Moje spełnione marzenie - tu.ja cz.6

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Moje spełnione marzenie - tu.ja cz.6

Post »

Wiem, wiem Ewuś że to tylko żarty. Tym bardziej, że każdy zaprzyjaźniony ogród to łatwiejszy dostęp do nowych gatunków i odmian. Ode mnie bliżej nad morze to i trochę cieplej :roll:
Miałam dziś wolne, więc też co nieco zdziałałam na działce. Nawet pieliłam ;:224
Obrazek - nie wiem dlaczego wyszła miniatura, ale jest :tan - to mój berberys nn, znalazłam go 2 lata temu jako maleńką siewkę. Mam jeszcze jeden zupełnie inny - też znajda. To chyba ptaki przyniosły nasiona :roll:
Obrazek - złocista chryzantema zaczyna swój festiwal
Obrazek - ta też należy do późnych o stosunkowo dużych kwiatach
Obrazek - na kwaśnej rabacie...
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak sobie dumam, że chyba czas na własną wizytówkę... ;:24
Na FO jestem już ponad 4 lata i nadal jej nie zrobiłam. Zaglądam tam dość często i sporo ciekawych ogródków widziałam.
W zasadzie nie wiem co bym mogłam lub powinnam pokazać. Może zimą mnie natchnie...Jest z tym troszkę zachodu. Niestety.
Skoro "rozgryzłam" nowy sposób wstawiania zdjęć to jeszcze kilka na dobranoc:
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
magry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 wrz 2009, o 19:20
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Bardzo dobry okres nadchodzi na dumanie,czytanie i różne przymiarki.Ja chyba dojrzałem do róż.Wszyscy pokazują jeszcze kwitnące.U mnie od września,gdyby nie przebarwiające się liście,jest strasznie monotonnie.Chryzantem kilka nabyłem ale jeszcze
kilka mam zamówione na wiosnę.Róż i chryzantem do tej pory nie miałem.
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Róże zaczęłam kupować już dawno, ale chryzantemy zafascynowały mnie stosunkowo niedawno.
Róże, chryzantemy i rozchodniki okazałe to chyba największe kwitnące ozdoby jesiennego ogrodu.
Natomiast zimą spacerując po osiedlu domków jednorodzinnych zachwyciłam się rhododendronami i bergeniami, śliczne soczyste liście rozpraszały i odganiały zimę.
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Moje chryzantemy już się poddały, widać pojedyncze kwiaty, ale jestem zadowolona, że je mam :D Co do róż-kwitnie Mary Rose :tan Także Caribia się nie poddaje, ale i Gentle Hermoione mimo zmiany koloru zawzięcie próbuje się rozwinąć. Mam trzy kwitnące powojniki-Dr Ruppel, JPII i Ville de Lyon. Poza tym jesień...
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04

Post »

Izo - z czego korzystasz wstawiając zdjęcia? Ja się dzisiaj rano wściekłam i rozpracowałam Imageshack. Nie było to specjalnie skomplikowane. Nie rozumiem dlaczego wcześniej się za to nie zabrałam.. pewnie z lenistwa :evil:
Chryzantemy - fantastyczne. Moja na białej rabatce miała pączki, gdy byłam na działce ostatni raz. Może się do tej pory rozwinęły?
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Złocistą chryzantemę uwielbiam - to kwintesencja chryzantem i uwieńczenie sezonu, bo kwitnie prawie ostatnia (jeszcze 'Skandynawska' i od Ani-Raczka próbuje zawitnąć). Rzeczywiście, po naszych wymianach zestawy chryzantem mamy podobne 8-) Chyba nie mam tej jasnoróżowej późnej.
Aptenia w tym roku zmarzła z pierwszym atakiem mrozu. Szkoda, bo w poprzednich latach przynajmniej miała pączki.
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam miłych Gości!
Jestem w ciągłym niedoczasie :roll: Nawet jak uda mi się na moment zajrzeć na Fo to tylko czytam...
Ponoć fotosik już działa :tan
Janku róże nie są takie "straszne". Trzeba tylko wybrać odpowiednie odmiany. Mam ich kilka, ale z umiarem i bez rarytasów z rodowodem ;:224 Książkę E.Radziula właśnie nabyłam - dzięki za inspirację. Niektóre późne chryzantemy też mają kolorowe liście.
Comciu w ogródkach przydomowych zimą, szczególnie w miastach wszystko wygląda lepiej. Jest tam zaciszniej, cieplej. Rośliny jakby lepiej zaopiekowane. U mnie bergenie po zimie zawsze wyglądają kiepsko.
Ewuniu wygląda na to, że masz bardziej kwitnącą jesień. U mnie w zasadzie tylko chryzantemy i kilka pojedynczych niedobitków.
Marysiu ostatnio skorzystałam też z fotosika, ale przez ich stronę główną. Ta "żaba" to dla mnie czarna magia. Kiedyś próbowałam, nawet kilka zdjęć wstawiłam, a teraz znów nie mogę tego opanować ;:223 Dzięki w imieniu chryzantem. U Ciebie pewnie biała też zakwitła.
Jacku podzielam Twój zachwyt nad złocistą. Co za "Skandynawska" ? Chyba nie mam takiej...Mam 2 odmiany, które dopiero teraz zaczynają się otwierać. Ścięłam kilka gałązek do wazonu by przyśpieszyć kwitnienie i muszę przyznać, że są śliczne. Ta jasnoróżowa trafiła do mnie wczesną jesienią z pąkami. Wiosną może będzie z czego uszczknąć na wymianę. U mnie aptenia ( dostałam kawałeczek od Krysi ;:196 ) w najlepsze zaczęła kwitnienie w domu.

Wczorajszy bukiet chryzantem:
Obrazek

Obrazek

Obrazek - Lambada to twardziel...

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01

Post »

chryzantemy w przyszłym roku to i u mnie pewnie będą, a teraz to powiem żabka bawi się w chowanego, dobra!!!!!!!!!!
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Izuś żaba wśród liściorów niesamowicie wygląda :lol:
Chryzantemowy bukiet śliczny, na szczęście pogoda pozwala , żeby te piękne kwiaty nas jeszcze cieszyły :D
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Izo nad wizytówką to i ja myślałam ale zawsze zerknę do innych ogrodów i w efekcie zabraknie czasu - tak podchodziłam kilka razy a teraz zostawię na zimowy spokojniejszy czas podobnie jak Ty.
Ciesze się,że Aptenia jeszcze zdążyła pokazać kolorki. U mnie w ub roku kwitła na parapecie do połowy zimy. Warto ją uszczykiwać aby pędy zbytnio się nie wydłużyły w czasie gdy brak słońca.
Tą różową Chryzantemę o większych kwiatach w ub roku u mnie ktoś rozpoznał jako
CHRYZANTEMA ISABELA ROSE bo w październiku zakwita też odmiana CZECHOWSKY ale ona ma prawie taki sam kolor jednak więcej okółków z płatkami czyli pełniejsza a czy coś jeszcze je różni - nie wiem bo tej drugiej nie mam.
Sporo się tego narobiło i niektóre bardzo podobne do siebie. Ważne,że kwitną i zdobią nasze ogrody.
x-ja
---
Od: 11 wrz 2008, o 19:15

Post »

Izuś :wit na wstępie przeprosiny ... w moim regionie już od przynajmniej 5 tygodni prowadzona jest modernizacja telefonii komórkowej tej w której mam abonament , normalnie mam taki sobie zasięg a teraz hm szkoda gadać no ale to ponoć ma poprawić jakość , zatem czekam cierpliwie :roll: jak tylko coś się zmieni dam znaka ;:65 Wizytówki i ja jeszcze nie robiłam , jakoś brak natchnienia :oops: a jak sobie pomyślę , że w czerwcu minie 5 lat mojej obecności na forum ...szok .
Masz bardzo ciekawe odmiany chryzanetem , moje nie zdążyły do końca zakwitnąć , ściął je mróz :( ach bo zapomnę , fotka z żabą wymiata ;:215
Pozdrówka z zimnej dzień w dzień zamglonej Warmii
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Pisałam Ci już, że zakwitła chryzantema, którą dostałam od Ciebie w postaci patyczka? Jednym kwiatkiem, który już zakończył żywot, ale i tak się ucieszyłam :D Niech jeszcze przezimuje, a będę całkiem zadowolona.
Pogoda w sobotę pozwoliła mi na trochę pracy w ogrodzie. Pograbiłam kilka godzin i padłam bez życia :;230 Został mi jeszcze ogród za domem.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04

Post »

tu.ja pisze: Obrazek
No nie mogę! Żaba chyba szykuje się do snu zimowego.....
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 mar 2011, o 17:29

Post »

Żaba rewelacyjna i jaki uchachany pyszczol ;:oj
Urodę chryzantem zaczęłam dopiero odkrywać i doceniać czas, w którym kwitną.
To jedne z nielicznych tak obficie kwitnących o tej porze ;:108 .
Kolekcja imponująca ;:63
Pozdrawiam.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”