Moje spełnione marzenie - tu.ja cz.6

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Moje spełnione marzenie - tu.ja cz.6

Post »

Aniu na pewno będziesz zadowolona z chryzantem. Jak się trafi na odpowiednie odmiany to rosną i kwitną bez problemów.
Agness miło, że jesteś. Wiem, że mamy wiele wspólnych fascynacji roślinnych ;:108 Chryzantemy są jedną z nich.
Krysiu wielkie dzięki za radę. Będę ją uszczykiwać by tylko chciała przeżyć do wiosny. Z tymi odmianami chryzantem jest niezły bałagan - to prawda. Ostatnio w pewnym piśmie ogrodniczym wyczytałam, że Czechowsky i Isabela Rose to ta sama chryzantema :shock: Na dobrą sprawę to roślina jest najważniejsza a nie jej nazwa. I tego się trzymajmy. Niech rosną, kwitną i cieszą oczy oraz duszę ogrodników.
Elu nawet nie wiesz jak ucieszył mnie Twój wpis. Dobrze, że czasem zaglądasz i dajesz znak życia. O chryzantemach "pogadamy" wiosną. Kilka odmian niestety straciłam, ale wciąż przybywają kolejne. Natura nie lubi próżni :wink: Z niecierpliwością czekam na ;:102
Ewciu ja niestety sobotę spędziłam w pracy :( , ale za to dziś udało mi się posadzić część świeżo "upolowanych" cebulek. Gdyby chryzantema nie przezimowała to znów dostaniesz patyczek.
Marysiu świetne skojarzenie ;:173 Nie wpadłam na to. Muszę jednak pamiętać by zabrać ją na zimę do altanki. Mogłaby nie przeżyć na rabacie.
Justynko warto wprowadzić chryzantemy do ogrodu. Szczególnie przy domu. Troszkę je odczarować i zdjąć z nich tę etykietę kwiatów cmentarnych. Kiedyś tylko tak je postrzegałam, ale mi przeszło. I cieszę się bardzo, że dałam się przekonać do chryzantem.

Muszę się podzielić z Wami swoją małą-wielką radością. Dzisiaj ku memu ogromnemu zaskoczeniu zaczęli wycinać to wielkie drzewo rosnące bezpośrednio przy mojej działce :tan . Ktoś w końcu wysłuchał moich niemych próśb. Nie dość, że wysuszało mi kawał działki, śmieciło okrutnie to było sporym zagrożeniem. Po każdej burzy biegałam sprawdzić czy stoi. Miałam w planach pisać prośbę o jego wycięcie. Samo wycinanie nie wygląda na całkiem bezpieczne, ale mam nadzieję, że strat nie będzie.
Mimo późnej jesieni u mnie sezon ogrodowy nadal trwa. Wczoraj "upolowałam" kolejne cebulowe na wyprzedaży. Całe mnóstwo cebul :tan Dwa mniejsze opakowania już zagospodarowałam, ale gdzie upchnąć 50 cebulek tulipanów jeszcze nie wiem ;:24 Jutro przed pracą pójdę walczyć z tulipanami i ocenić front robót w parku. Będą pamiątkowe zdjęcia.

Obrazek - belamkanda chińska

Obrazek
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 mar 2011, o 17:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Już nie trzeba mnie przekonywać do tych jesiennych kwiatów, teraz tylko pozostaje zdobyć ich sadzonki. Na razie mam 3, żadne wyszukane, ale wytrwałe i ładne.
Drzew szkoda, ale jeżeli stanowią zagrożenie i nie sposób ich zabezpieczyć, to ich los przesądzony. Twoja działeczka na pewno na tym skorzysta, a i ty przestaniesz się martwić.
Prace przy tej wycince zapowiadają dosyć poważnie ;:224
x-ja
---
Od: 11 wrz 2008, o 19:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

No to mnie szybko uziemiłaś a już miałam nadzieję że i ja się obłowię :;230 mam troszkę tulipanów ale na taki ogród za mało , takie zakupy jak Tobie się udało zrobić x 2 rozwiązały by sprawę a tu masz , takowego sklepu niet :lol: W piątek najprawdopodobniej pojadę na wycieczkę z M , może wtedy uda się coś kupić niekoniecznie w takich ilościach :wink: Widzę , że bealmkandy masz w nadmiarze nasionek nie zbierasz :roll: zimą siałam w doniczki a jesienią już mi ładnie zakwitła spora kępka , jedyny problem to to że strasznie długo wschodzą , moje chyba ze 3 miesiące , już straciłam nadzieję :;230
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31

Post »

Bardzo interesująca belamkanda, płatki ma trochę podobne do molucelli, a owoc wygląda smakowicie. Czy wykopujesz Iza ten kwiat na zimę? Czytałam że się rozsiewa. Żaba :)
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Mam nadzieję, że chryzantemy zniosą zimę bez trudu :D Nie kupiłam ani jednej cebulki ;:145
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Justynko dobrze, że już jesteś przekonana :D O kolejnych odmianach pogadamy wiosną jak będę miała co dzielić. Drzewo ścięte i nawet szkód nie było :tan
Elu wielkie dzięki za ;:102 Miło było znów Cię usłyszeć. Cebulowe to chyba moja największa słabość :roll: Udało mi się dziś je posadzić. Belamkandy wcale nie mam w nadmiarze. Mam tylko drewniane ręce do siania :oops: Wolę jak rośliny same się rozsiewają. Poza tym te nasiona mają dużo uroku... :wink:
Olu to co widać to nasienniki belamkandy. Kwiaty a raczej kwiatki wyglądają zupełnie inaczej. Trochę egzotycznie nawet, choć liście są podobne jak u irysów. Czy się rozsiewa sama to zobaczymy wiosną. Nie wykopuję jej na zimę, ale daję ciut jedliny do okrycia. Dzwonki irlandzkie ( molucella )kilka lat temu miałam z własnego siewu. Podobają mi się, ale słabo u mnie rosły.
Ewo ;:196 Co tam cebulki...Za to mnóstwo pięknych róż kupiłaś ;:108 Każdy ma jakiegoś bzika :wink:

Choć to nie było łatwe zadanie udało mi się posadzić wszystkie cebulowe "łupy". A było co sadzić, było...
Obrazek Obrazek

Obrazek - o tulipany się nie martwię, któregoś roku sadziłam je jeszcze w grudniu. Nie wiem tylko czy hiacynty sobie poradzą...
Prace porządkowo-pielęgnacyjne w parku trwały kilka dni. Oprócz "mojego" drzewa wycięto 2 inne i kilka przycięto. Jeszcze wszystkiego nie uprzątnięto. Muszę pochwalić brygadę, ani jedna gałązka nie wpadła mi na działkę. Przyznam się, że miałam troszkę obaw.
Obrazek

Obrazek - kwiat belamkandy ( niestety nie mogę znaleźć lepszego zdjęcia :oops: )
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08

Post »

Iza, :wink: też miałam już nie kupować żadnych cebulek, ale ostatnio w Leroy'u
prawie same mi wpadły do koszyka jakieś czosnki. :;230
No i muszę je posadzić. :lol:
:wit
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Chyba tylko narcyzy mogą okazać się zbyt wrażliwe na późną porę sadzenia. Ale cebulek ;:oj
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Izuś piękności posadziłaś, wiosną widoki będą kolorowe i wesołe. Ja niestety tej jesieni nic nie sadziłam, mam nadzieję, ze te które są ładnie przezimują i zakwitną. Poprzedniej zimy mnóstwo krokusów straciłam, zostały dosłownie niedobitki, mam nadzieję, ze taka sytuacja już się nie powtórzy....
Awatar użytkownika
krysad71
1000p
1000p
Od: 11 gru 2009, o 20:22

Post »

Dobrze Izuniu, że wycięto olbrzymie drzewa dające pewnie cień i masę liści.
A cebulki to zawsze dobry zakup, zwłaszcza po niższej cenie. One wiosna tak bardzo cieszą swoimi pięknymi kwiatami. A my będziemy zaglądać do formowych ogrodów ciekawi co komu kwitnie i snuć plany nowych nasadzeń.
Pozdrawiam Krystyna
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2011, o 22:12

Post »

Izuniu, gratuluję "bezbolesnej" wycinki drzew. Dzięki temu Twoja działka zyska więcej światła. Może tylko cieniolubne będą troszkę zawiedzione. W pełnym świetle jeszcze bardziej rozbłyśnie Twoja fantastyczna kolekcja chryzantem. A i cebulowe (gratuluję zakupu) z wiosną odwdzięczą się bujnym kwieciem. Nawiasem mówiąc, również ubóstwiam te wczesnowiosenne cebulowe drobiazgi.
Pozdrawiam Hala
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31

Post »

Iza czy belkamda to kwiat cebulowy czy krzewinka ?
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

;:224 za 116 dni będziemy podziwiali wschody.
Przyznać muszę, że taki łan tulipanów to będzie powalał swoim wyglądem.
Ależ będzie się działo....... :roll:
Grażyna.
kogro-linki
x-ja
---
Od: 11 wrz 2008, o 19:15

Post »

Te fotki to Twoje nowe nabytki ? suuper ;:oj Iza wyobraż sobie , w piątek zjeżdziłam pół Polski a może i więcej bo aż pod Lublin i po drodze nie widziałam takowego sklepu , możliwe że na trasie przejazdu nie było , za to masa innych molochów ale co mi po nich . Z bealmkandy zebrałam nasionka ,pewnie nimi kogoś uszczęśliwię bo sama już siać nie zamierzam.
Spokojnego tygodnia ;:196

ps. Znalazłam fotkę różyczki :wit jak już ją zobaczysz to usunę
Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Izo ... kolejne cebule - ależ Ty je kochasz.
Coraz większy kłopot ze znalezieniem miejsca na upchnięcie ale pomyślisz ...Obrazek
Ciekawa jestem Twego ogrodu wiosną, feeria barw z cebulowych kwiatów zaleje cała działkę.
U mnie za mokro na cebulowe i głownie z tej przyczyny mam niezbędne minimum.
Cieszę się razem z Tobą - kłopot wycinki masz za sobą bez pisania petycji ...
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”