Na mazowieckich piaskach - ogród Franceski cz. 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Francesca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Na mazowieckich piaskach - ogród Franceski cz. 2

Post »

Agnieszko, dzięki ;:196
Ewuniu, cenne uwagi ;:180 . Chyba poczekam aż krzewy urosną, niech sobie będą nawet w za dużych ilościach, a o liście M. kazał się nie martwić, on umie załatwiać takie sprawy... 8-) ;:224 :lol:
Gosiu, wiesz, moje ślęczenie nad komputerem jet trochę odbierane jak Twoje w ogrodzie... :|

Idę robić pierogi... ;:196
Pozdrawiam - Agata :)
Mój ogród na mazowieckich piaskach część 1, część 2 - aktualna
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Czyli każdy ma swój......
Mój prędzej zrozumie ślęczenie przed kompem, bo sam ślęczy.
U nas jest 3 członków rodziny i każdy ma swój komp :roll:
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Franci, mroźne foty super ;:333 To niesamowite, że takie chwilowe załamanie pogody może być inspiracją do pięknych fotografii ;:180 Rudbekie wyglądają bajecznie ;:138
ps. nie wiedziałam, że jest coś takiego jak licznik odwiedzin.. ;:218 Ja też wpadam do Ciebie częściej niż wpisuje ;:168
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Cześć Franci ;:196
Przejeżdżaliśmy (nie, to za dużo powiedziane - toczyliśmy się 3,5h do S.) dziś koło Ciebie; machałam Ci, ale bez odzewu :)
Jak żyjesz?
Ależ świetne cukrowe ujęcia!
Awatar użytkownika
lulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:38

Post »

Madziu, myślę, że będzie trudno się dogadać... Życie... :| Musimy pogadać o technicznych szczegółach Twojego ogrodzenia w sielskim stylu - tylko u nas musiałyby dojść słupki :|
jakie słupki? U mnie też od tyłu są. Jak masz pytania odnośnie płotu, to wal śmiało coś wymyślimy ;:112

Ujęcia zmarzlinek ;:215
Awatar użytkownika
Francesca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosiu, u nas czworo chętnych do komputera (F. nie liczę :wink: ) a na stałe dostępna jedna sztuka sztucznej inteligencji :lol: . M. mało w domu używa, fakt; chłopcy mają dość reżimowy limit dzienny a ja mam problem z tym, żeby mieć święty spokój i usiąść :roll: .
Kasiu, dziś robiłam porządki po tych intensywnych opadach śniegu, dużo bylin połamanych :| . Mnóstwo krzewów ma brzydkie zwarzone przez mróz liście fuuuuj. Już nie jest klimatycznie a na dodatek ohydniej niż było :lol: .
Aguniu, my też pewnie wtedy staliśmy w korku :wink: . Jestem dziś usatysfakcjonowana dniem, bo sporo udało mi się zrobić w ogródku - oprócz porządków posadziłam tez różne zaległe rośliny :oops: , zostało mi już tylko to, co do zadołowania na zimę w warzywniku.
Wczoraj myłam okna, ogród musiał poczekać ;:222 . To jeden z niewielu minusów, jakie widzę w porównaniu z 50-metrowym mieszkaniem w bloku - ilość okien do mycia :;230
Madziu, pokażę płot M., niedaleko nas jest tartak, widzę tam mnóstwo takich końcówek. Dasz mi na pw zdjęcie płotu ze słupkiem?
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 mar 2011, o 17:29

Post »

Fransi, co to za czarne myśli :shock: ;:14
Jesteśmy ;:108
Sąsiadów (takich) nie zazdroszczę ;:185 .
Będziesz miała czas, żeby sprawę płotu przemyśleć, na wiosnę zrealizować i cały sezon w błogim spokoju ;:108
Fotki robisz piękne i taki tworzysz ogród.
Miłego ;:196
Awatar użytkownika
Francesca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Justynko, jestem teraz w fazie przebudowy rabat od południowej strony i jest tak, że mogę zlikwidować trawnik, bo dojazd do budynku w głębi działki nie będzie konieczny (ma powstać podobno niebrzydka :wink: drewutnia blisko parkingu). I dzisiaj wymyśliłam sobie dwurzędowy liściasty żywopłot przeplatany trawami i bylinami :lol: . Trawnika trochę zostawię ale jako ścieżkę (jak u Szmita tylko wężej KLIK :;230 ).

Kasiu-Robaczku, zapomniałam napisać o liczniku odwiedzin. Tam gdzie masz listę wątków przy ich nazwach jest ilość odpowiedzi i obok liczba wyświetleń wątku - u mnie teraz jest 681 odpowiedzi i 8054 wyświetleń, co znaczy, że tylko 8.5 procenta wejść na wątek kończy się napisaniem odpowiedzi :wink: .

Zdjęcia z dzisiejszego popołudnia - "owocowe" :wink: makro

Obrazek

Hibiskus bylinowy
Obrazek

Kupidynek :lol:
Obrazek

Jabłuszko :;230
Obrazek

Oregano
Obrazek

Jedyny owoc na trzmielinie oskrzydlonej - mam nadzieję, że tych owoców będzie więcej w przyszłych latach bo jako płonący krzew trzmielina jest lekko przereklamowana - bardzo szybko opadają jej zjawiskowe czerwone liście
Obrazek

I - z innej beczki - prześliczne liście Kaliny Onondaga, lśniący szlachetny brąz i złoto. ;:167
Obrazek
Awatar użytkownika
Lineta
1000p
1000p
Od: 15 mar 2012, o 21:02

Post »

Ojej, cudne rośliny. To ostatnie zdjęcie rzeczywiście sprawia wrażenie, jakby te liście były wykute z metalu. A owoce róży jakoś przetworzysz?
Ogród tysiąca kwiatów i motyli. Serdeczne pozdrowienia, Gosia
Ogród Linety
Ogród Linety cz.2
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Piękne ujęcia i barwy późnej jesieni. To suche jabłuszko, niby pomarszczone i skurczone, a jak urokliwe. Pozdrawiam Agatko. Może coś wyjdzie nam z planowanego spotkania. :D
Awatar użytkownika
Edyta1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 paź 2011, o 00:06

Post »

Faktycznie liście kaliny wyglądają super ;:138 .
Ja też nabyłam w tym roku trzmielinę, ale płaskoogonkową licząc na ozdobne torebki nasienne. Liście przebarwiły się ciekawie, ale również bardzo szybko opadły. Zadziwiły mnie za to klony, bo część liści nadal pozostaje na drzewach, a przebarwiły się ponad miesiąc temu ;:333 .
Pozdrawiam - Edyta
Zapraszam do mojego ogrodu
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

Liście kaliny Onondaga to istne dzieło sztuki ;:173
Awatar użytkownika
labka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 wrz 2012, o 16:22

Post »

Na prawdę wspaniałe roślinki w jesiennej szacie...bardzo piękny liść kaliny..niewiarygodnie ozdobny!!!
No i same zdjęcia tez fascynujące... dobre zdjęcie doda uroku nawet najbardziej skromnej roślince.. ;:108
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53

Post »

Franci a ten kupidynek, to co to takiego? Bardzo ciekawie wyglada ;:108
U mnie ten ciezki snieg nie narobil prawie wcale szkod, czego sie nie spodziewalam, po widoku jaki roztaczal sie po calym dniu sypania. Nawet duze trawy sie podniosly i stercza kitkami :shock: Wczoraj je zwiazalam i zostawie do wiosny ... zobaczymy jak przezyja. W zeszlym roku scielam je przed zima i padl mi jeden miskant a wysokie proso ledwo odbilo ... nie wiem czy mialo to ze scieciem cos wspolnego ale w tym roku zostawie je w spokoju.
Awatar użytkownika
Francesca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jakaś otępiała dziś jestem, a ponieważ pada deszcz to czeka mnie wożenie dzieci w tę i z powrotem :roll: . Rano zawiozłam też do szkoły klasowego chomika najstarszego syna, który był u nas na czterodniowych wakacjach :;230 ; Franek płakał, że nie odda komika. Cyrk :lol:

Linetko, w tym roku postanowiłam zostawić owoce róży dla ptaków na zimę.
Wandziu, czekam z niecierpliwością na spotkanie :tan . Już zapowiedziałam, że mam zamiar pojechać do Warszawy i proszę wszystkich domowników o dostosowanie się do moich planów :wink: .
Edytko, planuję jakiś ładny klonik w przyszłym roku ;:224 . Nawet te przy drogach często są zjawiskowe.
Aniu, bardzo dużo sobie obiecuję po tej kalinie. Zobaczymy, jak będzie się sprawować, dotychczas pokazuje się z dobrej strony :wink: .
Witam Cię, Kasiu :wit . Mam nadzieję, że liście na Onondadze jeszcze trochę posiedzą :) . Cóż, zdjęcie czasami potrafi nieźle oszukać :lol:
Juleczko, kupidynek (Catananche caerulea) to taka bylina podobna do chabra. Kupiłam nasiona i wysiałam wiosną, w tym roku rośliny już kwitły. Lubi sucho.
Gdzieś wyczytałam , że trawy ścina się dopiero po zimie... :? Ciekawe, jak moje dwie sierotki przeżyją mrozy ;:202 .

Niestety, idzie zima ;:223 , zakwitła szlumbergera :lol:
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”