Cytrusy,fiołki i inne rośliny Arkadiusa ...

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
krokusik164
200p
200p
Od: 18 paź 2012, o 22:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Cytrusy,fiołki i inne rośliny Arkadiusa ...

Post »

elcia1974 pisze:A moich odwiedzin i wpisu Arek nie zauważył. ;:145 ;:145 ;:145
ja się dziwię, że on ma siłę tak odpisywać wszystkim hurtem i się nie gubi :shock:
Dzień dobry. Arleta. Moje zielone łobuzy.
"Tylko kwiaty dzielą się swoim zapachem ze wszystkimi. . . i z dobrymi, i ze złymi. Ludzie nie. . . mogliby się rozchorować..." Stefan Pacek
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2011, o 13:34

Post »

Elcia1974-Elu witam Cie szczególnie serdecznie
-i pragnę najmocniej jak tylko potrafię przeprosić Cię za popełnioną przeze mnie gafę a mianowicie pominięcie Cię przy odpisywaniu na otrzymane posty po prezentacji mojej draceny.I tym razem okazało się,że nic gorszego jak odkładanie na później.Otóż Twój post nadszedł w trakcie wklejania przeze mnie zdjęć draceny i postanowiłem odpisać na Twój post wraz z innymi,które ewentualnie nadejdą w międzyczasie no i stało się jak się stało-wszystkim odpisałem a Ciebie pominąłem.Jeszcze raz przepraszam i obiecuję,że nigdy więcej-wybacz.
Za odwiedziny i bardzo miły pościć stokrotne dzięki.Zapraszam ponownie i pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agapa-Agnieszko witam Cię
-za kolejne sympatyczne odwiedzinki,milusi pościk i żarcik-bardzo dziękuję.Zaglądaj proszę,bo jeżeli nawet nie zaciekawi Cię moja kolejna prezentacja ciekawych miejsc lub moich roślin,to może polemika na temat ich hodowli jaka wywiązuje się między forumowiczami?Pozdrawiam i zapraszam ponownie.

Filigranowa27-Pati witaj
-jestem trochę zaskoczony Twoim niepowodzeniem próby ukorzenienia draceny tak odciętych pióropuszy,jak i łodyg/pni?/Może u Ciebie jest to kwestia niezabezpieczenia ich przed zakażeniem po ścięciu?Ja najpierw zabezpieczam je węglem drzewnym-stosuję do tego węgiel medyczny w tabletkach pocierając nią ściętą powierzchnię a następnie zalewam parafiną chroniąc tym samym przed nadmiernym wyparowywaniem wody ale tylko z odciętych łodyg.Ważnym jest również to aby po odcięciu łodyg i zabezpieczeniu ich jak wyżej,nie odwrócić do góry nogami wkładając do słoika z wodą!!!Pióropusze,jeżeli jest ich kilka spinam gumką każde z osobna aby mieściły się w słoiku.
Dziękuję za kolejną wizytę w moim wątku,zapraszam ponownie i pozdrawiam.

Krokusik164-Arletko witam Cię
- i bardzo dziękuję za kolejną sympatyczną wizytę i uznaniowy pościk.Zapraszam ponownie do mojego wątku i serdecznie pozdrawiam.

Moja pierwsza próba ukorzenienia żółtego hibiskusa.
Rósł za wysoko mało rozkrzewiając się na boki i postanowiłem go obciąć w połowie.
Pień macierzysty a konkretnie jego powierzchnię po obcięciu zabezpieczyłem węglem drzewnym i parafiną-zabiegi zabezpieczające przed zakażeniem i nadmiernym parowaniem wody z rośliny.Po upływie jakiegoś czasu hibiskus zaczął się rozkrzewiać na boki.
Odcięty stożek wzrostu wraz z bocznymi odrostami włożyłem do naczynia z wodą w którym są już dwa miesiące i....
Zastanawiam się,czy drobny biały nalot w postaci małych punkcików na łodygach to zawiązki przyszłych korzeni???
Hodowców hibiskusów proszę o przyjrzenie się im na zdjęciach poniżej i proszę o odpowiedź ;:180

Obrazek ;:131 Obrazek

Nawet w wodzie zawiązuje pączki:

A tak wyglądał mój hibiskus w miesiąc po jego zakupieniu:

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam Wszystkich :wit
Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2009, o 21:51
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Tak, w tych miejscach mogą 'wyjść ' korzenie. Ale nie muszą. I na pewno nie w każdym, białym punkcie.
W każdym razie wszystko jest na dobrej drodze.
O tej porze jednak ukorzenianie trwa dłużej niż w lecie, ale znając Twoje Arku podejście do roślin, uda się na pewno.
Awatar użytkownika
elcia1974
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2009, o 18:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Arku no przecież nic się nie stało ;:196 ;:168 Ja to tak trochę z przekory napisałam. :uszy ;:224
Bardzo przydadzą mi się Twoje rady odnośnie postępowania z odciętymi kawałkami draceny. ;:180
Sama nie pomyślałabym o użyciu węgla lekarskiego. Super rada. ;:333
Zamierzam wiosną przyciąc moją marginatę, bo mi trochę wyłysiała od dołu i zaczyna mnie
to trochę denerwowac. :twisted: A tak sobie ją odmłodzę i zagęszczę. :heja
Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
Monikwiaty
1000p
1000p
Od: 27 lis 2011, o 23:59

Post »

Witaj ,nie ukorzeniałam hibiskusa więc nic nie podpowiem ale poczekam razem z Tobą na rezultaty trzymając kciuki ,pozdrawiam:)
Pozdrawiam, Monika.
Wstążeczka
Awatar użytkownika
Nolinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2012, o 09:54

Post »

Ja zawsze ukorzeniam w ziemi. Biorę krótsze gałązki i obrywam listki, zostawiająć dosłownie dwa najmniejsze. Całość przykrywam szklanką lub słoikiem. Potrzeba bardzo dużo cierpliwości, bo ukorzenianie może potrwać ze dwa miesiące, albo i dłużej.
Twoje gałązki wyglądają zdrowo, więc pewnie też się uda. Będę trzymać kciuki ;:333
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

Arku :wit Ale śliczny ten żółty hibiskus ;:215 I jeszcze tyle ukorzenionych ;:63 ;:63 ;:63
Ty to masz rękę i ;:167 do zielonego ;:180
Pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
eva-
500p
500p
Od: 24 wrz 2011, o 21:12

Post »

Piękny słoneczny kolor Hibiskusa ;:oj ;:167
Agapa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 maja 2009, o 21:53

Post »

No kolego, nie tylko piękna roślina, ale i mało spotykany kolor ;:108
Jak tak dalej będziesz ukorzeniał, to wiosną jak nic otworzysz sklep z gotowymi sadzoneczkami ;:113
Powodzenia przy dalszych działaniach.
Ja skutecznie uśmiercam tą metodą kolejne rośliny, nawet te kupione za niemałe pieniądze tu na forum :cry:
Pozdrawiam serdecznie - Agnieszka
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54

Post »

Dziękuję za cenną radę, faktycznie jak raz próbowałam ją ukorzenić to po ścięciu i pocięciu od razu do słoika z wodą do moczenia nóżek dałam, nie wiedziałam wtedy,że należy czymś posmarować... może nie węglem drzewnym ale słyszałam i moja chrzesna smaruje zawsze wazeliną;) :wit kiedyś znów spróbuję;).
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Raflezjo-Iwonko witaj
-mam nadzieję,żę tak będzie jak piszesz,dzięki za pocieszenie i kolejną wizytę ;:180 Pozdrawiam i ponownie zapraszam.

Elciu1974-Elu witam
-jeżeli już ktoś się powinien tłumaczyć to ja Elu,bo gafa jest gafą i mam nadzieję,że zdążyłem na czas Cię przeprosić?Cieszę się i z Twojej kolejnej u mnie wizyty i z tego,że mogłem Ci posłużyć swoją radą odnośnie roślinnych zabiegów.Zapraszam Cię ponownie do siebie i dzięki za odwiedziny.Pozdrawiam.

Monikwiaty-Moniko witaj
-dzięki za trzymanie kciuków za przyszłe młode hibki i odwiedziny .Zapraszam ponownie i pozdrawiam.

Nolinko witam Cię
- przyznam Ci się,że ja też jedną z gałązek ukorzeniałem w międzyczasie w ziemi w odciętej butelce i trwało mi to coś za długo a narwaniec jestem- muszę się przyznać, bo przeszło dwa miesiące i myślałem,że nici z młodych korzeni i wyjąłem na powrót i zobaczyłem takie same narośla jak na tych w wodzie i włożyłem do wody razem z innymi.Dzięki za trzymanie kciuków i miłe słowa oraz kolejne odwiedziny .Zapraszam ponownie i pozdrawiam.

TerDob-Tereniu witaj
- wiesz, u mnie nie zawsze z tym i rączką do zielonego wychodzi ale może tym razem się uda?Dzięki za miły pościk i kolejne odwiedziny.Pozdrawiam i zapraszam ponownie.

Eva-Ewo witam Cię
- miło,że podoba Ci się mój żólty hibiskus.Dziękuję za miłe słowa,odwiedzinki ,zapraszam ponownie i pozdrawiam.

Agapa-Agniieszko wita
- Tobie jak zwykle humor dopisuje co mnie bardzo cieszy ,bo lubię ludzi z poczuciem humoru ale póki co to niech się one najpierw ukorzenią-nie dziękuję za życzenia powodzenia,żeby nie zapeszyć-ok?Dzięki za kolejną wizytę i sympatyczny jak zawsze pościk. Pozdrawiam i zapraszam ponownie.

Filigranowa27-Pati witam Cię
- fajnie,że znowu jesteś i wróciłaś do tematu bo możemy jeszcze nieco popolemizować.Uważam,że każda z przytoczonych przeze mnie i Twoją Chrzestną metod zabezpieczania pociętych kawałków draceny i nie tylko,przed wyparowywaniem wody jest skuteczna i jedna i druga jest tania co jest istotne bo można to zrobić spejalną pastą ogrodniczą ale za nią trzeba zapłacić. Ja przed parafinowaniem smaruję powierzchnię węglem medycznym-bo tabletki są tańsze od węgla drzewnego a jedna wystarcza na długo i jest to zabieg mający na celu zapobieżenie zakażenia rośliny bakteriami-stosuję go również między innymi przygotowując pozostawiony pień Yuki po obcięciu góry do wypuszczenia pióropuszy.Dzięki za miłe słowa i kolejne odwiedziny.Zapraszam ponownie i pozdrawiam.
szarotka66
1000p
1000p
Od: 21 sie 2011, o 14:11

Post »

Nigdy nie mogę się nadziwić Twoim artystycznym zdjęciom. ;:180
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Szarotko66-Dorotko
-bardzo dziękuję za sympatyczny pościk i kolejną wizytę w moim wątku ale czemu umniejszasz jakości swoim zdjęciom - mnie tam się one podobają a moim daleko do artrystycznych - zapewniam Cię. Zapraszam ponownie i pozdrawiam :wit
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
polikola
500p
500p
Od: 16 maja 2012, o 15:31

Post »

szkoda, ze szybciej tu nie zajrzałam (zanim nie ciachnęłam swojej draceny), na szczęście mimo mojej niewiedzy roślinka sobie poradziła
za chwilę będziesz miał mnóstwo hibiskusów :)
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”