Volumineuxowe Orchidee
-
- 500p
- Od: 8 lut 2008, o 14:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam Wszystkich,
Mam problem z moimi orchideami, więc : jedna jest tańsza( ok. 30 paru zł) ma cieńsze listki(które były lekko poranione już przy zakupie) i jak na razie tylko jedną gałązkę, która zrobiła się żółta, kwiatki (4) i pączki (3) na niej uschły a może zgniły nie wiem bo jest taka dziwna sytuacja, że jak podlewam obie to jedna wchłania całą wodę w dobę( jest nieco większa) a w drugiej ta woda stoi i nie wiem, czy jest coś nie tak z korzeniami, że są w tej odstałej wodzie koło 2 dni i gnieje roślina, czy korzenie wcale tej wody nie wchłaniają i kwiat przesycha( łodyga tam gdzie pożółkła jest jakby mokra, lecz kwiaty są suche). Kwiaty są w doniczkach, w których je kupiłam tylko wsadzone w inne doniczki, jak w owej opisanej orchidei ta woda długo już stoi i nic się z nią nie dzieje, wtedy ją wylewam, bo słyszałam, że orchidee lubią suche podłoże, raz w miesiącu podlewam je ze specjalnym nawozem, jeszcze nigdy ich nie ucinałam bo słyszałam, że jak już cała łodyga będzie"łysa" i sucha trzeba odciąć łodygę na 2-gim zgięciu, podlewam je ca 7-8 dni ok.100 ml,
druga roślina już od 2-ch mies. ma jeden kwiatek i nic się nie dzieje, ta była kupiona za 80 zł ma grube liście, ostatnio wyrósł jej nowy
dodaje zdjęcia obu kwiatuszków i proszę o pomoc, baaaaaaaaaardzo proszę

Mam problem z moimi orchideami, więc : jedna jest tańsza( ok. 30 paru zł) ma cieńsze listki(które były lekko poranione już przy zakupie) i jak na razie tylko jedną gałązkę, która zrobiła się żółta, kwiatki (4) i pączki (3) na niej uschły a może zgniły nie wiem bo jest taka dziwna sytuacja, że jak podlewam obie to jedna wchłania całą wodę w dobę( jest nieco większa) a w drugiej ta woda stoi i nie wiem, czy jest coś nie tak z korzeniami, że są w tej odstałej wodzie koło 2 dni i gnieje roślina, czy korzenie wcale tej wody nie wchłaniają i kwiat przesycha( łodyga tam gdzie pożółkła jest jakby mokra, lecz kwiaty są suche). Kwiaty są w doniczkach, w których je kupiłam tylko wsadzone w inne doniczki, jak w owej opisanej orchidei ta woda długo już stoi i nic się z nią nie dzieje, wtedy ją wylewam, bo słyszałam, że orchidee lubią suche podłoże, raz w miesiącu podlewam je ze specjalnym nawozem, jeszcze nigdy ich nie ucinałam bo słyszałam, że jak już cała łodyga będzie"łysa" i sucha trzeba odciąć łodygę na 2-gim zgięciu, podlewam je ca 7-8 dni ok.100 ml,
druga roślina już od 2-ch mies. ma jeden kwiatek i nic się nie dzieje, ta była kupiona za 80 zł ma grube liście, ostatnio wyrósł jej nowy

- dewuka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 sty 2008, o 13:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Storczyki nie mogą stać w wodzie. Ja podlewam przez zanurzenie doniczki w wodzie przegotowanej. Woda ma sięgać po krawędź doniczki. Zanurzenie trwa 15 minut, potem zostawiasz w zlewie roślinę do ocieknięcia nadmiaru wody i dopiero wtedy możesz wstawić do osłonki. Jeżeli stały w wodzie tak jak piszesz to mają zapewne zgnite korzenie. Następne moczenie dopiero po wyraźnym przeschnięciu podłoża aż korzenie zrobią się z zielonych srebrzysto - szare.
a co ile czasu trzeba tak je w wodę wstawiać?co tydzień byłoby ok? jak włożyłam palec w środek korzeni to faktycznie było wilgotno... ale korzenie są na końcach pomarszczone i żółte tak jakby suche a dlaczego jedna orchidea tak podlewana i jest wszystko ok? a druga tak zareagowała i czy nic nie będzie roślince od niepodlewania jej przez np. miesiąc??
- dewuka
- Od: 1 sty 2008, o 13:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja patrzę na wilgoć na ściankach doniczki. Dopóki widać rosę to nie podlewam. Nie mogę podać dokładnie, że co 7 dni, czy co 10. Musisz sama zobaczyć. Mam storczyki, które podlewam co 10 dni a są takie, że podlewam po kilkunastu dniach. Jednego z moich falenopsisów moczę co 3 tygodnie i to mu wystarcza. Twoje storczyki to właśnie falenopsisy.
Niepokoi mnie ten wilgotny pęd - może to oznaczać gnicie całej rośliny.
Niepokoi mnie ten wilgotny pęd - może to oznaczać gnicie całej rośliny.
- miaaa
- Od: 12 lut 2008, o 13:58
Kamilo jednym z błędów w uprawie storczyków jest podlewanie wszystkich okazów w takich samych odstępach czasu . Musisz je po prostu poobserwować - zauważyłaś już , że jeden storczyk potrzebuje częstszego podlewania, drugi - rzadszego. Obserwuj korzonki - jeśli są srebrne i nie ma kropelek wody na sciankach doniczki ( jak napisała Dorotka) - wtedy podlewamy. falenopsisy właśnie po to mają przezroczyste doniczki ;) Z falenopsisami jest tak, że lepiej go przesuszyć aniżeli przelać. Ja też mam podobną sytuację - jednemu storczykowi podłoże przesusza się szybciej i tego jednego podlewam częściej. Zależy to też od podłoża - czy bardziej zbite czy raczej luźne.
Tak jak Dorota - na poczatek proponuję obejrzenie korzonków.
ja miałam taka sytuację, że listki falenopsisa straciły jędrność i zaczęły żółknąć. Wyjęłam go z doniczki i okazało się, że korzonki po bokach były suche a te w środku doniczki -w większości zgniły. obcięłam chore korzonki, podsypałam węglem drzewnym i wsadziłam do nowego podłoża, po czy nie podlewałam kwiatka ok 2 tygodni . Stracił 2-3 dolne listki, mimo to teraz odżył i niedawno przedłużył pęd :P
Zachęcam Cię do założenia własnego wątku ze storczykami :P
I życzę sukcesów w ratowaniu storczyka

Tak jak Dorota - na poczatek proponuję obejrzenie korzonków.
ja miałam taka sytuację, że listki falenopsisa straciły jędrność i zaczęły żółknąć. Wyjęłam go z doniczki i okazało się, że korzonki po bokach były suche a te w środku doniczki -w większości zgniły. obcięłam chore korzonki, podsypałam węglem drzewnym i wsadziłam do nowego podłoża, po czy nie podlewałam kwiatka ok 2 tygodni . Stracił 2-3 dolne listki, mimo to teraz odżył i niedawno przedłużył pęd :P
Zachęcam Cię do założenia własnego wątku ze storczykami :P
I życzę sukcesów w ratowaniu storczyka

-
- 500p
- Od: 8 lut 2008, o 14:15