takasobie pisze:Ślinka mi naszła, jak zobaczyłam Twoje pomidorki!
Widzę, że Twoje zwierzaki maja się dobrze!!! U mnie zamieszkały w chaszczach żabki i ropuchy. I teraz nie mam sumienia ich usuwać

Mam wytłumaczenie, ze w niektórych zakątkach mam zaniedbane

Służę w takim razie swoimi nasionkami - zostawiłam tylko te które mi smakują.
Co do miejsc, do których nie doszłaś ze porządkami to dobra wymówka a z drugiej strony to miejsca bardzo potrzebne dla żyjątek.
przemo1669 -Przemku współczuję z powodu chorób grzybowych , to zmora przy uprawie nie tylko pomidorów.
Co do odrzucania ogona przez jaszczurki, to nie tylko one tak mają.
U niektórych skorupiaków i owadów też zdarza się odrzucanie określonych części ciała np odnóży.
Nie ma potrzeby czekać do wtorku - przygotowywałam zamówienia na poniedziałek i już dziś wiem,że nie zostały mi żadne nadwyżki w kłączach dalii.
Przykro ale zapraszam za rok - będziesz pierwszy bo można rezerwować już w sezonie.
sweety - Aniu dziękuję i cieszy mnie,że przyroda nie jest Ci obojętna.
Faktycznie z chwilą gdy robi się coraz chłodniej rzadziej spotykamy nasze ogrodowe zwierzęta.
Mnie udało się na początku października obserwować spacerującą jaszczurkę na płycie przed altaną - mieszka w przedsionku naszej altany od chwili gdy ją przyniosłam.
To nie ta z raną na głowie ale też bez ogona i nawet nie widać aby zaczynał jej rosnąć - może nastąpi to wiosną po zimowej hibernacji - nie wiem ...
Nad wodą zdarza mi się jeszcze widywać też ważki - nawet jednej fotkę zdążyłam zrobić - długo siedziała nad wodą i myślałam już,że jakaś inwalidka ale nie ... po prostu grzecznie mi pozowała ...
Nie mogą zbyt długo tak siedzieć bo ryby wyskakują i cap ...żaby też na nie polują.
Kriss1515 - Krystianie dziękuję.
JacekP - Jacku a może lubią mnie te małe stworzonka i chętnie pozują...
Interesują mnie różne ciekawe rośliny np z racji ciekawej faktury liści, dziwnego a raczej rzadko spotykanego rozmnażania np Tolmiea menziesi, charakterystycznego kwitnienia, ciekawej budowy kwiatów itd
Do tego przydatność roślin w codziennym menu z myślą o naszym zdrowiu a także przydatności dla owadów.
Np taka bylina jak Rożnik przerośnięty - wysoka, ładnie i długo kwitnie a poza tym ceniona bardzo przez pszczelarzy bo jest miododajna i pyłkodajna. Do tego ma właściwości lecznicze i stosuje się ją w chorobach reumatycznych, przeziębieniach a olejek z jej kwiatów leczy rany i oparzenia. Gdzieś czytałam, że jest też wykorzystywana jako roslina energetyczna.
Jedna a tyle zastosowań - toż to wielkie bogactwo.
Czytając o takich i innych roślinach chcę je zobaczyć na własne oczy, sprawdzic działąnie itd Stąd pojawienie się Cyclanthery pedata L. Schard nazywanej także dzikim ogórkiem , Caigua , Achocha i pewnie jeszcze ma sporo innych regionalnych ...
iwona0042 - Iwonko napisałam PW
Locutus - Jureczku bystry jesteś i masz sokoli wzrok - brawo !!!
Autotomia czyli odrzucenie ogona jest powszechnym zjawiskiem u zwierząt bezkręgowych.
podkreślenie na niebiesko moje
To nie czeski błąd tylko niedokończenie myśli albo zamotanie się ...
Autotomia to powszechne zjawisko u zwierząt bezkręgowych, u niektórych kręgowców i nielicznych ssaków.
Występuje też u większości jaszczurek w formie odrzucenia ogona.
Bożena Śmigielska - Bożenko chyba u mnie sa mniej płochliwe w takim razie.
Czasami każę im czekać i lecę po aparat ...