Mój skromny ogrodzik

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
przemo1669
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 cze 2011, o 11:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: Mój skromny ogrodzik

Post »

Stasiu kusząca propozycja wpaść do Ciebie w wakacje ;:108 ale zawsze jakoś się dojedzie, daleko do Ciebie nie mam wiec podróż droga by nie była ;:108 Babcie powiedziała mi coś a temat różnych ziół i dlatego potrafię rozróżnić je po zapachu , smaku i wyglądzie
Bogusiu :wit nieraz sam lubię sobie jakąś własnoręcznie zrobioną herbatkę wypić ;:108 dziękuje bardzo i nawzajem ;:168
Awatar użytkownika
ElleBelle
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 paź 2009, o 15:36

Post »

Byłam u Ciebie ale coś się nie wpisałam ;:180 Cenię młodych ludzi za taką pasję ogrodową,jeżeli chodzi o zioła to mam te z ogródka i bardziej mięta czy melisa smakują mi zerwane ,no to wziełam miętę i melisę i wsadziłam do doniczki zobaczymy ;:180 Lubczyk mrożę jest tak jak świeży :wit
Pozdrawiam, Ela
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Przemku czytam,że pożytecznie spędziłeś czas na szkoleniu.
Uprawa roślin leczniczych i przyprawowych to moje hobby i życiowa konieczność od wielu lat o czym świadczy adres w stopce ...
Nasionka dziś dostałam - zgrabne robisz te torebeczki - aż podglądałam jak ... nasionek sporo i podzielę się nimi . Pochwale się w sezonie plonami i swoim odczuciem w temacie smaki - dziękuję.
Moje do Ciebie poszły 7.XI więc pewnie jutro będą .
Awatar użytkownika
przemo1669
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Elu :wit Ja akurat z ogrodzie mam różne zmyślne zioła, a w kuchni tylko te przyprawowe. Jakby spytać babcię czy ma na coś ziółka to nigdy nie powie, że nie ma. A piłaś kiedyś herbatkę z perzu? ja tam nie mrożę ziół, bo by miejsca brakło więc suszę wszystko osobno, aby mi nie wyszedł groch z kapusta a później tylko do herbat wywarów i potraw
Krysiu :wit
tak. pożytecznie i dużo się na różne tematy dowiedziałem, ale równie ważne jest to, że poznałem profesorów, którzy i mnie mogą uczyć. Z jedną już się zgadałem tak, że postanowiła założyć sobie tu forum więc mamy tu pewnie już profesorkę od ogrodnictwa i zielarstwa ;:108 Cieszę się, że nasionka doszły bez żadnych szkód :D I jak umiesz już zrobić taką samą paczuszkę? bo ja sam się tego nauczyłem i zawsze na nasiona robię takie paczuszki. Nasionek miałem dać Tobie 2 razy więcej, ale pomyślałem, że moja rodzina będzie jeszcze chciała, a ja mam tyle nasion, że aż strach by było przeliczyć ile by to mnie w sklepie kosztowało ;:202 jakieś 100 zł ;:202 dokładnej kiełkowalności nasion nie znam, ale jak na razie wyszedł mi wynik ok. 84 % Będę czekał na twoje opinię może tobie owoce tych roślin bardzo posmakują jak mi ;:108 Rodzynka brazylijskiego jadłem na szkoleniu i jego smak jest super taki, jak suszona śliwka ;:108 Jutro to raczej nie, ale w poniedziałek już powinny być
nie ma za co dziękować ja po prostu lubię uszczęśliwiać innych ludzi
napiszę do Ciebie jak dostanę nasionka
pozdrawiam
Awatar użytkownika
Dorota71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2011, o 14:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Przemku do mnie nasionka też dolecialy, cieszylam się jak dziecko, teraz tylko wiosnę poproszę.
Pozdrawiam cieplutko -Dorota
Zapraszam serdecznie- Spis moich wątków.
Aktualne: Ogród Dom Hobby
Awatar użytkownika
przemo1669
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Doroto cieszę się, ale wiosny to już Ci w kopercie nie wyślę ;:185 musimy poczekać jeszcze kilka miesięcy do marca 2013. Na zimę nawet nie pomoże koperta z nasionami w opakowaniach origami, ale niecierpliwość zawsze zwycięża i sieje wszystko już pod koniec marca
Awatar użytkownika
Dorota71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

I ja sobie szklarenkę zrobię i w marcu posieję. Tylko jak do marca wytrzymać? :;230
Awatar użytkownika
wielkakulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2012, o 12:25

Post »

Przemku zapadaj w sen zimowy
Awatar użytkownika
bodzia3012
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2009, o 08:41

Post »

Tylko do mnie poczta nie może trafić , pomimo, że jak twierdzisz dwa razy wysyłałeś :;230
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przemku nie ma potrzeby więcej nasionek - już to co dostałam jest dla mnie za dużo.
Nie wiem ile posiać bo nie orientuje się jakie plony daje 1 roślina ?
Co do kiełkowania to nie ma problemu - większośc nasionek kiełkuje u mnie w woreczku srunowym i dopiero takie wysadzam . Metoda sprawdzona i nie mam pustych miejsc na rabacie bo coś nie wykiełkowało ...
Na przykładzie Belamkandy pokazywałam wiosną i mozna wtedy z dokłądnością 99,9 % ocenić zdolnośc kiełkowania.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... a&start=14
Dorota71 pisze:I ja sobie szklarenkę zrobię i w marcu posieję. Tylko jak do marca wytrzymać? :;230
O małej szkarence tez marzę lub takim zgrabnym foliowcu pod wiosenne potrzeby - duży 2 lata temu zlikwidowaliśmy.
Awatar użytkownika
przemo1669
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Doroto siej, siej i pokazuj efekty ;:108 tego jak wytrzymać to już nie wiem, ale jak zapadniesz w sen zimowy to szybko Ci zleci zima ;:108 albo pojedź do ciepłych krajów :) rób, rób w szklarence zawsze wszystko szybciej rośnie
Aniu gdzie tam w sen zimowy trzeba jeszcze roślinami pokojowymi zając ;:224
Bożenko paczka wysłana tylko ta poczta jakaś dziwna w poniedziałek zgłoszę się na pocztę jeśli nic nie dostaniesz
Krysiu kiwano to raczej z jednej rośliny to możesz mieć wiele, a z melona to jakieś 5 owoców, ale to rośliny, które im więcej posiejesz obok siebie, tym większy plon uzyskasz. Ja nasiona sieję do kubeczków po jogurtach, ponieważ sieje się je w marcu w kwietniu(lepiej w marcu, ponieważ wtedy owoce zdąża dojrzeć przed jesienią) a cóż to takiego ta Belamkanda?
Ja mam szklarnię, w której rosło 40 szt. pomidorów i nadal rośnie ok. 50 szt papryki. radziłbym ci postawić nawet taką najmniejszą, bo zawsze się przydaje taka szklarnia.
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki za info - muszę przemyśleć rozmieszczenie warzyw aby wszystko się zmieściło.
U mnie własnie pod pomidory głownie był ten foliowiec ale zapach liści w upale źle na mnie wpływał i zrezygnowałam. Uprawiam kilka sztuk pod chmurka lub tylko zadaszeniem i osłoną z 2 stron - to wystarczy a ja nie cierpię z tego powodu. Po zdjęciu foli te łukowe pręty zaczyna obrastać kilka odmian Wiciokrzewów - mam nadzieję na udaną aranżacje.
Belamkanda a po naszemu Iksja chińska - to cenne ziółko i jednocześnie bardzo ładny kwiat z rodziny Kosaćcowatych - posadzone obok Irysów przedłużają w tym miejscu kwitnienie bo terminy się mijają. Po kwitnieniu tworzą się nasienniki wyglądające jak baloniki a w nich czarne i świecące jak perełki - po dojrzeniu balonik pęka ale nasionka ładnie się trzymają.
Zerknij do linku - sa tam wszystkie fazy.
https://picasaweb.google.com/lh/photo/z ... directlink
Awatar użytkownika
Dorota71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

A ja znowu nie widzę zdjęcia. ;:185
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2012, o 08:28

Post »

:wit Przemku...a jakimi to nasionkami obdarowujesz forumki...moze ja na coś się załapię....oczywiście tez się zrewanżuję albo po prostu kupię. ;:215 Co masz ciekawego do zaoferowania :?: ;:180
"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
Mój ogród na fotografii cz.10 Moje wątki
Awatar użytkownika
przemo1669
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Krysiu ja w razie silnych upałów przykrywam szklarnie i ją otwieram wtedy nic mi nie pada . Do zapachu to ja już jestem przyzwyczajony więc na mnie to już nie robi żadnego wrażenia. Te wiciokrzewy powinny wyglądać super ;:215 tylko trzeba czasu, aż urosną ;:108 Dziękuję za info o Iksji jest bardzo piękna i teraz nakłoniłaś mnie do następnego wydania pieniędzy. Taka roślinka w ogrodzie by wyglądała niesamowicie ;:108
Doroto może to sprawa przeglądarki?
Bogusiu te roślinki to: kiwano, melon emir, biała cukinia, wilec(różne kolorki), nasturcja, dziwaczek. Więcej roślin mi się wyczerpało więc na następny rok lista będzie bardziej rozwinięta. na razie to mam tylko tych nadwyżkę. A co masz w zamian?
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”