Smoczycowa mania storczykowa;)

Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 lis 2007, o 13:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Beatko ! Pozdrawiam serdecznie Ciebie i twoich uroczych podopiecznych :wit też prawie ze Śląska. Oby było nas coraz więcej.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

śliczne masz te Phalaenopsisy!
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p
Od: 21 gru 2007, o 16:08

Post »

Beatko, no teraz to cudeńka pokazałaś, co jeden to piękniejszy :wink:
"kropeczka" i "malinka" najbardziej mi przypadły do gustu, choć pozostałe oczywiście też śliczne :lol:
Życzę powodzenia w uprawie i wiele zadowolenia z pięknych kwitnień :!:
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
Smoczyca
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 2 cze 2008, o 18:57

Post »

Minęło kilka dni, a ja w tym czasie czytałam i czytałam...forum i różne strony na których bywałam wcześniej.Musze przyznać, że zdecydowanie inaczej czyta się ponownie te wszystkie porady jak już się ma storczyki w domu :wink: Aklimatyzacja myślę, że nie przebiegła najgorzej bo tylko pojedyńcze kwiatuszki stracily "kropeczka" i "papryczka" no i cytrynek, ktory myslalam ze przekwita...ale odpukac na razie nadal ma slicznych kilka kwiatkow :lol:
Obserwacje sprawiaja mi ogromną radość. Już mniej wiecej opracowałam system "namaczania"-gdyby nie posty na forum pewnie moczyłabym wszystkie razem tego samego dnia i zapewne w tej samej wodzie :roll: Na szczescie poczytałlam, poobserwowałam i wiem ze "malinke" musze moczyc co 3-4 dni natomiast "kropeczka" nawet co 10-14. Stoja w innych miejscach pokoju i zupełnie inaczej przesycha im podłoże. To różne ustawienie wynika troche z mojego "testowania" gdzie może być optymalne nasłonecznienie. Domyślam sie, że z każdym storczykiem bedzie to troche inaczej wygladało, ale wybrałam opcje "pod" oknem i nawet zamowiłam sobie juz półkę na wszystkie moje pociechy. "Malinka" właśnie tak została ustawiona i jestem pod wielkim wrażeniem tego co wyprawiaja jej korzenie i łodyżka :lol:
Ze złych wiadomości to fakt pojawienie sie robactwa... :x zidentyfikowalam jako wciornastki, które pewnego dnia po moczeniu wyszły "masowo" na liscie śnieżynki. Postanowiłam wymienić podłoże na poczatek-może nie powinnam bo bardzo ładnie kwitnie-ale nie żałuje bo po raz pierwszy zajrzałam w korzenie. Kilka było do usuniecia-te najstarsze, które w sródku donicy troche podgniły. Nie było tego dużo więc myśle, że nie powinno sie to odbic ogólnej kondycji...ale sam fakt przesadzania podczas kwitnienia...no cóż spanikowalam jak zobaczyłam robale :oops: Wczoraj moczyłam cytrynka i tez zauważyłam jak po wewnętrznej stronie doniczki zaczeły pełzac robaki...(w suchej doniczce tego nie widziałam), ale wstrzymam się z przesadzaniem. Wygląda na to że w jednym z trzch stojacych razem storczykow robaki były od samego poczatku i zagosciły się w innych...kolejny mój bład-brak kwarantanny po przyniesieniu do domu :( Wygląd zewnętrzny nie budził żadnych moich obaw i w sumie nadal nie budzi, niemniej pozbyłam sie (mam nadzieje) robali ze "sniezynki".
A na koniec troche optymizmu..."uparciuch", który od roku mi nie zakwitl. Liscie maja książkowy wygląd wskazujacy na brak światła-mocno wydłużone i strasznie ciemne. Korzenie były w złym stanie-wyciełam. Teraz stoi na parapecie i jest reanimowany...Efekt-puszcza juz 4 korzonek :wink:
W niedziele wybieram się na wystawę do Katowic, więc bedę miała okazję czegoś znowu się nauczyć i jestem prawie pewna, że nie wrócę z pustymi rękoma :wink:
Awatar użytkownika
dewuka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2008, o 13:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

No, no, no jest co pooglądać. Czekam na zdjęcia po wystawie. :lol:
Awatar użytkownika
Smoczyca
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Witam po przerwie wymuszonej dodatkowymi obowiazkami w pracy :(
Mam okazję się przypomnieć i pokazać Dendrobium(mam nadzieję,że to Dendrobium-na doniczce napisane było-Orchidea :lol: ), które postanowiłam kupić dzisiaj w drodze do pracy. Zachęcona dobrym stanen moich Phalaenopsis, chciałam spróbować czegoś innego(mam juz Oncidium-obiecuję zaprezentować w najbliższym czasie)
Obrazek Obrazek Obrazek
Dendrobium już przekwita, ale kupiłam je zachęcona tym nowym przyrostem :wink: Moim skromnym zdaniem wygląda na zdrowy okaz i ma śliczne "zielone" kwiatuszki. Mam nadzieje, że jeszcze w tym roku zakwitnie znowu ;:31

Obrazek

Oczywiście nie mogłam przejść obojętnie obok "przelanych" falenopsisów...no i to mój kolejny "podopieczny"-właśnie suszy sie na papierowych ręcznikach(od 4 godzin wyciągam z niego wodę i nadziwić się nie mogę, że tyle się jej tam "pomieściło" :roll: ).Dowiedziałam się, że była nowa dostawa do Obi jakieś 5 dni temu...niestety obsługa była szybsza niż ja i zdążyła sowicie podlać :wink: Szkoda że storczyki stoją tam na mokrej korze, bo bardzo szybko zaczynają podupadać na zdrowiu :(
Obrazek

Zabieram się za szukanie informacji dotyczących Dendrobium, żeby nie popełnić nieodwracalnych w skutkach błędów w uprawie :wink: Oczywiście będe wdzieczna za każdą radę i uwagę.
Pozdrawiam serdecznie :wink:
x_o-n
1000p
1000p
Od: 5 maja 2008, o 07:38

Post »

Ten fioletowy z białą warżką ;:109
Awatar użytkownika
Smoczyca
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

No właśnie...nie mogłam przejść obojętnie :lol: A już miałam w ręku całego blado różowego i wtedy zobaczyłam to cudo a niestety miejsca coraz mniej :roll: Tak sobie teraz siedzę i główkuję-gdzie ja je postawie :D
x_o-n
1000p
1000p

Post »

Smoczyco - rozumiem, że to cudeńko z Obi. Tak? Ile kosztowało?

Ja na razie nie mam problemu z miejscem dla moich storczyków, bo żaden z nich nie stoi na parapecie. Wszystkie w głębi mieszkania, gdzieś w okolicy okien. Tak więc jeżeli wszyskie parapety masz zajęte, możesz przenieśc sie w okolice parapetów. :)
Awatar użytkownika
Smoczyca
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Tak-kupiłam w Obi-za 24.99 :wink: Cena chyba niezbyt wygórowana bo poza tym, że ma straszne bagnisko w obecnej chwili w doniczce jest w bardzo dobrym stanie :wink: Korzonki się szybko wysuszy i mam nadzieję, że będzie wszystko w porządku. Ja również nie stawiam na parapecie-bo tam naprawde malo miejsca :roll: mam przy parapecie półkę na całej jego długości. Oczywiście miejsce zawsze sie znajdzie, ale niestety zauważyłam, że te falenopsisy które stały dalej od okna "zatrzymały" się, natomiast te na które kilka godzin rano pada słoneczko cały czas kwitną i mają kolejnę pąki :D Więc teraz stoją już wszystkie razem :wink: Pokój ma okno na wschodnią stronę i do 11 teraz-w najdłuższe dni jest na i przy parapecie słoneczko-oczywiście obserwuję czy nie ma śladów poparzeń...na szczęście ilość światła wydaje się być idealna :wink:
Awatar użytkownika
Aankaa
500p
500p
Od: 11 kwie 2008, o 12:31

Post »

Smoczyco jakie miasto roprezentujesz?:)
Awatar użytkownika
Smoczyca
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Mieszkam w małym miasteczku na Śląsku-Kalety. Pracuję natomiast w Gliwicach...co pozwala mi okrężną, czasem nawet bardzo okrężna drogą jechać do pracy i zahaczyć na przykład o Obi :D
Awatar użytkownika
Aankaa
500p
500p
Od: 11 kwie 2008, o 12:31

Post »

Ja jutro wybieram się do Wrocławia....Ale mój R. zapowiedział, że nie ma nawet mowy o marketach typu OBI ( po ostatnich zakupach)....:(( Muszę nad nim popracowac :D
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Smoczyca
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Ja mojego M już zaraziłam tą chorobą.Ostatnio nawet dzwonił to Obi na dział ogród i zapytał kiedy była dostawa storczyków ;:191 Dzisiaj jak powiedziałam, że pojadę sama to aż taką dziwną minę miał :;230 Dobrze jednak, że nie czekałam do soboty bo falenopsisy pewnie bedą już stały na "półce ranimacyjnej" do tego czasu...Jechałam w nadzieji, że będą Cattleye lub Paphiopedilum-niestety poza Falenopsisami tylko Dendrobium i Cambrie :wink:
x_o-n
1000p
1000p

Post »

Aniu masz całą noc, na to żeby przekonac swojego R ;:113

Smoczyco - dobry pomysł z tym telefonem do Obi.
Dziewczyny orientujecie się może jak często są nowe dostawy storczyków w Obi? Czy to jest cykliczne, np. co drugi czwartek, czy po prostu jak przyjedzie transport?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”