Ogród zwkwiat cz. 3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród zwkwiat cz. 3

Post »

Po Zosi samosi nadszedł czas na ogrodowy wątek .Masz Zosiu mnóstwo odmian chryzantem , różyczki i mnóstwo innych kwiatów .Wielkie to Twoje królestwo i ślicznie urządzone ze smakiem ;:180 Śliczne pażdziernikowe zimowe widoki i ciekawe czy na święta też będzie tak pięknie .No a jak zimowe widoki to nie może obyć się również bez smakowitych pierniczków
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
zwkwiat
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lut 2011, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Przemku, dzisiaj też popracowałam, choć kopać nie można było, szpadel oblepiony gliną.

Lodziu, jeszcze mam wiele pracy, jak wiesz cały wrzesień i trochę października mi wypadł ze względu na kręgosłup, czekam jeszcze na róże,

Olu,
my odwrotnie tniemy w leszczynie najstarsze pędy, lepiej owocuje na młodych - podobnie do agrestu i porzeczki.

Jadziu, kochana wybiorę się do Ciebie w odwiedziny jak tylko znajdę trochę wolnego czasu.
Ogród zwkwiat,cz.aktualnaSzydełko
"Nie starzeje się ten, kto nie ma ma to czasu." Benjamin Franklin
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Zosiu,widzę,że upiekłaś ciasteczka,którymi zajadają się dwie moje koleżanki,przynajmniej raz w tygodniu je pieką.Może podzielisz się przepisem,zobaczę czy taki sam?
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31

Post »

Zosiu ja wczesną wiosną też wycinam stare pędy. Ta moja leszczyna jest duża a od chyba 2 lat dopiero cięta. Po usunięciu części grubych pędów (wiosną) zaczęła się rozchylać na boki i miała kilka gałązek całkiem nisko i szeroko rozpostartych (to te zniknęły). Chcę ją też przyciąć wiosną na wysokości, czy to dobry pomysł? O porzeczce to chyba wspominasz czarnej? Mam taką jedną staruszkę, chyba już nie ma starych pędów i może wreszcie zacznie owocować.
Awatar użytkownika
Tosia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2010, o 16:48

Post »

;:196 ;:196 Zosieńko, ja nigdy nie piekłam ciasteczek. A chcę to zrobić. Napisz nam proszę przepisik. Ale miałaś piekną zimę. A kysz!!!!
Ja dziś posadziłam róże: Alchymist, Colette, A.Mc Kenzi, Arabię. Czekam jeszcze na Chewdelight od Petrovica. Dziś wyzbierałam wszystkie liście opadłe z róż. Chryzantemy pięknie kwitną, a i kilka kwiatów róże jeszcze mają. ;:196
Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43

Post »

Zosiu ;:196 a jakie będziesz jeszcze sadziła róże ...bardzo podoba mi się Bonica ...na wiosnę muszę zdobyć... :)
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Awatar użytkownika
zwkwiat
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Małgosiu, to są ciastka ala- francuskie :

3 szkl. mąki, sól do smaku,
1 kostka masła /250 g/
do szklanki wbić 1 żółtko, białko na talerzyk, rozbić lekko widelcem /białko służy do smarowania ciastek/
szklankę z żółtkiem uzupełnić do pełna kwaśną śmietaną wsypać cukier waniliowy wmieszać dokładnie,

mąkę na stolnicy posiekać z masłem, dodać przygotowaną śmietanę, szyko zarobić gładkie ciasto, zawinąć we folię i włożyć do lodówki,
przygotować 2 niskie blachy, ciasto podzielić na 4 części, wyjmować po jednej, wałkować na grubość 0,5 cm, wycinać szklanką koła, zrobić dziurkę, /naparstek lub coś innego/ posmarować ciastka białkiem i umoczyć w cukrze całą powierzchnią, piec w temperaturze 180 stopni /ja mam z termowentylatorem/ około 12-15 min. /lekko zrumienione/. Pierwsza blacha trochę dłużej, następne krócej.

Olu, ja tak tnę wszystkie porzeczki i agrest, krzaczaste, wycinam cztero lub pięcioletnie pędy, tyle ile ich jest. Krzewy się odmładzają i lepiej owocują.

Tosia, przepis jw. prosty, szybki i smaczny.
Ja też sadzę róże, już posadziłam Comte de Chambord, Graham Thomas, Roter Korsar x 2 i Westerland x 2,
Jutro sadzę Duble Delight x 2, Chopin x 3, Casanowa x 2, Alinka x 2, Troika i Flora Danica x 2
Czekam na dostawę Abraham Darby, Augustę Luise, Charles Austin, Geischa, Morden Fireglow, Morden Sunrise.
Może coś na wiosnę dosadzę, może.
Teraz mam jeszcze do przekopania ze 100 m2 warzywniaka, no i okrycie na zimę. Choć coś czuję, że w tym roku już po zimie,
Piękny śnieg mieliśmy?
Tosia u mnie liście na różach jeszcze mocno siedzą, zbieram ale pojedyncze, zrywam jak widzę na którymś grzyb.

Misia, mam kilka róż ale Bonici nie, może na wiosnę?
Awatar użytkownika
Tosia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2010, o 16:48

Post »

;:196 ;:oj Zosiu, jesteś gigant w sprawie róż!!!!! Pięknie będzie!!! A jeszcze jak je popatyczkujesz?? Siok. Dzięki za przepis na ciacha ;:196 Wsadziłam 3 patyczki Fishermana! Zobaczymy ;:131
Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
Awatar użytkownika
zwkwiat
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tosia do giganta to mi jeszcze bardzo daleko, nawet ta ilość róż / jeżeli przeżyją/ nie bardzo będzie widoczna.
Nawet nie jest moim celem typowe rozarium, chcę mieć przyjemny widok, może gdyby nie SKS to bym się pokusiła o większą ilość.
Na przekopanym warzywniaku, wysiana będzie trawa, zmienia się koncepcja ogrodu, a i sił już brak do pielenia.
Życzę Ci udanej próby w pieczeniu ciastek.
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Dziękuję Zosiu za przepis,wyglada,że szybko się robi.Jak przechowujesz potem te ciastka,zeby były kruche?
Awatar użytkownika
zwkwiat
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Małgosiu, jak widziałaś w metalowych pudełkach szczelnie zamykanych, ale przy mojej rodzinie długo się nie przechowują, :;230
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

U mnie to i puszka by zniknęła, bo łatwiej byłoby mi wmówić, że gdzieś schowałam puszkę z ciasteczkami :;230
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Awatar użytkownika
zwkwiat
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dlatego ja jeżeli piekę, to z całego 1 kg /tj.6 szklanek/ mąki, :;230
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Zosiu przekopiowałam sobie ciasteczka i też szykuję się do pieczenia i mam taka puszkę dużą historyczną, w której dojrzewały mi zawsze pierniczki. To też zrobię z dwóch porcji i będę po trochę wyciągać, bo co nie upiekę to jakiś odkurzacz wszystko wessie ! :;230
Awatar użytkownika
zwkwiat
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu na zdrowie, już trzeba myśleć o zarobieniu ciasta na pierniki, z miesiąc musi dojrzewać a i upiec trzeba ze 2 tygodnie przed Świętami. Ale póki co mamy początek listopada i jeszcze wspominamy "babie lato"
Tak wyglądały ostatnie słoneczne dni u nas.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”