Działka nad Drwęcą - Christin - cz. IV

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Działka nad Drwęcą - Christin - cz. IV

Post »

Od rana taka uczta ;:138 ;:138 ;:138 O zwierzątkach tak fajnie opowiadasz, że zawsze żałuję, jak już kończe czytać. Moje zwinki chyba się już schowały. Choć może dziś je zobaczę, bo wyszło słonko, a ja planuję dzień w ogrodzie. Zaskrońca już potem także nie widziałam. Podobnie jeża. Tyle, że o już taka pora...
Awatar użytkownika
Kriss1515
1000p
1000p
Od: 15 cze 2012, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

piękny bukiet ;:138
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Krysiu wciąż zadziwiasz zdjęciami gadów i płazów. Ty je prawie oswoiłaś :!: Bo piękniejszych zdjęć z nimi tu na FO nie widziałem ;:180
Kolejna sprawa - te niezwykłe rośliny, które oglądam i poznaję po raz pierwszy u Ciebie :shock: Dzikie ogórki - rewelacja :!: A plekrantusa użyłem dziś - jako natki, do zupy :) Teraz stoi na parapecie kuchennym więc będzie częstym gościem na talerzu 8-)
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Alstromerię teraz do doniczki i do piwnicy?? :wit
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Nie, nie, to nie tak ? nasiona to ja już sobie sprawiłem w czerwcu, jeszcze nawet przed przeprowadzką, bo zawsze chciałem mieć tę roślinę w ogrodzie. :-) A że na niejeden kwiat poczekam sobie jeszcze do 2014. (albo nawet dłużej) - zdaję sobie z tego sprawę. Mówi się trudno i żyje się dalej, choć przecież chciałoby się wszystkie te kwiaty zobaczyć już najlepiej w tydzień po wysianiu. :lol:

Fotki piękne, ale z jednym strzeliłaś niesamowity czeski błąd :lol: :
Autotomia czyli odrzucenie ogona jest powszechnym zjawiskiem u zwierząt bezkręgowych.

podkreślenie na niebiesko moje
Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
bodzia3012
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2009, o 08:41

Post »

Krysiu chyba aparat fotograficzny masz zawsze pod ręką, że uchwycisz takie fajne zdjęcia. przecież te zwierzaki szybko uciekają i trudno zrobić im fotkę :D no nie Tobie się udaje brawo ;:138
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

takasobie pisze:Ślinka mi naszła, jak zobaczyłam Twoje pomidorki!

Widzę, że Twoje zwierzaki maja się dobrze!!! U mnie zamieszkały w chaszczach żabki i ropuchy. I teraz nie mam sumienia ich usuwać :;230 Mam wytłumaczenie, ze w niektórych zakątkach mam zaniedbane ;:224
Służę w takim razie swoimi nasionkami - zostawiłam tylko te które mi smakują.
Co do miejsc, do których nie doszłaś ze porządkami to dobra wymówka a z drugiej strony to miejsca bardzo potrzebne dla żyjątek.

przemo1669 -Przemku współczuję z powodu chorób grzybowych , to zmora przy uprawie nie tylko pomidorów.
Co do odrzucania ogona przez jaszczurki, to nie tylko one tak mają.
U niektórych skorupiaków i owadów też zdarza się odrzucanie określonych części ciała np odnóży.
Nie ma potrzeby czekać do wtorku - przygotowywałam zamówienia na poniedziałek i już dziś wiem,że nie zostały mi żadne nadwyżki w kłączach dalii.
Przykro ale zapraszam za rok - będziesz pierwszy bo można rezerwować już w sezonie.

sweety - Aniu dziękuję i cieszy mnie,że przyroda nie jest Ci obojętna.
Faktycznie z chwilą gdy robi się coraz chłodniej rzadziej spotykamy nasze ogrodowe zwierzęta.
Mnie udało się na początku października obserwować spacerującą jaszczurkę na płycie przed altaną - mieszka w przedsionku naszej altany od chwili gdy ją przyniosłam.
To nie ta z raną na głowie ale też bez ogona i nawet nie widać aby zaczynał jej rosnąć - może nastąpi to wiosną po zimowej hibernacji - nie wiem ...

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Nad wodą zdarza mi się jeszcze widywać też ważki - nawet jednej fotkę zdążyłam zrobić - długo siedziała nad wodą i myślałam już,że jakaś inwalidka ale nie ... po prostu grzecznie mi pozowała ...
Nie mogą zbyt długo tak siedzieć bo ryby wyskakują i cap ...żaby też na nie polują.

Obrazek

Kriss1515 - Krystianie dziękuję.

JacekP - Jacku a może lubią mnie te małe stworzonka i chętnie pozują...
Interesują mnie różne ciekawe rośliny np z racji ciekawej faktury liści, dziwnego a raczej rzadko spotykanego rozmnażania np Tolmiea menziesi, charakterystycznego kwitnienia, ciekawej budowy kwiatów itd
Do tego przydatność roślin w codziennym menu z myślą o naszym zdrowiu a także przydatności dla owadów.
Np taka bylina jak Rożnik przerośnięty - wysoka, ładnie i długo kwitnie a poza tym ceniona bardzo przez pszczelarzy bo jest miododajna i pyłkodajna. Do tego ma właściwości lecznicze i stosuje się ją w chorobach reumatycznych, przeziębieniach a olejek z jej kwiatów leczy rany i oparzenia. Gdzieś czytałam, że jest też wykorzystywana jako roslina energetyczna.
Jedna a tyle zastosowań - toż to wielkie bogactwo.

Obrazek

Czytając o takich i innych roślinach chcę je zobaczyć na własne oczy, sprawdzic działąnie itd Stąd pojawienie się Cyclanthery pedata L. Schard nazywanej także dzikim ogórkiem , Caigua , Achocha i pewnie jeszcze ma sporo innych regionalnych ...

Obrazek

iwona0042 - Iwonko napisałam PW

Locutus - Jureczku bystry jesteś i masz sokoli wzrok - brawo !!!
Autotomia czyli odrzucenie ogona jest powszechnym zjawiskiem u zwierząt bezkręgowych.

podkreślenie na niebiesko moje
To nie czeski błąd tylko niedokończenie myśli albo zamotanie się ... ;:131
Autotomia to powszechne zjawisko u zwierząt bezkręgowych, u niektórych kręgowców i nielicznych ssaków.
Występuje też u większości jaszczurek w formie odrzucenia ogona.

Bożena Śmigielska - Bożenko chyba u mnie sa mniej płochliwe w takim razie.
Czasami każę im czekać i lecę po aparat ... :;230
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oj nie jest :D Każde stworzonko mnie cieszy ;:138 Wczoraj przy ściąganiu darni pod nową rabatę różaną udało mi się 'upolować' biegacza wręgatego. Cieszyłam się jak głupia :;230
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Aniu sprytna i uparta jesteś - one szybko biegają i są dość zwinne.
Ja bym za nim nie latała, czytałam gdzieś, że Biegacz wręgaty gdy czuje się zagrożony to potrafi wyrzucić sok żołądkowy tak na dwadzieścia parę cm ... to akurat wysokość naszej głowy jak się przyglądamy ... :;230
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przyznam uczciwie, że był bardzo spokojny i bynajmniej nie biegł :D Ale w momencie, jak go zobaczyłam, tak się ucieszyłam, że o wyrzucie zawartości żołądka zupełnie zapomniałam ;:108 Chyba miałam szczęście...
Awatar użytkownika
przemo1669
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 cze 2011, o 11:06
Kontakt:

Post »

Szkoda, że już nie masz żadnej karpy ;:145 dzisiaj przejrzałem cały internet w poszukiwaniu chodziarz jednej karpy i kicha wszędzie brak mam nadzieję, że jakąś kupię do wiosny, bo nie mam żadnej ;:185 Jeśli tak, to u ciebie zamówię gdzieś tak już w czerwcu sobie karpy tak, aby nikt mnie nie uprzedził :;230 Wiem, ż wiele zwierząt może zregenerować swoje odnóża, szkoda, że u ludzi tak nie ma
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Kontakt:

Post »

@ Christinkrysia ? Z tymi ważkami i żabami to jest zemsta. Larwy ważek uwielbiają kijanki ? stanowią one jeden z ich najważniejszych przysmaków. Za to dorosłe żaby już z dorosłą ważką są w stanie sobie poradzić ? i role się odwracają.

A upolowania biegacza wręgatego też zazdroszczę Sweety. Widywałem je niejednokrotnie w polskich Beskidach, ale na fotce nie udało mi się ich uwiecznić nigdy ? za szybko toto biega.

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

My kiedyś biegacza złapaliśmy w lesie i hodowaliśmy w akwarium karmiąc ślimakami bez skorup i jabłkiem :;230 Niestety zanim go wypuściliśmy zdechł z niewyjasnionych przyczyn, może z tęsknoty za lasem :-)
Mam nadzieję, że paczka przyjdzie jutro. Najbardziej obawiam się o dzwonki, że wyschną :-(
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Cieszę się zatem, że mam rożnika, choć nie wiem czy kiedykolwiek uda mi się go wykorzystać leczniczo. W tym roku nawet melisy zapomniałem z braku czasu zebrać :oops: Szałwia jeszcze nie zmarzła więc muszę przynajmniej z nią zdążyć, bo aż wstyd kupować zioła, które ma się w ogrodzie ;:223
Awatar użytkownika
Jatra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sie 2011, o 22:01
Kontakt:

Post »

:wit

Krysiu masz cudowny ogród i wielka paletę barw , wygląda jakbyś miała w ogrodzie pełnie lata ,a nie jesień i ta pomysłowość nasadzeń ;:138 ;:138

Zaciekawiła mnie ten dziki ogórek ciekawe warzywo ;:63
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”