Moje królestwo- uczta dla oczu i balsam ...na wszelkie zło .

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2011, o 22:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Moje królestwo- uczta dla oczu i balsam ...na wszelkie zło .

Post »

Takie małe ...to w zasadzie mogłyby być
Obrazek

Mam taki sam u siebie i ...coś go zaatakowało , chyba przędziorek - muszę go Talstarem chyba potraktować . Tyle , że ten świerk Conica u mnie jest innej odmiany - bardziej zielony .
Obrazek

A to miejsce mnie ujęło najbardziej ;:180
Obrazek

Ewuniu ...widziałam po 28 pln na all , poszukam może gdzieś bliżej , bo wtedy widzę , co kupuję . Może kilka wariantów wybiorę ...znalazłam takiego jednego ...z bukszpanami sporymi , tudzież szczepionym głogiem za grosze i jeszcze kilka ciekawych jałowców i cyprysów ma ...
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Jejku .. ale cudne kompozycje pokazujesz - to taka ściągawka dla Ciebie przy aranżacji nowej rabaty ?
Mnie coś iglaki nie kręcą - mam kilka bo były potrzebne ale dość. Gdzie się ruszę mam las wokół to co będę jeszcze na działkę go wprowadzać ... :;230
Awatar użytkownika
ZbigniewG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 cze 2010, o 18:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jagódko stożki to Sander's Blue, Laurin i NN, złocista kulka Miriam i z tyłu Blue Planet i płożące jałowce
Miriam chciałem jeszcze dokupić ale nigdzie nie mogę znaleźć takiej samej złocisto żółtej same anemiczne kolory, Sanders jest niewybarwiony do końca bo rósł w cieniu teraz będzie miał pełne słońce :D
w przyszłym roku w "wejściówce" będą widoczne mocne akcenty liściaste buk Rohan Obelisk i Dawyck Gold a za parę lat iglaki też podrosną :wink:
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Fajne kompozycje ;:167 iglakowe wśród kamieni i przy świecącym słonku wyglądają Super .Takie wejście też byłoby piękne .Żółte iglaczki mnie również kręcą ,gdyż dodają blasku rabatkom .Oj masz ciężki orzech do zgryzienia Jagódko
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
x-ja
---
Od: 11 wrz 2008, o 19:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jagódko :wit widzę że zajęta jesteś planowaniem nasadzeń , super ;:196 ja głosu nie zabiorę bo na iglaczkach się zupełnie nie znam :oops: nawet do tej pory mnie nie interesowały ale teraz zaczynam tak jak Ty dumać nad zmianą nasadzeń na rabacie , dlatego muszę porozglądać się za jakimiś płożącymi .
U Ciebie też tak leje ?
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Elżuniu ...widzisz - u mnie to jest tak ...miejsca niby sporo , ale mnie specjalnie sosny , świerki , jodły itp ...nie kręcą ;:185 ...Mam olbrzymi świerk srebrny - ponad 15 metrowy - w ogrodzie , a także kilka pospolitych rośnie na posesji i to mi wystarczy . Jednak myślę przyszłościowo , nie sadząc ich - bo mając na uwadze , że z biegiem lat zawładną sporą część ogrodu , to nie pomieściła bym moich bylin . O koszeniu trawy mowy by nie było . Mam natomiast szpaler szmaragdów - w celu zakrycia brzydkiej strony od sąsiada .
Mam z kolei kilka jałowców ; płożący Wiltonii , jałowiec Old Gold , a także jałowiec n/n , który jest " rozcapierzony i wysoki na dwa metry , a szeroki na 1,5 metra . Następnie świerk gniazdowy , świerk biały ' Conica ' i jeszcze 1 sosna n/n .
Jednak nie siedzę i planuję ...tak , tak ...planuję ...ale zgoła co innego , ale na razie cicho ...sza , abyObrazek nie zapeszyć ... ;:170 .
U mnie ...dzisiaj , jak w filmie Bollywood ..." Raz słońce , raz deszcz "...pogoda iście wiosenna przez cały dzień i cieplutko było . Kolejna noc z księżycem w pełni Obrazek .
Ściskam Cię serdecznie ;:168 Obrazek

Jadzieńko ...to Zbyszkowe podpowiedzi , owszem , u niego się sprawdziły , bo ma sporo miejsca i ciekawie dobiera gatunki oraz odmiany . Oj , żebym ja takiego Zbyszka miała , to i ogród przedstawiał by się całkiem inaczej :;230 . Natomiast u mnie jest wąski pasek , o szerokości 60 cm - więc nie sądzę , by był to dobry pomysł z iglakami . Mam czas do wiosny pokombinować , ale raczej będą to byliny ...lawenda , bukszpan , ubiorek wiecznie zielony etc...

Zbyszku... pięknie komponujesz swoje " Iglaczkowo "- podziwiam Cię za konsekwentność ;:224 ...jednak , jak powyżej ...miejsca u mnie w tym temacie niet ;:185 .

Krysieńko...u mnie niestety , ale raczej nie będzie tak , jak na fotkach , bo ...nie było by obiadu , ani wyprane , ani nawet dom nie ogarnięty , gdybym chciała takie zmiany przeprowadzić ...czyt ...wywrócić ogród do góry nogami :;230 . Ale u tego Pana ...jak najbardziej , wszystko pasuje , przemyślane i realizowane krok , po kroku . Ja - niestety - jestem niecierpliwa i chcę już , zaraz - a tak się nie da ;:185 .
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Jagódko, ładne różyczki wybrałaś ;:138 The Fairy rośnie ponad metr na boki i około 50 cm górę, to okrywowa róża. Z tych, o których pisałaś mogę powiedzieć o swoich doświadczeniach z Aspirin Rose - polecam, zdrowa i obficie kwitnąca; History - piękna, ale chorowita, nie polecam; Erotika - nie mam, ale czytałam, że jest chorowita, Bailando - posadziłam niedawno, cieszy się dobrą opinią; Novalis, posadziłam niedawno, ponoć wymaga solidnego okrycia na zimę, ale kwitnie bajecznie; Rosenfee - cudna, zakochałam się w niej u Majeczki, u niej poczytaj o szczegółach; Kosmos - cudowne, ogromne kwiaty i zdrowiutka, ale mam ją dopiero pierwszy sezon.
Pozdrowionka :wit
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Na iglaczkowe piękności oczywiście za mało miejsca .Mam świerk biały Daisy's White ,który rośnie powolutku .Po 10 latach ma mieć 1m, a także http://www.ogrodykruczek.pl/cyprysik-ja ... is-obtusa- ?nana-gracilis?/ ten powolutku rośnie mam go u siebie na wrzosowisku
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu ...oj ...serdecznie Ci dziękuję za rekomendację róż , a zarazem polecam się na przyszłość Obrazek.
The Fairy chcę posadzić u stóp pnącej w zakolu , tak , by pasowały do siebie kolorem i oby kwitły cały sezon . Mam tam pnącą , do wyekspediowania , bo okazała się porażką ( żółta , rażąca i w dodatku kwiat nijaki w kształcie ) .
Na pewno zrezygnuję z History , Erotiki , skoro są chorowite ...a ja chcę , by obficie kwitły i nie sprawiały problemu . Jednak Novalis jest tak urzekająca , że ...jak w kawale " ...choćbym miała łeb stracić , to ten numer muszę zobaczyć " ... :;230 .

Buziaczki Obrazek

Jadzieńko...też mi się podoba , ale one są atakowane przez przędziorki ...mam " Conica " już około 8 lat i w tym roku coś mu się stało ...z jednej strony obleciały mu igły .
O... ;:oj ...ta propozycja warta zachodu , podobnie jak i ta ...jak Ci się podoba ten ? - to odm,iana świerka karłowego Little Gem .

Pozdrawiam ;:167 Obrazek
Awatar użytkownika
ZbigniewG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jagodka pisze:.....jak najbardziej , wszystko pasuje , przemyślane i realizowane krok , po kroku . Ja - niestety - jestem niecierpliwa i chcę już , zaraz - a tak się nie da ;:185 .
Jagódko przemyślane :roll: ..krok po kroku :;230 przemyślenia i refleksje to ja mam jak schodzę z szczytów - kamienie wbijają się w pięty, pięty w nogi a nogi to już wiadomo gdzie :oops: a w ogrodzie to raczej żywioł, tylko nie mów że jaki pesel taki żywioł :? przyznam się jednak że pojedyncze egzemplarze udało mi się jakoś posadowić a pozostałe czekają na przeprowadzkę
chciałbym mieć w totka tyle trafień ile razy niektóre drzewka nawet te 2metrowe były przesadzane :roll:
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jagódko tego też :;230 mam i też rośnie sobie na wrzosowisku .No widzisz nie tylko różyczki rosną u mnie :;230 Do Zbyszka mam pytanie czy jeszcze teraz mogę przesadzić jałowca ,albo zaczekać do wiosny ,bo zaczyna się robić ciasno na rabatce :wink: Jest jeszcze taka możliwość ,że zabawię sie we fryzjera i zrobię z niego kulkę ,ale to dopiero wiosną .Co radzisz
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Jagodko,skąd masz taka piękną ściągę z poprzedniej strony?Chciałabym więcej tego obejrzeć,gdzie znajdę?
Widzę,ze u ciebie bedzie różany rok?
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ZbigniewG pisze:....a w ogrodzie to raczej żywioł, tylko nie mów że jaki pesel taki żywioł :?
Oj , ;:oj Zbyszku ...wszak nie okazałeś mi swego dowodu , więc Peselu nie znam , NIP-u też ...ale ....gotowa jestem tak pomyśleć :;230 .
ZbigniewG pisze:.... chciałbym mieć w totka tyle trafień ile razy niektóre drzewka nawet te 2 metrowe były przesadzane :roll:
Ja odwrotnie ...drzew raczej nie przesadzam , natomiast prędzej mnie trafi , zanim ja trafię w Lotto :;230 .

Jadzieńko...wiesz , temu Panu chyba podziękujemy ... :;230 , a tak poza tym - nie wiedziałam , że w takich gustujesz ;:224 .
Z tym pytaniem , to zwróć się w wątku Zbyszka , chętnie udzieli Ci odpowiedzi . Wg mnie raczej już późno na przesadzanie , skoro zapowiadają marznący deszcz i opady śniegu - ja poczekała bym do wiosny .

Gosiu...to jest ogród Zbyszka ...a On mieszka nie tak daleko od Ciebie ...trafisz do jego wątku klikając w link w stopce .
Z różami zaczynam przygodę , bo do tej pory tylko miałam 12 , a za sprawą FO ....nie wiem ile ich zaproszę do siebie ;:224 .
Awatar użytkownika
ZbigniewG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jagodka pisze:..Jadzieńko - ja poczekała bym do wiosny ..
i to jest słuszna koncepcja ;:108 -bardzo wczesną wiosna jak tylko ziemia odmarznie i od razu podciąć
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję Zbyszku i przepraszam Jagódko ;:196 ,ale widzę ,że Zbyszek odwiedza Twój wątek dlatego zapytałam .Temu panu jednak dziękuję ;:180 Tobie tez za azyl ;:196
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”