W. o...zwierzętach gospodarczych cz.2

Sekcja uporządkowana tematycznie. Wątki kwalifikuje tylko Administrator.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ewikk77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2010, o 21:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: W. o...zwierzętach gospodarczych cz.2

Post »

Ostatnio wybrałam się na zakupy na "targ", było sporo ludzi z oskubanym drobiem, przechodząc obok o mało nie padłam, bo ktoś właśnie też miał królika. Pewnie bym nie rozpoznała, że to królik, bo był bez skóry, ale miał zostawioną skórę na łapach, nie wiem czy to normalne, ale wyglądało masakrycznie... ;:oj
a propos mięsa z indyka, nie wiem czy dobrze kojarzę, ale chyba kiedyś kupowałam i one (indyki) miały takie twarde ścięgna, macie patent na to, żeby takie nie były, albo się tego pozbyć?
pozdrawiam Ewa
Awatar użytkownika
Farmland
200p
200p
Od: 14 mar 2012, o 18:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

ewikk77 pewnie nie obcięli łap, bo łatwiej było im przenosić takiego królika trzymając za te łapy. Ja też jak ubijam to trzymając za łapy przynoszę do domu i dopiero tam je odcinam. A co do ścięgien to dobrze kojarzysz, bo indyk to ścięgnisty czasem się trafi. Sposobu nie znam na to, indyka mało się u nas je.

chudziak czerninę robi się jak na kaczej krwi, tylko zamiast takowej dodaje się króliczą :D reszta składników i proceder są bez zmian. Przepisu chyba żadnego nie mam, bo to moja kobiecina robi jak ją w domu nauczyli, ale zapytam bo zupę robi naprawdę wyborną ;:333
"Konserwanty zabijają powoli"
Awatar użytkownika
romaszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 gru 2010, o 23:43

Post »

Magda Gessler mówiła, w którymś z programów, że królika trzeba kupować, własnie, z takimi łapkami w sierści bo wtedy wiadomo, że jest świeży.
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 maja 2010, o 22:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Farmland pisze:bo to moja kobiecina robi jak ją w domu nauczyli, ale zapytam bo zupę robi naprawdę wyborną
To podpytaj bo powoli dojrzewam do zrobienia ( kaczej krwi nie mam ale własnie króliczą mogę pozyskać ) choć to zestawienie krwi i suszonych owoców wydaje mi się nieco szokujące smakowo 8-)
Awatar użytkownika
Farmland
200p
200p
Od: 14 mar 2012, o 18:50

Post »

romaszka pisze:Magda Gessler mówiła, w którymś z programów, że królika trzeba kupować, własnie, z takimi łapkami w sierści bo wtedy wiadomo, że jest świeży.
Faktycznie też może być, jeszcze jak sprzedawali na targu to mogło być właśnie wyznacznikiem świeżości. O tym nie pomyślałem.
"Konserwanty zabijają powoli"
Twixi
100p
100p
Od: 19 kwie 2012, o 18:55

Post »

Pozwolę sobie dalej prosić Was o radę. Moje przepióreczki w piątek skończyły 2 tygodnie.
Zamieniły puch na piórka ale... no właśnie, większość ma łyse plecy/grzbiety. Nie wiem czy
to normalne u przepiórek w tym wieku, czy coś im dolega. :roll: Są bardzo żywe, łakome,
piją przegotowaną wodę. Odchowalnik sprzątam codziennie. Poidło i karmidło myję kilka razy
w ciągu doby. Aaa, jedzą startera dla kurcząt. Może to jakieś pasożyty ? Gołym okiem nic nie
widać. Gdy odchowywałam 2 kurczaczki czubatki miniaturowej to pojechałam do weta po jakiś
środek na odrobaczanie i co tam jeszcze by polecał dla malców, a ten mnie wyśmiał. Kazał
podać Polfarmix B i nie zawracać głowy, bo on to ma preparaty najmniej dla 1000 kurczaków.
Teraz już mu nie powiem ile mam pchełek, ale powiedzcie co mam kupić ? Trudno, reszta
specyfiku się zmarnuje.
U rudej w klatce nadarta sierść zniknęła. Możliwe że się w nocy okociła i małe dobrze przykryła.
Dałam jej dużo ściółki i teraz nic tam dojrzeć nie mogę. Jutro ją wyjmę i sprawdzę.
Biały ser podgrzewany na słodkim mleku jest REWELACYJNY ! Wczoraj robiłam. Super !!! Dzięki
za przepis.
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2010, o 21:44

Post »

Na ścięgna indyka ponoć dobre są kombinerki;) Twixi następnym razem odchowuj na niosce nie na starterze.. Starter to jedynie indyczy dobrze się nadaje dla przepiórek, chyba że jakimś cudem trafił ci się kurzy bez kokcydiostatyku. Piórka może im jeszcze urosną, możliwe że sobie wyskubują tylko ty tego nie widzisz. Możesz je obejrzeć pod kątem pasożytów ale wątpię, poszukaj sobie na sieci jak wygląda piórojad.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
ewikk77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie jestem fachowcem w tej dziedzinie, ale pamiętam, że kiedyś u mojej babci małe kurczaki, kaczęta, itp. były chowane na naturalnej paszy, jakieś jajo gotowane z pokrzywą z płatkami owsianymi, itd.
Nie przypominam sobie problemów, pewnie jedynie nie miały tak szybkich przyrostów.
Wydaje mi się, że jeśli hodujemy w warunkach domowych, to powinno się karmić naturalnie, to nie tylko zdrowe dla ludzi, którzy będą jedli mięso czy jaja, ale i dla zwierząt.
Twixi, ja bym kupiła w aptece pokrzywę, zaparzyła i dodawała po odrobinie do paszy, ale niech ktoś się jeszcze z fachowców forumowych wypowie.
pozdrawiam Ewa
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Suszonej raczej nie trzeba zaparzać, wystarczy pokruszyć. Ja daję też z suszonych natkę pietruszki albo koperek maluchom. W zimie dobre i takie witaminy.
Twixi
100p
100p
Od: 19 kwie 2012, o 18:55

Post »

Obejrzałam dokładnie kilka i nie znalazłam nic, co by było widoczne przez lupę.
One na grzbietach pomiędzy łysymi plackami mają jeszcze resztki puchu. A co polecacie
na odrobaczanie i w jakim wieku powinno się je przeprowadzić ? Dorosłym kupuję u gospodarza
ześrutowane zboża i kukurydzę. Nie wiem dokładnie ile czego tam jest, ale karmi tym swoje
nioski. Jemu się niosą i ja też nie narzekam (od 14 kurek mam 8-11 jajeczek dziennie), a worek
25 kg jest tańszy od oryginalnego o 10 zł i raczej świństwa w tym nie ma, bo chłop jajek nie
sprzedaje. Tyle co dla siebie i rodziny. W lecie podglądałam co moim przepiórkom najbardziej
smakuje z zieleninki. Ususzyłam dwa worki mieszanki mlecza, krwawnika, perzu i trochę koniczyny.
W przyszłym roku zacznę zbierać i suszyć już na wiosnę.
Myślałam że ze trzy tygodnie posiedzą w tym odchowalniku, ale nie da rady. Dzisiaj złe w nie
wstąpiło i tak zaczęły podfruwać że boję się żeby sobie krzywdy nie zrobiły. Dostosowuję
dla nich klatkę i jutro przeprowadzka.
U Rudej typowego gniazda nie widać. Wczoraj widziałam jedno małe pełzające. Mam stracha
grzebać w ściółce, ale chyba będę musiała. Ojejej... ;:202
Awatar użytkownika
mr25ur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2011, o 19:53

Post »

felcia24 pisze:Zaszlachtowaliśmy trzy indyczki :pogon - muszę to teraz porcjować ;:oj ;:185
Dużo kłopotu z indykami jest? Na wiosnę bym kilka kupił, mogą jeść to samo co kury?
Opryski pod wieczór, i nigdy gdy kwitnie!!!
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Niezupełnie. Indyki to trochę wyższa szkoła jazdy, poszukaj informacji na sieci.

Twixi one zawsze tak podfruwają jak się uczą latać, przeczekaj to :) Jak widać puch to się mogły trochę wytrzeć, jeszcze się opierzą. Czasem to trwa trochę wolniej. Suszona zielonka jest super jako dodatek do karmy, także z żywieniem dorosłych myślę że wszystko ok:)
Awatar użytkownika
ewikk77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

...a pokrzywa jest dobra na wzmocnienie włosów, więc może i pióra lepiej będą rosły :wink:
pozdrawiam Ewa
felcia24
200p
200p
Od: 6 lut 2011, o 22:20

Post »

mr25ur pisze:
Dużo kłopotu z indykami jest? Na wiosnę bym kilka kupił, mogą jeść to samo co kury?
Są bardzo delikatne ...tak samo kury brojlery . Do jedzenia na początek sama pasza i po troche śruty pszenicznej , kukurydzianej ,ziemniaki z otrębami a do picia koniecznie witaminy ze zwiększoną ilością wit.d3 -siadają im nogi
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
BRZOSKWINKA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 maja 2010, o 18:10

Post »

Nie wiem czy to prawda, ale ponoć indyk nie może zmoknąć na deszczu.
„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
Zablokowany

Wróć do „WSZYSTKO o... Bazy wiedzy użytecznej”