Ogródek Gosi cz. 8

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogródek Gosi cz. 8

Post »

Dodam tylko, że w czasie deszczy jest tak śliskie, że....
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Izuś, tak to te same trawki. W zeszłym roku nie kwitł. Myslałam, że on tylko ma takie liście. Moje kosmosy wyglądaja na takie niskie, bo sie położyły. I chyba to im służy w produkcji większej ilości kwiatów. To tak jak z różami, które, żeby lepiej kwitły przygina się do ziemi. Jednka w przyszłym roku będzie troszeczkę inaczej. Postanowiłam ustawić je do pionu zobaczymy jak im to posłuzy.
M. Na razie jest cały czas urabiany. Mam nadzieję, że na wiosnę zacznę zmianę trawnika własnie od przodu, więc od razu bedzie położona ściezka.

Krysiu, moja podmarzła. Cały środek był pusty. Może to to? a może miała za sucho. To miejsce to istna patelnia.
Algielki u mnie dopiero teraz jakby odzyły. Ten rok był wyjątkowo upalny. Mało deszczu, a moje podlewanie nie wystarczało, jak widać.
Z jednej strony to mam nadzieję, że kiedys już nie bedzie przeróbek. Chociaz ze mną tak jest, że moge nagle całą koncepcję rabaty zmienić i wszystko poprzerabiać. Nawet z wywaleniem starych krzewów. W tym roku przeciez wywaliłam ognika. Jak się uprę to dam radę :wink:

Maju, ja zaczęłam sadzić trawki, bo je uwielbiam, a w dodatku mój m. jest w nich zakochany. Szkoda, że tak późno się o tym dowiedziałam. Inaczej bym wszystko rozplanowałam. Tylko, ze on lubi takie wysokie bardzo trawy, a ja znowu niższe, a raczej średniej wysokości. Ale coś z tym zrobimy. Mam pomysł na rabate z bardzo olbrzymim miskantem. Może ten pomysł zaakceptuje bez problemu. Teraz staram się planowac swoje rabaty. Przedtem robiłam wszystko spontanicznie, dlatego tak było bez składu i ładu

Jula, niestety nie mogę tutaj zrobić rabaty ponieważ musi być dostęp do żywopłotu. 2 razy do roku jest cięty. Przez mojego m. Wiesz co to by było, gdyby musiał uważac na każda roślinkę?
Chciałam połozyć ścieżkę jak najbliżej tuj, a ewentualnie bliżej chodnika posadzić jakieś cieniolubny.
Tak na chodniczku mam doświetlenie piwnicy.

Jolu, Aniu, Ja mam z podkładów zrobione schody. Nie smierdzą. Ale tym razem chciałam zrobić ścieżkę z takich klocków drewnianych. Nazywam to podkładami. Mam możliwość pocięcia takich bali z rozbiórki dachu. Zaimpregnowałabym je porządnie. Na parę lat by wystarczyło. Chyba, że nic z tego nie wyjdzie, bo powiedziałam koledze, że wezmę jeśli mu coś zostanie. Dla mnie miały zostac takie odpady. W takim wypadku zostanie mi położenie kamiennej ściezki. Ale to są koszta.
Awatar użytkownika
beata68
1000p
1000p
Od: 13 lut 2011, o 17:15

Post »

Gosiu, widzę że i Ciebie dopadły pomysły zmianowe. Twoje trawy są zachwycające, na wiosnę planuję większy zakup na moją mini rabatkę z trawami.
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53

Post »

uhu wlasnie tak sobie myslalam tz ze ta trawa ma znaczenie strategiczne ;:108 no ale z drugiej strony nie dziwie sie Twojemu M., bo tez kiedys trzeba bylo ciac wysoki zywoplot i tez przestrzen strategiczna byc musiala. Szlo szybciej, przyjemniej, mniej stresowo 8-)
Awatar użytkownika
justi177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2011, o 17:42

Post »

Nadrabiam dzisiaj forumowe zaległości.....
Coraz bardziej wyobrażam sobie Twój ogród....dzięki zdjeciom :D
A nieregularne przejście rzeczywiście przy tych tujach mogłoby być ;:108 Ale te tuje, to ciachnęłabym równiutko, jak ścianę....żeby jak najmniej przeszkadzało w ruchu. To jest północ?
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Gosia, w ostatnim numerze Magnolii jest pomysł angielskiej rabaty z ostnicą właśnie. Ostnica bródkowata też jest jednoroczna? Wydaje mi się, że wymyśliłam dla niej miejsce i może przetestuję wiosną :uszy
Pomysł ścieżki z podkładów bardzo fajny. Jak zaczniesz regenerację trawnika wiosną to dobry moment na przekonanie M do tej koncepcji ;:215
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
_ninetta_
1000p
1000p
Od: 19 maja 2010, o 01:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Małgoś, piękne trawki i żurawki. Mam chyba tylko z 5 rodzajów traw także chyba nie można mówić jeszcze o miłości ale zaczynam się uzależniać żurawkowo :D
Tak mi narobiłaś ochoty na Kosmosy, ze w przyszłym roku sobie wysieję!
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Kontakt:

Post »

Gosiu i u Ciebie zmiany ;:oj
Ciekawa jestem co nam z tego wszystkiego wyniknie w końcu i ile jeszcze razy będziemy przekopki robić..
Pewnie zawsze, ale może już nie takie.. :wink:
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Goś to uspokoiłaś mnie co do tych podkładów, bo się bałam że z kolejowych chcesz robić.
Twój pomysł bardzo dobry, trzymam kciuki żeby Ci belki dostarczyli :uszy
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Beatko, ja tez szykuję się do wiosennych zakupów. Dzisiaj nawet podrukowałam sobie trawy, które mi się podobają. Jest tego dużo. Musze teraz usiąść i wybrać 3 duże i kilka mniejszych. Ja lubię mieszac rosliny. Nie mam rabat tematycznych.

Jula, w tym miejscu ma niestety znaczenie strategiczne. I tak zabrałam mu częśc na tę rabate na przodzie, po butli. Teraz ma problem z cięciem, mimo, że zostawiłam mu miejsce na drabinę, ale drabina się zapada. Nie chcę już robić mu takiego numeru, bo wiem, że to niezbyt przyjemne.

Justynko, nie ma co sobie wyobrażac. trzeba przyjechać. W sumie jest bardzo prosty. Parę rabat na obrzeżach na planie prostokąta. Tuje mam zamiar ciachnąć, bo już za bardzo w szerz idą. Zabierają coraz więcej miejsca.
Tak to jest strona północna.

Kasiu, muszę zajrzeć do Magnolii. Z tego co wiem wszystkie ostnice mają problem z zimowaniem. Ale trzeba wypróbować, bo moja w tym roku po przejściu mrozów wygladała nieźle. Była cała zielona. Za wcześnie ją chyba odkryłam i może niepotrzebnie obcięłam.
Mam nadzieje, że m. da się przekonac tak jak do schodków.

Anetko, kosmosy sa fajne, tylko trzeba paliki do nich. przynajmniej u mnie. U mnie leżą. Chociaz akurat to fajny efekt dało, bo sa na poziomie innych kwiatów. Spróbuje w przyszłym roku zapalikowac. Ciekawe jak beda wyglądały.
Żurawki są najlepszym wypełniaczem. Rewelacyjnie wyglądają na obrzeżach.

Aniu, mysle, że ja będę ciągle cos zmieniała. Może nie w takim stopniu jak ostatnio, ale zawsze. Chociaz pomysłów mam naprawdę dużo. :D

Jolu, mam nadzieje, że Twoje kciuki pomogą. Już widzę oczami wyobraźni jak będzie fajnie wyglądała ta częsc ogrodu. To jakby kropka nad i.

Moje kąty

Obrazek

Obrazek

Odętka do tej pory kwitnie :shock:
Obrazek

I ostatni kwiat floksa
Obrazek

Obrazek

Bonica
Obrazek

A to wspomnienie ostatnich letnich dni
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Gosiu, czy to ta sama naparstnica, którą mi podesłałaś? Bardzo ładna ;:173
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ostatnie zdjęcia świetne ;:oj Trochę może żal, że to już koniec sezonu w ogrodzie, ale ładnie to wygląda.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Obeszłam Twoje kąty Gosiu ...ładniutko jeszcze u Ciebie i kolorów nie brakuje a te cieszą nas w tej chwili najbardziej. ;:173 Bardzo podoba mi się ostatnie zdjęcie! ;:138
:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu, na tym zdjęciu nie widać jej urody :D
Jest bardziej różowa. A w sobotę odkryłam, że nareszcie zakwitła mi też biała naparstnica.
Tobie raczej posłałam te różowe.

Ewo, no żal sezonu. Ale całe szczęście, że ja lubię wszystkie pory roku. Najgorszym dla mnie okresem jest przełom jesieni i zimy. Przetrwać tylko do świąt i już z górki poleci. A ostatnio cos za szybko leci ten czas. :roll:
Na tej rabacie czegoś mi brakuje wysokiego, co by płynnie przeszło od tuj do rabaty. Posadziłam pod tujami miskanta Morning light, ale jakoś mi nie urósł w tym roku. Jeszcze zastanawiam się nad puszczeniem powojnika po tui. Tylko, czy to już nie bedzie za dużo?

Maryniu, faktycznie kolorowo jest. Starałam się własnie stworzyć taki ogród, żeby było co ogladać przez cały sezon. Rabata na ostatnim zdjęciu powstała jako ostatnia. Jest najbardziej przemyslana. Inne to chaos.
Największy mam kłopot z tylną rabatą, którą muszę modyfikować, a nie tworzyć od początku.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
mamafrania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2011, o 13:50

Post »

To prawda,najłatwiej czasem byłoby wykopać wszystko i posadzić jeszcze raz...łatwiej tworzyć kiedy widzisz co już masz,niż dosadzać tak na raty,potem jest deczko zamięszania.ale twórczy nieład też ma swój urok :D
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”