Przygotowanie gleby jesienią na sezon wiosenny

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Przygotowanie ziemi jesienią do uprawy gruntowej

Post »

kjakub pisze:a pH jest podawane w 1M KCl!
Mala poprawka.
pH jest podawane w jednostkach bezwymiarowych, ponieważ jest to wykładnik potęgowy ze stężenia jonów wodorowych H+

natomiast oznaczenie kwasowości wykonywane jest przy użyciu 1n / jedno normalnego/roztworu chlorku potasu KCl
kjakub
100p
100p
Od: 5 lut 2012, o 11:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Taki skrót myślowy, oczywiście miało być "podawane po oznaczeniu w 1M KCl" :wink:
W jedno-molowym roztworze gwoli ścisłości.
Pozdrawiam, Jakub.
Uwaga: Post może zawierać śladowe ilości orzechów arachidowych, oraz wiele substancji uznawanych za niebezpieczne - wskazana ostrożność!
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Jakubie

Nie w jedno molowym roztworze a jedno normalnym. To są dwie różne jednostki stężenia . Przez przypadek tylko przy KCl oba stężenia są równe. Ale np w przypadku chlorku wapnia CaCl2 również używanego do oznaczania kwasowości już nie jest to samo.

W tej książce :
http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9 ... Du0ukIDeYw jest mowa o oznaczaniu kwasowości w 1 normalnym roztworze KCl, ale już tu :

http://www.narzedziownie.pl/?t=k&i=180&n=14048
jest mowa o 1 molowym roztworze KCl.

Ot, taki dysonans poznawczy.
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Zbyt specjalistyczne, jak dla mnie, te dywagacje "chemiczno-badawcze" :uszy ale pozostała część - bardzo pożyteczna... jak dobrze forumowicz i Ekopom, że Was tu mamy ;:196
Dzięki temu o czym tu rozmawiamy - ide zrobic wiosną badania swojej gleby... a moze mozna zrobic to jeszcze teraz ?
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Raczej nie. Skład gleby do wiosny się zmieni i im mniej czasu upłynie miedzy analizą a uprawą tym efektywniejsze będzie nawożenie.

A jeżeli był dawany obornik czy wapno na jesień ,to tym bardziej nie jest wskazane wykonywanie teraz analizy.

Ale warto taką analizę zrobić, by wiedzieć z jakim typem gleby mamy do czynienia.
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

dzięki - wiosną dam do analizy.
kjakub
100p
100p

Post »

Ależ szanowny forumowicz, wiem co to znaczy normalność, molowość i molalność roztworu. :)
Znakomita większość instrukcji i podręczników(przynajmniej tych współczesnych) nie mówi o roztworach np. 1-normalnych, ale o 1-molowych.
Problemem z roztworami 1 normalnymi jest jednoznaczne określenie ich stężenia(podobnież co najmniej kilku doktorów i profesorów odradzało mi posługiwanie się normalnością roztworów z uwagi na niejednoznaczność tego wyrażenia; miało to jedynie ułatwiać obliczenia, które jednak przy przyzwoitym zrozumieniu w przypadku działań na molach nie są aż takie trudne). Weźmy na przykład wspomniany przez Ciebie chlorek wapnia... jaki to jest roztwór jedno normalny(o jakim stężeniu w g/l, lub mol/l ?)? Nie ma na to jednej, jednoznacznej odpowiedzi, dlatego w przepisie, czy normie mówi się o roztworze np. 0,05 molowym(z takim spotkałem się w opisach oznaczania pH gleby), co mówi jednoznacznie, że trzeba przygotować roztwór np. chlorku wapnia o stężeniu 5,55 g/l. :wink:

Wracając do tematu taka wartość pH jaką podała Zuzia(5,29) faktycznie wskazuje, że przydało by się ją podnieść. Zastosowanie nawozu wapniowego w krótkim czasie/wraz z obornikiem spowoduje uwstecznienie fosforu(związanie do formy nieprzyswajalnej) w przypadku nawozów węglanowych, a w przypadku tlenkowych(wapno palone, budowlane, czy stosunkowo świeży popiół) dodatkowo utratę formy amonowej azotu. Jeśli faktycznie to była metoda rolnicza, to też zawartość fosforu i potasu podawana jest w formie tlenkowej(P2O5 i K2O); takie wyniki faktycznie wskazują konieczność uzupełnienia potasu - tylko czy to badanie było wykonane przed przekopaniem obornika?
Pozdrawiam, Jakub.
Uwaga: Post może zawierać śladowe ilości orzechów arachidowych, oraz wiele substancji uznawanych za niebezpieczne - wskazana ostrożność!
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

kjakub pisze:Weźmy na przykład wspomniany przez Ciebie chlorek wapnia... jaki to jest roztwór jedno normalny(o jakim stężeniu w g/l, lub mol/l ?
http://pl.wikipedia.org/wiki/Normalno%C ... 7_roztworu

Odpowiadam: w przypadku CaCl2 roztwór 1N ma stężenie 55,46 g/l i to jest 0,5 M/l

Istotnie posługiwanie się stężeniami molowymi jest wygodne, bo nie wymaga zbytniego myślenia. Ale już stężeniami normalnymi- o co to, to nie, tu trzeba jeszcze sobie umysł obciążyć dodatkowo ,by wiedzieć, jaka jest wartościowość kationu centralnego i do tego jeszcze podzielić masę atomową przez wartościowość. Prawda, że za trudne ?.

Ale skończmy tą dyskusje bo dla większości to nudne .
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
zuzia55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 kwie 2008, o 21:26

Post »

:wit Już jestem... wczoraj coś wcześnie poszłam w objęcia morfeusza.Moja analiza tak wygląda.Robiona była w ub.r zaraz po przekopaniu ziemi.Na powierzchnię,gdzie stoi foliak M dowiózł ziemi torfowej z łąki i wymieszał i może dlatego takie wartości,aż sama się dziwię,że miałam takie piękne pomidory i parrykę :| Robiłam z konieczności analizy innych działek,mam też plan nawozowy dla nich,no ale tunelu nie obejmuje :;230 ,zresztą...bliżej wiosny i tak się będę do was uśmiechać o podpowiedzi jak go ogarnąć i przliczyć czysty składnik na ilość konkretnego nawozu.No ale teraz tunel... Obrazek
To próbka z kropeczką z boku.Wszystkie są nie ciekawe,ale do tej pory nikt się nimi nie przejmował.
Obornik M dawkował podczas moich wojaży ,bo słyszał,że pomidory to lubią..a on lubi pomidory :;230
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

zuzia55 pisze:.bliżej wiosny i tak się będę do was uśmiechać o podpowiedzi jak go ogarnąć i przliczyć czysty składnik na ilość konkretnego nawozu
Na wiosnę to Ty musisz mieć wszystko pod ręką wiec przeliczę Ci to teraz a Ty sobie skopiuj.

Załóżmy, że obornika dałaś maksymalną dawkę czyli 300 kg /ar. Weźmy skład obornika z tego / tabela nr 3/ :

http://www.dowagro.com/PublishedLiterat ... 03bb28.pdf

mamy zatem obornik o składzie procentowym:

N- 0,54, P- 0,29, K - 0,9, Mg- 0,16 Ca- 0,43

Policzmy ile wprowadziłaś tych składników z obornikiem / 72 kg/

N- 72x0,54/100 = 0,39 kg w przeliczeniu na g/m2 16 przy rownoważniku nawozowym 0,3 -4,8
P- 72x0,29/100 = 0,21 kg 8,8
K- 72x0,9 /100 = 0,65 kg 27,1
Mg- 72x0,16/100 = 0,12 kg 5
Ca- 72x0,43/100 = 0,31 kg 12,9

Wszystkie składniki z wyjątkiem azotu są w formie tlenkowej/ P2O5, K2O, MgO, CaO/

Weźmy teraz wymagania pokarmowe pomidora
Optymalna zawartość (w mg/dm3) przyswajalnych form składników mineralnych w glebie, oznaczonych metodą uniwersalną, dla pomidora wynosi: 90-120 N (NH4 +NO3), 60-80 P, 200-250 K, 55-75 Mg i 1000-1500 Ca.

Przyjmiemy wartości średnie w mg/litr:

N- 105 21
P- 70 w przeliczeniu na P2O5 161 w przeliczeniu na g/m2 32,2
K- 225 w przeliczeniu na K2O 293 58,6
Mg- 65 w przeliczeniu na MgO 163 32,6
Cao-1250 w przeliczeniu na CaO 1750 350

Przeliczymy teraz zawartość składników w glebie na g/m2
Według analizy w mg/100g gleby:

P2O5 - 10,2 po przeliczeniu na g/m2 41
K2O - 3,0 12
MgO - 3,9 15,6

Teraz sumujemy zawartość poszczególnych składników tj gleba+ obornik w m2

N - 4,8 wymagane 21 brakuje 16,2 g/m2
P - 8,8 + 41 = 49,8 32,2 0
K - 27,1+ 12= 39,1 58,6 19,5
Mg- 5+15,6 =20,6 32,6 12

Nawożenie uzupełniające

Saletra amonowa 34 % N 1,2 kg

Siarczan potasu 50 % K2O 1,0 kg

Dolomit 15 % MgO 1,9 kg

Najpierw rozsiać dolomit i siarczan potasu i ponownie przekopać. Po ok 1-2 tygodni rozsiać na wierzch saletrę amonową i zagrabić. Oczywiście to wszystko na wiosnę. Przed wysadzeniem pomidorów dwukrotnie dobrze podlać glebę w namiocie.

Powodzenia.
kjakub
100p
100p

Post »

forumowicz pisze:Odpowiadam: w przypadku CaCl2 roztwór 1N ma stężenie 55,46 g/l i to jest 0,5 M/l
No i widzisz, tu wkradła się nieścisłość, bo podany przez Ciebie roztwór 0,5 M jest zarówno 1 N, jak i 0,5 N...
Skoro powołałeś się na wikipedię, to w pojęciu gramorównoważnika jest napisane: "Gramorównoważnik określonego związku chemicznego zależy zatem od rozpatrywanej reakcji chemicznej i nie jest na stałe do niego przypisany."
Biorąc pod uwagę reakcję podwójnej wymiany chlorku wapnia z powiedzmy siarczanem sodu Twój roztwór jest 0,5 normalny, gdyż przy użyciu jednego litra przereaguje tylko pół mola siarczanu. Przecież gramorównoważniki(podstawę "normalności" roztworów)oblicza się tylko dla konkretnej reakcji(w danych warunkach).
forumowicz pisze:Istotnie posługiwanie się stężeniami molowymi jest wygodne, bo nie wymaga zbytniego myślenia. Ale już stężeniami normalnymi- o co to, to nie, tu trzeba jeszcze sobie umysł obciążyć dodatkowo ,by wiedzieć, jaka jest wartościowość kationu centralnego i do tego jeszcze podzielić masę atomową przez wartościowość. Prawda, że za trudne ?.
Ależ jest wręcz odwrotnie - posługiwanie się molami wymaga większej uwagi przy bilansowaniu reakcji, dlatego wprowadzono gramorównoważnik, który bardzo upraszcza obliczenia.
W ramach przypomnienia polecam artykuł http://www.chem.univ.gda.pl/~tomek/gram ... azniki.htm :wink:

Dobrze, już kończę dyskusję i nikogo już nie zanudzam(wiem, jestem straszny nudziarz! - co ta politechnika robi z ludźmi :lol: )! :)
Pozdrawiam, Jakub.
Awatar użytkownika
zuzia55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

forumowicz dzięki ;:196 jak Tobie dobrze idą te wyliczanki,jakoś nigdy z matematyką nie było mi po drodze, i w Liceum chodziłam do plastycznej klasy i dalej starałam się mijać z matmą , a jak juz musiałam coś zaliczyć podobnego,to korzystałąm z pomocy kilegów :oops:Z Twoich wyliczeń odejmę sobie dawki obornika/mam też nie nawożone działki/ i powinno mi wyjść całość zapotrzebowania...zobaczę ,co mi z tego wyjdzie...
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

kjakub pisze:co ta politechnika robi z ludźmi
Dobrze wiedzieć, że mam kolegę po fachu. Przyszła wiosna i lato zapowiadają mi się spokojniejsze tu na forum. ;:87
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

zuzia55 pisze:Z Twoich wyliczeń odejmę sobie dawki obornika/mam też nie nawożone działki/ i powinno mi wyjść całość zapotrzebowania...zobaczę ,co mi z tego wyjdzie...
Jeżeli poszczególne analizy dotyczą działek wyraźnie odgraniczonych od reszty trzeba liczyć każdą z osobna. Jeżeli to jest jedno pole a analizy dotyczą tylko poszczególnych punktów pobrania próbek wyliczyć trzeba najpierw średnią wszystkich analiz dla poszczególnych składników i do niej obliczyć nawozenie
Awatar użytkownika
zuzia55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Działki są w znacznej odległości od siebie,więc muszę liczyć oddzielnie,zajmie mi to na pewno całą zimę :;230
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”