Hacjenda Anego

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 16:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Hacjenda Anego

Post »

hmmmm.....
dopiero dzisiaj zauważyłem, że jest ..... miejsce na podróże do ciekawych miejsc :oops:
nie będę więc tu nic wstawiał a to co napisałem to .... o mojej hacjendzie i chwili przerwy od prac na hacjendzie, oraz o innych roślinach które ... też chciałbym mieć na hacjendzie :wink:
dlatego wstawiłem linki do wycieczek w "Podróże do ciekawych miejsc" znalazły się one na str 51

wczoraj po nocnym mrozie liście kann, dalii, datur, begoni przemarzły - wpadłem z rana na chwilę i trochę poobcinałem - datury już w piwnicy.
Po obiedzie pojechaliśmy .... do lasu - grzybki przez noc ładnie podeschły na wielkim kaloryferze w piwnicy :)

Ten tydzień w końcu muszę poświęcić na prace w ogrodzie.
Właśnie kończę kawę i zmykam - jest co robić, na razie wykopki a za sadzenie tulipanów weźmiemy się dopiero po niedzieli, chyba że jeszcze dzisiaj zdążymy przed ciemnościami.

Idę się napracować - życzę Wam tego samego.
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

alem popracował!
od rana z półgodzinną przerwą na obiad (uroki bliskości ogrodu od domu) przy okazji przyniosłem 1/3 kaktusów do domu.
Powrót na ogród i .... zamykałem jak już było ciemno.
Przyniosłem następną 1/3 część kaktusów ...
wykopałem kanny, niemal wszystkie dalie - wsadziliśmy jednak ok 300 tulipanów (zostało jeszcze prawie trzy litry mniejszych cebulek .... :( gdzie je wsadzić?
posadziliśmy też hiacynty
rozpaliłem ognisko - piekliśmy kiełbaski ... chyba syn to wyczuł bo ... zawitał do nas i załapał się na pieczyste :)
no i najważniejsze - poroznosiłem tę wybraną ziemię z kompostownika podsypując krzewy oraz grządki,
zostałem do późna bo .... przy rozpalonym ogniu spaliłem ścięte maliny oraz jeżyny.

Nie zdążyłem tylko skosić trawnika.
Co mi zostało?
poznosić dalie i kanny do piwnicy oraz resztę kaktusów i .... to chyba wszystko ;:oj
no i spuścić wodę z instalacji bo zamykają nam magistralę w następną sobotę.
Pochować krzesła i stół, przekopać w szklarni ostatni worek obornika, powycinac nieliczne suche badyle kwiatów ..... i będzie porobione ;:138
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
DuczekiOsia
1000p
1000p
Od: 10 sie 2012, o 08:38
Kontakt:

Post »

No to kawał dobrej roboty wykonałeś :) u nas na działkach też dzisiaj wszyscy pożytkowali , palili i jak wieczorem wychodziliśmy to wielki dym unosił się na niebie :)
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jak na razie żyjesz w biegu między kawką ,obiadem i ogrodem :wink: Taka masa tulipanów jak zakwitnie będzie wesoło i kolorowo.U mnie jest takie jedno miejsce ,gdzie wyrzucamy niechciane rośliny i całe chabazie .Ciekawe jak zasypiemy ten dół co wtedy :?: :?:
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

JAKUCH pisze:.U mnie jest takie jedno miejsce ,gdzie wyrzucamy niechciane rośliny i całe chabazie .Ciekawe jak zasypiemy ten dół co wtedy :?: :?:
jak to co dalej?
popatrz na moje zdjęcie z kompostownika. Cały rok wrzucam niechciane roślny i całe chabazie :) - wybierzesz od dołu wspaniale przerobiony kompost na papu dla roślinek
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
misia i klusek
1000p
1000p
Od: 29 lip 2012, o 20:41

Post »

any57 pisze:alem popracoawał!
od rana z półgodzinną przerwą na obiad (uroki bliskości ogrodu od domu) przy okazji przyniosłem 1/3 kaktusów do domu.
Powrót na ogród i .... zamykałem jak już było ciemno.
Przyniosłem następną 1/3 część kaktusów ...
wykopałem kanny, niemal wszystkie dalie - wsadziliśmy jednak ok 300 tulipanów (zostało jeszcze prawie trzy litry mniejszych cebulek .... :( gdzie je wsadzić?
posadziliśmy też hiacynty
rozpaliłem ognisko - piekliśmy kiełbaski ... chyba syn to wyczuł bo ... zawitał do nas i załapał się na pieczyste :)
no i najważniejsze - poroznosiłem tę wybraną ziemię z kompostownika podsypując krzewy oraz grządki,
zostałem do późna bo .... przy rozpalonym ogniu spaliłem ścięte maliny oraz jeżyny.

Nie zdążyłem tylko skosić trawnika.
Co mi zostało?
poznosić dalie i kanny do piwnicy oraz resztę kaktusów i .... to chyba wszystko ;:oj
no i spuścić wodę z instalacji bo zamykają nam magistralę w następną sobotę.
Pochować krzesła i stół, przekopać w szklarni ostatni worek obornika, powycinac nieliczne suche badyle kwiatów ..... i będzie porobione ;:138
Andrzejku jak już tyle popracowałeś to teraz tylko kapcie i relaksik przy dobrym piwku !!!
Pozdrawiamy
Barbara i Krzysztof

Nasza zielona niespodzianka-zapraszamy
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

kolejna relacja z objazdówki po Kresach
nauczyliśmy się historii od nowa - w zasadzie to dopiero się nauczyliśmy bo za moich czasów w szkole nie uczono, że to nasze .... wspominano tylko, że kiedyś było, ale .... mieliśmy wspaniałą przewodniczkę - naprawdę dopiero teraz zrozumiałem dzieje tego skrawka naszej ojczyzny oraz zrozumiałem tęsknoty niemieckich wypędzonych :(

znajdziecie w "Podróże do ciekawych miejsc" str 51
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

No tak Any ja też mam kompostownik ,ale do niego nie wrzucam chorych roślin czy nawet liści .Takie to wyrzucam do tego dołu z daleka od ogródka .Też właśnie wybieram kompost z mojego i daję pod rośliny
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
misia i klusek
1000p
1000p

Post »

No i stało się - jak napisałem o relaksiku, to relaksuje się na całego :;230 ;:136
Pozdrawiamy
Barbara i Krzysztof

Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

misia i klusek pisze:No i stało się - jak napisałem o relaksiku, to relaksuje się na całego
:D
to nie jest tak ....
relaksik też, ale ..... praca, robota - bo jest co robić.
Ogród wymaga nakładu czasu, a i .... grzyby wołają do lasu
rosną tylko trzeba się nachodzić i .... czas leci,
akurat był wysyp prawdziwków, trafiłem też na rydze, podgrzybki - wiadomo, czas na nie. Teraz zaczęły się opieńki ... las wzywa :D
nawet strzaskana tylna szyba mnie nie odwiodła od grzybobrania ... czemu ona strzeliła w drobny mak iw trakcie jazdy po leśnej dróżce? (podleśnej) ;:oj
... piękna słoneczna pogoda to i zimnokrwiste wylegują się na ścieżkach i trzeba uważać ....

Obrazek

a na ogrodzie już porobione i tak jak Krzysio powiedział ... relaksik - ba dzisiaj wylegiwałem się ... bez koszuli na słoneczku :heja ależ ono rozleniwia .....
no i jeszcze jest kolorowo (choć już ... widoczność jest na kilkanaście działek - liście pospadały z drzew) ba! truskawki kwitną i owocują, pierwiosnki mają kwiaty, widać bratki, stokrotki, nagietki, róże nadal mają kwiaty i pąki, nawet clemek Jan Paweł II się obudził i rozwinął ponownie kwiaty...
jednak przeważaja kwiaty jesienne - gazanie, chryzantemy, zimowity ...

Obrazek
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
Tosia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

;:oj Ja jutro jadę....Sobota, dużo ludzi, ale może na patelnię nazbieram? ;:131 Nie mam z kim jechać. Same lenie dookoła!!!
Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
Awatar użytkownika
skorpion811-51
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lis 2009, o 17:58

Post »

Any ale grzybków to Ci zazdraszczam oczywiście zbieraj jak najwięcej ja nie mam z kim iść
a i czasu brakuje .Tych stworzeń zimnokrwistych okropnie się boję,a widzę że to jakieś jadowite :shock:

Tosia ja sama do lasu nie chodzę żeby nie zabłądzić ,wiesz starość i sks :;230
Rzekła pszczółka do motyla nikt nie widzi więc zapylaj.
MOJE LINKI , Pusta miska -kliknij
SERDECZNIE ZAPRASZAM STASIA
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

No ładne towarzystwo na grzybobranie ;:oj ;:oj ;:oj Faktycznie trzeba uważać.
A kwiatów u Ciebie nadal całe mnóstwo!
Awatar użytkownika
DuczekiOsia
1000p
1000p
Od: 10 sie 2012, o 08:38
Kontakt:

Post »

dużo grzybów zebrałeś :) a spotykania z przyrodą miałeś aż nadto Obrazek

ale jakie piękne zdjęcia udało się zrobić a ogrodowe ostatki przepiękne ;:333
Awatar użytkownika
misia i klusek
1000p
1000p

Post »

Any ty pracusiu- ale grzybków Tobie zazdroszczę (zrobiłem sobie przerwę półgodzinną w trasie i zebrałem bardzo mało grzybków) no Ty znasz miejsca i masz danie mięsno grzybowe !!
To tak sobie napisałem - ale miło popatrzeć na to Twoje grzybobranie i na Twoją działeczkę o tej porze tak kolorową !!! :!: ;:138 ;:138 ;:138
Krzysiek
Pozdrawiamy
Barbara i Krzysztof

Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”