Majkowy zielony dom i ... Souveniry cz.6
- JAKUCH
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Majkowy zielony dom i ... Souveniry cz.6
No cóż a myślałam ,że ona stała w donicy jak ostatnio byliśmy u Ciebie .Jak dołki będa wykopane to raz dwa będzie po robocie tylko musi być pogoda odpowiednia .Patyczek Twojej Tereski ładnie rosnie
- Jule
- Od: 10 kwie 2011, o 19:53
Majutek ja sie ostatnio tak zastanawialam czy Ty wsadzilas roze z zeszlego roku? jakos tak mi to przelecialo, ze nawet nie wiem a teraz sobie przypomnialam, ze mialam pytac jak podalas liczbe nastepne 70 siat do sadzenia w najblizszym czasie.
-
- Od: 4 lut 2011, o 17:31
Jadziu ja mam dwie sadzonki Tereski na własnych korzeniach a jedna to już wielki krzaczek, prawie taka jak kupna sadzonka.
Jula przyznam się że już się pogubiłam w tych różach. Tych co mam w donicach od wiosny to jest 19 sztuk, chyba
jeszcze ma do wkopania chyba 4 lub 5. Zamówionych mam 74 lub 75, co liczę to za każdym razem mi wychodzi inaczej. Stanowczo za dużo tych róż
Jak już wszystkie posadzę to będę liczyć na łonie przyrody i wtedy będzie wszystko jasne, chyba.

Jula przyznam się że już się pogubiłam w tych różach. Tych co mam w donicach od wiosny to jest 19 sztuk, chyba

- ewamaj66
- Od: 19 lut 2011, o 16:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Zgadza się-poprawnie wychodzi tylko liczenie w ogrodzie
Jeszcze się nie przygotowałam do sadzenia, a czas ucieka...

- Dyskrecja
- Od: 22 lis 2010, o 20:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witaj Maju, dawno tu nie byłam, musiałam wiele nadrobić.
Róże jeszcze piękne, Westerland zadziwia tak późnym kwitnieniem a Souvenir de la Malmaison ciągle świeży, delikatny i taki pełny.
Widzę, że dalej rozwijasz skrzydła różane, taka ilość nowych zakupów powala. Ja już dokupuję tylko po kilka bo muszę oszczędzać kręgosłup a obsypanie kopczykami takiej ilości róż na zimę to dla mnie już robi się niemały problem, chyba że masz męską pomoc w tej kwestii.
Róże jeszcze piękne, Westerland zadziwia tak późnym kwitnieniem a Souvenir de la Malmaison ciągle świeży, delikatny i taki pełny.
Widzę, że dalej rozwijasz skrzydła różane, taka ilość nowych zakupów powala. Ja już dokupuję tylko po kilka bo muszę oszczędzać kręgosłup a obsypanie kopczykami takiej ilości róż na zimę to dla mnie już robi się niemały problem, chyba że masz męską pomoc w tej kwestii.
-
Heniu męską pomoc to ja mam przy zabawianiu i opiece nad wnuczką Basią, jak jest chętny mąż lub syn to ja mogę iść do ogrodu i szykować dołki a raczej doły bo piachy muszę wymienić na trochę lepszą ziemię. Dzisiaj obaj mieli wyjezdne więc niewiele udało mi się zrobić, tylko naszykowałam dwa dołki i wsadziłam do nich dwie róże które rosły do tej pory w donicach.
Staram się teraz zamawiać róże które nie potrzebują większych starań czyli terminatorki. Tylko Souveniry są delikatne i te będę musiała kopczykować.
Ewa czas ucieka a do naszykowania wszystkich miejscówek jeszcze dużo pracy. Już mam potwierdzenie że jednej albo dwóch róż nie będę miała.
Staram się teraz zamawiać róże które nie potrzebują większych starań czyli terminatorki. Tylko Souveniry są delikatne i te będę musiała kopczykować.

Ewa czas ucieka a do naszykowania wszystkich miejscówek jeszcze dużo pracy. Już mam potwierdzenie że jednej albo dwóch róż nie będę miała.

-
Jesień coraz bardziej widoczna na każdym kroku...

Choć anomalie występują ;)

Ciągle nie nazbierałam nasionek ale nie dlatego co widać na zdjęciu...

A ją jeszcze nie przymroziło:)

Widać ile miejscówek muszę jeszcze naszykować, to tylko kawałeczek widać...

Może jutro uda mi się zrobić troszkę więcej.
Choć anomalie występują ;)
Ciągle nie nazbierałam nasionek ale nie dlatego co widać na zdjęciu...
A ją jeszcze nie przymroziło:)
Widać ile miejscówek muszę jeszcze naszykować, to tylko kawałeczek widać...
Może jutro uda mi się zrobić troszkę więcej.

- Jule
- Od: 10 kwie 2011, o 19:53
No wlasnie mi sie tak wydawalo, ze jeszcze wszystkich nie wkopalas ale pewna nie bylam.
Majutek na drugim zdjeciu te kulki tujowe, to Danica? Dlugo je masz? trzymaja Ci forme kulek caly czas, czy je podcinasz? Kupilam sobie takie kulki na pniu i zastanawiam sie czy by jeszcze nie dokupic dwoch "siedzacych" do kompletu.
Majutek na drugim zdjeciu te kulki tujowe, to Danica? Dlugo je masz? trzymaja Ci forme kulek caly czas, czy je podcinasz? Kupilam sobie takie kulki na pniu i zastanawiam sie czy by jeszcze nie dokupic dwoch "siedzacych" do kompletu.
- Kriss1515
- 1000p
- Od: 15 cze 2012, o 21:16
urokliwe miejsce
ciekawy kolorek dalii

ciekawy kolorek dalii

-
Krystian ten kolor to jakaś mutacja pewnie wirusowa bo ona ma oryginalny kolor taki ciemny, bez białego dodatku.
Dzisiaj posadziłam tylko dwie a okazało się że jeszcze 4 czekają w donicach, no i jeszcze Therese Bugnet własnego ukorzeniania też czeka na posadowienie. Coś mi się wydaje że one się mnożą.
To nie jest tuja Danica tylko Woodwardii sadzona zeszłej wiosny. Urosła dość sporo ale jeszcze się na nią nie zamierzałam sekatorem, dopiero jak zaczną się stykać ze sobą te kulki.

Jula to Ty lepiej rachujesz ode mnie.Jule pisze:No wlasnie mi sie tak wydawalo, ze jeszcze wszystkich nie wkopalas ale pewna nie bylam.

To nie jest tuja Danica tylko Woodwardii sadzona zeszłej wiosny. Urosła dość sporo ale jeszcze się na nią nie zamierzałam sekatorem, dopiero jak zaczną się stykać ze sobą te kulki.

- Tosia1
- Od: 13 mar 2010, o 16:48

Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
- Nutka81
- 1000p
- Od: 13 maja 2010, o 13:01
Majuś, jesień coraz bardziej u Ciebie widac...ale za to jaką piękną
Cudowne kolory w przepięknym ogrodzie, a szykuje się jeszcze tyle rózyczek do posadzenia... ale bedzie ... yyyy...brak mi już słów na opisywanie Twoich włości
Ale jednak bajkowo... to najlepsze określenie

Cudowne kolory w przepięknym ogrodzie, a szykuje się jeszcze tyle rózyczek do posadzenia... ale bedzie ... yyyy...brak mi już słów na opisywanie Twoich włości

Pozdrawiamy! Małgosia i Nutka 
Nutkowy ogród...czyli "ogary lubią kwiatki"...>> Cz.1 <<,>> Cz.2 <<,>> cz.3 <<
>>Róże Nutki << >>Nutkowe kwiatki doniczkowe<<

-
Tosia roboty mam jeszcze dość sporo bo jednak w takim odłogu kopać nie jest lekko a do tego trzeba skarby wydobywać z ziemi, piasek a zastępować to obornikiem i dobrą ziemią. Dość długo trwa naszykowanie jednego dołka.
A ręce powoli odmawiają mi posłuszeństwa.
Gosiu będzie bajkowo, może kiedyś tam.....
Na razie jest jeden wielki bu....l i nie widać ani składu ani ładu ani porządku.
Do wczoraj jeszcze kwitły różyczki ale je ścięłam przed tym załamaniem pogody.

A teraz stoją w wazonach i czarują mnie swoim wyglądem i zapachem

Niektóre już się osypały a inne powoli się rozwijają. Mam też pączek Pashminy i ciekawa jestem czy da radę się choć trochę rozwinąć.
I typowo jesienne kwiaty - chryzantemy.

Obok stoją naszykowane osłony w razie dużego mrozu bo szkoda żeby zmarzły jak potem ma być jeszcze ciepło.

Gosiu będzie bajkowo, może kiedyś tam.....
Na razie jest jeden wielki bu....l i nie widać ani składu ani ładu ani porządku.

Do wczoraj jeszcze kwitły różyczki ale je ścięłam przed tym załamaniem pogody.

A teraz stoją w wazonach i czarują mnie swoim wyglądem i zapachem

Niektóre już się osypały a inne powoli się rozwijają. Mam też pączek Pashminy i ciekawa jestem czy da radę się choć trochę rozwinąć.

I typowo jesienne kwiaty - chryzantemy.
Obok stoją naszykowane osłony w razie dużego mrozu bo szkoda żeby zmarzły jak potem ma być jeszcze ciepło.

- robaczek_Poznan
- Od: 30 sty 2012, o 23:42
Majeczko, jesteś czujna z tą pogodą, ja liczę, że mrozu jednak nie będzie i zostawiłam róże na krzaczak. Boule de Neige ma masę pąków! Chyba z 15 naliczyłam dzisiaj... 

- Nutka81
- 1000p
- Od: 13 maja 2010, o 13:01
Majuś, nie grzesz kobieto...nie grzesz...
Twój ogród jest taki piękny, że zamieniłabym nawet dzisiaj swój b....l na Twój
Masz mnóstwo cudownych okazów, wszystko pięknie razem wygląda...
No i masz ubóstwiana przeze mnie 'Pashmine' ehhhhh... mi nie udało się jej w tym roku zdobyć...może wiosną
No i te chryzantemy... przepiękne... koniecznie na wiosne musze i ich nakupić do swojego ogródka... a co mi tam... będzie jeszcze większy b....l 

Pozdrawiamy! Małgosia i Nutka