Klon ( Acer ) - różne odmiany

Rozpoznawanie roślin na podstawie zdjęć.
Awatar użytkownika
kocica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2007, o 16:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Klon ( Acer ) - różne odmiany

Post »

Mam u siebie dwa klony, których nazw zupełnie nie pamiętam. ale myślę, że Wy mi pomożecie:-).

1.
Obrazek

2.
Obrazek
Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
Awatar użytkownika
xipe
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sie 2007, o 11:51
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

1. to może być klon Grossera aczkolwiek klapy są trochę za duże ale może byc to zmienność osobnicza
2. klon polny
Awatar użytkownika
kocica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2007, o 16:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Liczyłam na Ciebie xipe:-). Dzięki. Co do tego drugiego to przy zakupie sprzedający leśniczy nazwał go klonem korkowym ze względu na pień i nie mogłam nigdzie takiego cuda znaleźć w internecie. A tego nr 1 to zupełnie nie kojarzyłam chociaż w zeszłym roku pomyślałam sobie przez chwilę, że to może klon ginnala, ale potem się z tego wycofałam i tak do dziś marudzę z tymi klonami :-).
Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2008, o 11:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Oboje macie rację - pierwszy to klon ginnala Acer ginnala, drugi to klon polny A. campestre.
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
ros
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2007, o 15:33

Post »

Pierwszy to raczej tatarski niż ginnala [ginnala to podgatunek tatarskiego i ma trochę inne liście, takie bardziej spiczaste].
Roman
Harryangel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 cze 2007, o 00:24

Post »

Nie, to jest klon ginnala, czy jak kto woli, klon tatarski podgatunek ginnala. Klon tatarski podgatunek typowy (Acer tataricum ssp. tataricum) ma liście w ogóle bez klap albo tylko z małymi klapkami przy wierzchołku, a nie u nasady. Poza tym miękkie, cienkie i matowe.
Klon tatarski typowy jest u nas dziwnie rzadki, choć rośnie dziko tuż za wschodnią granicą.
Pozdrawiam
Krzysiek
Awatar użytkownika
krzysiek86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 maja 2008, o 20:29
Kontakt:

Post »

Wydaje mi się że ten drugi to na pewno klon polny natomiast co do pierwszego mam wątpliwości ale klon tatarski to nie jest zajrzyj na www.klony.info tam są informacje i fotografie różnych klonów które można spotkać u nas w kraju i nie tylko powodzenia.
ros
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2007, o 15:33

Post »

Foto klonu ginnala:
Obrazek

Jak widać inne liście niż na zdjęciu powyżej.
Być może klon kocicy to nie tatarski, za jakiś czas może zrobię i zdjęcie tatarskiemu i porównamy.
Roman
Awatar użytkownika
krzysiek86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 maja 2008, o 20:29
Kontakt:

Post »

Wydaje mi się jednak że to klon ginnala albo klon czerwony ( acer rubrum ) ale pewny nie jestem!
Harryangel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 cze 2007, o 00:24

Post »

Ja jestem pewny, że to jest klon ginnala. Młode siewki mają szersze liście niż dorosłe krzewy. A wiem stąd, że sam je mnożę i u mnie tak właśnie wyglądają roczne siewki. Wkrótce wrzucę fotkę.
Pozdrawiam
Krzysiek
Awatar użytkownika
nocny_drwal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2009, o 09:56
Kontakt:

Klon palmowy co to za odmiana

Post »

witam. jest to 5cio letnia siewka. wiosenny przyrost jest normalny, natomiast letni odbiega od normy. liście zaczynają odbarwiać się na żółto, czasem kremowo, lub różowo. następnie tak odbarwione miejsca dają ciekawą mieszankę barw na jesień. dodam, że posiłkując się literaturą Timberpress'u nie zdołałem go oznaczyć. przebarwienia, jako wynik niedoboru lub choroby też raczej wykluczam.

najpierw wygląda tak:
Obrazek

potem zaczyna robić coś takiego końcem lipca w sierpniu:
Obrazek Obrazek

w roku bieżącym też już zaczął:
Obrazek

a na jesień wygląda tak:
Obrazek Obrazek

może ktoś pomóc?
Awatar użytkownika
nocny_drwal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2009, o 09:56
Kontakt:

Klon pospolity

Post »

witam. swego czasu znalazłem siewkę, która swoimi cechami przypomina starą, prawie już zapomnianą odmianę 'Reitenbachii'. tak jak ona jest zielona na wiosnę, następnie w czerwcu liście nasłonecznione stają się purpurowe na górnej blaszce. 'Reitenbachii' to kultywar, a wiadomo, że klony powtarzają w pewnym stopniu cechę z nasion. pytanie moje jest następujące: czy może to być 'Reitenbachii', skoro nie jest to jego siewka? na pewno bym zlokalizował taką odmianę, gdyby występowała w okolicy. jest to więc na 99% siewka rosnących nieopodal zwykłych klonów pospolitych. czyli biorąc pod uwagę, że roślina ta powstała z czystego gatunku, czy może być kultywarem nazwanym 'Reitenbachii'? bo forma reitenbachii też raczej odpada, gdyż musiała by być siewką tej odmiany. ciężko mi porównać inne cechy, gdyż odmian 'Reitenbachii' znalazłem tylko 2 egzemplarze we Wrocławiu, ale jeszcze stosunkowo młode. a literatura jest bardzo uboga, jeśli chodzi o opis tej odmiany. ma może ktoś z was drodzy użytkownicy jakieś zdjęcia, informacje o tej odmianie? zdjęcia dodam wieczorem
mój ogród
pozdrawiam, Jakub
Awatar użytkownika
Azarat
100p
100p
Od: 17 sty 2009, o 15:31

Co to za klon?

Post »

Co to za klon?
Obrazek
Kliknij aby powiększyć
Awatar użytkownika
dianek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 lip 2008, o 11:43
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

acer saccharinum
Pozdrawiam, Diana
Mój ogródek
Griseum
200p
200p
Od: 22 sie 2008, o 14:34

Post »

Stawiam na: Acer saccharinum L. (klon srebrzysty).
ODPOWIEDZ

Wróć do „Identyfikacja roślin ogrodowych. FOTO”