Zbyt "chude" choinki

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
Tomek L
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 29 lis 2012, o 12:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Zbyt "chude" choinki

Post »

Witam,
mam problem z choinkami ( na załaczonym foto) które rosną niemal wyłacznie do góry, wyglądają rachitycznie. Nie wiem, moze to taka odmiana, a może brak czegoś w glebie... proszę o rady, może ktoś doświadczony coś podpowie.
Nie mam pojęcia, jakie to są odmiany, kupiłem nieruchomość w zeszłym roku, rosliny posadzone były ok 5 lat temu przez fachowców, ale potem zupełnie pozostawione samopas. Ja w tym roku podsypałem nawozu do iglaków, wypieliłem grunt pod drzewami i widać, że rosną - mają srebrzyste przyrosty na końcach gałęzi. Niestety, w góre wyrosły bardziej niż na boki...
Jak można to zmienić, chciałbym, aby były bardziej rozłozyste.

Pozdrawiam wszystkich,
Tomek

Fotki :
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2012, o 14:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Zbyt "chude" choinki

Post »

Dopisuję się do pytania, bo mam ten sam problem: jednego chudego świerka, rósł przyduszony samosiewkami wiśni. Zastanawiałam się, czy przycięcie mocne od góry spowoduje rozrost w bok?
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Wyglądają z daleka na serbskie.One mają taki naturalny pokrój.Ale świerki np.srebrne zawsze będą się różniły wybarwieniem i pokrojem, bo są rozmnażane z nasion.
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p
Od: 7 lut 2011, o 22:22

Post »

Serby jak się patrzy.A że chude ? po części taki ich urok jest a po drugie rosną w skupisku ,po trzecie na wygwizdowie no i po czwarte przyciąć można to i owszem ,ale to zabieg długotrwały przycinanie końców i przewodnika.Jak utniesz raz a dobrze :wink: zniszczysz tylko świerk.

survivor26

jaki świerk i jaka wysokość ?
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Świerk pospolity chyba? Potem mogę zrobić i wrzucić fotkę, ale to jest taka najzwyklejsza w świecie choinka, jak świąteczna: poprzedni właściciele nie sadzili żadnych wymyślnych roślin :wink: . Ma ok. 8-10 metrów wysokości, z obu jej stron rosną samosiejki wiśniowe, które częściowo wycięłam już i teraz jeszcze bardziej widać jaki jest chudziutki, a rośnie przed domem w reprezentacyjnym miejscu, więc chciałabym, żeby urody nabrał...
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p

Post »

No fotka by się przydała .
10 metrów :roll: e najpierw zobaczmy zdjęcie :D

Świerki zależnie od gatunku ,miejsca posadzenia ,towarzystwa a także warunków potem jakie ma i cechy dziedzicznej wygląda jak wygląda.

Każdy /są wyjątki np. ja :lol: / woli gęste ,aż grubaśne w igliwie świerki.
Tą cechę najlepiej można uzyskać w świerku kłującym /picea pungens /
ale nie może mieć zbyt dużego towarzystwa /szemranego :lol: / solieter będzie inaczej rósł a w żywopłocie inaczej
dużo słońca /ale miejsce zaciszne bez przewiewów
powolny wzrost .Czasami jest tak iż obserwujemy,że po posadzeniu gamoń stoi jakby w miejscu ,ale to dobrze,bo będzie równomiernie wyrośnięty ,zagęszczony i jakby wycięty cwaniak z żurnala.Dlatego też osobiście uważam,że po posadzeniu świerk nie powinien być wypędzany i sadzony w dołach wypełnionych dobrą ziemią lub kompostem.Wolniej to wolniej,ale zyska właściciel po czasie.
Można ewentualnie zastosować w przypadku świerka kłujacego /lepiej wysrebrzonego /o zastoswanie nawozów na wzmocnienie i lepsze wybarwienie ,nawozów na przeciwdziałanie brunatnieniom igieł.A azot ? a po co ?

Świerk serbski -płaczący pokrój ,wzrost średni ,zawsze pozostanie tyczką ze spuszczonymi włosami.Taki juz jego urok jest.

Świerk pospolity /w odmianach / robi najczęsciej nam niespodzianki.Siedzi toto ,a potem pędzi.3/4 grubaśne a sam przewodnik pół albo półtora metra :lol: można ciąć,ale potem wypuszczać może po przewodniku masę odrostów.
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

no to wrzucam zdjęcia:

Obrazek

Obrazek

I korekta: on ma grubo powyżej 10 metrów, ponieważ jest sporo wyższy od domu, a dom ma właśnie 10 m wysokości. Jak widać na załączonym obrazku, wzrostu mu nie brakuje, natomiast po bokach dość przetrzebiony jest.
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p

Post »

Pat on uległ uszkodzeniu mechanicznemu.Ktoś lub coś uszkodziło mu gałęzie i dlatego nie ma w nich symetrii schodków jak to u świerków bywa.

Chociaż on jest już nie najmłodszy i dolne gałęzie z czasem będą zasychać.\ i pójdą do obcięcia.
Lub tez można wymodelować dolne gałęzie.Będzie skromniej na dole a powyżej zagęszczone. Długotrwała to praca i czas ,ale tragedii nie ma.

Z czasem jak pójdą dolne gałęzie można coś pnącego posadzić i rzucić na jego pień.
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Już go nie wyprowadzisz. Drzewa liściaste w sąsiedztwie iglaka powodują zacienienie i zdeformowanie, rosną na ogól szybciej niż iglaste, dlatego nie powinny tam zostać posadzone.Teraz pozostaje obcięcie dolnych, zdeformowanych gałęzi.Zbyt 'chudy' pień można nieco optycznie pogrubić sadząc tam bluszcz pospolity.
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki za odpowiedzi! A czy ciachnięcie go tak z metr-dwa od góry cokolwiek pomoże? ciachnęłabym tak czy inaczej, bo już jest za wysoki, ale nie chcę mu bardziej zaszkodzić...z lewej strony wiśnie już wycięte, te z prawej też pójdą pod siekierę, ale rozumiem, że w zamian za nie nie mogę jakichś krzewów posadzić, bo jeszcze bardziej świerkowi zaszkodzę?
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p

Post »

Uciąć przewodnik,ale dwa metry to stanowczo za dużo.Widać będzie i świerk nie za ciekawcie będzie wyglądał.
Posadzić można ale takie co wytrzymają dość trudne sąsiedztwo świerka.
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moim zdaniem brzydko wygląda świerk ze ściętym przewodnikiem.Możesz posadzić jakieś krzewy po obcięciu dolnych gałęzi na miejsce wiśni, ale takie, które docelową wielkość miałyby do tych gałęzi, które nie są zdeformowane.Teraz jednak gdy świerk jest wyrośnięty dość trudne warunki tam dla młodych krzewów.Może dałyby radę żółte pęcherznice, bo to 'pionierskie' krzewy. Zawsze można je też nieco przyciąć gdyby się zbytnio rozszalały, w co jednak wątpię.
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p

Post »

Jałowce sabińskie dały by radę jako zadarniacze.
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

to jeszcze ostatnie pytanie...a dosadzić ze dwa świerki po obu stronach w stosownej odległości? Nie zadusiły by tego, a razem moe udałoby się osiągnąć efekt gestego igliwia, zamiast obecnej choinki bożonarodzeniowej w lutym :wink: Te wisienki i tak idą pod siekierę, są zabiedzone i nie owocują, a podobnych jest w ogrodzie jeszcze ze 20. Generalnie nie przepadam za iglakami, świerki stanowią wyjątek, planuję żywopłot liściasty wzdłuż całego ogrodzenia, ale tu mogłabym zrobić wyłom i narożnik iglasty...
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p

Post »

Po lewej stronie masz dużo miejsca ,po prawej do narożnika trochę mało /chyba,że pod kątem posadzić.I najlepiej jak już to nie kombinować z odmianami bo różnica będzie przy wzroście .Postawiłbym na pospolity za parę lat powinien w dużym stopniu dogonić tego pierwszego.
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”