Karmnik dla ptaków
- koniczynka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 kwie 2008, o 19:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Karmnik dla ptaków
macie moze jakieś namiary na tani slonecznik dla sikorek?
Niestety, ja kupuję duży woreczek w Tesco, drogi, ale za to starcza na całą zimę, jako domieszka do płatków owsianych.
- lobuzka
- Od: 8 mar 2010, o 21:38
Moim zdaniem warto wybrać się na tzw. wiejski targ/jarmark, gdzie między innymi rolnicy sprzedają płody rolne. Zatrzęsienie nasion różnego gatunku, słonecznik niełuskany kupiłam po 3zł/kg.
Ludzie są jak morze, czasem łagodni i przyjaźni, czasem burzliwi i zdradliwi. Przede wszystkim to jest tylko woda. Albert Einstein
Pozdrawiam Aneta.
Pozdrawiam Aneta.
- stasia109
- Od: 7 lip 2008, o 10:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam serdecznie
Wyobraźcie sobie, że minionego lata wróbelki które mieszkają pod moim dachem miały nawet cztery! lęgi. Niesamowita historia. Jak tylko mogłam to podglądałam ptasie życie na swojej posesji do późnej pory dnia. Sikoreczki tylko dwa ale i tak fajnie. Ja dokarmiam ptasiory cały rok, a zimną porą szczególnie. Mam cztery karmniki, tuby a w zimie robię im jedzonko w pudełeczkach po jogurcie. Sikoreczkom już wywiesiłam skórki, jedna znikła razem ze sznureczkiem? Zawsze pamiętam o czystej wodzie. Teraz jest łatwo bo nie ma śniegu i mrozu ale woda nocą już nie raz mi zamarzła. Na ogród przylatują szpaki, wrony i sroki. Daję im biały ser, czasami jajka ugotowane na twardo. Jesienią, w jeden dzień, szpaki opędzlowały mi winogrona. Trzymałam je aby dobrze dojrzały, jak były słodkie to chwila i już....ich nie było. Ale nie żałuję. Najważniejsze że ptaki przylatują.
Pozdrawiam Wszystkich

Wyobraźcie sobie, że minionego lata wróbelki które mieszkają pod moim dachem miały nawet cztery! lęgi. Niesamowita historia. Jak tylko mogłam to podglądałam ptasie życie na swojej posesji do późnej pory dnia. Sikoreczki tylko dwa ale i tak fajnie. Ja dokarmiam ptasiory cały rok, a zimną porą szczególnie. Mam cztery karmniki, tuby a w zimie robię im jedzonko w pudełeczkach po jogurcie. Sikoreczkom już wywiesiłam skórki, jedna znikła razem ze sznureczkiem? Zawsze pamiętam o czystej wodzie. Teraz jest łatwo bo nie ma śniegu i mrozu ale woda nocą już nie raz mi zamarzła. Na ogród przylatują szpaki, wrony i sroki. Daję im biały ser, czasami jajka ugotowane na twardo. Jesienią, w jeden dzień, szpaki opędzlowały mi winogrona. Trzymałam je aby dobrze dojrzały, jak były słodkie to chwila i już....ich nie było. Ale nie żałuję. Najważniejsze że ptaki przylatują.
Pozdrawiam Wszystkich

Adresy do moich wątków
Zwierzęta też odczuwają głód, pragnienie, ból, strach... i to już powód by nie zadawać im cierpienia i krzywdy.
Zwierzęta też odczuwają głód, pragnienie, ból, strach... i to już powód by nie zadawać im cierpienia i krzywdy.
U mnie też już karmniki zawieszone, licznie odwiedzają sikory. Ale codziennie można zobaczyć taki widoczek
sikorki jednak sobie z tego nic nie robią i stworzonka stresują się wzajemnie
oczywiście na odległość.

- slila1
- Od: 18 maja 2009, o 19:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Stasiu bardzo ładnie to ujęłaś, w pełni popieram
.

- koniczynka
- Od: 12 kwie 2008, o 19:06
U mnie karmnik na balkonie z sikorkami a mój kot za szybą filuje na nie i gada po swojemu
sikorki nic a nic sobie z tego nie robią
smiesznie to wygląda
sikorki nic a nic sobie z tego nie robią
smiesznie to wygląda
- stasia109
- Od: 7 lip 2008, o 10:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam
Jacku, litości. Umocuj tak karmnik aby Twój czarny kot do niego nie miał dostępu. To bardzo ważne. Jak moja Tośka (kotka) wychodzi na podwórze to słychać jak ptaki siebie nawzajem ostrzegają. A kot przyzwyczajony do siedzenia w karmniku wreszcie ptaki upoluje. Ja doświadczyłam tego i jest to bardzo przykre.
Bardzo ważne, że pamiętasz o ptasiorach i im pomagasz, znaczy to że masz wielkie i dobre serce.
Lideczko, dziękuję bardzo.
Koniczynka, u mnie to sama ale w zimie. Kotka siada na ciepłym parapecie w kuchni i zagląda na karmnik umieszczony na podwórzu i coś tam do siebie mruczy i tak zgrzyta śmiesznie zębami. Fajnie, ze można tak podglądać zwierzaki.

Jacku, litości. Umocuj tak karmnik aby Twój czarny kot do niego nie miał dostępu. To bardzo ważne. Jak moja Tośka (kotka) wychodzi na podwórze to słychać jak ptaki siebie nawzajem ostrzegają. A kot przyzwyczajony do siedzenia w karmniku wreszcie ptaki upoluje. Ja doświadczyłam tego i jest to bardzo przykre.
Bardzo ważne, że pamiętasz o ptasiorach i im pomagasz, znaczy to że masz wielkie i dobre serce.

Lideczko, dziękuję bardzo.

Koniczynka, u mnie to sama ale w zimie. Kotka siada na ciepłym parapecie w kuchni i zagląda na karmnik umieszczony na podwórzu i coś tam do siebie mruczy i tak zgrzyta śmiesznie zębami. Fajnie, ze można tak podglądać zwierzaki.

Adresy do moich wątków
Stasiu gwarantuję że ptakom nic złego się nie dzieje, od kilku lat karmnik wisi w tym samym miejscu, i kociaki nie raz wyjadły słoninkę ale nigdy ptaka nie złapały.
A tu dzisiejsza fotka

A tu dzisiejsza fotka

- mala580
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 9 lut 2012, o 09:59
Hello
Gorące pozdrowienia z Derby. W Anglii zima nie jest tak sroga jak w PL a mimo to moja stołówka jest juz otwarta
Bardzo lubie karmniki tubowe

Odwiedziny rudzika

Jest i tradycyjny karmnik zrobiony przez męża
co prawda nie chciałabym gościć gołębi, bo sporo po nich sprzątania, no ale przecież nie wygonie... niech się najedzą

Coś mniejszego na okno

No i karmnik dla mojej Pusi... Pusia jest wiewiórką
odwiedza mój ogródek od ponad roku, dwa razy dziennie... Na początku Pusia wyjadała jedzenie ptakom. W tym roku ma swój własny spichlerzyk. Spryciula szybko wyczaiła, że daszek sie otwiera 

Bardzo lubie karmniki tubowe

Odwiedziny rudzika

Jest i tradycyjny karmnik zrobiony przez męża

co prawda nie chciałabym gościć gołębi, bo sporo po nich sprzątania, no ale przecież nie wygonie... niech się najedzą

Coś mniejszego na okno

No i karmnik dla mojej Pusi... Pusia jest wiewiórką

Pozdrawiam: Marta
- slila1
- Od: 18 maja 2009, o 19:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Pomysłowy karmnik dla pomysłowej Pusi
.

- mala580
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 9 lut 2012, o 09:59

W Anglii coraz częściej pada deszcz. Moje karmniki tubowe nabierały wody i jedzenie na dnie zaczynało się psuć...
Dziś postanowiłam wymienic je na nowe. Kupiłam pojemniki przypominające domki, w ktorych daszek ma uchronić jedzenie przed wodą, Dzięki czemu już nic nie powinno się zmarnować

Pozdrawiam: Marta
Marto, Ty masz prawdziwą wielką restaurację dla ptaków i nie tylko! Te karmniki naprawdę robią wrażenie. A Pusia jest wspaniała.