Ogródek Robaczka cz. 5
Re: Ogródek Robaczka cz. 5
Robaczku, ja się tu od rana nastrajam świątecznie, prawie czuję ten barszcz z uszkami na podniebienu, a u Ciebie na wątku już wiosna w pełni!
- marika2006
- 200p
- Od: 24 kwie 2012, o 09:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Poczułam wiosnę
Zdjęcia cudne, już nie mogę się doczekać 

Pozdrawiam cieplutko i kolorowo 
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=55916" onclick="window.open(this.href);return false;

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=55916" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 lut 2012, o 12:22
Kasiu, uwielbiam Cię za to
odciczanie do wiosny
Jak mi to poprawiło nastrój
Co do lawendy to podsypałam dolomitem, piasku mam dostatek więc liczę na nią bardzo. Popiół z ogniska i kominka wykorzystuję zawsze w 100%. Jak akurat nic nie sadzę to go po prostu wsypuję do kompostownika. Nic nie może się zmarnować

Co do lawendy to podsypałam dolomitem, piasku mam dostatek więc liczę na nią bardzo. Popiół z ogniska i kominka wykorzystuję zawsze w 100%. Jak akurat nic nie sadzę to go po prostu wsypuję do kompostownika. Nic nie może się zmarnować

Bardzo lubię takie zdjęcia "przed" i "po" . Pięknie ta ścieżka wygląda w pełnym rozkwicie. Romantyzm aż kipi
No i te Twoje sasanki, które zapadły mi głęboko w pamięci na całe lato i jesień
Kasiu, czy Ty te wszystkie tulipany sadzisz co roku, czy zostawiasz? Pytam, bo trochę ich masz
A co to za tulipanki na drugim zdjęciu, te w pączkach? Bardzo mi się podobają 

No i te Twoje sasanki, które zapadły mi głęboko w pamięci na całe lato i jesień

-
- Od: 15 paź 2010, o 00:18
Kasia bajeczne te twoje tulipany
prze
pię
kne
ja w tym roku troche wsadziłam róznych , to mysle ,ze uciesza mnie wiosna jak te Twoje
Miłego odliczania....

ja w tym roku troche wsadziłam róznych , to mysle ,ze uciesza mnie wiosna jak te Twoje

Miłego odliczania....

hej hej
obejrzałam sobie katalog Harknessa i było coś takiego
- no mają tam Króla Artura
pod inną nazwą Samaritan ale to właśnie on
zamawiałaś już u nich? bo mam takie nieśmiałe pytanko - mogłabym się podczepić z nim?
bo poza Lancelotem tylko on mi brakuje

obejrzałam sobie katalog Harknessa i było coś takiego

pod inną nazwą Samaritan ale to właśnie on

zamawiałaś już u nich? bo mam takie nieśmiałe pytanko - mogłabym się podczepić z nim?

bo poza Lancelotem tylko on mi brakuje

- Edyta1
- Od: 20 paź 2011, o 00:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kasiu, ponieważ bardzo sobie cenię Twój gust chciałabym poradzić się Ciebie w jeszcze jednej kwestii.
Na swojej pergoli posadziłam z jednej strony New Dawn i planowałam z drugiej dosadzić powojnik. Jednak pergola jest wysoka (ponad 2 m) i szeroka (1,5 m) i pomyślałam, że niewiele odmian clematisów urośnie na tyle, aby rośliny się przeplotły. Zastanawiam ostatnio nad dokupieniem 2-giej ND. Co o tym sadzisz?
Na swojej pergoli posadziłam z jednej strony New Dawn i planowałam z drugiej dosadzić powojnik. Jednak pergola jest wysoka (ponad 2 m) i szeroka (1,5 m) i pomyślałam, że niewiele odmian clematisów urośnie na tyle, aby rośliny się przeplotły. Zastanawiam ostatnio nad dokupieniem 2-giej ND. Co o tym sadzisz?
Pozdrawiam - Edyta
Zapraszam do mojego ogrodu
Zapraszam do mojego ogrodu
Kasiu, dawaj więcej zdjęć, łatwiej znieść to oczekiwanie na wiosnę. Trudno uwierzyć, że ta metamorfoza dokonała się w ciągu jednego sezonu.
-
- 1000p
- Od: 27 lis 2011, o 23:59
Witaj Kasiu ,tyle próśb to i ja dołączę z prośbą o więcej zdjęć 

-
- Od: 22 lut 2011, o 23:21
Kasiu przepiękne wiosenne foki. Ale się rozmarzyłam.... a szpaler sasanek powalił mnie zupełnie. Cudo
A ja sasanek nie mam, bo jakoś mi zginęły. Nie wiem dlaczego
Kasiu, czy ja dobrze gdzieś tam wyczytałam, że Ty rodem z Krakowa? To jak będziesz odwiedzać rodzinne strony to do mnie już przysłowiowy "rzut beretem"
Zapraszam
I robisz cudne zdjęcia 

Kasiu, czy ja dobrze gdzieś tam wyczytałam, że Ty rodem z Krakowa? To jak będziesz odwiedzać rodzinne strony to do mnie już przysłowiowy "rzut beretem"
Zapraszam

- robaczek_Poznan
- Od: 30 sty 2012, o 23:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Cześć
Dzisiaj było tak słonecznie i miło jak nie w listopadzie
Niestety, dzień coraz krótszy i słonko miałam tylko za oknem..do domu wracałam o zmroku. Jedynie w weekend mogę coś zdziałać, tym bardziej, że na razie nie zapowiadają przymrozków, więc jeszcze będzie czas na porządki
Wczoraj pochłonęła mnie lektura nowej książki, "Poradnik Ogrodnika. 99 kroków do pięknego ogrodu" państwa Chojnowskich. Jest bardzo fajnie napisana, lekko się czyta, a wręcz pochłania! Dużo ciekawych rad, uwag porządkujących wiedzę i nowinek (dla mnie) okraszonych pięknymi fotografiami, polecam na listopadowe wieczory
Ula, bardzo dziękuję
D perfekcji daleka droga, chciałabym się nauczyć robić profesjonalne, artystyczne zdjęcia..rozglądam się nawet za jakimś kursem na zimę ;-))
Marta, ja też czekam na Gardenię
Może tym razem też coś fajnego upolujemy
Krysiu, ja mam tylko kilka szachownic, albo raczej miałam, nie wiem czy wzejdą znowu. Mam nadzieję, że pojedziesz do Sulejowa tym razem
Przyda Ci się odskocznia od przygody z przeprowadzką i urządzaniem nowego ogrodu..
Ewa gajowa, wiosna zawsze nastraja pozytywnie, dobrze, że trochę tej wiosny mam na fotach ;-))
Ewa, ja uwielbiam tulipany i sadzę ich co roku sporo, jeżeli się wyrodzą to wykopię i posadzę coś innego, a tulipany a kolejnych rabatach..nie wyobrażam sobie mojego ogrodu wiosną gdyby ich zabrakło..
Gosia, ten program "Pogotowie Ogrodnicze"(ang. Garden-ER) leci na TTV, na platformie N. Ustawiłam nagrywanie na cały tydzień, bo lecą zwykle w ciągu dnia, gdy jestem w pracy. Dzisiaj było o regeneracji trawnika, coś dla Ciebie ;-)) jestem bardzo ciekawa Twojej ścieżki
Majeczko, dziękuję bardzo
W nowym sezonie będzie sporo nowości, ciekawa jestem czy spodobają Ci się rabaty różane które zakładam
Madziu, zaraz wrzucę kolejną porcję wiosny, aż Wam się nie znudzi ;-))
Iza, bardzo dziękuję, miło mi, że Ci się podoba!U mnie ziemia jest gliniasto-piaszczysta, przy zakładaniu rabat dodaję trochę ziemii z biohumusem, żeby rozluźnić strukturę. Myślę, że duże znaczenia ma systematyczne podlewanie - ta ścieżka i rabaty, które tak pięknie nazwałaś warkoczem
są od strony południowej, mocno nasłonecznionej.
Linetko, ja barszczyk z uszkami uwiebiam i jem znacznie częściej niż raz w roku! Nic nie zaszkodzi, żeby smakować takich pyszności i jednocześnie cieszyć oczy wiosną ;-))
Marika, będziemy wspólnie wypatrywać wiosny, może szybciej przyjdzie ;-))
Aprilku, bardzo się cieszę, że poprawiłam Ci nastrój
Na każdy dzień do wiosny znajdę jakieś foto, jeśli zechcesz
Popiół z kominka dopiero w tym roku rozsypuję w ogrodzie, wcześniej nie wiedziałam o jego właściwościach
Pod jakie rośliny najczęściej go dajesz?
Bozuniu, dziękuję! Ja też lubię oglądać metamorfozy w ogrodach, to mnie inspiruje
Tulipanki zostawiam w ziemii, zbyt dużo ich jest na wykopywanie..ta odmiana, o którą pytasz to wielokwiatowy "Georgette"
Zaczynały kwitnąć pod koniec kwietnia, gdy wyjechałam, na 10 dni. Po moim powrocie już przekwitały bo weekend majowy był wyjątkowo upalny w tym roku...

Dorotko, dzięki! jakie tulipanki posadziłaś u siebie? jakiś konkretny zamysł kolorystyczny czy kompozycyjny?
Marta, zamówienie złożyłam w zeszłym tygodniu. Może na wiosnę znowu coś zamówię, to się zgadamy ;-))
Edytko, moje pergole są podobnej wielkości - posadziłam po 2-3 róże za każdej strony, a do tego powojniki. Jeśli okaże się za ciasno w przyszłości, to rozsadzę, ale to spore konstrukcje, a chciałabym żeby kwiaty były wyraźnym akcentem.
Beatko, Monia zaraz będą kolejne ;-))
Asieńko, dobrze wyczytałaś, urodziłam się w Krakowie i mieszkałam tam przez wiele lat. Od 4 lat mieszkam pod Poznaniem, ale serducho bije mocniej przy każdej wizycie w ukochanym Krakowie
Nie jeżdżę w tamte strony ta często jak bym chciała, bo rodzice też mieszkają w innym miejscu, ale staram się odwiedzać znajomych i miejsca, które tak lubię. Teraz będę miała kolejny powód do wyjazdu
Bardzo dziękuję za uznanie, uwielbiam fotografować rośliny. Co do sasanek, może je przesadzałaś, albo dzieliłaś kępy? Bardzo źle to znoszą i zanikają wtedy...jeżeli chcesz to wiosną wyślę Ci siewki moich. Pozdrawiam serdecznie, a
dla Ciebie, sasanki ;-))

100 dni do 1 marca

Dzisiaj było tak słonecznie i miło jak nie w listopadzie

Wczoraj pochłonęła mnie lektura nowej książki, "Poradnik Ogrodnika. 99 kroków do pięknego ogrodu" państwa Chojnowskich. Jest bardzo fajnie napisana, lekko się czyta, a wręcz pochłania! Dużo ciekawych rad, uwag porządkujących wiedzę i nowinek (dla mnie) okraszonych pięknymi fotografiami, polecam na listopadowe wieczory

Ula, bardzo dziękuję

Marta, ja też czekam na Gardenię

Krysiu, ja mam tylko kilka szachownic, albo raczej miałam, nie wiem czy wzejdą znowu. Mam nadzieję, że pojedziesz do Sulejowa tym razem

Ewa gajowa, wiosna zawsze nastraja pozytywnie, dobrze, że trochę tej wiosny mam na fotach ;-))
Ewa, ja uwielbiam tulipany i sadzę ich co roku sporo, jeżeli się wyrodzą to wykopię i posadzę coś innego, a tulipany a kolejnych rabatach..nie wyobrażam sobie mojego ogrodu wiosną gdyby ich zabrakło..
Gosia, ten program "Pogotowie Ogrodnicze"(ang. Garden-ER) leci na TTV, na platformie N. Ustawiłam nagrywanie na cały tydzień, bo lecą zwykle w ciągu dnia, gdy jestem w pracy. Dzisiaj było o regeneracji trawnika, coś dla Ciebie ;-)) jestem bardzo ciekawa Twojej ścieżki

Majeczko, dziękuję bardzo

Madziu, zaraz wrzucę kolejną porcję wiosny, aż Wam się nie znudzi ;-))
Iza, bardzo dziękuję, miło mi, że Ci się podoba!U mnie ziemia jest gliniasto-piaszczysta, przy zakładaniu rabat dodaję trochę ziemii z biohumusem, żeby rozluźnić strukturę. Myślę, że duże znaczenia ma systematyczne podlewanie - ta ścieżka i rabaty, które tak pięknie nazwałaś warkoczem

Linetko, ja barszczyk z uszkami uwiebiam i jem znacznie częściej niż raz w roku! Nic nie zaszkodzi, żeby smakować takich pyszności i jednocześnie cieszyć oczy wiosną ;-))
Marika, będziemy wspólnie wypatrywać wiosny, może szybciej przyjdzie ;-))
Aprilku, bardzo się cieszę, że poprawiłam Ci nastrój

Popiół z kominka dopiero w tym roku rozsypuję w ogrodzie, wcześniej nie wiedziałam o jego właściwościach

Bozuniu, dziękuję! Ja też lubię oglądać metamorfozy w ogrodach, to mnie inspiruje

Zaczynały kwitnąć pod koniec kwietnia, gdy wyjechałam, na 10 dni. Po moim powrocie już przekwitały bo weekend majowy był wyjątkowo upalny w tym roku...

Dorotko, dzięki! jakie tulipanki posadziłaś u siebie? jakiś konkretny zamysł kolorystyczny czy kompozycyjny?
Marta, zamówienie złożyłam w zeszłym tygodniu. Może na wiosnę znowu coś zamówię, to się zgadamy ;-))
Edytko, moje pergole są podobnej wielkości - posadziłam po 2-3 róże za każdej strony, a do tego powojniki. Jeśli okaże się za ciasno w przyszłości, to rozsadzę, ale to spore konstrukcje, a chciałabym żeby kwiaty były wyraźnym akcentem.
Beatko, Monia zaraz będą kolejne ;-))
Asieńko, dobrze wyczytałaś, urodziłam się w Krakowie i mieszkałam tam przez wiele lat. Od 4 lat mieszkam pod Poznaniem, ale serducho bije mocniej przy każdej wizycie w ukochanym Krakowie

dla Ciebie, sasanki ;-))

100 dni do 1 marca

oki.......to ja wtedy jak nic się podczepię
hehe polowanie będzie......w sobotę pierwszy oblot, w niedzielę drugi.....

hehe polowanie będzie......w sobotę pierwszy oblot, w niedzielę drugi.....

-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 20 sty 2011, o 17:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kasiu - jesteś genialna! To zdanie: "100 dni do 1 marca" jest po prostu cudowne! Przeczytałam i od razu pomyślałam: jak to, tylko 100 dni? No przecież to niedługo. To nawet krócej, niż centymetr krawiecki!
Mam nadzieję, że to będzie stały licznik w Twoim wątku.
Mam nadzieję, że to będzie stały licznik w Twoim wątku.
- robaczek_Poznan
- Od: 30 sty 2012, o 23:42
Gosia, odliczanie jak do studniówki
Zaraz pogrzebię w czeluściach kompa i zabezpieczę foty na odliczanie
Aż Wam ta moja wiosna wyjdzie uszami

Aż Wam ta moja wiosna wyjdzie uszami

- Jagodka
- Od: 24 sty 2011, o 22:03
Kiedyś pamiętam ,że Tosia robiła odliczanie do wiosny ...to teraz będziesz Ty Kasiu
.
Pokazuj , pokazuj , to czas szybciej zleci ...nacieszmy oczy , bo szaro i buro , a na dodatek mgliści e...jednym słowem do d**y
.
Nie sądzę , by się miały nam znudzić Twoje bajeczne fotki z różami , lawendą , powojnikami etc...
A tej wstęgi kamiennej wijącej się przez ogród chyba nigdy nie zapomnę ...wciąż mam ją przed oczyma ...

Pokazuj , pokazuj , to czas szybciej zleci ...nacieszmy oczy , bo szaro i buro , a na dodatek mgliści e...jednym słowem do d**y

Nie sądzę , by się miały nam znudzić Twoje bajeczne fotki z różami , lawendą , powojnikami etc...
A tej wstęgi kamiennej wijącej się przez ogród chyba nigdy nie zapomnę ...wciąż mam ją przed oczyma ...

Pozdrawiam i zapraszam serdecznie na wirtualny spacer - Jagódka
Spis moich wątków Wątek aktualny- część 6
Wątek sprzedażowy Moje tęsknoty ...malowane czesanką , pisane piórem ...
Spis moich wątków Wątek aktualny- część 6
Wątek sprzedażowy Moje tęsknoty ...malowane czesanką , pisane piórem ...