Ogród za borem cz. 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: ogród za borem cz. 2

Post »

Dorotko ciekawa roślina ta tojeść orszelinowa.
Nigdy jej nie spotkałam w sklepie w naszym rejonie.
Przymrozek był u nas dość duży, wprawdzie nie mam roślin bardzo na niego wrażliwych, tylko zimujące, ale kwiaty na hortensjach zbrązowiały, a tak cudnie kwitły.
Liście także zaczęły szybko opadać z drzew.
Miłej niedzieli. :)
Awatar użytkownika
Danio
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lis 2006, o 18:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Tereniu bardzo lubię jesień, ale taką kolorową, ale to już się chyba kończy, chociaż prognozy na nadchodzący tydzień są całkiem niezłe. Wykopałam wczoraj wszystkie dalie, a jeszcze tydzień temu tak pięknie kwitły

Tajeczko widzisz chciałam świecznicę - mam orszelinę :;230 nie powiem, żebym żałowała, bo jest śliczna. Wolałabym jednak żeby sprzedawcy dokładniej opisywali rośliny.
U nas też był spory przymrozek w piątek rano. Poranek był śliczny - słońce prześwitywało przez gęstą mgłę. Do pracy jechałam za autobusem szkolnym. Ruch powietrza strącał z każdego większego drzewa deszcz kolorowych liści. Wyglądało to pięknie.

Dziś kilka fotek z Piasecznego :D

Obrazek Obrazek

Brunnera Looking Glas i Kings Ransom

Obrazek Obrazek

Żagwin i rozchodnik
Żyjesz tylko raz, ale jeśli żyjesz dobrze, to wystarczy /Joe E. Lewis/
Ogród za borem
Ogród za borem cz. 2
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

Dorotko :wit Co tam u Ciebie - nie zasypało Cię ????
Pozdrawiam ;:196
Awatar użytkownika
Danio
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tereniu niestety, zasypało :cry: A ja na dzisiejszy dzień wzięłam sobie urlop, żeby posadzić róże, które dostałam z Rosarium i przygotować groby do święta Wszystkich Świętych. Udało mi się tylko posprzątać na cmentarzu. Pojechałam na działkę po bukszpan i gałązki iglaków do dekoracji grobów, a wtedy strasznie sypnęło.
Róże muszą poczekać do soboty ;:223
Ogród za borem
Ogród za borem cz. 2
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

Dorotko ;:196 Jak tam ??? róże posadzone ??? Ogród przygotowany do zimy ???
Pozdrawiam cieplutko :wit
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Danio
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tereniu dziękuję, że jeszcze o mnie pamiętasz ;:196 W tym tygodniu niespodziewanie trafiło mi się wolne popołudnie i popchnęłam trochę ogrodowe prace do przodu. Róże już posadzone, a przygotowania do zimy w toku. Jest jeszcze dosyć ciepło i boję się otulać szczelnie rośliny, bo mogą się rozhartować

Moje prace skupiają się teraz na zagospodarowaniu powierzchni przed domem. Brukarze wytyczyli dwie symetryczne rabaty po obu stronach schodów. Skopałam je, usunęłam puszki po piwie, kamienie, kawałki folii i inne tam takie... Obsiałam facelią i czekałam kilka tygodni. Niedawno skopałam na nowo. Na lewej rabacie posadziłam centralnie wierzbę Hakuro nishiki i na ten rok to będzie na tyle.

Obrazek Obrazek

Na zdjęciach lewa rabata jeszcze z zieleniącą się facelią
Ogród za borem
Ogród za borem cz. 2
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

DOROTKO....wpisuję się bo chcę poznać Twoje zmagania się ze skarpą przy tarasie....mam podobny problem....dzisiaj zaznaczam watek oby mi nie umknął a przyjdę na dokładną lustrację Twojego ogrodu

pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
[Iza]
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 paź 2009, o 17:47

Post »

Witaj Dorotko, śliczny dom masz. Od dawna w nim mieszkacie? Zaintrygowały mnie drzwi na froncie twojego domu, bo jest ich dwoje. Nie spotkałam się z takim rozwiązaniem. Co do skarpy, to już ci w moim wątku odpisałam, że boki tarasu miałam tylko maźnięte jakąś czarną mazią, właśnie w celach izolacyjnych i nic ponadto.
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dorotko witaj. :wit
Także podziwiam Twój piękny domek . ;:138
Moje róże już obsypane korą, a tu ciągle ciepło.
Pozdrawiam Cię serdecznie. :)
Awatar użytkownika
Danio
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krysiu witaj na moich włościach :wink: Zmagania ze skarpą zaczniemy wiosną, choć jeszcze zastanawiam się nad innym rozwiązaniem.

Iza mam jeszcze całą zimę na przemyślenie rozwiązania skarpy. Być może zrobię izolację z czarnej folii kubełkowej.
Te podwójne drzwi, które Cię tak zainteresowały to z lewej strony faktycznie drzwi wejściowe, natomiast z prawej okno doświetlające schody na piętro. Założyliśmy na nich roletę antywłamaniową dla bezpieczeństwa.

Tajeczko ja dopiero wczoraj zakończyłam okrywanie róż i hortensji. Pozostało mi jeszcze zabezpieczyć donice stojące przed wejściem. Kupiłam dla nich piękne jutowe worki, ale okazały się za ciasne ;:223 Muszę teraz wykombinować coś innego.

Zapraszam do jeszcze jesiennego ogrodu

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Wczoraj zakończyłam zimowe okrywanie i teraz ze spokojem mogę patrzeć na powolutku padający śnieg
Ogród za borem
Ogród za borem cz. 2
Awatar użytkownika
Danio
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A teraz zupełnie inny nastrój. Nowy ogród nie jest niestety taki klimatyczny jak jego starszy brat, ale jeszcze kilka lat i nabierze charakteru

Obrazek

Magnolia dostała wesołą czapeczkę

Obrazek

Ciekawe, czy zdążą zakwitnąć?

Obrazek Obrazek

Sosny - Pospolita "Aurea" i Wirginijska "Wate's Golden" przyjęły na zimę śliczny żółty kolor

Obrazek

Dziś pierwsza niedziela Adwentu, płonie pierwsza świeca. Według starych zwyczajów zaczął się okres spoczynku ziemi i nie powinno się jej niepokoić.
Ogród za borem
Ogród za borem cz. 2
x-ja
---
Od: 11 wrz 2008, o 19:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dorotko :wit fajnie tak mieć dwa ogrody , w starym klimacik wiejski /siejski ten niewątpliwie będzie już bardziej nowoczesny no i trudniej będzie o spotkanie podagrycznika czy pokrzywy :wink: Domek masz bardzo ładny .
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Dorotko pięknie wygląda Twój adwentowy stroik. O tym starym zwyczaju nie słyszałam , ale jest piękny..... jeszcze za czasów, kiedy człowiek liczył się z potrzebami matki ziemi.....
Zachwycona jestem frontem Twojego domu..... przepięknie wygląda ten szeroki brukowy chodnik ;:138
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

DOROTKO.......chętnie bym poznała Twoje inne rozwiązania.......mamy całą zimę ale ona też chyba szybko przejdzie, a ja na wiosnę to muszę już znać rozwiązanie i ostro ruszyć..........mi szybciej czas umyka ;:108 ;:108
Awatar użytkownika
Danio
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Elu pewnie, że fajnie jest mieć 2 ogrody, ale gdyby tak jeszcze doba miała jakieś 30 godzin :lol: Chronicznie brakuje mi czasu. Pracuję na 2 etaty, bo trzeba spłacać kredyt. Gdyby nie praca na działce chyba bym zwariowała, a tak - wystarczy pogrzebać w ziemi, pooglądać jak rosną roślinki i czuję, jak opada ze mnie cały stres. Nie warczę już na domowników :wink:
Co do charakteru ogrodu, to myślę, że jednak oddaje on charakter właściciela i pewno będą miały wiele wspólnego. Na pewno w nowym ogrodzie będę mogła sobie pozwolić na bardziej wyszukane rośliny, bo są pod ręką i mogę bardziej o nie dbać.

Agnes lubię słuchać i czytać o starych zwyczajach. Dawniej ludzie żyli rytmem natury i chyba mimo biedy byli bardziej szczęśliwi. Czasem marzę, żeby uciec od tego pędu i zacząć cieszyć się następstwem pór roku i tym co ze sobą przynoszą. Może kiedyś nadejdzie taki czas?

Krysiu tak jak napisałam jednym z rozwiązań jest zaizolowanie ściany folią kubełkową, taką czarną, trochę grubszą od pęcherzykowej. Nie wiem jeszcze, czym ją przymocować do ściany. Klej? Jakieś wkręty? Gwoździe?
Ogród za borem
Ogród za borem cz. 2
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”