +19 stopni CO? GDZIE? I JAK? to ja tam jadę.... :;230 bo tak nie lubię zimna.... no ale fakt jakby to był początek marca to byśmy się cieszyli a tak to znowu będziemy wyglądać śniegu przed kolejną falą mrozów..... ja już na wszelki wypadek gromadzę gałązki do przykrycia no i jeszcze jakby co cała choinka w domu stoi i czeka na pocięcie.....
a u mnie dzisiaj można powiedzieć zimowo bo troszkę ponad zero i wietrzysko.... no nie zachęca do spacerów..

:wit Jolu moje roślinki jeszcze małe, tak więc może spróbuje jutro czy dam radę stelaże w ziemię powbijać bo śnieg stopniał to może uda mi się co nie co okryć przed kolejnymi mrozami....
A taki lawendowy żywopłocik to i mi się marzy.... no zobaczymy, może w końcu uda mi się zmobilizować i wysiać lawendę, ale to ok 7 stycznia bo tak wyczytałam w kalendarzy ogrodniczym.... dzisiaj kupiłam....coś tam się poczyta troszkę.... tylko muszę w kalendarzu sobie zapisać bo pewnie znowu zapomnę....

Ale się już cieszę bo jeszcze troszkę i już będzie można wysiewać małe roślinki..... :heja
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32

Post »

Sylwio witaj poświątecznie. :wit
Kochana nasionka lawendy wymieszaj w torebce z wilgotnym piaskiem i schowaj do lodówki, a w połowie stycznia wysiej w domu bez wynoszenia na dwór.
Zobaczysz, jak Ci pięknie wzejdą.
Gdy dostaną liści właściwych, to popikuj, a około czerwca wysadź na rabatę.
Ja tak zrobiłam, tylko nie miałam dużo miejsca na słonecznej rabacie i część posadziłam w półcieniu, a tam mi zginęła, natomiast na słońcu pięknie rośnie i nie wymarza bez okrycia już kilka lat.
Z tym, że to taka zwyczajna wąskolistna lawenda lekarska . :)
Awatar użytkownika
promyk
200p
200p

Post »

Witaj Tajeczko już w kalendarzu zapisane mam nadzieję że wystarczy jak nie to i w komórce zapiszę.....a ostatecznie na czole :;230 no i w końcu uda mi się posiać tą lawendę.... u mnie jak na razie to słońca dużo to liczę na to że jak mi się uda ją wyhodować to będzie miała dobrze...
Awatar użytkownika
IWONA1311
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 mar 2011, o 12:10

Post »

Sylwia ja nie siałam lawendy ale jesienią ucięłam sobie ze dwie gałązki u sąsiadki i zrobiłam sadzonki, zaglądałam dziś do swojego "przedszkola" i nie zapeszając to chyba coś z nich będzie bo siedzą ładne, jak i kilka innych roślinek jak jakiś ostry mróz (który mam nadzieję że już nie wystąpi) nie da im się we znaki to będę miała i ja lawendę.
Awatar użytkownika
promyk
200p
200p

Post »

To super by było.... trzymam kciuki żeby się udało, no ale Ty masz rękę do roślinek to powinno być dobrze....
Awatar użytkownika
promyk
200p
200p

Post »

Stary Rok mija,
lecz marzenia zostają,
niech one się wszystkie pospełniają
i z Nowym Rokiem niech los się odmieni,
a ogród życia wnet się zazieleni.
Awatar użytkownika
marzenaruda
200p
200p
Od: 7 paź 2012, o 11:29

Post »

Witaj Sylwio w Nowym Roku ;:196

Wysiałam dzisiaj lawendę i wystawiłam za okno.
Tak przypominam, żeby Ci nie umknęło :wink:
Pozdrawiam Marzena
Awatar użytkownika
promyk
200p
200p

Post »

Witaj Marzenko dzięki za przypomnienie ;:196 właśnie mam zamiar zabrać się za sianie tylko zapomniałam ziemi sobie naszykować ;:223 mam nadzieję że nie zdążyła ponownie zamarznąć....
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2012, o 08:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Sylwuś! ;:180 ... pozdrawiam z "bieguna ciepła"...czyli Ziemi Lubuskiej....U mnie nadal dodatnia temperatura i kolejny dzień pada deszcz a roslinki zdezorientowane... ;:180
"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
Mój ogród na fotografii cz.10 Moje wątki
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”