Różane impresje
- Wanda7
- -Moderator Forum-.
- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Różane impresje
Justyna, moje róże też poprzyginane do ziemi, zwłaszcza te długie pędy. Ja ciąć nie będę, bo tak samo jak ty boję się, że zmarzną przez to cięcie. Obraz nędzy i rozpaczy. A poza tym dostalam info, że jutro wysyłane są do mnie nowe róże. Kompletnie nie wiem, czy odwalać śnieg i sadzić, dopóki ziemia nie zamarzła, czy wszystkie razem zadołować i czekać do wiosny. 

Justyna, Wanda, u mnie z różami jest tak samo... przemyślałam sprawę i ciąć nie będę, wolę zrobić korekty wiosną. Swoją drogą, dawno tak ciężkiego i mokrego śniegu o tej porze roku nie było. U mnie spustoszenie w iglastych, ale próbowałam te gałęzie wczoraj odginać i liczę, że wrócą do formy... niektóre niestety są połamane 

- AniaDS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 sie 2008, o 00:13
- Kontakt:
Ja wykorzystałam sytuację i co się dało, to jeszcze bardziej przygięłam do ziemi, jeśli będzie śnieg, to powinny tym sposobem dobrze przezimować, szczególnie mam na myśli pnące róże, które co roku muszę ciąć
.

- Jule
- Od: 10 kwie 2011, o 19:53
Pisalam o naprawde zlamanych pedach, te ktore sie tylko polozyly i leza wygiete, to jak Aneczka pisze - nic im nie bedzie, trzeba tylko je bardziej wyprostowac na plasko. Z tego co czytalam, takie wygiete w kulke pedy - nieraz sie tak kulkuje rozycze sztucznie, zeby miala zgrabniejszy krzaczek, niestety przemarzaja w naszym klimacie wlasnie na tym wygieciu.
Ciecie zostawmy na boku, każdy powinien sam zdecydowac kiedy ciac
Ciecie zostawmy na boku, każdy powinien sam zdecydowac kiedy ciac

- ewamaj66
- Od: 19 lut 2011, o 16:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jeżeli ciąć, to raczej wybujałe końce. Przygięte pewnie same się wyprostują 

- justi177
- Od: 22 wrz 2011, o 17:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ok, bardzo Wam wszystkim dziękuję za opinię w tej sprawie. Czyli tak, jak mi intuicja podpowiadała: zostawiam te pędy naturalnemu biegowi.
Akurat nie mam zamiaru róż w jakikolwiek sposób mnożyć, nie chcę tylko ich stracić przez kilkudniowy falstart zimy
Aniu,
ja mam jedną, absolutnie debiutancką pnącą - 'Lagunę' ciekawe, co z nią będzie w następnym sezonie. W tym było kiepsko...Rabatówka
Wandziu,
Ja te, które przyszły w piątek, tuż przed tym śniegiem, przetrzymuję w wiadrze z ziemią w nieogrzewanym garażu, taraz tam jest 6 stopni...czekam na wsadzeniu do gruntu. Wytrzymają kondycyjnie
muszą....
Agnieszko, wcale nie tak dawno był taki atak śniegu, tylko gorszy
14.10.2009. Nigdy tego armagedonu nie zapomnę
Ale to już inna historia
Julek, dziękuję Ci za cenne rady i info
Ewciu,
Tak myślałam, ze jedynie końce pędów....Te przygięte bliżej ziemi, są jakby "spłaszczone" w przekroju, ale pewnie jeszcze przewodzą.....
Akurat nie mam zamiaru róż w jakikolwiek sposób mnożyć, nie chcę tylko ich stracić przez kilkudniowy falstart zimy

Aniu,
ja mam jedną, absolutnie debiutancką pnącą - 'Lagunę' ciekawe, co z nią będzie w następnym sezonie. W tym było kiepsko...Rabatówka

Wandziu,
Ja te, które przyszły w piątek, tuż przed tym śniegiem, przetrzymuję w wiadrze z ziemią w nieogrzewanym garażu, taraz tam jest 6 stopni...czekam na wsadzeniu do gruntu. Wytrzymają kondycyjnie

Agnieszko, wcale nie tak dawno był taki atak śniegu, tylko gorszy

14.10.2009. Nigdy tego armagedonu nie zapomnę

Julek, dziękuję Ci za cenne rady i info

Ewciu,
Tak myślałam, ze jedynie końce pędów....Te przygięte bliżej ziemi, są jakby "spłaszczone" w przekroju, ale pewnie jeszcze przewodzą.....
Pozdrawiam
- Margo2
- Od: 8 lut 2010, o 12:14
Ja też teraz nie tnę. Wiosną po prostu obcinam do przemarznięcia. Teraz zostanie tylko kopcowanie, ale to juz dopiero jak będą zapowiadali nadejście prawdziwej zimy. Śledze teraz codziennie prognozy, żeby zdązyć na czas.
Nowa fryzurka
Jestem bardzo ciekawa jak teraz wygladasz
Nowa fryzurka

Jestem bardzo ciekawa jak teraz wygladasz
- justi177

Na szczesćie juz posprzątałam połamańce- pogibańce z ogrodu....dalie wykopane...
Róże w porównaniu do bylin są w super stanie....
Pastelki i chopinki najlepiej zniosły tę głupią niby-zimę... Zdjęcie potem....
Idę szybko zdejmować trawnik na nowe, nadprogramowe tak naprawdę, "słodziaki"

Gosia,
Ja też nie przycięłam, róże mówią "no i co to miało być, jaka zima, podnosimy się i tyle"

Fryzura- oj, zobaczysz sama kiedyś tam....na wiosnę

Pozdrawiam
- sweety
- Od: 20 mar 2012, o 09:37
A ja właście wróciłam z nadprogramowego ściągania darni pod róże
A mówiłam, że w tym roku już nie będę 

- justi177
Aniu,
Ściąganie darni - nadprogramowe oczywiście - też było, a jak szybko......
żeby zdążyć przed powrotem "wiadomo-kogo"
.....szok przeżyje dopiero jutro 
Ściąganie darni - nadprogramowe oczywiście - też było, a jak szybko......

Pozdrawiam
- sweety
- Od: 20 mar 2012, o 09:37
No ja się spieszyłam tylko przed deszczem! Wszystko ze sprzątaniem i grabieniem zrobiłam w 2 godziny. Moje dziecko stwierdziło, że mam motorek hmmm wiesz gdzie
Sama się zdziwiłam, jak szybko mi poszło 

Justi, prawdziwa akcja 'liść dębu', zwana w pewnych kręgach 'ściąganiem darni pod słodziaki' 
Jakie cukiereczki tam wylądują?
Ależ pogoda nas dziś rozpieszczała, prawda? Dużo udało się zrobić

Jakie cukiereczki tam wylądują?
Ależ pogoda nas dziś rozpieszczała, prawda? Dużo udało się zrobić

- justi177
Obiecane zdjęcia
tak było:

tak jest:

jakby nic się nie stało, tylko krzewy nieco się spłaszczyły, z czego się nawet cieszę
czekolady nieco się po przygięciu podnoszą, jednak wigoru im jakby brakuje....
Agnieszko, udało się, bardzo się cieszę, róże czekały tydzień na posadzenie..... słodziaki to Sweet Memories, już siedzą w ziemi..
tak było:

tak jest:

jakby nic się nie stało, tylko krzewy nieco się spłaszczyły, z czego się nawet cieszę

czekolady nieco się po przygięciu podnoszą, jednak wigoru im jakby brakuje....
Agnieszko, udało się, bardzo się cieszę, róże czekały tydzień na posadzenie..... słodziaki to Sweet Memories, już siedzą w ziemi..
Pozdrawiam
- robaczek_Poznan
- Od: 30 sty 2012, o 23:42
Justynko, upolowałyśmy te same słodziaki
Ja też mam ochotę na kilka nadprogramowych różyczek...tyle że mój program już osiągnął takie rozmiary, że każda nadprogramowa to już nie choroba...ale opętanie

Ja też mam ochotę na kilka nadprogramowych różyczek...tyle że mój program już osiągnął takie rozmiary, że każda nadprogramowa to już nie choroba...ale opętanie

- Margo2
- Od: 8 lut 2010, o 12:14
Faktycznie, Twoje róże wyglądają jakby nic się nie stało. Ja swoich nie widziałam od zeszłej soboty. Wychodze z domu jest ciemno, wracam tez ciemno. Miałam jutro robić porządki, ale zapowiadją deszcz. Czyżbym miała pracowac w kaloszach i sztormiaku?