Ania Zuzia i Chłopaki

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Jagusia
1000p
1000p
Od: 24 lis 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Ania Zuzia i Chłopaki

Post »

wedle mojego rozeznania to jest brunnera [najpewniej odmiana jack frost]:

Obrazek

a to jasnota plamista

Obrazek
Nie traktuj życia serio i tak nie wyjdziesz z niego żywy!
Wątek Jagusi w 2015 r tradycyjnie niezupełnie ogrodowy - zapraszam Wszystkie moje linki
Awatar użytkownika
wielkakulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2012, o 12:25

Post »

To oczywiście nie jest ta paskudna liana, tylko czerwony agrest - sama posadziłam

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Oprócz maslaków mam też purchawki ;:224

Obrazek

Wyrwałam wysokie chwasty - teraz dylemat folia, gazety i kartony, czy przekopać i może zmarznie przez zime - wszystko zalezy od trawy jaka porosła mi warzywniak. Jak myslicie,???

Obrazek

Zmarzniety nieco berberys

Obrazek

Kolejny dowód, ze mamy wiosnę

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Przyjechały razem z kwiatami w paczce

Obrazek

I jeszcze kilka zdjęć z miejsca, które ma być warzywniakiem:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I ostatnie zdjęcie - leszczyny po przycieciu i suszące sie na słoneczku pieńki na ławki i stoły.

Obrazek
Awatar użytkownika
Bogumilka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 17:50

Post »

Aniu napisałam posta i wysłałam w kosmos :twisted:

Tak więc zaczynam od nowa, ale już chyba tak ładnie nie będę potrafiła opisać jak przedtem ;:185
Nie masz czasu chodzić po lesie, więc grzybki same do Ciebie przyszły hihi. Ja te maliny to bym teraz przycięła i wkopała gdzieś, gdzie będą już rosły na stałe, a warzywniak niech będzie warzywniakiem ;:333 już wiele zrobiłaś i chyba dobrze by było przekopać ten kawałek ziemi, na którym będą rosły warzywka i powyjmuj ile się da chwastów, ale niech zostaną bruzdy ,nie grab tego i może na to położyć kartony i folie i może jakieś stare wykładziny, co masz to na ten kawałek rozłóż i nie pryskaj tym świństwem na literkę R, bo ogóreczki i pomidorki będą jeść Twoje dzieci ;:108
Dużo zostało fajnych roślinek po poprzednim właścicielu jak np.ten powojnik, te pędy co to tak się rozrosły. Możesz też wsadzić sobie troszkę gdzieś w kąciku, a potem wykorzystasz do obsadzenia altanki lub siatki itp. a resztę powyrywaj i spal. Kwiatuchy, które teraz kwitną to chyba z radości, że mają nową właścicielkę i dlatego zakwitły ;:215 je takk że możesz wykopać i wsadzić gdzieś z boku, a wiosną jak znalazł na nowe nasadzenia, bo już będziesz mieć nowe plany i wtedy poszalejesz z nimi.Juka ładnie będzie się prezentować nawet na środku ogrodu,więc jak nie przeszkadza to niech sobie rośnie tam gdzie jest teraz.

A tak w ogóle, jak potomstwo i pan domu nie pomagają teraz, bo ich wena opuściła, to zrób tyle ile możesz.
Warzywniak przykryj, maliny wykop, lianę spal i śmietnik zlikwiduj i to na tyle w tym roku, bo Ty też musisz się oszczędzać, masz jedno zdrowie, a wiosną nowe siły witalne będziesz mieć i rodzinka stęskni się za świeżym powietrzem, to i pomagać więcej będą........wrzuć Aniu na luz ;:172
Awatar użytkownika
Jagusia
1000p
1000p
Od: 24 lis 2007, o 18:02
Kontakt:

Post »

Bogusiu :( następnym razem zamiast pisać od nowa spróbuj w przeglądarce naciskać przycisk, którym przechodzi się do poprzedniej strony... do skutku... aż pojawi ci się okno w którym pisałaś post. Nie gwarantuję że zawsze się uda, ale w 90 % to działa. Jeszcze lepszym sposobem jest przed naciśnięciem "wyślij" cały post skopiować. Klikasz prawym klawiszem myszy i wybierasz najpierw zaznacz wszystko a potem kopiuj :D Jak post wyślesz w kosmos to będziesz go mogla łatwo wkleić do okna pisania postów.
Nie traktuj życia serio i tak nie wyjdziesz z niego żywy!
Wątek Jagusi w 2015 r tradycyjnie niezupełnie ogrodowy - zapraszam Wszystkie moje linki
Awatar użytkownika
DuczekiOsia
1000p
1000p
Od: 10 sie 2012, o 08:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Bogumilka pisze:Aniu napisałam posta i wysłałam w kosmos :twisted:

Tak więc zaczynam od nowa, ale już chyba tak ładnie nie będę potrafiła opisać jak przedtem ;:185
Nie masz czasu chodzić po lesie, więc grzybki same do Ciebie przyszły hihi. Ja te maliny to bym teraz przycięła i wkopała gdzieś, gdzie będą już rosły na stałe, a warzywniak niech będzie warzywniakiem ;:333 już wiele zrobiłaś i chyba dobrze by było przekopać ten kawałek ziemi, na którym będą rosły warzywka i powyjmuj ile się da chwastów, ale niech zostaną bruzdy ,nie grab tego i może na to położyć kartony i folie i może jakieś stare wykładziny, co masz to na ten kawałek rozłóż i nie pryskaj tym świństwem na literkę R, bo ogóreczki i pomidorki będą jeść Twoje dzieci ;:108
Dużo zostało fajnych roślinek po poprzednim właścicielu jak np.ten powojnik, te pędy co to tak się rozrosły. Możesz też wsadzić sobie troszkę gdzieś w kąciku, a potem wykorzystasz do obsadzenia altanki lub siatki itp. a resztę powyrywaj i spal. Kwiatuchy, które teraz kwitną to chyba z radości, że mają nową właścicielkę i dlatego zakwitły ;:215 je takk że możesz wykopać i wsadzić gdzieś z boku, a wiosną jak znalazł na nowe nasadzenia, bo już będziesz mieć nowe plany i wtedy poszalejesz z nimi.Juka ładnie będzie się prezentować nawet na środku ogrodu,więc jak nie przeszkadza to niech sobie rośnie tam gdzie jest teraz.

A tak w ogóle, jak potomstwo i pan domu nie pomagają teraz, bo ich wena opuściła, to zrób tyle ile możesz.
Warzywniak przykryj, maliny wykop, lianę spal i śmietnik zlikwiduj i to na tyle w tym roku, bo Ty też musisz się oszczędzać, masz jedno zdrowie, a wiosną nowe siły witalne będziesz mieć i rodzinka stęskni się za świeżym powietrzem, to i pomagać więcej będą........wrzuć Aniu na luz ;:172
Obrazek

podpisuję się nogami i rekami pod słowami Bogumiły :D

ile dasz rade tyle dasz, tylko po pracy koniecznie ciepła herbatka z cytrynką w domu, bo jest chłodno i o przeziębienie nie trudno :wit
Awatar użytkownika
maliola
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2012, o 16:01

Post »

Witaj Aniu, jest już dosyć późno ale ja bym spróbowała przekopać, porobić takie grubsze skiby (co też robię b. powoli u siebie) powybierać grubsze korzonki chwastów i zostawić do wiosny. Wiosną będziesz miała mniej roboty bo powinno się lepiej kopać i od razu wytyczysz grządki pod warzywniak. Przykrywanie też jest dobre ale może się ziemia mocno ubić, a zielska i tak się uchowają. Z tego co widzę to tam gdzie planujesz warzywniak nie jest tak źle. Powodzenia!
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Na nic Jagusi rady wcięło mi posta w trakcie pisania - jakieś fatum dzisiaj
Aniu grządkę przekop i nie przykrywaj, bo przekopuje się również po to żeby złe rzeczy wymarzły (np, jaja ślimaków)
Nas chyba różą jest przymiotno białe chwast, który się rozsiewa !
Maliny jeżeli teraz owocują to są jesienne i po zbiorach trzeba je przyciać krótko (skosić nazywają się kośne) będziesz miała na jesieni piękne, zdrowe i dużo malin. Jak zostawisz kawałek pędu to będą owocowały dwa razy, ale marnie a w pędach mogą przechować się szkodniki .
Lasy Państwowe są mi szczególnie bliskie!
Awatar użytkownika
wielkakulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Powiem tak - wziełam dzieci ze szkoły i poszłam raz jeszcze na ogródek. Wyrwałam resztę chwastów, wsadziłam wszystkie cebulki i przesadziłam maliny w jeden długi rząd, aby mozna było kosiarką z obu stron dojechać - póki co te z warzywniaka -zostały jeszcze te pod siatka w gęstej trawie. I przekopałam 3/4 warzywniaka.
Zebrałam jabłka 2 torby szmaciane, plecak i wiadro i przypomniałam sobie, że jstem pieszo. Wziełam więc szpadel, motyczkę, torby, plecak wiadro i wlokłam sie do domu prawie na czowraka robiac co kawałek postój. Sąsiedzi zostawili fasolkę szparagówkę, bo im przerosła, wiec dzieci zerwały na sucho - przyniosly do domu -każdy wielką doniczke fasoli.
Chyba do wanny pójde na czworaka ;:224. Żałuje, że nie skończyłam kopać, może jeszcze uda mi się jutro przed szkołą, zostało niewiele - tylko czy będe miała siły - czy zakwasy ;:224
Awatar użytkownika
DuczekiOsia
1000p
1000p
Od: 10 sie 2012, o 08:38
Kontakt:

Post »

Aniu żeby tylko na zdrowiu się nie odbiło, wygrzej się w tej wannie Obrazek
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

Ty to jesteś artystka ;:138 Ale ja to doskonale znam. Do wanny to z trudem się dowlekałam (łazienka jest na piętrze), a następnego dnia na tyle doszłam do siebie, że robiłam tak samo. Na szczęscie teraz już aż tak nie muszę ;:173
Awatar użytkownika
Bogumilka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 17:50

Post »

...a ja do tej wanny dorzucę małe co niecoObrazek .........ciekawe jak jutro wstaniesz?? :wink:
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Wstanie, wanna pomoże, ja też tak zawsze robiłam po kąpieli jak młody bóg.
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

Normalnie koleżanki-tak mają terminatorki ;:173
Awatar użytkownika
stokrotka-77
200p
200p
Od: 21 lut 2011, o 21:42
Kontakt:

Post »

Aniu podziwiam siły i trzymam kciuki. Ziemia Ci za wszystko hojnie zapłaci. I dołączam do prośby nie decyduj się na Rrrrr. Myśmy z perzem też walczyli widłami nie usuneliśmy wszystkiego ale powoli jest go coraz mniej ;:196 .
Awatar użytkownika
wielkakulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie wiem jak wyszłam z wanny.
Ja jestem bardzo gorącą kobietką - chodzę po mieście w długich spodniach i krótkim rękawku, ludzie patrzą się jak na kosmitę, więc zaczęłam nosić w ręku kurtkę - niech wiedzą, że mam. Ale naprawdę jest mi gorąco - kopałam w krótkim rękawku, ludzie zaglądali, mówili "szczęść Boże" - na mieście mówią dzień dobry, na działkach wszyscy życzą szczęścia, aż miło. Przystawali, zagadywali, czy mi nie zimno i szli dalej.
Zimno to mi nie było i nie jest. Ale jak ja dowlekę się do łóżka - zmiatam podłogę i wołam męża - chodź potrzymasz szufelkę, bo kucnąć to może i kucnę, ale już raczej nie wrócę do pionu :;230
jest mi nieco przykro, bo mogłam dokopać tą końcówkę do końca, a tak jutro będę obolała, jeszcze ma lekturkę na studia więc pewnie dopiero w poniedziałek, ale może i dobrze, bo zacznę się znowu prostować bez bólu :;230

Dziewczyny co do Rrrr - nie ma co pryskać, bo wybierałam co mogłam, a reszta jest gdzieś głęboko, jak wyjdzie -przydzwonię motyką i zabiję póki małe.

Martwi mnie ten powojnik - te liany pędy są grube, grubsze od winogronu, chyba ponad 2 cm i przyrośnięte do ziemi, Wyglądają, jakby poprzednik pryskał Rrrr bo wokół jest sucha trawa i podpalał, bo miejscami jest nadpalone. A to dalej rośnie. Naoram się przy tym, ale to po niedzieli.

Pełznę do łóżka. ;:65 ;:7 ;:19
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”