Majka 411 - róże 2012 cz.3 (bliżej jesieni)

Zablokowany
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Majka 411 - róże 2012 cz.3 (bliżej jesieni)

Post »

Weź mnie nie denerwuj!!! :evil:
Ostatnio obejrzałam zdjęcie z lipca i porównałam je z miejscem, gdzie teraz kompletna pustka!!! Owszem, liście są na różach i ogigle innych krzewów wokół. A Ty tu takie cuda pokazujesz!!! ;:173
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

Asiu-Daffodil, nie pokazuję nic nowego, to tylko róże które są u mnie przez cały sezon.
W sezonie pisałam, że na ich temat będę mogła napisać coś więcej po zamknięciu sezonu i właśnie, to robię.
Moje spostrzeżenia mogą być pomocne w wyborze różyczek.
Masz tak dużo miejsca, że spokojnie zaprosisz do siebie jeszcze nie jedną różyczkę. ;:224

Dorotko-Keetee, ja również je ... ;:167 ... powolutku będziesz miała i Pashminkę. ;:108

Aniu-Taro ;:138 doskonale dobrany fragment wiersza :D . Pokusy są? ;:223 jednak tak przyjemne,
że aż chętnie jeszcze pokuszę się na następne. :;230

Aniu-Annes, wiedziałam, że czekasz na Pierre de Ronsard, przecież to Twoja miłość od pierwszego wejrzenia.
Wybór doskonały. ;:168 Dziękuję Ci za słowa uznania. 8-)

Aniu-nena08, cały sezon ją pokazywałam, trzeba było pytać, ale jak już masz to dbaj o swoją,
a co wyrośnie zobaczysz w przyszłym sezonie.
Wiem, że Pashminka jest w tej szkółce, to znaczy, że jest w zasięgu ręki. :D

Miłeczko, a Ty myślisz, że u mnie co jest w tym miejscu co one rosły? też pustka.
Miałam chandrę kilkanaście dni, ale się pozbierałam. Musimy teraz cieszyć oczy właśnie zdjęciami.
Ja się dziś ufetowałam u Kasi-robaczka, zapatrzyłam się na sasanki, tulipanki i dużo słonka,
a u Ani-Sweety na pomarańczowe kwiatuszki. Jeszcze w innych wątkach na inne wspomnienia.
Nie denerwuj się ;:173
Awatar użytkownika
_ninetta_
1000p
1000p
Od: 19 maja 2010, o 01:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Majka, cudne, cudne róże pokazałaś!!!
Purple Eden to perełka mimo, że nie jest to mój ulubiony kolor to bardzo mi się spodobała .
Pashmina bezkonkurencyjna.
Awatar użytkownika
amelia35
500p
500p
Od: 16 wrz 2007, o 21:14

Post »

Witaj, Majko :wit Jestem świeżo po lekturze Twoich ostatnich 9 stron i muszę przyznać, że jest co podziwiać i poczytać ;:333
W tym roku kupiłam wiosną Larissę i Gartentraume i jestem z nich również bardzo zadowolona. Larissa urosła mi na ok. 90 cm, więc potwierdzam, że to róża krzaczasta. Ma bardzo zdrowe liście i drobne kwiatki (moje miały ok. 4 cm średnicy). Może w przyszłym roku będzie miała trochę większe...? Przesadziłam ją w bardziej słoneczne miejsce. Gartentraume kwitła słabiej, ale miała prawo, bo posadziłam ją dopiero w sierpniu (kupiona w doniczce w F.). Urosła całkiem spora. Masz rację, że powinnam podzielić sobie pracę na kilka dni, ale martwiłam się, że nie zdążę przed mrozami. U nas ostatnie 3 noce były na minusie. A ja chciałam jeszcze powybierać wszystkie opadłe liście (nawet te, zdrowe), na wszelki wypadek w ramach profilaktyki. Robię to od 3 lat i skutkuje. W tym roku pryskałam róże tylko 2 czy 3 razy. Mam plany, żeby w przyszłym roku popryskać tylko profilaktycznie glebę na wiosnę tuż po odgarnięciu kopczyków. Zobaczymy... Moja Edenka, choć kupowana w Polsce prezentuje się ślicznie - jest bardzo zdrowa i wigorna. Dzisiaj obcinałam jej listki, które jeszcze nie zdążyły opaść - wszystkie były okazem 100% zdrowia - ani jednej plamki. Zastanawiam się tylko, jaką mam- 85 czy 88?
Róża, o której pisałam w moim wątku, to Homere. Odmieniłam ją w zdaniu, stąd zaszła pomyłka ("Homere`a") :wink:
Awatar użytkownika
camellia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2010, o 16:00
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

majka411 pisze:klasycznie róże sadzimy 5 cm poniżej szczepienia, troszeczkę głębiej to 2 ? 3 centymetry.
Robię tak zawsze w tych miejscach ogrodu gdzie jest wyjątkowo zimno i w takich przypadkach jak teraz
kiedy róża jest sadzona tak późno.
Swoje róże staram się sadzić podobnie, około 5 cm poniżej szczepienia, tak na oko, może być czasem ok. 6 cm. Nie wiem czy pamiętasz, ale pisałam o tym u siebie - na niektórych różach mam problem z rakiem wgłębnym pędów. To chyba rzadka choroba. Zastanawiam się, skąd u mnie ta "epidemia" raka. Na rosie wyczytałam m.in., że "chorobie sprzyja zbyt głębokie sadzenie krzewów" i zastanawiałam się, czy nie sadzę ich zbyt głęboko i to jest przyczyną ale chyba nie.
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Majka, piękne różyczki i treściwe opisy, dziękuję ;:196
Mogę prosić o opinię na temat Chandos Beauty? Fotki mile widziane ;:173
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Ja też nie wiem czy mam Eden 85, czy 88.
Na razie wyrósł bardzo ładny zdrowy krzaczek, chociaz zakwitł tylko wiosną.
Może w przyszłym roku będzie lepiej?
Paszminka ;:167
Zresztą wszystkie róże
Keetee
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2010, o 00:18

Post »

... powolutku będziesz miała i Pashminkę. ;:108

Majka powolutku....jakie powolutku ,ja jej dwa miejsca przeznaczyłam....musze ja gdzies zdobyc wiosną ;:219
Awatar użytkownika
Deirde
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2007, o 10:41

Post »

Pashmina jest przecież w belgijskiej szkółce, trochę droga ale innego wyboru nie ma.
Awatar użytkownika
nena08
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 10:06

Post »

W jakiej belgijskiej szkółce :?: . Ja się pogubiłam ;:145
daffodil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 23:21

Post »

Majko czy Ty wiesz jak odróżnić Edenkę 85 od 88? Bo ja tez kupiłam Eden Rose bez żadnego dopisku "85" czy "88." a kupiłam w zeszłym roku w R. Zapytać ich?
Keetee
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak Gosiu to pamietam i zasadzam sie na nia :wink:
Monikwiaty
1000p
1000p
Od: 27 lis 2011, o 23:59

Post »

Majeczko ale cudne ,a ta Eden Rose ;:167 ;:167 ;:167
Pozdrawiam, Monika.
Wstążeczka
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

Witam wszystkich bardzo serdecznie :wit

Ja na działeczce ciężko pracowałam, a tu tylu przemiłych gości ?? :D
Krótka relacja, ale ustna, zdjęć krzaczków nie cyknęłam bo aparacik został w domu.
Róże wkopane, podlane i kopczyki zrobione. 8-)
W ogrodzie widać ślady mrozu, który musiał być w ostatnim tygodniu. Przejrzałam jak teraz róże wyglądają i powiem, że im te mrozy nie wiele złego robią. Róże mają maleńkie czerwone nosy. Krótko mówiąc lepiej żeby było zdecydowanie zimno, bo roże mi się rozhartują. Tfu? tfu, oby nie było powtórki z ubiegłego roku. ;:108

Anetko, obie różyczki są wyjątkowej urody. Warto je mieć bo są inne.
Ja Purple Eden ? bardzo duży krzak oddałam Gosi, ale mam Ebb Tide, ta roża jest dużo mniejsza.
Liczę na to , że skryje się w cieniu A Schropshire Lad. :D

Amelko, Ty też piszesz, że Larissa urosła na 90 cm. ?. źle to widzę?. czeka mnie przesadzanie ? ;:173
Widzę, że robisz tak jak ja, oczyszczasz róże ze wszystkich liści, a to pomaga zachować ich większą zdrowotność.
Ładnie to określiłaś w ramach profilaktyki.
Amelko, a czym zamierzasz popryskać glebę ? może i ja bym to zrobiła. Jakoś to do mnie przemawia. :D

Asiu-Camellia, pamiętam, że coś o tym wspominałaś, ale teraz piszesz, że to epidemia. Zdążyłam już poczytać w różnych miejscach o tej chorobie róż. Chyba jedno tu jest najważniejsze nie przenawozić róż azotem, bo to wiąże się z późniejszym ich pękaniem jak przyjdą silne mrozy. Bakterie mamy w ziemi przeróżne i nie trzeba długo czekać żeby dostały się one do rany na patyczku róży. Może jak nie ma Ciebie w domu, to ktoś je zasila, a Ty o tym nie wiesz. ;:108

Kasiu-robaczku, dziękuję? ;:196 cieszę się że dobrze oceniasz opisy.
Co do Chandos Beatu, to wiem, że się spóźniłam, fotki troszkę później.

Gosiu-Margo, jesteś bardzo kochana, ja jeszcze nie dobrnęłam do Ciebie, a ty się nie gniewasz. ;:196
Nie ważne jaką masz, oby obficie i co roku kwitła. Tego Ci życzę. ;:168
W imieniu różyczek dziękuję.

Dorotko-Keetee, Gosia podpowiada, gdzie jest do kupienia, a Ty się już zasadzaj? :;230 :;230

Gosiu-Deorde ? ;:196

Ania- nena08, wiem, że dostałaś już link do tej szkółki gdzie jest Pashminka, wstawie go jeszcze raz http://www.filroses.com/

Asiu-daffodil, jak się ma obie te róże w ogrodzie, to odróżnić jest dość łatwo.
Natomiast trudni mi opisać czym się najbardziej różnią, poza wigorem o którym już pisałam. 8-)

Monikwiaty, mnie również zachwycają, oj żeby one umiały czytać ?. Bardzo by się cieszyły. :tan

Chandos Beauty na dobranoc :D

Obrazek

cdn :D
Pozstałe opisy róż w przygotowaniu
Keetee
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zasadzam sie zasadzam na Pashminkę.......wyjscia ni ma.....
Jeszcze te róze Guilota.... ;:173
Gosia to sama widzisz...podtyka takie cuda pod nos ,ze taki cienias jak ja nie wytrzymuje... ;:oj ja jak widze te slicznotki to nie wiem co to jest silna wola.... ;:219
Ja cie ale ta Chandos Beauty cudna ;:oj
Zablokowany

Wróć do „Moje róże !”