Moje odcienie zieleni

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
diament
1000p
1000p
Od: 5 gru 2009, o 22:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Parapety dagg

Post »

A ja wyhodowałam z listka kerri sporawą rośline i mi ta cała nowa gałązkazmarniała. Główne serce nadal stoi, nie wiem co z nim będzie. Czy ja go przelałam? Miał korzonki z białym nalotem ;:145
Awatar użytkownika
mniodkowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 maja 2009, o 15:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

koleżanka u mnie w wątku ładnie wyjaśniła co to za roślina ten filodendron

Monia (diament) ja o kerri praktycznie nic nie wiem, ale tu dziewczynki są zorientowane i dopytać możesz ;:108
Pozdrawiam teraz z centrum... Aga
Oto moja mała "dżungla" --> part V; Spis moich wątków
Sprzedaję ładne sadzonki hibiskusa czerwonego pełnego
Awatar użytkownika
dagg
500p
500p
Od: 9 mar 2012, o 09:20

Post »

Takhsis - gdy zabrałam się za tą calatheę stała rozdzielona na dwie doniczki, w każdej po trzy smutne, przewracające się liście (miała zbyt ciemno i sucho dzięki mojej teściowej...) postawiłam ją niedaleko okna balkonowego i roślinki z dwóch doniczek wsadziłam razem. Przeczytałam w internecie, że ona lubie mieć stale wilgotno i lubi zraszanie, więc stosowałam się do tych wskazówek i zaczęła rosnąć prawie jak szalona ;) właśnie nie jestem pewna, czy miejsce, w którym obecnie stoi nie jest dla niej zbyt ciemne.

Fiskomp - mój keiki już mnie coraz mocniej kusi, żeby go odsadzić, ale wypuścił pęda kwiatowego, więc to chyba nie najlepszy moemnt, z drugiej strony może potem kwitnąć wiele miesięcy... może się dziś jednak za niego wezmę :?:

Mniodkowa - dziękuję! Tak myślałam, że to odmiana filodendrona i nawet natrafiłam na zdjęcia selloum i tak miałam go opisać, ale rośliny na zdjęciach miały bardziej postrzępione liście i były bardzo duże i w końcu zwątpiłam, a to jednak ta odmiana! ;:196

Diament - zanim dostałam moją kerri bardzo dużo o niej czytałam w internecie i wygląda na to, że to roślinka, która lubi, gdy się o niej "zapomni", nie przestawia i rzadko podlewa (raz na tydzien?), gromadzi wodę w swoich grubych liściach (chyba tak jak wszystkie hoje?) i nie lubi być przelewana, więc może faktycznie to jest problem? U mojej niedługo będzie kolejny listek na razie jest tyci-tyci ma ok 1-2 mm ;:167
Dostałam ją z wymianki, przesyłka przyszła do mnie do pracy, ale mąż nie zauważył, gdy ją przyniosłam, gdy mu (po kilku miesiącach!) ostatnio pokazywałam, że ma liście w kształcie serca, dopiero zapytał, skąd się w ogóle wzięła i powiedziałam, że dostałam od koleżanki z pracy :wink: gdybym mu powiedziała, że przyszła pocztą z drugiego końca Polski, bo wymieniłam się na forum roślinkami, chyba by pomyślał, że zwariowałam ;:124 :wink:
Awatar użytkownika
Niunia1981
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sie 2011, o 15:01

Post »

Mój M. się już przyzwyczaił, że co chwilę lata na pocztę odbierać paczki z kwiatkami chociaż na początku to był lekko zszokowany żeby roślinki pocztą wysyłać :;230
Pozdrawiam, Monika :)
Zielony świat Moniki cz. 9
Awatar użytkownika
dagg
500p
500p

Post »

Uznałam, że mój nie jest jeszcze na to gotowy :;230 ale to dopiero w jednej wymiance brałam udział :wink:
Awatar użytkownika
diament
1000p
1000p
Od: 5 gru 2009, o 22:12

Post »

Powiem Ci, że ta moja kerri stała 1.5 roku i wypuściła pędzić a do tego pąką kwiatowego. Znaczy to , że miała u mnie dobrze. Nie wiem co jej się stało. Pęda obcięłam a samotny listek stoi i nic nie robi :roll:
Klaudia470
50p
50p
Od: 11 lut 2012, o 14:55

Post »

Piekne masz roslinki :)
a kociaczki prze słodziutkie :*:*
Radość z kwiatów, to resztki raju w nas...
Awatar użytkownika
jola1313
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2012, o 14:41

Post »

;:138 Dla keiki.Piękne hoje i kalatea ;:oj
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54

Post »

Piękny nabytek od sąsiadów;).
Awatar użytkownika
mniodkowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 maja 2009, o 15:03
Kontakt:

Post »

mój M jak pierwszy raz zobaczył, że kwiatki pocztą można wysyłać to miał o tak ;:oj :;230 oczywiście pośmiał się z Nas tutaj ale potem jak te paczki zaczeły przychodzić coraz częściej to uznał to za normę ;:224 ale chodzić na pocztę...? ;:222 o nie... sama sobie te kwiatki odbieram ;:223 wysyłam ;:223 a jak odbierze polecony jak akurat w domu siedzi to się "nagada", że on mi moje kwiatki przyjął ;:224 :wink: oczywiście wszystko dla żartu ;:170
Pozdrawiam teraz z centrum... Aga
Oto moja mała "dżungla" --> part V; Spis moich wątków
Sprzedaję ładne sadzonki hibiskusa czerwonego pełnego
Awatar użytkownika
polikola
500p
500p
Od: 16 maja 2012, o 15:31

Post »

co za piękna kocia miłość!
Awatar użytkownika
*Kasia
500p
500p
Od: 27 sie 2009, o 09:28

Post »

Roślinka od sąsiadów to Philodendron Xanadu.
Awatar użytkownika
dagg
500p
500p

Post »

Dziękuję Kasiu! Ta odmiana chyba faktycznie najbardziej się zgadza, bo i rośliny przedstawione na zdjęciach nie są tak duże, choć moja nie ma zbyt postrzępionych liści :)

Czy to normalne, że śnię o roślinach? Śniło mi się, że w kwiaciarni w mojej rodzinnej miejscowości kupiłam Calatheę Medallion, która baaaardzo mi się podoba w wyjątkowej przecenie :)

Właśnie zrobiłam przegląd kwiatków pod kątem tego, co mogłabym pokazać, ale nie ma na razie co. Lada dzień powinien otworzyć kwiaty najładniejszy z moich storczyków, wtedy na pewno będą zdjęcia ;:65
Awatar użytkownika
jola1313
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2012, o 14:41

Post »

O.to ja niecierpliwie czekam na kwiaty tego storczyka ;:65 :D

Mnie też się śnią kwiaty po nocach ;:224 .Myślę,że to normalne :wink: ;:215
Awatar użytkownika
IkaD
1000p
1000p
Od: 12 cze 2012, o 10:06

Post »

Ooo..to nie przypadek ,ze zajrzałam tu dzisiaj bo akuratnie dzisiaj nad ranem śniło mi się,że w Biedronce reorganizacja była i 3 ściany na tyłach sklepu obstawione były kwiatami i to takimi okazami,ze dech zapiera :;230 ;:306
No to i ja czekam na fotki tego storczyka ;:65 niecierpliwie :wink:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”