Ogródek Gosi cz. 9

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
iga23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2008, o 20:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Ogródek Gosi cz. 9

Post »

Są tawułki rozrastające się rozłogami, to tawułka chińska, niska,około 15 cm, kwitnąca jesienią, jeżeli ktoś chce służę odnóżkami. :lol:
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 lis 2010, o 20:56

Post »

Gosiu , Aguś , tawułki chińskie mam od dawna , pospolite odmiany . We wrześniu dostałem dwie , przy sadzeniu zauważyłem , że mają rozłogi . Byłem bardzo zaskoczony , gdyż u swoich nigdy nie widziałem takowych. To jeszcze młode rośliny i maja po jednym pędzie. Jak zwykle wujek G mi pomógł.To jest tawułka chińska ? Astilbe chinensis , odmiana opisana na tej stronie , pozycja druga. Chyba jest nowością. :uszy

http://www.atlas-roslin.pl/gatunki/Asti ... -CHINENSIS
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Przepraszam za uogolnienie - pisalam li tylko o tawulkach Arendsa...
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 lis 2010, o 20:56

Post »

Aguś , nie ma sprawy :uszy Zapytałem tylko dlatego że nic o tym nabytku nie wiedziałem , a ta Gosi jest bardzo podobna. Ale tylko w pąku , po rozkwitnięciu inna.
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Iguś, człowiek całe życie się uczy. Nawet nie wiedziałam, ze są tawulki chińskie. Bardzo chętnie skorzystam z takiej odnózki ;:196

Tadziu, widzisz, nauczyłam się czegoś dzięki Twojemu pytaniu. Bardzo ładne te tawułki.

Aga, ja nawet nie wiedziałam o istnieniu innych :roll:
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Mam tawułki Arendsa i myślałam, że mam też chińską, bo ma inne, puszyste kwiatostany-jednak nie rozłazi się. A może mam jakąś starszą odmianę bezrozłogową? :D
Pomysł z berberysami i miskantami mnie się podoba, byliny będą tam pasowały.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Nutka81
1000p
1000p
Od: 13 maja 2010, o 13:01

Post »

Ja to ogólnie mam problem z nazwami i odmianami roślin. Nigdy nie pamiętam :wink: Jedynie z różami mniej problemu...jakoś same mi się zapamiętują :D
Gosiu, na forum z dnia na dzień człowiek uczy się coraz więcej. Ja zanim tu się znalazłam znałam jedynie nazwy kwiatków, których nauczyłam się od mamy :)
Co do wykopywania cebul, to faktycznie problem. Ja myślałam że na jesieni w zeszłym roku wykopałam wszystkie z rabaty. W tym roku jednak pomiędzy różami wyrastały coraz to nowe tulipany ;:173
Pozdrawiamy! Małgosia i Nutka :wit
Nutkowy ogród...czyli "ogary lubią kwiatki"...>> Cz.1 <<,>> Cz.2 <<,>> cz.3 <<
>>Róże Nutki << >>Nutkowe kwiatki doniczkowe<<
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewa, te tawułki chyba różnią się przede wszystkim liśćmi. Są dużo drobniejsze. Nie znam sie jednak więc to tylko moje przypuszczenia.

Gosiu, ja bardzo duzo nauczyłam się na forum. Moje podejście do ogrodu się tez zmnieniło. Chociaz przez forumki i forumków mam bardzo dużo chciejstw.
Tez mam problem z zapamiętywanie nazw. Może nie gatunkowych, ale odmianowych. Uwielbiam żurawki, ale nie jestem w stanie zapamietać, gdzie którą posadziłam
Z różami nie mam najmniejszego problemu ;:173
Dlatego ja przesadzanie przeniosłam n awiosne, chociaz mnie świerzbiło ;:65
Awatar użytkownika
magenta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2010, o 19:18
Kontakt:

Post »

Małgoś ;:202 szukam Cię i szukam a tu 9 strona o żesz!!!! Musze się cafnąć, żeby nadrobić ;:65 :wit
Awatar użytkownika
megi1402
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2010, o 00:28

Post »

Gosiu, fajne bombki zrobiłaś. Ja sobie co roku planuję, że porobię jakieś ozdoby, a kończy się na powieszeniu tych co zawsze, i to w wielkim pośpiechu bo z niczym nie mogę przed świętami zdążyć. To już u mnie tradycja :wink:
Pisałaś gdzieś, że gdybyś teraz zaczynała urządzanie ogrodu to zaplanowałabyś miejsce na kompostownik i warzywniak. Może udałoby się to przy okazji przemeblowania rabaty na tyłach? Gdyby rabatę przesunąć jakieś dwa, trzy metry do przodu, to mogłabyś za nią schować i kompostownik, i grządki warzywne.
Szybkiej poprawy zdrowia życzę.
iga23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2008, o 20:26
Kontakt:

Post »

Małgosiu, ja o roślinach mam kilkadziesiąt książek i cały czas się uczę. Do poduszki wertuję katalogi, Piotrek już czasem puka się w głowę ile razy można czytać to samo, ale ja za każdym razem zapamiętuję co innego. Czasem jak ktoś pyta o szczegółowa nazwę podpieram się lektórą, bo pamięć już nie taka.
Tawułki najpopularniejsze to faktycznie Arendsa, różnią się wysokością, kolorem,i terminem kwitnienia ale oprócz nich są jeszcze chińskie, japońskie, koreańskie, thunberga. Tak,ze wybór jest całkiem spory. :lol:
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
daffodil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 23:21

Post »

Gosiu, jak to się stało że mi umknęłaś to naprawdę nie wiem ;:223 No, ale na szczęście już nadgoniłam :tan i teraz mam nadzieje być na bieżąco.
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

Jak dzisiaj zdrówko? Dostałaś kolejne zwolnienie?
Miłego i zdrowego ;:196
Awatar użytkownika
justi177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2011, o 17:42

Post »

Gosiu zdrowiej ;:196
Dobrze, że poszerzysz rabatę. Będzie pięknie z tym, co planujesz.
Ja rowńiez siedzę w książkach, a co najlepsze i w gazetach. Teraz "przerabiałam" nawet z 2004 :oops: mąż sie ze mnie nabija.... :wink: Branża informatyczna calkiem inaczej się "starzeje".
Ps.
Zapowiadam się u Ciebie z wizytą.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu, ja często gubię wątki, bo polegam na powiadomieniach, a one często nie przychodzą. Dopiero po jakimś czasie orientuję się, że nie byłam u kogoś bardzo długo.

Gosiu, ja tak sobie obiecywałam od ubiegłego roku. Zobaczyłam takie bombki u Moni Vertigo. Moje się chowają przy jej. Miałam nawet robić jajka na Wielkanoc. Tez z tego nie wyszło. Teraz moja choroba spowodowała, że w końcu się wzięłam. Nie byłam w stanie i tak nic innego robić. Niestety az tak powiększyc rabaty nie mogę. W dodatku z tyłu mam posadzone bardzo stare już drzewka. Ich nie dałabym rady ruszyć. Musiałabym całkowicie zmienić koncepcję z wyrzuceniem wszystkiego, ale na to mnie po pierwsze nie stać, po drugie byloby mi szkoda. Rośliny są już tak rozośnięte. Jedyne wyjście zmienić działkę :;230

Iguś, ja aż tylu książek co Ty nie posiadam. Mam jakieś podstawowe. Dlatego nie mam takiej wiedzy jak Ty. Ale przynajmniej wiem do kogo się zwrócić w razie czego :D
Muszę sobie obejrzeć te tawułki, bo powiem szczerze, że przypadły mi do gustu. Nie lubią mnie. Mam problem z ich utrzymaniem, ale będę próbowała do skutku.

Asiu, cieszę się, że wpadłaś. Wiem, że masz dużo pracy, ale podczytujesz wszystko na bieżąco. Czy Ty kiedyś będziesz miała więcej czasu?

Aga, dostałam do końca tygodnia. Mam zamiar się wykurować, bo nie chcę spędzić świąt samotnie. :roll:

Justyś, bardzo serdecznie zapraszam. ;:138
Ja też siedzę w gazetach, bo książek mam mało. Szukam pomysłów na tę rabatę. Powoli zaczyna mi się wszystko krystalizowac, ale jeszcze trochę muszę przemyśleć. Chociaż będzie pewnie tak, że wymyślę szkielet, a jak przyjdzie co do czego bedzie dopasowywanie na miejscu :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”