ewamaj66 - Ewciu faktycznie maleńkie kwiaty w powiększeniu na fotce wyglądają czasem obco.
Czyli wniosek taki,że po ogrodzie trzeba chodzić z mega-lupą .
5 odmian macierzanko to sporo - brawo . U mnie rośnie aż 3 ...
takasobie - Miłko znane znane bo ja na nowości szybko się nie rzucam - czekam az wszystko się w nich ugruntuje bo obie wiemy ,że czasami każdy kwiat inny a szczególnie w kolejnych latach uprawy bo w pierwszym po zakupie jeszcze jako tako.
1> dalia OSAKA i zgoda a przy niej sa kwiaty niskiej z siewu i trochę podobne do TEESBROOK AUBERY, która masz ode mnie - to odmiana o kwiatach kołnierzykowych a tej przy Osace kryzy brak.
Oto ona - kilka lat temu posadziłam spora karpę jako soliter - Boże jak cudnie wyglądała przez cały sezon obsypana kwiatami jak zgrabna choinka bombkami. Ona ma tak z 60 cm.
2 > dalia NN od 4 sezonów a w tym faktycznie środek pokazał się - nigdy tego nie miała czyli ten rok niesprzyjający daliom . Zawsze takie kwiaty miała jak poniżej a w tym pod jesień różne się trafiały choć dla mnie też ładne.
3 > dalia TSUKI YORI NO SHISHA - nasz kochany roztrzepaniec z płatkami na końcach jak rogi jelenia chyba wszyscy znają więc pominę fotkę dodatkową
4 > dalia TARTAN i tu się zatrzymam bo kupiłam jako Tartan od hodowcy ale mam zastrzeżenia. W handlu pod tą nazwą występuje też inna dalia i nasza Dorotka ( korzo_m) ma właśnie tamtą.
Kolor rozkłada się wzdłuż płatków - to rzadko spotykane u dalii.
Linki do jej dalii
http://img808.imageshack.us/img808/6648/sam1695.jpg
http://img821.imageshack.us/img821/8516/sam0345.jpg
A moją widziałam też pod nazwą CONTRAST (Contraste)
5> dalia GARDEN SHOW - zgadłaś - masz ją u siebie - w tamtej serii fotka z poziomu dla zmyłki i czasami fotki z takiego ujęcia wyglądają ciekawie...
ostatnia fotka robiona w październiku i zauważyłam,że niektóre odmiany mają jaśniejsze wybarwienie gdy sa niższe temperatury
6 > dalia LAMBADA określiłaś ja jako "Lifestyle "
Czyli będziemy dyskutować bo różnic jest sporo - lambada ma kwiaty anemonowe a Twoja dekoracyjne ...
Twoja w katalogu trochę podobna.
Link do katalogu dalii dla porównania poniżej
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 1#p3274761
Czyli wynik dobry bo odmian masa i ciężko swoje zapamiętać..
W następnej serii na pewno pójdzie Ci lepiej - zapraszam.
A czy faktycznie dalia i nazwa odmiany sa prawidłowe ... trzeba by zaprosić Grzegorza i Ryszarda - ostro dyskutują prawda Miłko ...

, fajnie ugrzecznieni ale czasami dochodzą do wspólnego wniosku ... i to najważniejsze.
przemo1669 - Przemku nie ma sprawy - notes i notować.
czyli ... szykuje się nam kolejny do towarzystwa FAN dalii - witamy
JacekP - Jacku to prawda,że w daliach były pomyłki a teraz to już zaczyna się wszystko mieszać ... i czasami trudno dojść która jest która.
"Mistery Day" lub 'Edinburgh" zamiast TARTAN ... ?
Przejrzałam parę zdjęć w sieci i typy raczej nie te - moja ma w szczególny sposób ułożone płatki - tak jakby zaczesane do tyłu i w połowie płatka jakby lekko skręcone na bok ... trudno to określić.
Bardzo rzuca się w oczy taki układ płatków bo niewiele dalii tak ma.