Mój ogródek - kogra - 2cz. 2008r

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Grażynko w Twoim Korgobuszu jak zawsze pięknie, oaza ciszy i spokoju. Widok oczka wodnego ,zagospodarowanie wokół po prostu PRZEPIĘKNIE...........PRZEPIĘKNIE...... ;:138 ;:138 ;:138
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
gucia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 27 wrz 2007, o 18:27
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Grażynko, znowu mnie diabli biorą, że nie mogę w tym roku posiedzieć na huśtawce obok Ciebie :cry: Ale widoczki :shock: Podszkol mnie Kochana, co zrobić teraz i ismeną? Kończy kwitnienie........i co robić z tym badylem? Trochę tak nieciekawie wygląda
:cry:
Pozdrawiam serdecznie, Bożena
Moje wątki
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Daisy - miło,że wpadłaś. :lol:
Faktycznie ten busz zrobił się już bardzo gęsty. Deszcz, który ostatnio padał pomógł mu i wszystko rośnie jak na drożdżach.
Sunia poczochrana i posyła, hau, hau w podzięce. :wink: :lol:

Dorotko - zagospodarowanie nie jest jeszcze takie jak chciałabym aby było, ale już mam plany i trzeba je tylko zrealizować jesienią, jak dobrze pódzie. Fakt, że zieleń wycisza miejski hałas i coraz mniej go słyszę, ale to nie to ,co na wsi. Jednak dla mnie dobre i tyle. Zapraszam na ławeczkę. :wink: :P

Guciu - ja też bardzo żałuję, że nie możemy się spotkać, ale nie tracę nadziei. :wink: Bardzo bym chciała, żebyśmy sobie posiedziały na huśtawce i pogawędziły o wspólnych tematach. Byłoby super. :!:
Bożenko ismenie obetnij pęd tuż u podstawy, zasil jakimś nawozem i zostaw do zimy na balkonie czy w ogrodzie. Potem możesz ją wyjąć, uciąć liście, cebulę wyjąć nie uszkadzając jednak mięsistych korzeni, które z niej wystają. Tak przechować możesz do wiosny, utrzymując jednak stałą wilgotność, aby korzenie wychodzące z cebuli nie wyschły.
Możesz też zostawić ją w donicy na oknie i nie ucinając liści lekko podlewać aż do wiosny. Potem przesadzić do nowej ziemi i zasilić jednorazowo. Z pewnością zakwitnie. :P
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Grażynko, dziękuję za zaproszenie :P :P
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Nie ma za co Dorotko, cała przyjemność po mojej stronie. Zawsze jesteś mile widziana w kogrobuszu. :wink: :P
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
kamixsa
200p
200p
Od: 12 kwie 2008, o 17:32

Post »

Grażynko cóż ja mogę powiedzieć jak mi się wszystko podoba :shock: powiedz czy czosnek szybko się rozmnaża ,chciałabym sobie kupić
Pozdrawiam - Krystyna
Wiejski ogród - kamixsa
Awatar użytkownika
gucia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 27 wrz 2007, o 18:27

Post »

Grażynko, ja też nie tracę nadziei :D Jeszcze zapomniałam zapytać o tę drugą ismeną, która nie zamierza kwitnąć, mimo że, była wsadzana jednocześnie z tamtą.......może ją jakoś zasilić? Czy czekać spokojnie?
Pozdrawiam serdecznie, Bożena
Moje wątki
Awatar użytkownika
Wisienka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 lis 2006, o 11:45

Post »

Jak zwykle piękniście ...
Z sąsiadki Izy i dmuchawców to się trochę uśmiałam :lol: .
No i tak to jest w życiu - jedni najczęściej mają czegoś za mało a inni za dużo. :wink:
U mnie mlecze rozsiewane są przez bawiącą się zwierzynę.Albo zbierane przez pańcię na syropek lub herbatkę na świeżo - pychota
Przepis na syropek znalazłam - niestety za późno i musi zaczekać do następnego roku.
Ale herbatki ze świeżego mlecza nie znam :? :shock:

Pewnie gdzieś pisałaś Grażynko, ale prawdę mówiąc nie pamiętam, a ciekawa jestem
jak właściwie duży masz ogród, czy też całą działkę, że tyyyle różnych roślin się u Ciebie
mieści?
Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Kamixsa - witam serdecznie nowego gościa :wit
Czosnki ozdobne mnożą się bardzo szybko. W dobrych warunkach z każdej cebulki powstają dwie a oprócz tego można wysiać nasionka i w trzecim roku powinny zakwitnąć wszystkie siewki. Nie są wymagające, ale uwielbiają je ślimaki, więc trzeba je zabezpieczyć przed nimi. :wink: :lol:

Guciu - możesz zasilić i poczekać do jesieni albo przezimować w domu. Zdarza się że kwitnie w zimie na oknie. Wszystko zależy od tego co z nimi zrobisz dalej. Zasilenie ich może spowodować powtórne kwitnienie, ale nie jest to reguła. Kwitnienie zależy też od wielkości cebuli - jeśli jest duża to może wypuścić nawet więcej pędów i mieć po kilka kwiatów na jednej łodydze. :wink: :P :P

Wisienko - syropek jeszcze może się udać. Skoszone mlecze lubią powtarzać kwitnienie, a młode często po raz pierwszy kwitną jesienią. :wink: :lol: A herbatkę możesz zaparzyć już z kilku kwiatów. Usunąć trzeba tylko dno kwiatowe, bo jest gorzkie.Czyli wyskubać żółte płatki i zalać wrzątkiem, parzyć przez 5 min. Posłodzić miodem, można dodać cytryny - pychota. Można też zaparzyć całość, gdyż goryczka w dnie kwiatowym bardzo dobrze działa na żółć i wątrobę. Jedzenie listków mlecza w surówkach, bardzo poprawia trawienie i usuwa toksyny z organizmu. Jednak listki powinny być trochę wybielone, czyli np. trzymane na polu pod donicą lub garnkiem przez 2,3 tygodnie aż staną się jasno zielone - są bardziej kruche i mniej włóniste.
Mój ogród miejski to około 750 m kwadratowych. Można by czapką przykryć, ale dla mnie to całe hektary. :roll: :P
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Babopielka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 wrz 2007, o 19:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Piękne rododendrony i azalie :shock: ,ale najbardziej mi się oczko podoba-pewnie dlatego ,że ja nie mam u siebie :( :roll: Czosnki też się świetnie prezentują :lol:
Awatar użytkownika
kryska
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 kwie 2007, o 00:13

Post »

Kolorowo i pachnąco u Ciebie Grażynko. Białego czosnku jeszcze nigdy nie widziałam, ale orliki cudne. Zbierz proszę troszkę nasionek z tych pełnych.Orliki to jeszcze jedna roślina, którą bardzo lubię za to, że sama się wysiewa i zarasta wolne przestrzenie, a przy tym jest taka piękna, majestatyczna.
Życie jak krajobraz, ciągle się zmienia.
Zapraszam do odwiedzania moich wątków - kryska
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Babopielko - witaj w kogrobuszu :wit
Jak miło że wpadłaś. :wink: :P Jest wiele oczek wodnych na tym forum. I to o wiele ładniejsze od mojego. Kiedy je oglądam to wpadam niemal w kompleksy - i dlatego rozumiem, że Ci się podobają. Czosnki bardzo lubię bo kwitną akurat wtedy, kiedy inne wiosenne już przekwitły. Taka zapchajdziura ale jakże piękna. :wink: :lol:

Kryseczko - specjalnie dla Ciebie moje orliki. Nazywam je tańczącymi baletnicami, bo mają takie zwiewne sukienki a poruszane wiatrem robią wrażenie jakby tańczyły. Też bardzo je lubię bo są niewymagające no i nie biorą się za nie ślimaki tak jak za inne rośliny.

A więc moja skromna kolekcja baletnic w pełnej krasie :wink: :P

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Czyżby ktoś tutaj się czaił ? A może to gra w chowanego ? ;:1

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
kryska
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 kwie 2007, o 00:13

Post »

Grażynko, cudne te orliki. A mogła bys zebrać troszeczkę nasionek?
Życie jak krajobraz, ciągle się zmienia.
Zapraszam do odwiedzania moich wątków - kryska
Awatar użytkownika
anulka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 23 mar 2007, o 21:26

Post »

Te Twoje zwierzaczki są cudowne :D Roslinki też!!!Grazynko co to za rózowe pałki?
Pozdrawiam, Ania
Moje dalie i lilie
Mój ogród:2007/08/09/10/11/12
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”