Ogród południa

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
MORANGO
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 sie 2011, o 00:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Ogród południa

Post »

Tak sie zastanawiałam o jaki krzaczek Ci sie rozchodzi wciąż moje myśli krążą wsród pomidorków, ale ten liściasty czerwony to bereberys erecta :) Fajnie zę mnie odwiedziłaś pozdrawiam
evastyl
1000p
1000p
Od: 13 sie 2009, o 18:06

Post »

No nareszcie pomidorki ...to teraz co będzie może troszkę żurawek albo jeżówek przecież ze zdjęciami jesteś w pełni lata :wink:
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

;:oj Imponująca ilość odmian pomidorów!
Fiołeczki bardzo ładne ;:167
Rozalka_74
200p
200p
Od: 8 sty 2011, o 17:48

Post »

Ogród pięknyyy ;:oj i te cytruski i te formowane iglaczki jest co podziwiać .Będę zaglądać bo bardzo mi się u ciebie podoba.
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Piękne fiołeczki zawsze u mnie pięknie kwitły do czasu niż zaczęłam zbierać te odmianowe , teraz jakoś chorują i co i raz wyrzucam , w tym roku prawie mi nic nie kwitło .
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

MORANGO pisze:A teraz różankowo, kilka różyczek z mojej kolekcji :))) Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Witaj :wit
Więc i ja zawitałam tu z wątku mojej ;:196 Ani (Wielkiej Kuli), masz piękne rośliny, cudowny ogród, mnie zaciekawiła ta róża ;:oj 4 zdjęcie jest cudna, jak się nazywa, możesz zdradzić gdzie ja nabyłaś? no i rudbekia czarna, jest piękna, jeśli byś miała nasiona to bardzo chętnie kupie od Ciebie :wit
Awatar użytkownika
diament
1000p
1000p
Od: 5 gru 2009, o 22:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Hihi jakoś tak głupio Ci powiedziałam, bo najpierw o pomidorach a potem w głowie zmieniłam temat. Dziękuje za podpowiedź, muszę się rozejrzeć za takim berberysem. Potrzebuję go posadzić wzdłuż siatki od str ulicy na zew działki :lol: Żeby mi auta nie parkowały.
Awatar użytkownika
MORANGO
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ewcia - zdjęcia jest ich rzeczywiscie dużo i wszystko w swoim czasie ...... Szkoda tylko, że nie byłaś w ostatnią sobotę, byśmy poplotkowały przy ognichu, omineła Ciebie pieczona kiełbacha i jabłuszka z ogniska :) :;230 ;:168
Sweety- fajnie, że wpadłaś, a fiołeczki to od nie dawna, ogarnała mnie fiołkoza :) :wit
Rozalka- zapraszam, jak najczęściej, trochę mnie nie było na forum, staram sie teraz nadrobić zaległości :)
Gieniu- znam ten ból, fiołki są szczególnie wrażliwe, z grzybami sobie jakoś poradziłam, to teraz pojawiły sie ziemiórki ;:oj ;:145 tak więc przyjełam zasadę, że 2 razy w roku pryskam Score lub Miedzian Extra 350SC, chodż wolę Score bo nie zostawia plam na listeczka i na szkodniki Confidor, i jak na razie mam spokój, a na ziemiórki najlepsze są zapałki :)
Iwonko- ta centkowana odmiana to 'Purple Tiger' kupiona na wyprzedaży. Cieszę sie, że mnie odwiedziłaś i zapraszam jak najczęściej, Jeśli chodzi o czarną rudbekię to będę miała w przyszłym roku sadzonki, tylko sie przypomnij:)
Diament - :) berberys Erecta to bardzo wdzięczna odmiana o kolumnowym pokroju, i pięknie wygląda o każdej porze roku... :) ;:3 ;:oj
Wiosną ma piękne młodziutkie poączuszki
Lato soczystą zieleń
Jesienią przebarwia sie od pamarańczu do głębokiej czerwieni
Zimą możesz ubrać lampkami i masz wtedy piękny swietlany żywopłot :)
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oj pewnie, że się przypomnę :wit i może poproszę o patyczek tej róży po pierwszym kwitnieniu :oops:
Miriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2011, o 12:31

Post »

Witaj :wit Przejrzałam cały wątek ,ale już pierwsza strona mnie zainspirowała ;:108 Mam 2 jałowce,które panoszą mi się przed domem a takie cięcie nadało by im wyglądu!Tylko odwagi brak... ;:224 Czerwony oczar też przyciąga wzrok,ze zdjęcie nie wiem jednak czy jest duży.Kiedy kwitnie,obficie?Czekam na zdjęcie w całej okazałości :D Na gardenię się kiedyś porwałam(na hodowlę,oczywiście :wink: )bez rezultatu :( O cytrynach nie wspomnę ;:131 Ale że podałaś sprawdzony przepis na ziemię to może podejdę jeszcze do próby...Wzrok przyciąga żółty irys,taki niespotykany ;:333 Zwróciłam uwagę na łuk nad furtką.Porasta czymś,jakie plany?
Aha,o tulipany miałam zapytać!Jak często je wykopujesz?
Każdy człowiek potrzebuje stale nawet pewnej ilości trosk,cierpień lub biedy,tak jak okręt potrzebuje balastu,by płynąć prosto i równo.(Arthur Schopenhauer) Pozdrawiam Mirka
Mój ci On, Mój ci On cz.2,
Mój ci on cz. 3
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

MORANGO pisze:Gieniu- znam ten ból, fiołki są szczególnie wrażliwe, z grzybami sobie jakoś poradziłam, to teraz pojawiły sie ziemiórki ;:oj ;:145 tak więc przyjełam zasadę, że 2 razy w roku pryskam Score lub Miedzian Extra 350SC, chodż wolę Score bo nie zostawia plam na listeczka i na szkodniki Confidor, i jak na razie mam spokój, a na ziemiórki najlepsze są zapałki :)
Powiedz coś więcej gdzie te środki mogę kupić ? no i co z tymi zapałkami?
Genia
Awatar użytkownika
MORANGO
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Obrazek Obrazek Obrazek

c.d mojej jesieni :)
Awatar użytkownika
MORANGO
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

e-genia pisze:
MORANGO pisze:Gieniu- znam ten ból, fiołki są szczególnie wrażliwe, z grzybami sobie jakoś poradziłam, to teraz pojawiły sie ziemiórki ;:oj ;:145 tak więc przyjełam zasadę, że 2 razy w roku pryskam Score lub Miedzian Extra 350SC, chodż wolę Score bo nie zostawia plam na listeczka i na szkodniki Confidor, i jak na razie mam spokój, a na ziemiórki najlepsze są zapałki :)
Powiedz coś więcej gdzie te środki mogę kupić ? no i co z tymi zapałkami?
Genia
Score, Topsin to środki grzybobójcze systemiczne i kontaktowe, działają powieszchniowo i dogłębnie na roślinkę, ja polecam score bo nie zostawia plam na roślinach, dostaniesz każdy z tych środków w dobrze zaopatrzonych sklepach ogrodniczychsą stosunkowo nie drogie, a jeśli chodzi o te wstrętne ziemiórki, wkładam do doniczek żółte lepy, jęśli przyklei sie wiecej niż 5 w ciągu tyg, podlewam je confidorem, a potem wkładam po 2 zapałki do doniczki, siarka odstrasza, te potwory, inaczej podgryzają korzenie i roślinka kaput :( tak wiec głowa do góry, i wlacz ze szkodnikami i chorobami, szkoda fiołeczków :)
Awatar użytkownika
MORANGO
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Miriam pisze:Witaj :wit Przejrzałam cały wątek ,ale już pierwsza strona mnie zainspirowała ;:108 Mam 2 jałowce,które panoszą mi się przed domem a takie cięcie nadało by im wyglądu!Tylko odwagi brak... ;:224 Czerwony oczar też przyciąga wzrok,ze zdjęcie nie wiem jednak czy jest duży.Kiedy kwitnie,obficie?Czekam na zdjęcie w całej okazałości :D Na gardenię się kiedyś porwałam(na hodowlę,oczywiście :wink: )bez rezultatu :( O cytrynach nie wspomnę ;:131 Ale że podałaś sprawdzony przepis na ziemię to może podejdę jeszcze do próby...Wzrok przyciąga żółty irys,taki niespotykany ;:333 Zwróciłam uwagę na łuk nad furtką.Porasta czymś,jakie plany?
Aha,o tulipany miałam zapytać!Jak często je wykopujesz?
Witam i cieszę sie, że mnie odwiedziłaś, jeśli chodzi o formowanie to nie ma sie czego bać, jest to trochę pracy, ale warto :) troche fantazji i możesz wyczarować cudo :) Jeśli chodzi o oczar, to dopiero nowy nabytek, rośnie u mnie od lutego, ma jak na razie wysokość 1-1,20 m, kwitnie już styczeń-luty, i już cieszy moje oczy mimo że na ogrodzie jeszcze biało :) Gardenia i wszystkie moje południowe okazy, maja na zimę swój pokój, one muszą przejść okres spoczynku w tem 13-15 stopni. A przy łuku posadzone są już pnące różyczki :) Pozdrawiam

ps. tulipanki wykopuję każdego roku, sadzę je w koszyczkach wiec łatwiej mi je potem wykopać. Są różne zdania na temat wykopywania tulipanów, tulipan pochodzi ze stepów i w momencie okresu spoczynku potrzebuje suszy, u nas lata są niestety mokre, dużo cebul wygniwa. Jest to trochę zachodu, szczególnie że ja jestem wariatką na punkcie tulipanków wiec co roku musze ok 600 cebul posadzić i wykopać ;:223
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No piękna ta Twoja jesień, ale dziś rano na ogrodzie zastałam biało, musiało przymrozić w nocy nie źle, ja mieszkam niedaleko Polic, a jak u Ciebie?
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”