Szpaki jak chronić owoce przed nimi,jak się ich pozbyć ?

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2007, o 14:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

... i nie tylko. Czereśnie(także porzeczki i inne jagody) zżerają nam również kwiczoły, wrony, kawki i inne tałatajstwo.
Można sie zaopatrzyć w siatki ale tylko na małe drzewa. Można samemu stróżować... Kiedyś na czereśni wywieszałem głośnik, ale szpaki i kwiczoły nawet lubiały posłuchać radia(działało tylko na wrony).
Może ktoś sprawdził syrenę z czujnikiem ruchu
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
Awatar użytkownika
janina1949
50p
50p
Od: 30 kwie 2008, o 19:19

Post »

Moje czeresnie zaczynaja dojrzewac i juz sie boje co to bedzie.całe chmary szpaków niczego sie nie boją,ja pod dzrzewem a one na drzewie i tak w koło. Pozdrawiam Janina
Witam wszystkich miłośników działek i ogrodów
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

przepraszam, ze nie pamietam ale trafiłam tu w ogródkach na wspaniały pomysł a mianowicie rozwieszane płyty CD, to skutkuje bo rzeczywiscie one sie ruszaja pod wplywem wiatru a od slońca blyskaja, ptaki tego nie lubia
Awatar użytkownika
rydnor
1000p
1000p
Od: 26 maja 2008, o 20:25

Jak w tym roku będziemy bronić się przed szpakami

Post »

Może Ciebie zaskoczę .Na mojej działce na jabłoni zamontowałem domek dla szpaków obok czereśni.Domek wisi od pięciul lat.A ja nie narzekam.Może specyfika działek jest inna niż sadów czereśniowo-wiśniowych.Chcę zaznaczyć że szpaki moich czereśni nie omijają ale wszystko w granicach normy.Serdeczne pozdrowienia Ryszard :)
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2008, o 08:15

Post »

Ja podobnie jak Ryszard mam na działce domek dla szpaków i nie mogę narzekać ze dokuczają mi na czereśniach może dlatego ze w okolicy jest kilka sadów czereśniowych i tam mają lepszy wybór.Mój sąsiad, właściciel takiego sadu, ostatnio testował straszaka na ptaki i przez całe popołudnie mieliśmy wybuchy jak z karbidu coś strasznego aż nie chcę mysleć co będzie jak czereśnie zaczną dojrzewać.
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Niektórzy w czepku urodzeni- u mnie nigdy w żadnej czeresni nie było ani jednego robaka; za to szpaki i kwiczoły w pół dnia mogą doprowadzić do załamania nerwowego...
Za to kilkanaście km dalej znajomi mają kilka drzew, specjalnie o nie nie dbają a czereśnie dojrzeją, przejrzeją, zeschną się i spadną - a nic ich nie tknie.
Wróćmy do tematu odstraszacza z czujnikiem. Ma ktoś? Wiem, że za jego cenę można kupic czereśni do oporu na dziesięc lat. Ale może warto?
co ze słuchania mądrego.
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2005, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Pozdrawiam Andrzej.
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Żartujesz...?
Dwanaście stron?! Może jakaś esencja z tego? Jest tam coś o czujnikach?
co ze słuchania mądrego.
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2005, o 13:10

Post »

Jak Ci się nie chce czytać to nie będziesz wiedział co tam napisali inni. :idea: :twisted:
Pozdrawiam Andrzej.
Awatar użytkownika
bigaczzz
200p
200p
Od: 16 lut 2008, o 10:43

Post »

Do mojej budki lęgowej wiszącej właśnie na czereśni wprowadziły się szpaki. Na początku trochę się martwiłem o owoce, ale z czasem zdałem sobie sprawę, że osobniki zamieszkujące drzewo, odpędzają inne szpaki. Może robią to aby chronić swoje jaja, albo terytorium, którym jest czereśnia. Nie wiem, ale ilość czereśni zjedzonych przez parkę szpaków nie jest ta duża jak przez ich cale stado. Dlatego dobrze jest życz ze szpakami w symbiozie. My zapewnimy im lokum w postaci budki lęgowej, a one zjedzą od czasu do czasu kilka czereśni i szkodniki z ogrodu.
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Coś jest na rzeczy... O srokach też słyszałem, że nie porywają pioskląt z własnego podwórka. Budki lęgowe już mam w planie- w tym roku nie zdążyłem.
co ze słuchania mądrego.
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

To świetna sugestia ,muszę powiesić taki domek :D
Tylko zadziała dopiero w następnym roku .
Awatar użytkownika
bigaczzz
200p
200p
Od: 16 lut 2008, o 10:43

Post »

Czy na budkę jest za późno. Hmm, moja wisi od połowy kwietnia, ale dopiero na początku tego tygodnia w końcu została zamieszkana. Myślę, że opłaca wywiesić się jeszcze taką budkę gdyż nigdy nie wiadomo czy czasem nie znajdzie lokatora. Jeśli nie teraz to może jesienią któryś ptak zdecyduje się w niej zagnieździć.
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01

Post »

ja co prawda mam mlodziutnie drzewka, ale tez tak zrobię
halfoat
50p
50p
Od: 6 maja 2007, o 22:31

Post »

Muszę powiedzieć, że szpaki to jeszcze nic. Najgorsze są kwiczoły. Jak to ptaszysko posmakuje, to nie odpuści. W zeszłym roku zżerały mi też truskawki i borówki. Normalnie jakaś szarańcza.
W ogóle coraz więcej amatorów owoców. U sąsiada czereśnie regularnie obrabiają gawrony, wrzeszcząc przy tym od piątej rano. 2 lata temu robiły mi nawet naloty na śliwki.
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”