Domowe orchidarium

Zablokowany
Awatar użytkownika
Merghen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2010, o 09:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Domowe orchidarium

Post »

Chyba pora odświeżyć wątek. Tego Phalaenopsisa hybrydy w tym roku nie pokazywałam. Zapomniałam nawet,że miałam takiego. :oops:
Obrazek

Obrazek

Po bardzo upalnym lecie zaczynają odżywać Masdevallie. Jedna z nich już pokazała kwiatuszka ale nie miałam czasu zrobić zdjęcia. Obiecuję poprawę :roll:

Wniosłam też przymusowo (malowanie wikliny) wszystkie balkonowe storczyki i już stoją na chłodnym strychu. Przy okazji dokonałam kilku odkryć ale wcześniej nie pokażę, dopiero jak zakwitną. Generalnie lato im posłużyło choć nie miałam za dużo czasu na ich pielęgnację. Mam nadzieję,że przyszły sezon będzie lepszy i spokojniejszy, ten obfitował w wiele dziwnych sytuacji życiowych i szybkie zmiany akcji. To niestety odbiło się na nawożeniu, podlewaniu i innych zabiegach pielęgnacyjnych, były troszkę osierocone. I tak dziw,że coś chce jeszcze kwitnąć. Niestety nie obyło się bez strat ale to już historia i nie chcę się na niej koncentrować. Przede mną nowy sezon (wiosenny) i jeśli będzie taka możliwość na pewno coś nowego do kolekcji dołączy. Teraz dla mnie najważniejsza sprawa to szybkie sklejenie orchidarium i umieszczenie w nim roślin. Ten projekt już za długo jest realizowany ;:222

To tyle z mojego podwórka. Reszta jak zrobię zdjęcia ;:224
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2011, o 13:34
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Równie piękny i oryginalny.Pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Zapomniałaś o takim pięknym kwiecie ? naprawdę cudo pokazałaś ;:138
Awatar użytkownika
Merghen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Arku, dziękuję.

Teraz już nie zapominam, Celinko i na bieżąco postaram się pokazywać co u mnie kwitnie.

W lecie większość produkowała wytrwale zieleninę i korzenie choć muszę przyznać, że z powodu dość wielu spraw do załatwienia traktowałam wszystkie storczyki 'po macoszemu', podlewałam jak miałam chwilę czasu, nawoziłam jak sobie przypomniałam ale chyba to im odpowiadało bo co rusz widzę nowe pędy, pochewki ( ;:32 na cattleyach) i chyba będę miała w tym roku sezon zimowy kolorowy a może i pachnący. ;:224

Wiele roślin mnie zadziwia ale o tym w odpowiednim czasie by nie wyprzedzać faktów.

A oto co kwitnie obecnie ;:173
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Colmanara Wildcat 'Bobcat' - niezawodna i bezproblemowa, co 9-10 m-cy raczy mnie pędem

Obrazek

Obrazek
Masdevallia NOID - bardzo niestabilna w zabarwieniu kwiatu. Wcześniejszy był całkowicie inny, mocno pomarańczowy z lekkim fioletowo-różowym zabarwieniem gardziołka
Obrazek

Obrazek

Obrazek
To jest ta sama Masdevallia, na ostatnim zdjęciu widać to delkatne podbarwienie w fiolecie.

I moja nowość Lockhartia lunifera i efekt jakiejś zabłąkanej muszki albo transportu. Może zakwitnie na jeszcze jednym pędzie to pokażę całą roślinę i jej cudowne kwiatuszki.

:wit
Awatar użytkownika
sylvia_sirena
1000p
1000p
Od: 23 lis 2009, o 11:52

Post »

śliczne
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54

Post »

Oglądając twoje masdevalie musze się kiedyś na nie odważyć :) Piekne są. A czy chętnie kwitną i jak często potrafią w roku z 1 kwiata kwitnąć?
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Małgosiu - piszesz, że zima zapowiada sie na kwitnąco - to teraz pewnie doglądasz każdego dnia ile urósł każdy pęd, liść, pączki..
Dla mnie to zawsze bardzo radosny okres oczekiwania, jakie okażą się kwiaty (?) :)

Colmanara w kolorze czerwonego wina, pięknie wygląda na tle zieleni. Brawa za dobrą opiekę, skoro lubi u Ciebie powtarzać kwitnienie.
Masdevallia z tą swoją zmiennością kolorów jest tym ciekawsza, bo masz jakby nową odmianę. Dla mnie obie wersje są urocze. Bardzo lubię energetyczne kolorki :)
Awatar użytkownika
Merghen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję, że mnie odwiedzacie ;:196 choć ja tak mało się udzielam...

Masdevalia kwitnie przeważnie na każdym przyroście, niekiedy więcej łodyg niż jedna, który odpowiednio dojrzeje a ponieważ jest to roślina sympodialna więc może od razu wydać kilka, kilkanaście przyrostów na raz.

Asiu, wyobraź sobie, że nie biegam i nie porównuję. Cierpliwie czekam do kolejnego podlewania i tylko wtedy do nich zaglądam. Wynika to z faktu, że ostatnio nie mam za dużo czasu (przybyło mi dość sporo obowiązków). Muszą sobie radzić tak jak do tej pory i chyba i mnie i im to odpowiada :wink:

Zakwitła cattleya ale na razie jestem rozczarowana. Jak zrobię zdjęcie to napiszę dlaczego :|
Awatar użytkownika
Merghen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zjęcie zrobione ... więc ... zaskoczona (słowo "rozczarowana" we wcześniejszym poście chyba troszkę nie do końca oddaje moje uczucia i jest za mocne) jestem wielkością kwiatów - jak na razie tylko do 5 cm choć kolor bardzo mi się podoba. Nie wiem czy to tylko moje wrażenie ale pomimo, że kwiaty rozkwitły to jakby troszkę urosły?...choć chyba u Epicattleyi to chyba się nie dzieje :?: Będę dalej obserwować a na razie sesja :D

Epicattleya Don Herman 'Gold Rush'
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Śliczne te słoneczne kwiaty. Może w przyszłości ilość wynagrodzi niewielki rozmiar :)
Pomyśl sobie, że wśród orchidei największe rarytasy, tzw. perełki są miniaturowe.
A swoją drogą to nie wolno marudzić jak chce kwitnąć, bo się obrazi i poczekasz sobie potem :wink:
Awatar użytkownika
deszczowka79
200p
200p
Od: 14 lis 2011, o 10:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Obrazek
Colmanara Wildcat 'Bobcat' - niezawodna i bezproblemowa, co 9-10 m-cy raczy mnie pędem

ja również mam taką :heja myślę że jeszcze 2 miesiące muszę na jej piękne kwitnienie poczekać.A co mi innego pozostaje ;:173
Zapraszam na pogaduchy
Storczykowe parapety u Jolanty
Awatar użytkownika
Merghen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Asiu, już nie narzekam bo wiem, że może być pęd z kilkunastoma kwiatami. Kolor mi się podoba więc na pewno pozostanie w mojej kolekcji bo chętna też w przyrastanie. Tylko jak to zrobić by było te kilkanaście kwiatów... :roll:
Poza tym inne piękności chyba mi wynagrodzą te dwa kwiaty - jedna ma 4 pędy, pączki już pęcznieją i będzie pachniała, druga piękną grubiutką pochewkę gotową do pacnięcia i też chyba pachnie więc jeszcze chwilkę a pokażę te cuda-zwyklaczki :wink:

Jolu, ja nawet się nie spostrzegłam kiedy pojawił się pęd. Zauważyłam go jak był już duży :oops:
Awatar użytkownika
sylvia_sirena
1000p
1000p
Od: 23 lis 2009, o 11:52

Post »

Małgosiu czekamy na zimowe kwitnienia z niecierpliwością ;:65 ;:65 ;:65
a osobiście oczarowała mnie ta Colmanara Wildcat 'Bobcat' ;:226
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2008, o 15:22

Post »

Małgosiu, piękne słoneczne kolorki pokazujesz; w sam raz na dzisiejszą pogodę (brr!).
Cieszę się, że tyle pędów zapowiadasz; szykują się piękne kolejne widoki- będzie czym ogrzać zmarzniętą duszę w zimowe wieczory. Tylko pokazuj, pokazuj..! :wink:

Pozdrawiam!
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Awatar użytkownika
Merghen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Coś nowego i całkowicie moje kwitnienie Cattleya 'Loddiaca', zakupiona w styczniu z pędem kwiatowym zakwitła ale była jakaś taka anemiczna, teraz ma więcej różu/lawendowego? I pięknie podkreśloną warżkę.
Prosta w uprawie. Całe lato spędziła w półcieniu na balkonie, mało nawożona, pochewka pojawiła się pod koniec września i pomału przyrastała. Nowy przyrost pojawił się wiosną. Między czasie przesadziłam ją do doniczki glinianej, łatwiej mi w taki pielęgnować kattlejaste.
Obrazek (zdjęcie z 15.10.2012r.)

Pierwszy kwiat rozwinął się w ostatnim tygodniu listopada i zaraz pozostałe dwa. Na zdjęciach widać, że w miarę upływu czasu nabiera kolorków. Na razie nie wyczuwam zapachu ale brak słońca może mieć na to wpływ. Możliwe też, że wącham o niewłaściwej porze dnia...

Wraz pokazaniem się pochewki pół miesiąca później zaczął się pojawiać nowy przyrost, który obecnie jest dość spory. Jednak do dojrzałości jeszcze sporo czasu upłynie.

A teraz trochę zdjęć:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek tutaj widać różnorodne wybarwienie zależne od rozwinięcia się kwiatu. Najstarszy to ten z tyłu mający najwięcej koloru różowego a najmłodszy, rozwinięcy dzień wcześniej najbliżej nas lekko skierowany płatkami i warżką w dół.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I by było widoczne jak zminną w kolorystyce jest ta Cattleya to pokażę jeszcze zdjęcia ze stycznia, zaraz po zakupie.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ciekawa więc jestem jak się zaprezentuje następnym razem... :wit
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”