Ania Zuzia i Chłopaki

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
wielkakulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2012, o 12:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ania Zuzia i Chłopaki

Post »

Ciekawe czy na niechciane maliny też zadziała???
Agapa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 maja 2009, o 21:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aniu weź poprawkę na roundap poczytaj tu
Roślinki wobec tego przyszykuję w poniedziałek
Pozdrawiam serdecznie - Agnieszka
Awatar użytkownika
wielkakulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Randap tylko w miejscu, gdzie warzywniak. Poprzedni właściciel wychodował tam tyle chwastów i trawy, że nie mogę poradzić sobie ręcznie.

A kwiaty póki co sadzę wzdłuż ogrodzenia - jak juz całość ogarne wiosną to pobuduję skalniaczki i klomby na środku. Muszę wiedzieć gdzie Mężuś postawi ławeczki, stół, gdzie bedzie altanka - ale te drewniane roboty zostawian na wiosnę...
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58

Post »

wielkakulka pisze:Randap tylko w miejscu, gdzie warzywniak. Poprzedni właściciel wychodował tam tyle chwastów i trawy, że nie mogę poradzić sobie ręcznie.

A kwiaty póki co sadzę wzdłuż ogrodzenia - jak już całość ogarne wiosną to pobuduję skalniaczki i klomby na środku. Muszę wiedzieć gdzie Mężuś postawi ławeczki, stół, gdzie bedzie altanka - ale te drewniane roboty zostawian na wiosnę...
No to Aneczko będziesz miała o czym myśleć w długie jesienne i zimowe wieczory ;:oj
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Aniu tam gdzie warzywniak to właśnie randap jest niewskazany, jedynie pod kwiatki i z daleka od upraw.
Awatar użytkownika
semper
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lis 2011, o 10:12

Post »

Aniu. Jak masz jakąś starą wykładzine to też możesz wykorzystać.Z malinami nie walczyłem to nie wiem.Chociaż też powinno zadziałać, bo tu chodzi o odcięcie chwastów od światła.Ja właśnie odkrywam.Pod spodem jest fajna miękka ziemia.Nawet nie trzeba specjalnie kopać.Mam taki spory kawałek starej wykładziny dywanowej.W zeszłym tygodniu przerzuciłem ją w inne miejsce. Będzie kolejny kawałek do obsiania.Tym razem dynie.Tylko nie wiem czy już nie jest trochę za póżno.
Pozdrawiam! ,Jurek z górek ;)
Moje górki
Rojnikowisko i nie tylko
evastyl
1000p
1000p
Od: 13 sie 2009, o 18:06

Post »

Ja nie używałam żadnej chemii do oczyszczenia działki z chwastów na szczęście nie było tego wiele najwięcej gwiazdnicy i perzu ale systematycznie usuwaliśmy wszystko metr po metrze i dzisiaj jest całkiem nieźle , najgorzej mam z chrzanem ten ciągle wyłazi ale tylko w wzdłuż płotu wszędzie indziej raczej już nie ma . Tak więc po matulku i systematycznie a oczyścisz wszystko przecież idzie zima więc warzyw raczej nie będziesz siać :wink:
Moja działeczka wyglądała identycznie jak twoja tylko u mnie mniej drzew .
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

semper pisze:Aniu. Jak masz jakąś starą wykładzine to też możesz wykorzystać.Z malinami nie walczyłem to nie wiem.Chociaż też powinno zadziałać, bo tu chodzi o odcięcie chwastów od światła.Ja właśnie odkrywam.Pod spodem jest fajna miękka ziemia.Nawet nie trzeba specjalnie kopać.Mam taki spory kawałek starej wykładziny dywanowej.W zeszłym tygodniu przerzuciłem ją w inne miejsce. Będzie kolejny kawałek do obsiania.Tym razem dynie.Tylko nie wiem czy już nie jest trochę za póżno.
Aniu i Jurek ma rację, ja jak już wiem gdzie i jak zrobić rabatkę to okładam ją czarną folią, albo starą wykładziną i na wiosnę mam pięknie wypielone i bez chwastów, chodzi o odcięcie światła i to się świetnie sprawdza :wit
A jeszcze wrócę do urodzin, no to zapomniałam powiedzieć, że ja też październikowa, z 4 października, więc ;:cm dla córci :wit
Awatar użytkownika
imer
1000p
1000p
Od: 29 lip 2011, o 15:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Aniu, i ja u siebie zastosowałem metodę foliowo-kartonową pod miejsce, w którym mam teraz truskawki. Chociaż zrobiłem to w nie najlepszym okresie, przez co miałem troszkę więcej pracy. To był kawałem na którym nic nie było robione od ponad 5 lat (mam jeszcze jeden taki kawałek), zarośnięty chwaściorami na wys metra. Wzruszyłem to wiosną i powyciągałem to co dało radę, następnie przykryłem ciemną folią, workami itp. Na przełomie lata i jesieni odkryłem przekopałem i powyciągałem pozostałe resztki (trochę światła przepuściło więc coś tam wyrosło, ale nie dużo, poza tym wyciągnąłem wszelkie korzenie), po 2 tygodniach przekopałem już delikatnie dodając ziemi kompostowej i przykryłem agrowłókniną, na której pod koniec września (dopiero wtedy dostałem sadzonki z plantacji) posadziłem 75 sadzonek truskawek. Wszystkie się przyjęły i w tym roku po raz pierwszy pięknie zaowocowały, mam nadzieję, że przyszły rok będzie jeszcze lepszy. W moim wątku można zobaczyć jak wyglądały.
Tej jesieni chciałem podobnie postąpić z pozostałym kawałkiem ziemi, niestety z powodów zdrowotnych nie wiem czy zdążę.

A'propos urodzin moja Marysia też jest październikowa :) dokładnie 21.10 skończy 7 lat.
Awatar użytkownika
wielkakulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mi o tyle trudno, że sama pedzę na działeczke ostatnio, reszcie rodziny zapał prysnął. Plewie i plewie a tu konca nie widać -troche przygnebiające. Właśnie za chwilkę potuptam na działkę, bo przestało padać, wczoraj wieczorem zrobiłam 10 l gołąbków -wiec obiad jest. Dzieci konczą zajecia o 13 - mam troche czasu. Tylko rana padało i nie wiem czy nie ma błotka. Powiedzcie mi jeszcze - chciałam warzywniak przekopac przed zima, ale jeśli mam przykryć czyms ciemnym - to bez kopania???

Iwonko, pokażę mojej pannie zyczenia, jak wróci ze szkoły. Tobie też wszystkiego naj - troche spóźnione.
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Aniu, przykrycie ziemi czymś co nie przepuści światła to najlepszy sposób, randap to paskudztwo, ja co prawda pryskałam nim ale tylko od strony sąsiadów, któży nic na działce nie robią i robić nie będą, wiesz na pewno że po randapie najlepiej nie sadzić i siać warzyw, nie ma co się samemu truć kochana :wit
Awatar użytkownika
wielkakulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Myslałam, ze zabija zielone i przez zime zginie, rozłozy się, ... wiesz po prostu zniknie. W sklepie tak go chwala, że byłam pewna, że to cudowny lek na chwasty. Właśnie wróciłam z działki, cyknełam troche fotek, ale teraz smigam po dzieci do szkoły, wrzuce je dopiero po 13.00 :wit
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

Czekamy ;:65 ;:65 ;:65
Awatar użytkownika
DuczekiOsia
1000p
1000p
Od: 10 sie 2012, o 08:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

;:108 czekamy, czekamy
Awatar użytkownika
wielkakulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kiedy weszłam na działke uwagę przykuły pomarańczowe plamy w trawie:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Czas na tą paskudną trawę - co to jest, chyba nie perz???

Obrazek

Obrazek

Moje juki nie zwracaja uwagi na nic, stoją sobie dumnie pomiedzy działkami i wystawiaja listki do słoneczka:

Obrazek

A teraz roslinki, które dostałam ostatnio:

Obrazek

Posadzone miedzy leszczynami konwalie i ... takie sobie biało-zielone listki - każdy wie jak się nazywają (to funkie? hosty?)

Obrazek

Obrazek

Wzdłuż siatki zakwitły, pryjęły się, rosną:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Poza tym w trawie nadal pieknie kwitną:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A teraz okolice mojego warzywniaka. Przeraża mnie, że ktoś postanowił posadzic maliny i truskawki, gdzie popadnie, w rogach warzywniaka - będą się rozrastać, a miejsca na warzywa nie ma az tak znowu duzo. Poza tym zarosły te maliny, że aż strach - a mogły równiutko w jednym rzędzie, w wokoło kosiłoby sie kosiarką...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kolejne oznaki wiosny, a moze lepiej wczesnego lata:

Obrazek

Obrazek

Nie wiem co to jest - takie sztywne zdrewniałe liany, które porosły cały róg działki. Każdy kto chce wyrzucic śmieci -rzuca mi w ten ką - wyniosłam butelki po piwie, dostałam po pepsi. Musze się pozbyc tych lian:

Obrazek

Obrazek

Jak to zwalczyć???
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”