Działka nad Drwęcą - Christin - cz. IV

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Działka nad Drwęcą - Christin - cz. IV

Post »

Krysiu ;:oj To rodzynek dobrze odgadłam? Niemożliwe :;230 Nigdy żywego nie widziałam. Jeśli nie głowienka, to może oregano? :wink: Hibiskus wygląda na domowy, ale jeszcze żadnego nie miałam, więc strzelam. Ucieszyłam się tą zgadywanką :D Po dniu pełnym przykrych przeżyć humor zmienił mi się diametralnie ;:196
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

aguniada - Agnieszko dziękuję.

Ewiczka52 - Ewciu ależ z Ciebie materialistka ... :;230
Samochód ... może i dobra rzecz ale ja mam chorobę lokomocyjna i wolę rajdy rowerowe i piesze wędrówki. Bardziej bym się ucieszyła z patyczka jakiejś poszukiwanej Hortensji np a samochód to kłopot i wieczne koszty.

takasobie - Miłko masz rację - jak na fotce jest dalia to od razu zapalają się nam " diabliki w oczach "

Z tej serii pewnie jednym tchem wyliczysz odmiany prócz jednej ... chyba ;:108
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

wanda7 - Wandziu to normalna odmiana Werbeny patagońskiej - chyba innej nie ma, przynajmniej ja nie znam - kwiaty w kolorze lilowo- purpurowym.
Kolory całości może inne bo chłody często wpływają na rożne przebarwienia a fotka jest z października - końcówka kwitnienia więc to reszta kwiatuszków na czubkach a pozostałe to łuski, nasionka ...
Powodzenia w uprawie bo warta jest tego - do naturalistycznych aranżacji wręcz nieodzowna z odmiana hastata do towarzystwa i co najważniejsze - to raj dla pszczół.

ewamaj66- Ewciu na ostatnim zdjęciu tej serii z 10-ciu kwiatuszka Rodzynka brazylijskiego świetnie rozpoznałaś a jak jeszcze nigdy go w realu nie miałaś to tym bardziej się dziwię. One takie niepozorne ale śliczny zestaw koloru.
Dla mnie kwiaty Hibiskusa domowe i tych bylinowych różnią się . Na 6-tej fotce jest
Hibiskus bylinowy(Hibiscus moscheutos).

I ostatnia zagadka to zdjęcie numer 2 ... co to jest ... ???
Niskie toto więc trzeba dokładnie się pochylić aby dokładnie zobaczyć jak kwitnie.Ma silny korzenny zapach i pachnie każda część tej płożącej się zimozielonej roślinki.
Stąd trudno rozpoznać ja na zdjęciu.
A jest to ... Thymus serpyllum 'Coccineum' (Macierzanka piaskowa)
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zobacz, co robi zmiana skali :D Zdawało mi się, że roślina pospolita, a na macierzankę nie wpadłam :D Odgadłam rodzynek, którego na oczy nie widziałam, a macierzanki mam 5 odmian i nie umiałam nazwać :;230 Nie dziwię się, że pomyliłam hibiskusy, bo żaden u mnie nigdy nie rósł, ale macierzanki nie mogę sobie darować :D
Dalii nie odgadnę żadnej, bo się w ogóle na nich nie znam i mogę powiedzieć tylko, że piękne :wink:
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Faktycznie znane mi są te kwiatki, ale te w wazonie z Osaką (ja miałam od Ciebie w wersji "kołnierzyk"), nadal wystepują u mnie jako nn, bo gdzieś zgubiłam nazwę :;230
1.Osaka, 2 nn, 3. nie wiem (coś wyrodzona, bo środek pokazała, albo za sucho), 4. Tsuki Yori no Shisha, 5. Nie mam, nie znam, mam kilka typów, 6. Gardenshow, 7. Lifestyle

Jak widzisz, nie tak jednym tchem :;230
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
przemo1669
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 cze 2011, o 11:06
Kontakt:

Post »

Krysiu tą 3 i 4 to muszę sobie u ciebie zamówić już na wiosnę, aby mnie nikt nie uprzedził ;:108
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dalia nr 5 mam dwa typy: 'Edinburgh' lub 'Mistery Day' 8-) Przy okazji znalazłem błąd w katalogach i na etykietach - to samo zdjęcie dla tych dwóch odmian :;230
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

ewamaj66 - Ewciu faktycznie maleńkie kwiaty w powiększeniu na fotce wyglądają czasem obco.
Czyli wniosek taki,że po ogrodzie trzeba chodzić z mega-lupą .
5 odmian macierzanko to sporo - brawo . U mnie rośnie aż 3 ... :;230

takasobie - Miłko znane znane bo ja na nowości szybko się nie rzucam - czekam az wszystko się w nich ugruntuje bo obie wiemy ,że czasami każdy kwiat inny a szczególnie w kolejnych latach uprawy bo w pierwszym po zakupie jeszcze jako tako.

1> dalia OSAKA i zgoda a przy niej sa kwiaty niskiej z siewu i trochę podobne do TEESBROOK AUBERY, która masz ode mnie - to odmiana o kwiatach kołnierzykowych a tej przy Osace kryzy brak.
Oto ona - kilka lat temu posadziłam spora karpę jako soliter - Boże jak cudnie wyglądała przez cały sezon obsypana kwiatami jak zgrabna choinka bombkami. Ona ma tak z 60 cm.
Obrazek

2 > dalia NN od 4 sezonów a w tym faktycznie środek pokazał się - nigdy tego nie miała czyli ten rok niesprzyjający daliom . Zawsze takie kwiaty miała jak poniżej a w tym pod jesień różne się trafiały choć dla mnie też ładne.

Obrazek
Obrazek

3 > dalia TSUKI YORI NO SHISHA - nasz kochany roztrzepaniec z płatkami na końcach jak rogi jelenia chyba wszyscy znają więc pominę fotkę dodatkową

4 > dalia TARTAN i tu się zatrzymam bo kupiłam jako Tartan od hodowcy ale mam zastrzeżenia. W handlu pod tą nazwą występuje też inna dalia i nasza Dorotka ( korzo_m) ma właśnie tamtą.
Kolor rozkłada się wzdłuż płatków - to rzadko spotykane u dalii.
Linki do jej dalii
http://img808.imageshack.us/img808/6648/sam1695.jpg
http://img821.imageshack.us/img821/8516/sam0345.jpg

A moją widziałam też pod nazwą CONTRAST (Contraste)

Obrazek

5> dalia GARDEN SHOW - zgadłaś - masz ją u siebie - w tamtej serii fotka z poziomu dla zmyłki i czasami fotki z takiego ujęcia wyglądają ciekawie... :;230

Obrazek
Obrazek
Obrazek

ostatnia fotka robiona w październiku i zauważyłam,że niektóre odmiany mają jaśniejsze wybarwienie gdy sa niższe temperatury

6 > dalia LAMBADA określiłaś ja jako "Lifestyle "
Czyli będziemy dyskutować bo różnic jest sporo - lambada ma kwiaty anemonowe a Twoja dekoracyjne ...
Twoja w katalogu trochę podobna.
Link do katalogu dalii dla porównania poniżej
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 1#p3274761

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Czyli wynik dobry bo odmian masa i ciężko swoje zapamiętać..
W następnej serii na pewno pójdzie Ci lepiej - zapraszam.

A czy faktycznie dalia i nazwa odmiany sa prawidłowe ... trzeba by zaprosić Grzegorza i Ryszarda - ostro dyskutują prawda Miłko ... :;230 , fajnie ugrzecznieni ale czasami dochodzą do wspólnego wniosku ... i to najważniejsze.

przemo1669 - Przemku nie ma sprawy - notes i notować.
czyli ... szykuje się nam kolejny do towarzystwa FAN dalii - witamy :wit

JacekP - Jacku to prawda,że w daliach były pomyłki a teraz to już zaczyna się wszystko mieszać ... i czasami trudno dojść która jest która.
"Mistery Day" lub 'Edinburgh" zamiast TARTAN ... ?
Przejrzałam parę zdjęć w sieci i typy raczej nie te - moja ma w szczególny sposób ułożone płatki - tak jakby zaczesane do tyłu i w połowie płatka jakby lekko skręcone na bok ... trudno to określić.
Bardzo rzuca się w oczy taki układ płatków bo niewiele dalii tak ma.
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

Krysiu, dalie mam, ale znać się na nich nie znam. Przeczytałam zatem wszystko, co napisałaś z wielka uwagą. Na szczęscie chęć pozawania i nauki u mnie nie zanika ;:138 Piękne dalie ;:167
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pogodny dzień-pilnuję jeszcze garów, ale za pół godziny rzucam to i idę do ogrodu :D Lupy nie biorę, bo i mało co kwitnie :;230
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Faktycznie, Lifestyle jest inaczej wybarwiona. W katalogu daliowym opisałam ją jako dekoracyjna, zmieniając z anemonowej. Nadal mam watpliwości, bo to nie jest typowy anemon :-)

A Twoja to niewatpliwie Lambada :-) Nie rozrosła Ci się za bardzo ;:173
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
przemo1669
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 cze 2011, o 11:06
Kontakt:

Post »

ok będę notował jakie dalie bym chciał
dzięki tobie stałem się daliomaniakem ale mam już swoją trójkę najpiękniejszych
1-Friquolet
2-Karma Bombini
3-Color Spectacle
co o nich sądzisz?
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Kontakt:

Post »

Widzę, że z nastaniem jesieni nadszedł czas konkursów z nagrodami. :-P

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Miło popatrzeć na daliową feerię barw. Mimo wszystko nie planuję znacząco zwiększyć swego stanu posiadania. Wolę cebulowe... :wink:
Nie dziwi mnie Twoja miłość do nich, bo są piękne i takie różnorodne.
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kurczę,chciałabym robić takie zdjęcia jak Ty ;:oj
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2012, o 08:28

Post »

:wit Krysiu! nie można oderwać oczu ..od tych Twoich piękności ,utrwalonych na fotkach po mistrzowsku. ;:215 Przemierzam Twój wątek po kilka razy...choć nie zawsze zostawiam ślad. Chętnie będę tu wracała nacieszyć oczy i ukoić pięknem duszę. ;:180
"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
Mój ogród na fotografii cz.10 Moje wątki
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”