Promyczkowy przed ogródek

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
promyk
200p
200p
Od: 18 kwie 2011, o 22:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Promyczkowy przed ogródek

Post »

Witaj Iwonko, no tak ja jeszcze działam i wczoraj przesadziłam borówkę... no mam nadzieję że jej nie zaszkodzę...ale jakoś tak wenę wczoraj miałam na pracę..... Posadziłam też siedem róż na takiej długiej rabacie z przodu ogrodu której na razie jest jako taki zarys, to ta na której posadziłam ostatnio wierzbę Iwę i Irgę na pniu...
Nawet miałam plan wczoraj co nie co napisać, no ale jakby nie patrzeć troszkę później odczułam zmęczenie bo przygotowywanie dołków u mnie pod różę do ciężka praca... a później jeszcze tak się najadłam, że nawet nie mogłam posiedzieć przy kompie bo brzuch nie pozwalał..... :;230 śmiałam się sama z siebie że narobiłam się jak wół i nażarłam jak bąk..... no ale jak ktoś nie ma umiaru to takie są skutki.... dzisiaj post...

Jutro jak nie będzie padać to cyknę parę fotek...
A moje nowe różyczki to
1) Flammentanz - 1 szt.
2) Lavender Lassie - 3 szt.
3 venrosa 3 szt

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wstawiam zdjęcia bo już się nie mogę doczekać ich kwitnienia w realu.... no i tak na poprawę nastroju...
Staraj się dojrzeć promyk światła tam, gdzie inni widzą tylko ciemności.
Pozdrowienia z Doliny Wieprza - Sylwia
Awatar użytkownika
promyk
200p
200p

Post »

I jeszcze Venrosa bo coś się nie chciała wkleić...
Obrazek
no i dalej nie chcę.... no ale uparciuch...
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2012, o 08:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Sylwio!....piosenka faktycznie bardzo rytmiczna ....mój M wchodząc do domu myślał, że ja urządziłam jakieś disco... :;230
Kochana , ja mam co roku lobelię bez żadnych większych wyczynów.Nie sieję jej...ona mi się sama wysiewa , a ja kiedy są już odpowiedniej wielkości sadzonki pikuję w miejsca gdzie chcę ją mieć. Kupilam u ogrodnika dorodne sadzonki i wsadziłam w duże donice, w "nóżki" fuksji. W taki sposób wysiewa mi się do donicy ...podlewając przez zimę minimalnie fuksję , wysiane nasionka lobelii powoli sobie kiełkują. Latem gdy wynoszę na taras fuksje , mam już sadzoneczki lobelii. W tym roku posadziłam po raz pierwszy lobelię okazałą...o pokroju wzniosłym. Nie wiem ,czy to bylina ...Dzisiaj patrzyłam ... ma pąki....nie zdążyła zakwitnąć przed zimą....Spróbuję ją zabezpieczyć.... :heja ;:180
"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
Mój ogród na fotografii cz.10 Moje wątki
Awatar użytkownika
promyk
200p
200p

Post »

Witaj Bogusiu.... już sobie wyobrażam minę Twojego M na myśl że w Twoim stanie disco sobie urządzasz.... no a z drugiej strony disko to może być od diskopati... :;230 może jakaś nowoczesna terapia...
No tak u niektórych to samo wszystko rośnie a ja to musze się nagimnastykować i na chuchać i na dmuchać i tak zazwyczaj nic z tego.... no ale na lobelię to się skusze na początku roku..... może ją też tak mimochodem posieję z innymi roślinkami, bo zrobiłam szczepki pelargoni i czekam aż wypuszczą korzonki to je później posadzę to akurat będzie gdzie podosiewać lobelię...
Ja w zeszłym roku dopiero przed zimą doczekałam się pączków frezji no i niestety mimo dość solidnego zabezpieczenia i dały rady... ;:174 no ale miejmy nadzieję że Tobie się uda z Twoją lobelią.... będę chuchać w Twoją stronę aby było w miarę ciepło..... ;:3

A jednak różyczka się wkleiła.
Awatar użytkownika
promyk
200p
200p

Post »

Dzisiaj mimo nie zachęcającej pogody wyskoczyłam na chwilkę na dwór i zrobiłam kilka zdjęć, jeszcze udało mi się trochę jesieni uchwycić.... tylko znowu coś fotosik strajkuję ;:223 przynajmniej u mnie....
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Sylwio piękne róże kupiłaś.
Venrosę posadziłam wiosną i kwitła cudnie całe lato , nawet teraz ma pąki.
Flamentanz także w tym roku posadziłam, ale jeszcze nie kwitła.
Ona także mi się bardzo podoba, tylko szkoda, że nie powtarza kwitnienia.
Lawender nie mam, ale widać na fotce, że jest śliczna. ;:108
Gdzie kupowałaś róże? :)
Awatar użytkownika
promyk
200p
200p

Post »

Witaj Tajeczko róże kupowałam przez internet w Floribundzie i muszę przyznać że przesyłkę otrzymałam błyskawicznie a różyczki na moje oko sprawiają wrażenie dość zdrowych i mają ładne dorodne pędy czy jak to tam się nazywa, w każdym bądź razie bardzo mnie ucieszyły zakupy u nich, mimo że obiecywałam sobie już nic więcej w tym roku nie kupować .....a właśnie zastanawiam się nad kupnem 10 sadzonek lawendy od jednego Pana E. z forum..... :;230 bo tak by ładnie się z różami komponowała....
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Sylwio szkoda, że nie umiem wypisywać przez internet. ;:224
Wypisałabym sobie Nostalgię.
Lawendę możesz sobie sama wyhodować z nasion.
Ja tak zrobiłam i zasadziłam nią kawał rabaty.
Bardzo ładnie wschodzi, tylko trzeba przemrozić nasiona w wilgotnym piasku. :)
Awatar użytkownika
promyk
200p
200p

Post »

Tajeczko dziękuję za radę dzisiaj skoczę do ogrodniczego i kupię nasiona lawendy.... A mogą być takie zebrane z przekwitniętej lawendy bo mam jedną i ściełam sobie je dla zapachu do domu...marzy mi się taki ogród z dużą ilością lawendy......

A co do zamawiania przez internet to dawaj śmiało znać jakbyś coś chciała to mogę Ci zamówić przecież wystarczy wpisać Twój adres do danych do dostawy i już paczuszka idzię do Ciebię...
Awatar użytkownika
Dana58
200p
200p
Od: 22 lip 2012, o 22:18

Post »

Witaj Sylwio, jak tak dalej pójdzie to założymy oddzielną grupę lubelaków -" nadwieprzańskich" ;:138 ;:138 . U nas lawenda tak jak i róże nie za bardzo chce rosnąć, nie wiem czemu bo ziemię ma specjalnie przygotowaną. :( Pozdrawiam Danuta :wit
Awatar użytkownika
promyk
200p
200p

Post »

W końcu mi się udało więc wklejam kilka fotek z mojego przed ogródka

Jeszcze jesiennie
Obrazek

Obrazek

Ostatnie kwiatki
Obrazek

Obrazek

Obrazek

A to zaczątek rabaty na której ostatnio posadziłam róże... już trochę na niej rośnie ale na efekt końcowy i bardziej widoczny troszkę trzeba będzie poczekać.... przynajmniej do wiosny.....
Obrazek
Awatar użytkownika
promyk
200p
200p

Post »

Danusiu masz rację nadwieprzańskich lubelaków coraz więcej na forum widać że nie tylko bobry upodobały sobie tą rzekę..... :;230 a róże i lawendę to mam dopiero drugi rok i jak na razie to rosną no zobaczymy jak dalej będzie, ale mam nadzieję że dobrze.... grunt to pozytywne nastawienie.... Mam sąsiadkę której czasami coś tam powiem że mam zamiar kupić a ona zazwyczaj mi odradza bo że u niej nie rosło, a ja jej na to że u mnie będzie i już.... no i rośnie.... a potem się dziwi że na takim piachu..... ale myślę że nawet roślinom można wmówić że będzie im tu dobrze..... :;230 ( ostatnio czytam po raz kolejny książkę o potędze podświadomości stąd te moje przemyślenia)...
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Sylwio ja także jestem przekonana, że jak się czegoś pragnie, to się spełni, nawet rośliny dobrze rosną, gdy się je lubi, a które są nam obojętne, to marnieją.
Masz ładny żywopłot z berberysów. :)
Awatar użytkownika
roza333
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 maja 2010, o 11:30

Post »

Twój ogród robi się coraz piękniejszy :wit
Awatar użytkownika
promyk
200p
200p

Post »

Tajeczko i Justynko dziękuję za uznanie... ;:196 żywopłot z zakupionych berberysów na all... , miały byc wszystkie thuneberga aurea no ale niestety już widzę po liściach że są to różne odmiany ;:223 mam nadzieję że chociaż urosną na taką wysokość aby zasłonić siatkę...

Może to tak troszkę nie skromnie zabrzmi ale i ja zaczynam w końcu dostrzegać to że w moim ogrodzie coś się zmienia na lepsze, że nabiera kształtu, ale to wszystko dzięki mojej obecności na forum i Waszym poradom i inspiracjom.... za co ;:180 ;:180 ;:180 ;:196 ;:196 ;:196
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”