Wreszcie prawdziwy (a nie tylko balkonowy) ogród

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Keetee
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2010, o 00:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Wreszcie prawdziwy (a nie tylko balkonowy) ogród

Post »

Loki powiedz mi , bo Ty mocno pnączowy jesteś, mam dostać niebawem pędy tunbergii niebieskiej, wiesz może jak ja najlepiej ukorzenić, nie chciałbym jej zmarnować :roll:
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Locutus pisze:@ E-Genia ? U mnie pomimo przymrozków wyszedł zimowit o kwiatach pełnych ? dzisiaj pewnie z fotkami się nie wyrobię, ale pojutrze powinienem coś dodać.
Loki u mnie też
Awatar użytkownika
przemo1669
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 cze 2011, o 11:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

piękne wilce ;:180
Awatar użytkownika
peonia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2006, o 11:35
Kontakt:

Post »

Loki, podziwiasz u mnie piwonie (moje ulubione francuskie), a ja u Ciebie twoje wilce. Jestem zaskoczona kwitnieniem cantedeskii. ;:oj
Zaczęło się od rabaty-Beata Paulina
"Ludzie nie dlatego przestają się bawić, że się starzeją, lecz starzeją się, bo się przestają bawić."
Mark Twain
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Kontakt:

Post »

@ Sweety ? No to rzeczywiście będzie wyjątkowo pięknie u Ciebie w ogródku. :-) Wilce są wspaniałe. :-D

@ Kogra ? No na razie jeszcze nie w rozkwicie, tylko w formie pąka. Ciekawe, czy się rozwinie, czy też go zmrozi na amen.

@ Keetee ? Obawiam się, że nie jestem właściwą osobą do odpowiadania na takie pytania... Większość prób robienia sadzonek w moim życiu zakończyła się fiaskiem.

@ E-Genia ? Tak, widziałem już u Ciebie te fotki ? i nawet żałowałem, że sam nie mogłem podobnych wykonać u siebie (bo wychodziłem i wracałem po ciemku).

@ Przemo ? Teraz już straszą przemrożone, poczerniałe kikuty, poprzerastane tu i ówdzie ciągle żywą, zdrową i kwitnącą asariną.

@ Peonia ? Podziwiam piwonie, podziwiam... Pewnie sobie ich parę do ogrodu w końcu sprawię... Choć może nie od razu ? bo wszystkiego naraz się jednak nie da... Zdecydowanie bardziej mi się podobają piwonie niż róże.

A poniżej kilka aktualnych fotek. Nowy zimowit (odmiana Waterlily), kolejny kwitnący krokus (zabawne jest to, że wszystkie cebulki kupiłem w tym samym sklepie i posadziłem w tym samym dniu ? a tu jedne wypuszczają pączki w momencie, gdy inne już dawno przekwitły) no i efekty moich wykopków sprzed tygodnia (jeden kosz z dziwaczkami i trzy z daliami).
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Mnie jeszcze czeka czyszczenie karp, bo na razie szuszą się w garażu. Ty swoje z miłością widzę, że wziąłeś do domu ;:138
Jak patrzę na Twoje podłoże - to ono takie jest, czy czymś wysypałeś miejsca nasadzeń? Wygląda jakoś tak piaskowato.
Kwiaty jeszcze u Ciebie ładnie kwitną ;:173 Zaraz widać, że u Ciebie cieplej. Jak u nas dziś 24 stopnie w słońcu, pełne słonko, zero chmur. Żyć, nie umierać ;:138
Awatar użytkownika
ElleBelle
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 paź 2009, o 15:36

Post »

Oj kurcze to ja chyba w innym kraju żyję ;:223 Bo u mnie tak ciekawie nie było ;:223
Pozdrawiam, Ela
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Dziwaczki chyba lepiej się przetrzymują niż dalie, więc na pewno będziesz z nich miał radość w przyszłym roku.
No ciekawa jestem strasznie jak będzie wyglądał twój mały raj w przyszłym roku.
Grażyna.
kogro-linki
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
ElleBelle
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 paź 2009, o 15:36

Post »

Zawsze dziwaczki siałam ;:108
Pozdrawiam, Ela
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
Awatar użytkownika
konwalia12
1000p
1000p
Od: 24 lut 2012, o 19:59

Post »

Locutus pisze: Obrazek
LOKI
Loctus, to jest wilec??!! Niesamowicie to wygląda, zazdroszczę Ci takiej odmiany jak również niesamowitych pełnych zimowitów. Pal licho kolchicynę- za rok będę je mieć! ;:108 :wink:

PS Twój nick zawsze mi się kojarzy z Locus... Ty wiesz o co mi chodzi :wink:

Pozdrowionka
Ogród w lasku
Krótki filmik o moim ogrodzie
Jeśli umiecie patrzeć, zobaczycie, że cały świat jest ogrodem. Anusia
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Muszę powtórzyć za innymi słowa pochwały odnośnie Wilców - Jureczku ;:138
Tez mam u siebie ale typowe bo Twoje prawie egzotyczne ...
Uśmiałam się do łez gdy opisałeś zasady dobierania roślin przez Twego znajomego - toksyczne i ma spokój - nikt mu po grządkach nie szaleje ... :;230
Pierwszy raz widzę w zbliżeniu kwiaty wilca - Impomea imperialis Sunrise Serenade a u nas znana bardziej pod nazwą 'Poranna Serenada".
W realu nigdy nie widziałam i nasionek nie trafiłam a wielka szkoda więc mogę się mylić co do odmiany.
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Kontakt:

Post »

@ Sweety ? Ano... Swoje karpy umyłem, wysuszyłem (częściowo na słońcu ? jak się trafiało ? i tu wielkie dzięki dla małżonki, bo mnie całymi dniami w domu nie ma ? a częściowo w mieszkaniu), otrzepałem z ziemi, zaś dzisiaj zawinąłem w papier i wsadziłem do pojemnika na warzywa w lodówce. Ostatnio zimowałem po prostu w pudle z trocinami na szafie ? i większość dalii nie przetrwała tego zabiegu ? więc teraz próbuję czego innego. Co do ziemi ? w miejscu, gdzie zdjąłem kostkę brukową, było właśnie takie dziadostwo. Przekopałem toto z pewną ilością ziemi ogrodowej, połową worka gnoju, a bonusowo przy nasadzeniach cebulaków dałem pod cebulki trochę guana ptasiego oraz sporo dobrej ziemi ogrodowej prosto ze sklepu ? tak, by nie musiały ukorzeniać się w tym dziadostwie. Co do pogody ? mnie akurat nie rozpieszcza. Praktycznie dzień w dzień leje, jest zimno i ciemno.

@ ElleBelle ? Co konkretnie masz na myśli? :-) A co do dziwaczków ? ja je posiałem tylko raz ? a od tamtego momentu przechowuję korzenie.

@ Kogra ? No już wszystkie tegoroczne dziwaczki były z korzeni, które przechowałem od zeszłego roku. Więc powinno być okej.

@ Konwalia ? Tak, to jest wilec, odmiana Sunrise Serenade. A zimowity są cudowne. Zaś trujących roślin jest tyle, że gdybym miał się tym przejmować, to chyba miałbym samą zieloną trawkę... Co do mojego nicka ? no cóż, oryginalnie pochodzi on ze Star Trek, ale rozumiem skojarzenia. Niektórym z kolei kojarzy się z angielskim słowem określającym szarańczę (locust). ;-)

@ Christinkrysia ? Dziękuję. :-) Odmianę Sunrise Serenade prawidłowo rozpoznałaś. Ostatnio sobie w jednym sklepiku w Paryżu dokupiłem nasion z myślą o następnym sezonie. :-) Niesamowity jest. A co do buszowania po ogrodzie ? właśnie się zastanawiam, jak w przyszłym roku zabezpieczyć siewki przed kotami ? bo to u mnie prawdziwa plaga. Pełno tego, wszystko bezpańskie i snuje się po cudzych ogrodach, siejąc spustoszenie...

Pozdrawiam!
LOKI
katarzynka575
1000p
1000p
Od: 15 mar 2010, o 10:13

Post »

Piękne macie te zimowity .A ja myślałam że tylko są niebieskie ,jak dobrze zajrzeć do znajomego :wink: Białe i różowe podobają mi się jeszcze bardziej :D
Awatar użytkownika
przemo1669
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 cze 2011, o 11:06
Kontakt:

Post »

U mnie też już wszędzie patyki stoją, ale mam już rośliny, które kwitną aż do mrozów, więc za rok u mnie nie będzie tak pusto
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Daliom będzie na pewno dobrze w lodówce ale zmieszczą się tam? :shock: Chyba masz sporą lodówkę :) Ale ja chyba jedną też tak przechowam, bo ma jeden korzonek grubości ołówka więc nie daję jej szans na przezimowanie innym sposobem.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”