Czosnek zimowy cz.2

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Re: Czosnek zimowy cz.2

Post »

eee tam, a kto powiedział, że zima będzie :D w zeszłym roku jak dobrze pamiętam przyszła na krótko w lutym i jakąś pijacką czkawkę miała w maju. Upss to był dziadek mróz chyba tylko..w parze chyba nie szli :D
Awatar użytkownika
Marek-BB
500p
500p
Od: 23 mar 2010, o 12:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Nie wiem co się stało mojemu czosnkowi. Na ok 150 główek połowa jest do wyrzucenia. Ząbki zmiękły, zżółknęły. Szlag!
Co może być przyczyną. Czosnek w tamtym roku przechowywałem w kuchni i nic mu nie było cały rok. W tym roku daęm na segment w dużym pokoju i od zbioru mineło raptem parę miesięcy i się psuje :(
Awatar użytkownika
eldo
200p
200p
Od: 12 lis 2011, o 14:10

Post »

a w tamtym roku przechowywałeś czosnek zimowy czy wiosenny?
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja czosnek ozimy przechowuję w lodówce, w papierowej torebce. Do wiosny jest dobry, wiosną zaczyna mu wyrastać szczypior ;:oj .
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lis 2009, o 18:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja czosnek jary i ozimy przechowuję w niezamieszkanych suterenach w temperaturze 11-14 stopni.

Ostatnio rozmawiałam z sąsiadem, który powiedział, że czosnek ozimy po dobrym wysuszeniu przechowuje na strychu , tylko jak są większe mrozy to przykrywa kartonem i przechowuje mu się dobrze do końca maja. Czy jest możliwe aby czosnek przetrwał mrozy? W tym roku na próbę poświecę parę główek (bo mam w lekkim nadmiarze) i zobaczę efekty przechowywania na strychu.
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
Awatar użytkownika
Maraga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lut 2011, o 13:05

Post »

Też przechowuję czosnek w pokoiku na strychu.Najpierw leży rozłożony,gdy robi się zimno(tak jak teraz)daję do kartonu i dodatkowo karton przykrywam.Tak samo robię z cebulą.Z tym,że w tym roku cebula bardzo gnije.(To tak na marginesie.)
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marek-BB, połóż na tym segmencie termometr i zmierz temperaturę. Pewnie jest ze 2 st.C więcej niż na wys. 1m. Wilgotność z kolei niższa.
Ogród przydomowy Joli
x-xm-a

Post »

Marek-BB jeśli tylko żółknie i mięknie to wg mnie jeszcze tragedii nie ma, gorzej jeśli pojawia się pleśń - wtedy światełko powinno Ci się zapalić, bo to najczęściej grzyb Botrytis - powodów mnóstwo, od gleby do zainfekowanych ząbków, można poczytać, bo sporo info w necie i obrazków też http://plantclinic.cornell.edu/factshee ... seases.pdf lub http://www.google.pl/search?hl=pl&q=gar ... tAbBvYDgCg
W czasie wegetacji boło z nim wszystko ok?
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

Czosnek, by się dobrze przechowywał, to musi być przede wszystkim o czasie wyciągnięty z ziemi

Skutki zbyt późnego wyjęcia są często nieciekawe :;230
x-xm-a

Post »

i wg mnie starannie i porządnie wysuszony zanim sie go poobcina i do domu weźmie
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

Moniko

Podobno powinien po wyjęciu być dosuszany na grządce podobnie jak cebula
x-xm-a

Post »

Ja nie zostawiam, boję się wilgoci, wieszam go za włosy w budynku gospodarczym w przeciągu i zapominam na jakiś miesiąc. I nie płuczę po wyjęciu z ziemi (cztałam, że niektórzy tak robią), właściwie to nawet nie otrzepuję z ziemi przed powieszeniem. A jak Wy robicie?

Teraz główki trzymam w kuchni, na razie jest ok, ale zdarzało mi się, że ząbki w pojedynczych główkach pleśniały, ale to też mogła być wina kupnej zarażonej cebuli, bo trzymałam razem, nie wiem. Teraz z większości czosnku robię pastę i mam święty spokój.
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja też nie płuczę po wyjęciu z ziemi, tylko lekko otrzepuję. Na grządce nie zostawiam, bo po pierwsze boję się wilgoci, a po drugie złodziei ;:181 . Wiążę razem ze szczypiorem w luźne pęczki po kilka sztuk i wieszam na kratce przy altance, w cieniu i przewiewie na jakiś tydzień, dwa . Potem obcinam szczypior, korzenie, obczyszczam i dosuszam w domu. Pleśń na ząbkach też mi się czasem pojawia, ale to wina patogenów glebowych ;:oj . Czasem już po wykopaniu są spleśniałe. Nie zaprawiam ząbków przed sadzeniem, może to błąd, ale straty nie są duże i sadzona ilość uwzględnia tą poprawkę ;:172 .
Ogród przydomowy Joli
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A co do terminu wykopywania, to różne gatunki czosnku mają różny termin i różne objawy wskazujące na dojrzałość. Trzeba spraktykować, obserwować, może na próbę jakiś wyciągnąć, patrzeć na targu czy jest już młody ;:131
Ogród przydomowy Joli
Awatar użytkownika
Marek-BB
500p
500p
Od: 23 mar 2010, o 12:58
Kontakt:

Post »

Zbiór był na samym początku sierpnia, jak zaczął żółknąć. Dobrze wysuszony na balkonie w przewiewnym miejscu i to dość długo, absolutnie nie płukany.
Obrany ręcznie po osuszeniu. Może faktycznie temp. na segmencie jest wysoka, ale tamten w tamtym roku był całą zimę w kuchni i nic mu nie było.
Czosnek sadzony końcem października, więc zimowy...
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”