Efektywne mikroorganizmy EM Cz.1

Nie wiesz gdzie rozpocząć przygodę z Naszym Forum ? Zacznij właśnie od tej sekcji !
Zablokowany
izastal
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 17 kwie 2012, o 18:43
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Efektywne mikroorganizmy EM

Post »

Danutka66, ściółkę można robić nie tylko ze słomy, również ze skoszonej trawy, wyrwanych chwastów - należy uważać, żeby akurat nie kwitły, bo mogą się porozsiewać, drobnych gałązek, zgrabionych liści itp.

Sqter1971 - mam nadzieje, ze to nie były jedyne dżdżownice w Twoim ogrodzie :D Masz też rację, że przekopywanie jest pracochłonne i jeśli można go uniknąć, a jeszcze będzie to z korzyścią dla roślinek, to czemu nie. Efektywne mikroorganizmy nie przepadają za tlenem - tak mi się wydaje. Jeśli przekopujemy, okopujemy i zostawiamy odkrytą ziemię, to one mają utrudnione życie. Dobrze myślę?

Ale, ale... założyłam już wątek o permakutlurze http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=7&t=56726 , wiec może tam przeniesiemy naszą dyskusję. Co Wy na to?
Awatar użytkownika
danutka66
500p
500p
Od: 11 sie 2006, o 15:59

Post »

izastal pisze:Danutka66, ściółkę można robić nie tylko ze słomy, również ze skoszonej trawy, wyrwanych chwastów - należy uważać, żeby akurat nie kwitły, bo mogą się porozsiewać, drobnych gałązek, zgrabionych liści itp.
Nie jest to zbyt bezpieczne,ponieważ zawsze znajdą się jakieś kwitnące.Swego czasu wyściółkowałam trawą pomidory..potem miałam trawnik pod nimi ;:oj ,no chyba ,że ktoś ma trawę z angielskiego trawnika;)Wolę więć trawe na kompost
Awatar użytkownika
danutka66
500p
500p

Post »

Poradźcie ,który EM do oprysku?
Dybd33r
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 19 lip 2012, o 09:36

Post »

Ufff... W końcu dotarłem do ostatniej strony. Bardzo dobry temat, chętnie sprawdzę co te mikroby potrafią. :wink:
Jestem zielony :)
Awatar użytkownika
grazka100
500p
500p
Od: 25 paź 2010, o 10:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Oj potrafią te mikroorganizmy, potrafią.
Korzystam z nich trzeci rok.
Mam działkę jak to mówią "sam pioch"
Polewam, sadzę, sieję, polewam, pryskam i... ROŚNIE :D :D :D

Jak troszkę lepsza ziemia, to rosną gigantyczne maliny, młode drzewka ślicznie puszczają nowe gałązki i liście. Polecam EM-y z czystym sumieniem
Ja zamawiam telefonicznie i same do mnie przyjeżdżają kurierem.
renian66
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 18 wrz 2012, o 13:30

Post »

Witam
zakupiłam Em probiotyk - do kiszenia odpadów, dodawania do wody dla zwierząt i ludzi, do leczenia ran, do podlewania kwiatów, warzyw itp, . Do prania, sprzątania, odświeżania pomieszczeń i dodawania do letniej herbaty z miodem albo wody do picia - EM Refresh jest smaczniejszy i prawie przeźroczysty. Tak mi doradzono i będę zaczynała stosować EM.
Ciekawa jestem rezultatów?
grazka100 a gdzie zamawiasz EM?
Awatar użytkownika
grazka100
500p
500p

Post »

:) Witam. Nie było mnie, a nie miałam dostępu do komputera, dlatego odpowiadam dopiero teraz
Zamawiam Em-y w Dolnośląskim Centrum Mikroorganizmów.
Można znaleźć w internecie ;:224
renian66
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 18 wrz 2012, o 13:30

Post »

Witam ponownie,
Jak rozwiązać problem wody chlorowanej??
Np. do prania czy zmywania pobierana jest woda z wodociągu i ona na pewno jest chlorowana, a do prysznica tez leci wodociągowa. Do kąpieli też leci woda z wodociągu i co z tym zrobić?
Jak w lecie jest susza i trzeba ogród i warzywniak podlewać wodą z wodociągu zaszczepioną glebę mikroorganizmami, to czy one już dobrze działające EM-y nie wyginą inie trzeba będzie zaczynać wszystkiego od początku?
Jak to rozwiązać, a może one jednak przeżyją w tej wodzie chlorowanej?
Renata
Lara
50p
50p
Od: 18 sie 2007, o 18:23

Post »

Witajcie

Mąż kupił w Castoramie plastikowy pojemnik na deszczówkę z pokrywą chyba 220l za jakieś 60 zł. Nalewam do niego wodę z wodociągu a potem po odstaniu podlewam roślinki konewką. Nie mam dużego ogrodu ale nie narzekam, że muszę dźwigać konewkę. W ten sposób mam wodę odchlorowaną i mogę dolewać do podlewania np gnojówkę z pokrzyw.

Co do EM-ów, to słyszałam o nich już wiele lat temu. Przypomniała mi o nich córka, która właśnie wróciła z wczasów w gospodarstwie agroturystycznym, gdzie właściciele prowadzę uprawy roślin z wykorzystaniem EMÓW (córka jest wegetarianką) Jej opowieści zakrawają na bajki ale po przeczytaniu tego forum zmieniłam zdanie - jestem pełna zapału i CHCĘ ;:215 je stosować u siebie. Mam masę pytań ale najpierw poczytam a gdy nie znajdę odpowiedzi poproszę Forumowiczów o pomoc ;:138 Pozdrawiam
Lara
50p
50p

Post »

No i stało się....

Znalazłam różne EM:
? Ema5
? Ema5 z wrotyczem
? EmFarma
? EmFarma Plus
? SCD ProBio Original
i nie wiem który wybrać do pierwszego jesiennego oprysku gleby. Myślę, że Ema5. Mam działkę 400 m2 to chyba wystarczy 4 litry preparatu w 40 litrach wody :?:
Awatar użytkownika
grazka100
500p
500p

Post »

Taka mądra to ja nie jestem. Liznęłam tylko troszkę tej wiedzy, ale Ema5 to środek interwencyjny, stosuje się przede wszystkim do oprysków roślin chorujących.
Myślę, że EmFarma lub EmFarmaPlus będzie właściwsza.
Lara
50p
50p

Post »

Masz rację :wit Zakupiłam EMFama i opryskałam działkę. Dalsze opryski na wiosnę ;:3

Pozdrawiam
mkwawa
50p
50p
Od: 20 cze 2012, o 09:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam. :wit
Czas prac ogrodowych dobiega końca. Szkoda że tak późno trafiłam na ten wątek o Efektywnych Organizmach. Na razie postanowiłam wypróbować EM w domu. Kupiłam 2 książki na ten temat. Z preparatów wybrałam EM REFRESH . Jest to Biologiczny środek do odświeżania i utrzymywania czystości, jak na razie spryskałam psa ( rzeczywiście pies przestał pachnieć ,,psem,,). EM ogród spryskałam rośliny w ogrodzie zimowym. W kuchni od 5 dni stoi pojemnik na kompost bokashi. Kupiłam też rurki ceramiczne i żywe mydło. Z książki wyczytałam że EM można usuwać plamy, smarować pęcherzyki opryszczki, stosować do kąpieli przy łuszczycy i egzemie. Proszę osoby które mają już trochę doświadczenia ze stosowaniem Efektywnych Mikroorganizmów o podanie więcej przykładów do czego możemy używać EM. :D
Pozdrawiam Małgorzata
Awatar użytkownika
danutka66
500p
500p

Post »

mkwawa pisze:Witam. :wit
W kuchni od 5 dni stoi pojemnik na kompost bokashi.
Rozumiem,ze to pojemnik na odpady kuchenne,a sam kompost to raczej poza mieszkaniem
mkwawa
50p
50p
Od: 20 cze 2012, o 09:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Pojemnik z kompostem stoi w kuchni , jest nawet ładny. :D Służy do domowej produkcji wysokiej jakości kompostu z kuchennych odpadków organicznych, przy pomocy EM. Pojemnik (wiaderko) zaopatrzone jest w sitko i kranik do zbierania płynów powstających z fermentowanej masy organicznej. Podczas zbierania warstwy odpadków należy przesypywać systematycznie odrobiną EM BOKASHI . Zbierający się podczas fermentacji płyn po rozcieńczeniu z wodą jest doskonałym nawozem do podlewania kwiatów lub ogródka. Kompost powstający w wiaderkach ma przyjemny słodko-kwaśny zapach. Możemy go przenieść na kompostownik lub bezpośrednio wymieszać z glebą na grządkach.
Pozdrawiam Małgorzata
Zablokowany

Wróć do „Supersekcja HOT. Wybrane, najciekawsze tematy Forum - START -”