Choroby storczyków

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ewag
50p
50p
Od: 20 sty 2012, o 11:03
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Choroby u storczyków - pomóżcie proszę.

Post »

Jovanko- znalazlam takie cos
http://www.ebay.co.uk/itm/Westland-Plan ... 4ab2e0c4c1
Myslisz h ze pomoze?

Czy raczej powinnam pożegnać sie z nadzieja ze uratuje cytrynka- a środek nabyć zeby zapobiec infekcji na pozostałych egzemplarzach?
Jovanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 29 cze 2006, o 00:04

Post »

Może być zastosowany taki środek.
Jeżeli nawet nie uratuje tego storczyka ,to będziesz pewna ,ze zabezpieczyłaś inne.

Ciekawa jestem ...jak wyglada lista fungus na które to działa/ jest pewnie na odwrocie pojemnika/
Napisz ...tak dla naszej ciekawości...gdy kupisz.

Pozdrawiam JOVANKA
Awatar użytkownika
ewag
50p
50p
Od: 20 sty 2012, o 11:03

Post »

Znalazłam jeszcze to- ostatnio Bayer pomógł mi na wciornastki więc teraz muszę pomyśleć który bedzie lepszy
http://www.diy.com/nav/garden/garden-ca ... d=12808232
Na label nie ma nic o rodzajach grzybów które zwalcza
Jovanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Ewo, też może być - lubię preparaty Bayer'a również.
A TUTAJ znajdziesz większy wybór.
Oczywiście...zależy od Ciebie co zdecydujesz.

Czyli....
" wybór należy do Ciebie".... - brzmi jak w reklamie :D .

Pozdrawiam JOVANKA
Magkol
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 3 lis 2012, o 13:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witam wszystkich oraz bardzo proszę o pomoc, chodzi o mojego storczyka a dokładnie dziury na liściach, trzy nowe liście- każde miało już te uszkodzenia od samego pojawienia się rosły z takimi dziurkami. Listki podczas wychodzenia miały na sobie takie suche plamy które przeradzały się w dziury :? (widać na zdjęciach). Co dziwne liście nie wyglądają za zdrowo, a kwiatek wypuścił dwie nowe łodygi ;:138 . Patrząc na korzenie raczej nie wyglądają na chore. Bardzo proszę może ktoś z Was potrafi zdiagnozować co dolega mojemu storczykowi?? Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Klaudia470
50p
50p
Od: 11 lut 2012, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam , Cie , u moich storczyków pojawiały sie takie wlasnie dzurki po nie prawidlowym nawozie , lecz moze u Ciebie bedzie spowodowane to czyms innym ?
Radość z kwiatów, to resztki raju w nas...
Magkol
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Ja używam takiego nawozu http://www.agroflora.pl/product/2798,su ... -025l.html , przyznam się że podlewam z nim co najmniej co 8-9 dni, na początku robiłam co drugie podlewanie raz z nawozem raz sama woda, ale zauważyłam że liście robią się miękkie, więc zaczęłam używać nawozu za każdym razem, może to za dużo??? dlaczego liście robiły się miękkie może z zupełnie innego powodu? hmmm obawiam się że kolejne liście również będą miały dziurki jak temu zapobiec??? :(
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Jovanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Ale nie ma co trawersować rozmowy na nawozy.One nie są niewinne i w różnym stopniu sprawić mogą niemiłą niespodziankę ale nie wyżarte tak ordynarnie dziury.

W doniczce zapewne są szkodniki ,które potrafią tak napaskudzić :po pierwsze ślimaki wszelkiego sortu począwszy od tych co maja ledwie 3-5 mm, po drugie krocionogi w nadmiarze i dodatkowo jako armia przyboczna wełnowce korzeniowe,a...nawet larwy ziemiórek.
To wszystko /prawie/ działo się na głębokości podłoża i w zbyt dłuuuuuuuuuugim okresie czasu bez reakcji na pierwsze "wyżarcie".
Zmiany na liściach ...rosną razem z liściem; co widać ewidentnie na najmłodszym liściu - takie akurat uszkodzenia to wynik uszkodzeń przez wełnowce. Spokojnie siedzą/siedziały w stożku i ...posilały się.

Co robić ?- wymienić podłoże ,umyć korzenie,zdezynfekować zastosować środek owadobójczy.

Dziury pozostaną ,a nawet urosną .Jednak przestanie ich przybywać.
Zdrowsze metody wyłapywania : skórka z pomarańczy,kapusta, gotowana marchewka,ziemniaki nie zlikwidują całej plagi wewnątrz.

Taka jest moja podpowiedź ..jak sobie radzić......
- pozdrawiam i powodzenia życzę
JOVANKA
Magkol
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Dziękuję za tak wyczerpującą odpowiedź, czy to jest odpowiedni moment na przesadzenie jeśli rośnie łodyga? to jej nie zaszkodzi?
Jaki kupić środek owadobójczy? one są dostępne w sklepach ogrodniczych? Proszę polećcie coś. Rozumiem, że wystarczy zmienić podłoże w tej samej doniczce? Czy jest jakiś środek który można włożyć w podłoże, który będzie zapobiegał wszelakim szkodnikom? Przepraszam za może durne pytania ale jest to mój pierwszy storczyk który kwitł pół roku, puszcza nowe łodygi więc tak myślałam, że jest mu dobrze, a tu takie dziury mocno zależy mi na uratowaniu tego kwiatka ( pozostałe moje 3 storczyki wylądowały w koszu:/) Proszę o pomoc :)
Magkol
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Moi drodzy, dziś jest dzień podlewania mojego storczyka. W wodzie oraz na korzeniach i korze na samym wierzchu dobrze widać okropniaste robale :shock: , wiele osób po wyglądzie moich listeczków wysnuło wnioski, że to ślimak hmmm brak śluzowatych znaków na liściach pozwalał mi myśleć, że to może być coś innego. Robale są białe ewentualnie szare z nóżkami około 6 i różkami przedstawiam wam mojego robala na zdjęciach cóż to jest ktoś rozpoznaje??? :? i jak się tego pozbyć jest ich mnóstwo, skąd to się wzięło brrrrrrryyyyy :( Obrazek
Awatar użytkownika
pestka71
50p
50p
Od: 6 paź 2012, o 16:33

Post »

Kochani, bardzo proszę o pomoc! Mam problem ze storczykiem(falenopsis).Dostalam go w sierpniu i od tego czasu nie było z nim większego problemu: kwitł, wypuścił nowy listek, korzonki ładnie rosły.Wprawdzie od początku zauważylam niewielkie plamki na listkach, ale nic się z nimi nie działo.Ostatnio trochę go zaniedbalam i pojawił się problem:plamki zaczęły się powiększać i pojawiać na nowch listkach. Zmiany te wyglądają następująco: na wierzchniej stronie listka widać wypukłą brązową plamkę a na spodniej stronie brązowo-czarny punkcik a wokół niego ciemno zielona obwódka. Plamki te się powiększają. Storczyk jest podlewany wtedy gdy korzonki robią się srebrzyste.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Pomóżcie proszę ;:145

Pozdrawiam Ania
Pozdrawiam. Ania.
Jovanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Witaj Aniu,
Przypuszczam,ze plamy na spodniej części liści powstały w wyniku zaburzeń gospodarki wodnej w roślinie.
Pęcznienie tych pęcherzy przechodzi na wierzchnią część ,pękają i...zostawiają ślad,że były.
Na nich jednak może rozwijać się jednak infekcja grzybowa- konieczne zastosowanie śr.przeciw grzybowe ...-np. cynamon,lub śor.chemiczne Miedzian,Topisn, Previcur lub inne z szerokiej gamy preparatów.
Plamy nie znikną ,natomiast nie można dopuścić aby ilość ich rosła.
Ze zdjęć wynika,ze powodem może być system korzeniowy; jest uszkodzony i niewydolny - zdrowe mogą być jedynie korzenie widoczne.Te wewnętrzne mogą być uszkodzone /zgniłe,a... podłoże zbyt zbite.
Dodatkowo może czegoś mu brakuje - co z nawożeniem? stanowiskiem itp...czy aby nie był nadmiernie przesuszony/zapomniany... a później "utopiony" ;:oj

Zaburzenia fizjologiczne to zazwyczaj zbitka kilka problemów.
Takie plamy są tylko objawem ,ze roślina nie radzi sobie z zachwianiem transpiracji.
Falenopsis jest storczykiem ,który uprawiamy bez spoczynku okrągły rok/ostrożniej zimą/.
Wahania... szybko :wit dają znać o sobie.

Pozdrawiam JOVANKA
Jovanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Mag...

-zdjęcia "robaczków" uniemożliwiają próbę :roll: rozpoznania.
Może to takie....
http://www.cbr.edu.pl/rme-archiwum/2009 ... age006.jpg
a z bliska http://www.youtube.com/watch?v=6rnIKV1jm0I
To są wciornastki, ale....w podłożu tylko mogą szukać schronienia....różnią się w zależności jaki to wciornastek i faza rozwoju. Kolorystyka jest dowolna od beżu - prawie czarnego w z kreską lub nie...

Są również skoczogonki...
- u nas sa tematy o nich.
Nie wszystko co w podłożu jest szkodliwe - istnieje w nim zawsze niezłe zoo.

Odnośnie ślimaków; nie zawsze udaje sie trafić na świeży śluz .Małe przeważnie wytwarzają znikomą ilość,więc jest niewidoczne.
PS.
Ja nie pisałam wyłącznie o ślimakach, bo były pewnie inne szkodniki - sa inne uszkodzenia.... ;
-nb. to jest sytuacja nie do pozazdroszczenia gdy użytkownik jednocześnie sięga po radę na różnych forach.
Ciekawe....którą wersję wybierasz :;230 i na jakiej podstawie zastosujesz metodę ratowania.... :lol:

JOVANKA
Magkol
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Myślałam, że pokazanie zdjęcia i objaśnienie dokładnie jak wygląda szkodnik, pomoże rozwiązać mi problem, a nie doprowadzi do komentarzy :/
Nie wiem czy jest czego zazdrościć czy wprost przeciwnie.. hmmm przykra sprawa jeśli moderator ma dziwne aluzje do użytkowników którzy udzielają się na różnych forach. Uważam, że założenie jednego konta na danym forum nie zobowiązuje to wyłączności, a wręcz przeciwnie korzystanie z różnych źródeł wiedzy może zaowocować wspaniała hodowlą kwiatów oraz jeszcze większą kopalnią wiedzy. Z wypowiedzi mogę jedynie wnioskować, że moderator równie bardzo dobrze jest zorientowany i sam czyta inne fora dotyczące uprawy kwiatów (co do tej chwili mnie nie dziwiło, a może powinno?)

Powiem szczerze, jestem zszokowana takimi wypowiedziami - pierwszy raz spotkałam się z taką sytuacją, niestety bardzo nie przyjemną...
Awatar użytkownika
pestka71
50p
50p
Od: 6 paź 2012, o 16:33

Post »

Dzięki JOVANKO za szybką odpowiedź. Być może zbytnio go przesuszyłam, podlewalam go stosunkowo rzadko, balam się go zaleję :oops: To mój pierwszy storczyk i na nim się uczę ich uprawy ;:131 .Jutro zaglądam mu do doniczki i zobaczę co z korzonkami. Nawożony jest przy podlewaniu (namaczaniu ) 1/4 dawki nawozu dla storczyków. Co 3-4 podlewanie bez nawozu. Stoi na parapecie zachodnim.
Jeszcze raz dziękuję ;:180 iserdecznie pozdrawiam. Ania
Pozdrawiam. Ania.
ODPOWIEDZ

Wróć do „ORCHIDARIUM. Storczyki”