Pierwszy storczyk,początki kolekcji - opieka nad storczykami,problemy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Patrycja91
50p
50p
Od: 6 lut 2012, o 12:35
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Storczyk po raz pierwszy

Post »

Witaj kropka75,
Najlepiej będzie, jak klikniesz tutaj, znajdziesz gatunek swojego storczyka i poczytasz o jego uprawie.
Powodzenia! :)
Pozdrawiam.
Patrycja - storczykomaniaczka :)
=>Moja storczykolandia<=
Awatar użytkownika
kropka75
100p
100p
Od: 17 paź 2011, o 11:01

Post »

misiu235 pisze:Podlewanie co tydzień to trochę często - zawsze musisz patrzeć na kolor korzeni (ma być srebrny) i ciężkość doniczki - gdy jest lekka, to już czas na podlewanie.
Kwiatka nie zabiłaś, tylko przyszedł na niego czas i w końcu przekwitł, ewentualnie pomogłaś mu robiąc niechcący jakiś przeciąg.
Podlewaj/namaczaj go z taką częstotliwością jak napisałam wyżej i czekaj na kolejne kwiaty :)
Podlewałam wg ulotki dołączonej do niego, tam stoi że co 5-7 dni.
Za często mówisz?

A co do gatunku to tylko Phanaelopsis tam stoi. :)
misiu235
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 23 kwie 2012, o 19:28

Post »

Musisz zaobserwować jakie potrzeby mają phalaenopsis u Ciebie - u mnie latem musiały być podlewane częściej, bo okno południowe i ogólnie ciepłe mieszkanie, ale te co stoją po drugiej stronie mieszkania ucierpiały trochę na tym....
tikitaki
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 20 lut 2013, o 09:35

Pierwszy storczyk - problemy

Post »

Witam. Jakieś 2 tygodnie temu zakupiłem mojego pierwszego storczyka w hipermarkecie po przecenie za 9.90 (urwany jeden z pędów).
Storczyk ma chyba jakiś problem gdyż korzenie trochę brązowieją i widać jakiś czarny nalot na tych powietrznych, łodyga też od góry zasycha co widać na zdjęciu. Kwiat zrzucił wszystkie pąki kwiatowe.
Zrobiłem mu tylko jedną kąpiel wodną 10 minut w wodzie przefiltrowanej (zwykły filtr brita), przegotowaną i odstaną 4 dni. Wydaje mi się że korzenie już trochę przeschły (po 6 dniach)
Czu mógłbym mu w jakiś sposób pomóc?
http://imageshack.us/g/856/20130220443.jpg/

Obrazek
Awatar użytkownika
dzika
500p
500p
Od: 17 lut 2012, o 21:43
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Pierwszy storczyk - problemy

Post »

Korzenie w górnej i dolnej części doniczki wyglądają dobrze.
Storczyk był przeceniony, więc pewnie długo już stał w sklepie. Moim zdaniem trochę przemarzł w trakcie transportu, a potem sklepie go przesuszyli. Korzenie nie wyglądają na zalane.
Pęd pewnie uschnie, ale storczyk nie jest w złej kondycji. Przesadź go, wytnij wysuszone lub zgniłe korzenie, a ślady po cięciach zasyp cynamonem lub rozmoczonym węglem drzewnym (może też być apteczny). Będzie żył :D
Brązowienie korzeni na wierzchu doniczki spowodowane jest szkodliwym wpływem soli i kamienia zawartych w zwykłej wodzie. Podlewaj go deszczówką albo przegotowaną lub dobrze przefiltrowaną kranówką.
Awatar użytkownika
3velyna
500p
500p
Od: 21 mar 2012, o 20:31

Post »

dzika tym razem to Ty mnie uprzedziłaś :lol:

Odniosłam te same wrażenie - storczyk jest ;:333

Brązowy nalot na korzeniach może być efektem przenawożenia bądź zamoczenia storczyka od razu w wodzie z nawozem (pamiętaj o zmniejszeniu zalecanej na etykiecie dawki do 1/4 jeśli nawozisz za każdym razem, lub do 1/2 w przypadku 'karmienia' co drugie moczenie), zwłaszcza, gdy nie została zmniejszona dawka, bo korzenie mogą wtedy zostać lekko porażone. Najlepiej najpierw zamoczyć storczyka w samej miękkiej wodzie, a po chwili w tej z nawozem :)

Czarne końcówki korzeni hmm kontroluj czy się nie powiększają, nie miękną - czy po prostu nie gniją.

To, że storczyk zasusza pęd (łodygę kwiatową) nie znaczy, że stracisz kwiatki, które na niej rosną. Może być tak, że roślina zasuszy tylko kawałek - ten, który nie nadaje się do ponownego kwitnienia, bo nie ma na nim aktywnych, śpiących oczek (łusek, z których wychodzą odbicia, kwiaty) - już nie raz tak miałam. To są inteligentne rośliny :D
Pozdrawiam! Ewelina
Uczę się być >dobrą< fal-mamą :) Dopiero zaczynasz? Chętnie POMOGĘ !
Zapraszam do obejrzenia moich storczyków ? mini w szklarence ?
Awatar użytkownika
3velyna
500p
500p

Post »

dzika pisze:Brązowienie korzeni na wierzchu doniczki spowodowane jest szkodliwym wpływem soli i kamienia zawartych w zwykłej wodzie. Podlewaj go deszczówką albo przegotowaną lub dobrze przefiltrowaną kranówką.
To oczywiście też się zgadza ;:108
To samo dotyczy białego osadu na korze, na wierzchu doniczki :wink:
Ja moczę w demineralizowanej, ale z filtra też może być ;:108
Pozdrawiam! Ewelina
Awatar użytkownika
3velyna
500p
500p

Post »

I jeszcze to:
tikitaki pisze:Zrobiłem mu tylko jedną kąpiel wodną 10 minut w wodzie przefiltrowanej (zwykły filtr brita), przegotowaną i odstaną 4 dni. Wydaje mi się że korzenie już trochę przeschły (po 6 dniach)
Czasami 10 min kąpieli, to za mało. Nie tylko korzenie muszą stać się zielone, ale i podłoże musi porządnie nasiąknąć, by móc później oddawać wodę roślinie, a nie wyciągać ją z korzeni. Radziłabym robić to conajmniej 2x dłużej. Niektórzy moczą parę godzin, całą noc.

Aha i możliwe, że korzenie są już srebrzyste po 6 dniach, zwłaszcza, że masz porobione dziurki w doniczce, ale.. musisz się upewnić, że podłoże także przeschło. Miej na uwadze to, że wewnątrz doniczki dłużej ono przesycha, a tam są także korzenie, które mogą nie być jeszcze gotowe na moczenie. Po podlaniu mogłyby Ci zgnić :wink: Dlatego radzę używać drewnianego patyczka (np. do szaszłyków) i wsadzić go delikatnie w podłoże na parę minut. Później wyjąć i sprawdzić, czy jest wilgotny. Jeśli tak - nie moczymy. Sprawdzamy następnego dnia itd. Jednak nie można przyjmować stałego odstępu czasu za nasz wyznacznik w częstotliwości moczenia. Podłoże, wraz ze zmieniającymi się warunkami w domu (ogrzewanie) i zmianą pory roku (temperatura, promienie słoneczne) różnie przesycha :)
Pozdrawiam! Ewelina
tikitaki
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Tak gdzieś wyczytałem w sieci, aby w zimie nie podlewać za dużo max 15 minut? Co do podłoża to nie chcę wbijać tam wykałaczek bo mógłbym uszkodzić jakąś łapkę, ale w dolej części doniczki zostało troszkę rosy (czyli z podlewaniem wstrzymam się jeszcze z 2 dni)
Co do twardości wody to w ciepłowni podają, że jest miękka (128 czegoś tam), choć i tak filtruję.
Czy muszę teraz ją przesadzać, czy może lepiej wstrzymać się jeszcze z miesiąc (może w marcu będzie więcej słońca), czy może być taka sama wielkość doniczki czy musi być większa?
Co do ustawienia to roślinka stoi teraz na parapecie okna zachodniego. Czy muszę je przestawić na wschodnie, czy mogę ją na zachodnim zacieniować belką łączącą skrzydła okienne?
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2012, o 11:03

Post »

Dziewczyny wszystko już napisały, więc tak poza tematem.. Gdzie się można dowiedzieć czy nasza woda jest twarda? :roll: pytam serio.. pisałam kiedyś do wodociągów w moim mieście z zapytaniem gdzie mogę uzyskać takie informację, ale olali mnie :|
Moje storczyki: cz.I, cz.II, cz.III

Pozdrawiam Ania!
tikitaki
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

e-bmp.pl/File/bmp_4f7c52a73cb7d.pdf
Awatar użytkownika
3velyna
500p
500p

Post »

tikitaki pisze:Tak gdzieś wyczytałem w sieci, aby w zimie nie podlewać za dużo max 15 minut?
To zależy od warunków w mieszkaniu. Ja mam zimą ciepło w domu, dodatkowo mam kaloryfer pod parapetem. Dlatego nic nie zmieniam w moczeniu :)
tikitaki pisze:Co do podłoża to nie chcę wbijać tam wykałaczek bo mógłbym uszkodzić jakąś łapkę, ale w dolej części doniczki zostało troszkę rosy (czyli z podlewaniem wstrzymam się jeszcze z 2 dni)
Jeżeli nie chcesz zastosować metody sprawdzania podłoża patyczkiem, to możesz także obserwować ciężkość doniczki (gdy podłoże przeschnie, to jest ona lekka). Wiadomo, że lepiej dłużej nie podlewać, niż robić to za często, bo to grozi utratą korzeni. Rosa też jest jakimś wyznacznikiem, ale ja temu nie ufam, bo szybko mi ona znika. Pamiętaj, że liście mówią dużo o stanie korzeni - jeśli są one pomarszczone, oklapnięte, to znaczy, że storczyk ma za mało wody, bo:
- nie ma czym jej pobierać (stan korzeni: suche lub zgnite)
- za długo nie był podlewany
Ja czasem za długo nie podlewam moich i wtedy na wrażliwszych widzę lekkie pomarszczenia, ale w momencie gdy je podleję, to na drugi dzień znikają :wink:
tikitaki pisze:Czy muszę teraz ją przesadzać, czy może lepiej wstrzymać się jeszcze z miesiąc (może w marcu będzie więcej słońca), czy może być taka sama wielkość doniczki czy musi być większa?
Ja bym chyba w ogóle nie przesadzała. Korzenie przez doniczkę wyglądają zdrowo :)
Storczyki lubią ciasnotę, dlatego, gdy się przesadza i wycina korzonki, to zaleca się mniejszą doniczkę. Ale gdy robi się to ze względu na za dużą ilość korzeni, żadnych nie usuwając, to najlepsza jest doniczka o rozmiar większa (standardowo sprzedają storczyki w 12 cm, czyli po przesadzeniu trzeba by włożyć do 13 cm)

tikitaki pisze:Co do ustawienia to roślinka stoi teraz na parapecie okna zachodniego. Czy muszę je przestawić na wschodnie, czy mogę ją na zachodnim zacieniować belką łączącą skrzydła okienne?
Ja też trzymam na zachodnim. Zimą istnieje prawdopodobieństwo poparzenia słonecznego (!), ale u mnie się to nie zdarzyło. Przynajmniej tej zimy, bo mam dopiero od roku storczyki.
Jednak latem.. latem to hoho parówa - osłaniać trzeba :D
Pozdrawiam! Ewelina
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

tikitaki pisze:e-bmp.pl/File/bmp_4f7c52a73cb7d.pdf
Dziękuję! Z tego wynika, ze mam wodę I jakości, ciekawe na ile to prawda :D Chociaż tu w domu mocze storczyki w wodzie z filtra brita i nic więcej, więc może faktycznie nie jest taka zła ;:224 chociaż kamień w czajniku czy osad na szklankach gołym okiem widać :/

Pozdrawiam Ania!
tikitaki
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

:) jeszcze jedno pytanie o nawóz. Płyn czy pałeczki?
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie da się jednoznacznie stwierdzić co lepsze, zdania są podzielone, więcej o nawozach przeczytasz TUTAJ

Pozdrawiam Ania!
ODPOWIEDZ

Wróć do „ORCHIDARIUM. Storczyki”