Ogród południa
- MORANGO
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 sie 2011, o 00:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Ogród południa
Tak sie zastanawiałam o jaki krzaczek Ci sie rozchodzi wciąż moje myśli krążą wsród pomidorków, ale ten liściasty czerwony to bereberys erecta
Fajnie zę mnie odwiedziłaś pozdrawiam

-
- 1000p
- Od: 13 sie 2009, o 18:06
No nareszcie pomidorki ...to teraz co będzie może troszkę żurawek albo jeżówek przecież ze zdjęciami jesteś w pełni lata 

- sweety
- Od: 20 mar 2012, o 09:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Fiołeczki bardzo ładne

-
- 200p
- Od: 8 sty 2011, o 17:48
Ogród pięknyyy
i te cytruski i te formowane iglaczki jest co podziwiać .Będę zaglądać bo bardzo mi się u ciebie podoba.

- e-genia
- Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Piękne fiołeczki zawsze u mnie pięknie kwitły do czasu niż zaczęłam zbierać te odmianowe , teraz jakoś chorują i co i raz wyrzucam , w tym roku prawie mi nic nie kwitło .
- iwona0042
- Od: 15 lis 2011, o 10:13
Witaj

Więc i ja zawitałam tu z wątku mojej

Hihi jakoś tak głupio Ci powiedziałam, bo najpierw o pomidorach a potem w głowie zmieniłam temat. Dziękuje za podpowiedź, muszę się rozejrzeć za takim berberysem. Potrzebuję go posadzić wzdłuż siatki od str ulicy na zew działki
Żeby mi auta nie parkowały.

- MORANGO
- Kontakt:
Ewcia - zdjęcia jest ich rzeczywiscie dużo i wszystko w swoim czasie ...... Szkoda tylko, że nie byłaś w ostatnią sobotę, byśmy poplotkowały przy ognichu, omineła Ciebie pieczona kiełbacha i jabłuszka z ogniska
Sweety- fajnie, że wpadłaś, a fiołeczki to od nie dawna, ogarnała mnie fiołkoza
Rozalka- zapraszam, jak najczęściej, trochę mnie nie było na forum, staram sie teraz nadrobić zaległości
Gieniu- znam ten ból, fiołki są szczególnie wrażliwe, z grzybami sobie jakoś poradziłam, to teraz pojawiły sie ziemiórki
tak więc przyjełam zasadę, że 2 razy w roku pryskam Score lub Miedzian Extra 350SC, chodż wolę Score bo nie zostawia plam na listeczka i na szkodniki Confidor, i jak na razie mam spokój, a na ziemiórki najlepsze są zapałki
Iwonko- ta centkowana odmiana to 'Purple Tiger' kupiona na wyprzedaży. Cieszę sie, że mnie odwiedziłaś i zapraszam jak najczęściej, Jeśli chodzi o czarną rudbekię to będę miała w przyszłym roku sadzonki, tylko sie przypomnij:)
Diament -
berberys Erecta to bardzo wdzięczna odmiana o kolumnowym pokroju, i pięknie wygląda o każdej porze roku...
Wiosną ma piękne młodziutkie poączuszki
Lato soczystą zieleń
Jesienią przebarwia sie od pamarańczu do głębokiej czerwieni
Zimą możesz ubrać lampkami i masz wtedy piękny swietlany żywopłot

Sweety- fajnie, że wpadłaś, a fiołeczki to od nie dawna, ogarnała mnie fiołkoza

Rozalka- zapraszam, jak najczęściej, trochę mnie nie było na forum, staram sie teraz nadrobić zaległości

Gieniu- znam ten ból, fiołki są szczególnie wrażliwe, z grzybami sobie jakoś poradziłam, to teraz pojawiły sie ziemiórki

Iwonko- ta centkowana odmiana to 'Purple Tiger' kupiona na wyprzedaży. Cieszę sie, że mnie odwiedziłaś i zapraszam jak najczęściej, Jeśli chodzi o czarną rudbekię to będę miała w przyszłym roku sadzonki, tylko sie przypomnij:)
Diament -

Wiosną ma piękne młodziutkie poączuszki
Lato soczystą zieleń
Jesienią przebarwia sie od pamarańczu do głębokiej czerwieni
Zimą możesz ubrać lampkami i masz wtedy piękny swietlany żywopłot

- iwona0042
Oj pewnie, że się przypomnę
i może poproszę o patyczek tej róży po pierwszym kwitnieniu 

-
- Od: 16 lip 2011, o 12:31
Witaj
Przejrzałam cały wątek ,ale już pierwsza strona mnie zainspirowała
Mam 2 jałowce,które panoszą mi się przed domem a takie cięcie nadało by im wyglądu!Tylko odwagi brak...
Czerwony oczar też przyciąga wzrok,ze zdjęcie nie wiem jednak czy jest duży.Kiedy kwitnie,obficie?Czekam na zdjęcie w całej okazałości
Na gardenię się kiedyś porwałam(na hodowlę,oczywiście
)bez rezultatu
O cytrynach nie wspomnę
Ale że podałaś sprawdzony przepis na ziemię to może podejdę jeszcze do próby...Wzrok przyciąga żółty irys,taki niespotykany
Zwróciłam uwagę na łuk nad furtką.Porasta czymś,jakie plany?
Aha,o tulipany miałam zapytać!Jak często je wykopujesz?

Każdy człowiek potrzebuje stale nawet pewnej ilości trosk,cierpień lub biedy,tak jak okręt potrzebuje balastu,by płynąć prosto i równo.(Arthur Schopenhauer) Pozdrawiam Mirka
Mój ci On, Mój ci On cz.2,
Mój ci on cz. 3
Mój ci On, Mój ci On cz.2,
Mój ci on cz. 3
- e-genia
- Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Powiedz coś więcej gdzie te środki mogę kupić ? no i co z tymi zapałkami?MORANGO pisze:Gieniu- znam ten ból, fiołki są szczególnie wrażliwe, z grzybami sobie jakoś poradziłam, to teraz pojawiły sie ziemiórki![]()
tak więc przyjełam zasadę, że 2 razy w roku pryskam Score lub Miedzian Extra 350SC, chodż wolę Score bo nie zostawia plam na listeczka i na szkodniki Confidor, i jak na razie mam spokój, a na ziemiórki najlepsze są zapałki
![]()
Genia
- MORANGO
- Kontakt:
Score, Topsin to środki grzybobójcze systemiczne i kontaktowe, działają powieszchniowo i dogłębnie na roślinkę, ja polecam score bo nie zostawia plam na roślinach, dostaniesz każdy z tych środków w dobrze zaopatrzonych sklepach ogrodniczychsą stosunkowo nie drogie, a jeśli chodzi o te wstrętne ziemiórki, wkładam do doniczek żółte lepy, jęśli przyklei sie wiecej niż 5 w ciągu tyg, podlewam je confidorem, a potem wkładam po 2 zapałki do doniczki, siarka odstrasza, te potwory, inaczej podgryzają korzenie i roślinka kapute-genia pisze:Powiedz coś więcej gdzie te środki mogę kupić ? no i co z tymi zapałkami?MORANGO pisze:Gieniu- znam ten ból, fiołki są szczególnie wrażliwe, z grzybami sobie jakoś poradziłam, to teraz pojawiły sie ziemiórki![]()
![]()
Genia

- MORANGO
- Kontakt:
Witam i cieszę sie, że mnie odwiedziłaś, jeśli chodzi o formowanie to nie ma sie czego bać, jest to trochę pracy, ale wartoMiriam pisze:WitajPrzejrzałam cały wątek ,ale już pierwsza strona mnie zainspirowała
Mam 2 jałowce,które panoszą mi się przed domem a takie cięcie nadało by im wyglądu!Tylko odwagi brak...
Czerwony oczar też przyciąga wzrok,ze zdjęcie nie wiem jednak czy jest duży.Kiedy kwitnie,obficie?Czekam na zdjęcie w całej okazałości
Na gardenię się kiedyś porwałam(na hodowlę,oczywiście
)bez rezultatu
O cytrynach nie wspomnę
Ale że podałaś sprawdzony przepis na ziemię to może podejdę jeszcze do próby...Wzrok przyciąga żółty irys,taki niespotykany
Zwróciłam uwagę na łuk nad furtką.Porasta czymś,jakie plany?

ps. tulipanki wykopuję każdego roku, sadzę je w koszyczkach wiec łatwiej mi je potem wykopać. Są różne zdania na temat wykopywania tulipanów, tulipan pochodzi ze stepów i w momencie okresu spoczynku potrzebuje suszy, u nas lata są niestety mokre, dużo cebul wygniwa. Jest to trochę zachodu, szczególnie że ja jestem wariatką na punkcie tulipanków wiec co roku musze ok 600 cebul posadzić i wykopać

- iwona0042
No piękna ta Twoja jesień, ale dziś rano na ogrodzie zastałam biało, musiało przymrozić w nocy nie źle, ja mieszkam niedaleko Polic, a jak u Ciebie?