Kawon ( arbuz ) - część 3
Re: Kawon ( arbuz ) - część 3
Odmiany które podałeś, są jednymi z lepszych, które udają się w naszym klimacie, Janosik rośnie trochę większy niż Rosario, ale Rosario wydaje się być słodszy. Oprócz tego polecam jeszcze odmianę Crimsson Sweet.

-
- 200p
- Od: 16 lis 2012, o 21:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
dziękuje Wam za rady.
tylko u mnie w ogrodniczych nie ma Crimsson Sweet. a z chęcią bym go spróbował uprawiać.
Rosario za późno wysiałem w tym roku i sie nie doczekałem arbuzów.
tylko u mnie w ogrodniczych nie ma Crimsson Sweet. a z chęcią bym go spróbował uprawiać.
Rosario za późno wysiałem w tym roku i sie nie doczekałem arbuzów.
Kamil 

Ja z tamtych odmian zrezygnowałem na razie. Teraz będą próbował swoich sił z Crimson Sweet (nasiona nawet już mam) i z melonem Charentaise.
Crimson Sweet jest dostępny na popularnym serwisie aukcyjnym, ale zakup tam jego jest nieopłacalny. Ja swoje nasiona mam z Franchi Sementi. W opakowaniu są aż 4 gramy za tylko 3 zł.
Crimson Sweet jest dostępny na popularnym serwisie aukcyjnym, ale zakup tam jego jest nieopłacalny. Ja swoje nasiona mam z Franchi Sementi. W opakowaniu są aż 4 gramy za tylko 3 zł.
Vanitas vanitatum et omnia vanitas.
@noontaak; ja kupuję Crimssona, już od kilku lat w Makro pod Wrocławiem. Może w hali w Łodzi też będą takie nasiona:)
-
- 200p
- Od: 16 lis 2012, o 21:47
- Kontakt:
w Łodzi. heh. kawałek jest x D
-- 28 gru 2012, o 11:12 --
90 km. beede miał
90 km. beede miał
Kamil 

Ja też trochę mam daleko z 50km, a u siebie ich nie znalazłem.
U mnie jest tak, że jak ja chodzę u siebie do ogrodniczych to niczego nie mogę dostać. Bo nie ma i nawet nigdy nie było, albo pierwszy raz słyszą, a jak już jest, to z ostatnimi dniami ważności. Raj dla ogrodnika.
U mnie jest tak, że jak ja chodzę u siebie do ogrodniczych to niczego nie mogę dostać. Bo nie ma i nawet nigdy nie było, albo pierwszy raz słyszą, a jak już jest, to z ostatnimi dniami ważności. Raj dla ogrodnika.

ale teraz sprawdziłem i w Kaliszu też jest Makro, więc trochę bliżej tam masz:)noontaak pisze:w Łodzi. heh. kawałek jest x D
90 km. beede miał
Czy nadawałby się balkon oświetlony pd/wsch, osłonięty od wiatru. W pojemnikach po 35l na jedną roślinę?
Bardzo duży musiałbyś mieć ten balkon, arbuzy zajmują trochę miejsca.
- Rewi
- 1000p
- Od: 17 lip 2012, o 11:50
- Kontakt:
Nie koniecznie pędy na których są marne lub wcale nie ma owoców najlepiej jest usuwać. W takich pojemnikach może ciut mniejszych miałam w tamtym roku w szklarni 2x2m gdzie miałam dość ładne plony, a z 4 krzaczków było 8 pędów nie które usunęłam zostało 5 i było ok 

Zapraszam serdecznie służę pomocą, pozdrawiam Ewa! ;)
Pomysł na ogród-projekty do wykorzystania!,
Ogród rewii cz.III !
Pomysł na ogród-projekty do wykorzystania!,
Ogród rewii cz.III !
Wiem, ale miałaś do dyspozycji 4 m2. Miałaś akurat 4 rośliny, na każdą przypadało 1 m2. Zupełnie więc jak w uprawie gruntowej. Pytanie brzmi ile ma ich Artur na swym balkonie? Tak byś łatwiej doradziła na ile roślin może sobie pozwolić.
Ten balkon ma około 20m2, nie jest wykorzystywany do niczego innego jak suszenie prania (suszarka zajmuje najwyżej 2m2), zaś barierka do doniczek z pelargoniami.Kajek pisze:Bardzo duży musiałbyś mieć ten balkon, arbuzy zajmują trochę miejsca.
To już nie balkon tylko taras
. Możesz sobie pozwolić na dużo więcej niż tylko 4 rośliny jak Ewa.
Powodzenia w uprawie.

Powodzenia w uprawie.
- bioy
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 maja 2012, o 12:04
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jak masz dużo tych 35-cio litrowych donic to sadź nawet 20 roślin.
Oprócz powierzchni balkonu, pędy możesz puścić na barierki i ścianę. Na balkonie powinny mieć cieplutko i bezwietrznie, a przede wszystkim mniej będą narażone na przygruntowe przymrozki
Oprócz powierzchni balkonu, pędy możesz puścić na barierki i ścianę. Na balkonie powinny mieć cieplutko i bezwietrznie, a przede wszystkim mniej będą narażone na przygruntowe przymrozki

Pozdrawiam, Jacek