Moje odcienie zieleni
Re: Parapety dagg
A ja wyhodowałam z listka kerri sporawą rośline i mi ta cała nowa gałązkazmarniała. Główne serce nadal stoi, nie wiem co z nim będzie. Czy ja go przelałam? Miał korzonki z białym nalotem 

- mniodkowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 14 maja 2009, o 15:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
koleżanka u mnie w wątku ładnie wyjaśniła co to za roślina ten filodendron
Monia (diament) ja o kerri praktycznie nic nie wiem, ale tu dziewczynki są zorientowane i dopytać możesz
Monia (diament) ja o kerri praktycznie nic nie wiem, ale tu dziewczynki są zorientowane i dopytać możesz

Pozdrawiam teraz z centrum... Aga
Oto moja mała "dżungla" --> part V; Spis moich wątków
Sprzedaję ładne sadzonki hibiskusa czerwonego pełnego
Takhsis - gdy zabrałam się za tą calatheę stała rozdzielona na dwie doniczki, w każdej po trzy smutne, przewracające się liście (miała zbyt ciemno i sucho dzięki mojej teściowej...) postawiłam ją niedaleko okna balkonowego i roślinki z dwóch doniczek wsadziłam razem. Przeczytałam w internecie, że ona lubie mieć stale wilgotno i lubi zraszanie, więc stosowałam się do tych wskazówek i zaczęła rosnąć prawie jak szalona ;) właśnie nie jestem pewna, czy miejsce, w którym obecnie stoi nie jest dla niej zbyt ciemne.
Fiskomp - mój keiki już mnie coraz mocniej kusi, żeby go odsadzić, ale wypuścił pęda kwiatowego, więc to chyba nie najlepszy moemnt, z drugiej strony może potem kwitnąć wiele miesięcy... może się dziś jednak za niego wezmę
Mniodkowa - dziękuję! Tak myślałam, że to odmiana filodendrona i nawet natrafiłam na zdjęcia selloum i tak miałam go opisać, ale rośliny na zdjęciach miały bardziej postrzępione liście i były bardzo duże i w końcu zwątpiłam, a to jednak ta odmiana!
Diament - zanim dostałam moją kerri bardzo dużo o niej czytałam w internecie i wygląda na to, że to roślinka, która lubi, gdy się o niej "zapomni", nie przestawia i rzadko podlewa (raz na tydzien?), gromadzi wodę w swoich grubych liściach (chyba tak jak wszystkie hoje?) i nie lubi być przelewana, więc może faktycznie to jest problem? U mojej niedługo będzie kolejny listek na razie jest tyci-tyci ma ok 1-2 mm
Dostałam ją z wymianki, przesyłka przyszła do mnie do pracy, ale mąż nie zauważył, gdy ją przyniosłam, gdy mu (po kilku miesiącach!) ostatnio pokazywałam, że ma liście w kształcie serca, dopiero zapytał, skąd się w ogóle wzięła i powiedziałam, że dostałam od koleżanki z pracy
gdybym mu powiedziała, że przyszła pocztą z drugiego końca Polski, bo wymieniłam się na forum roślinkami, chyba by pomyślał, że zwariowałam

Fiskomp - mój keiki już mnie coraz mocniej kusi, żeby go odsadzić, ale wypuścił pęda kwiatowego, więc to chyba nie najlepszy moemnt, z drugiej strony może potem kwitnąć wiele miesięcy... może się dziś jednak za niego wezmę

Mniodkowa - dziękuję! Tak myślałam, że to odmiana filodendrona i nawet natrafiłam na zdjęcia selloum i tak miałam go opisać, ale rośliny na zdjęciach miały bardziej postrzępione liście i były bardzo duże i w końcu zwątpiłam, a to jednak ta odmiana!

Diament - zanim dostałam moją kerri bardzo dużo o niej czytałam w internecie i wygląda na to, że to roślinka, która lubi, gdy się o niej "zapomni", nie przestawia i rzadko podlewa (raz na tydzien?), gromadzi wodę w swoich grubych liściach (chyba tak jak wszystkie hoje?) i nie lubi być przelewana, więc może faktycznie to jest problem? U mojej niedługo będzie kolejny listek na razie jest tyci-tyci ma ok 1-2 mm

Dostałam ją z wymianki, przesyłka przyszła do mnie do pracy, ale mąż nie zauważył, gdy ją przyniosłam, gdy mu (po kilku miesiącach!) ostatnio pokazywałam, że ma liście w kształcie serca, dopiero zapytał, skąd się w ogóle wzięła i powiedziałam, że dostałam od koleżanki z pracy

- Niunia1981
- Od: 18 sie 2011, o 15:01
Mój M. się już przyzwyczaił, że co chwilę lata na pocztę odbierać paczki z kwiatkami chociaż na początku to był lekko zszokowany żeby roślinki pocztą wysyłać 

Uznałam, że mój nie jest jeszcze na to gotowy
ale to dopiero w jednej wymiance brałam udział 

Powiem Ci, że ta moja kerri stała 1.5 roku i wypuściła pędzić a do tego pąką kwiatowego. Znaczy to , że miała u mnie dobrze. Nie wiem co jej się stało. Pęda obcięłam a samotny listek stoi i nic nie robi 

-
- 50p
- Od: 11 lut 2012, o 14:55
Piekne masz roslinki 
a kociaczki prze słodziutkie :*:*

a kociaczki prze słodziutkie :*:*
Radość z kwiatów, to resztki raju w nas...
- jola1313
- Od: 21 sty 2012, o 14:41

Piękny nabytek od sąsiadów;).
- mniodkowa
- Od: 14 maja 2009, o 15:03
- Kontakt:
mój M jak pierwszy raz zobaczył, że kwiatki pocztą można wysyłać to miał o tak
oczywiście pośmiał się z Nas tutaj ale potem jak te paczki zaczeły przychodzić coraz częściej to uznał to za normę
ale chodzić na pocztę...?
o nie... sama sobie te kwiatki odbieram
wysyłam
a jak odbierze polecony jak akurat w domu siedzi to się "nagada", że on mi moje kwiatki przyjął
oczywiście wszystko dla żartu

Pozdrawiam teraz z centrum... Aga
- polikola
- 500p
- Od: 16 maja 2012, o 15:31
co za piękna kocia miłość!
Pozdrawiam - Paulina
Moje parapetowce (także storczyki) Mój ogród
Moje oferty kupna / sprzedaży /wymiany
Moje parapetowce (także storczyki) Mój ogród
Moje oferty kupna / sprzedaży /wymiany
Roślinka od sąsiadów to Philodendron Xanadu.
Dziękuję Kasiu! Ta odmiana chyba faktycznie najbardziej się zgadza, bo i rośliny przedstawione na zdjęciach nie są tak duże, choć moja nie ma zbyt postrzępionych liści 
Czy to normalne, że śnię o roślinach? Śniło mi się, że w kwiaciarni w mojej rodzinnej miejscowości kupiłam Calatheę Medallion, która baaaardzo mi się podoba w wyjątkowej przecenie
Właśnie zrobiłam przegląd kwiatków pod kątem tego, co mogłabym pokazać, ale nie ma na razie co. Lada dzień powinien otworzyć kwiaty najładniejszy z moich storczyków, wtedy na pewno będą zdjęcia

Czy to normalne, że śnię o roślinach? Śniło mi się, że w kwiaciarni w mojej rodzinnej miejscowości kupiłam Calatheę Medallion, która baaaardzo mi się podoba w wyjątkowej przecenie

Właśnie zrobiłam przegląd kwiatków pod kątem tego, co mogłabym pokazać, ale nie ma na razie co. Lada dzień powinien otworzyć kwiaty najładniejszy z moich storczyków, wtedy na pewno będą zdjęcia

- jola1313
- Od: 21 sty 2012, o 14:41
O.to ja niecierpliwie czekam na kwiaty tego storczyka

Mnie też się śnią kwiaty po nocach
.Myślę,że to normalne

Mnie też się śnią kwiaty po nocach

- IkaD
- 1000p
- Od: 12 cze 2012, o 10:06
Ooo..to nie przypadek ,ze zajrzałam tu dzisiaj bo akuratnie dzisiaj nad ranem śniło mi się,że w Biedronce reorganizacja była i 3 ściany na tyłach sklepu obstawione były kwiatami i to takimi okazami,ze dech zapiera
No to i ja czekam na fotki tego storczyka
niecierpliwie 

No to i ja czekam na fotki tego storczyka