Familokowy pachnacy różami i nie tylko cz.11

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Familokowy pachnacy różami i nie tylko cz.11

Post »

No i mamy jesienną szarugę ... mimo takiej pogody dziś byliśmy na działce aby zapłacić za prąd do końca roku. Zawsze mamy wyznaczone dni i godziny. Mimo deszczu parasol i w drogę - nie lubię mieć zaległości.
W nocy były tak silne podmuchy wiatru ale ja już nie przezywałam- i tak większość kwiatów do ścięcia po niedzieli. Jedynie żal mi było wyższych Chryzantem bo specjalnie ciemno-czerwonych nie przycinałam aby były wyższe.
Jadziu pokaż swoje Chryzantemy- pewnie już więcej się rozwinęło - szukam innych prócz moich odmian i jestem chętna na wymianę teraz lub wiosną.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jadziu - widzę, że u Was wiało w czwartek. U nas wichura była wczoraj w nocy. Ja już zjechałam z działki do domu i w sumie jestem zadowolona, że nie przeżywałam tej nawałnicy na wsi.
Napatrzyłam się na różane piękności. Tych szkodników, o których piszesz to u mnie nie widać, za to pryskałam na grzyba przed odjazdem - bo takie czarne plamy pokazały się na liściach, a najbardziej na Kardynale Richelieu, pół krzaka jest w kropki :(
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

A u mnie wiatrzysko i aż 18 stopni i to teraz.
Na pewno jednak do jutra coś się zmieni, bo czuję to w kościach. :;230
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

GRAŻYNKO u nas znów wichura liście opadają jak szalone .Też czuje w kolanie ,ze idzie zmiana :;230 Dzisiaj było tak cieplutko ,że pracowałam tylko w koszulce a wieczorem czarne chmury zasuwały po niebie ,ale dalej cieplutko
MARYSIU no to już nie będziesz obserwować jak roślinki dogorywają i dobrze .U mnie prawie wszystkie liście w kropkach ,Najzdrowsza róża to Emilia Maria czyli Rose de Molinard to samo Princ de Monaco no i Lavender Lassie ,Magenta i Gartentreume
KRYSIU jutro zrobię fotki ,ale mam tylko tę białą, a raczej kremową i różową pełną .Masz rację ja też wolę mieć wszystko uregulowane na czas
IRENKO 37 dzisiaj zrobiłam fotkę Lincolnowi i przesadziłam wielki krzak hortensji ogrodowej .Nie wiem czy dobrze zrobiłam ,ale ona sie tak rozrosła ,że zbierała całe jedzenie Lincolnowi a także piwonii .Ten wrzos kupiłam jak byłam u mamy ,ale on podobno nie zimuje .No cóż zobaczymy
IRENKO mam nadzieję ,ze mieliście w Częstochowie tak samo ładna pogodę tak jak my
GOSIU u mnie też robota dochodzi finiszu .Oby jeszcze parę dni było tak ciepło to wszystko skończę
IWONKO kurcze w taką pogodę musiałaś jechać ,ale widzę ,że szczęśliwie zajechałaś ;:196
EWCIU Silesia śliczna masz rację oby szybko sie rozrosła ,bo na razie ma tylko 2 badylki i to wsjo ,ale kwitnie już 2 raz
ANIU nie wiem czy mozna z nim wygrać .To dziadostwo silniejsze niz wszystkie środki .Trzeba kupić te tablice zółte i porozwieszać .Niech sie przyklejają dziady
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
adamiec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2010, o 19:30

Post »

Oj piękny ten murana mój jeszcze nie kwitnie może w przyszłym roku.Pogoda w Częstochowie piękna i doznania duchowe też ;:167
Mój ogródek moja miłość.
Zapraszam Irena
Ogródek pełen marzeń cz.1, cz.2, cz.3
Awatar użytkownika
iwa27
1000p
1000p
Od: 19 maja 2009, o 07:59

Post »

Przesadziłaś te piękne hortusie :shock: mam nadzieję, że im to nie zaszkodzi. Ciekawa jestem gdzie zamieszkały ;:173
Życie jest jak bajka, nie ważne żeby było długie, ale ważne żeby było ciekawe
Mój kawałek świata.
część 3
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

IWCIA no przecież na fotce ją widać .Tam gdzie były ogórki przed kompostownikiem .Też mam taką nadzieję ,ze jej nie zaszkodzi ;:185 .
IRENKO na pewno było to przeżycie ,a i spotkanie z siostrą też na pewno Cię ucieszyło
Awatar użytkownika
skorpion811-51
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lis 2009, o 17:58

Post »

Jadziu ;:196 Twoje róże jak zwykle pracowite kwitną i co robisz że takie zdrowe ;:138 u mnie
w tym roku słabiutko z różami sporo mi wypadło i jakoś się zniechęciłam
do sadzenia nowych a zresztą u mnie nie ma gdzie kupić porządnych róż ;:185
Rzekła pszczółka do motyla nikt nie widzi więc zapylaj.
MOJE LINKI , Pusta miska -kliknij
SERDECZNIE ZAPRASZAM STASIA
Awatar użytkownika
danutab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 gru 2008, o 23:02

Post »

Jadziu pierwszy raz rozwinął się mały pąk Myriam i otworzyła się całkiem ale zdecydowanie ładniejsza jest pełna lekko otwarta i taką właśnie lubię, jeśli chcesz zobaczyć właśnie ją wkleiłam u siebie.
Pozdrawiam Danuta aktualne
Moje linki
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Poczekam na Twoje Chryzantemy a przy okazji zobaczyłam nie znaną mi bylinę Złocień arktyczny - piękna zwarta kępa - ładnie wygląda.
Twoja to Chrysanthemum arcticum (Złocień arktyczny) i raczej nie używa sie określenia maruna.
Moje maruny są ciut inne i nazywają się Tanacetum parthenium (Złocień maruna) - mam w kilku odmianach. Trzeba by posadzić obok siebie i dokładnie zaobserwować różnice - co Ty na to - zabawimy się ?
Podstawowa różnica to termin kwitnienia bo maruny kwitną praktycznie cały sezon, wystarczy je odpowiednio przycinać a Złocień arktyczny to jesienny kwiat i kwiaty sa większe.
Awatar użytkownika
Olusia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 gru 2007, o 21:38

Post »

Jadziu i u mnie kwitnie Twój złocień arktyczny.
Ale co zrobić by było mniej zielonej masy a więcej kwiatów?
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

OLU dobre pytanie może częściej go rozdziela wtedy może będzie lepiej kwitnąć .U mnie w małej kępce jest sporo kwiatów jak na takie maleństwo
KRYSIU możemy sie zabawić nic nie tracimy a zyskujemy nowe towarzystwo w ogrodzie .Czyli chciałabyś przysposobić kępkę tego złocienia .Masz rację to jesienny kwiat i zawsze czekam na jego kwiaty z utęsknieniem. Takie całoroczne Maruny u mnie też się wszędzie wysiewają i mnie to nie przeszkadza
DANUSIU widziałam Twoją Myriam i właśnie o taki kwiat mi chodzi a nie mumie na wpół rozkwitniętą .Dlatego nie podoba mi się Eden Rose
STASIU nie są zdrowe moje róże poza kilkoma wyjątkami .Na All można kupić fajne róże .Teraz kupowałam u mojej pani na targu Generała de Gaullea i u niej też podrożały róże kosztują już 8 zł ,ale w porównaniu z renomowanymi szkółkami to pestka .Jutro pokażę o ile nie będzie deszczu mój piękny krzaczorek Eyes for You .Ileż on ma paków to samo Burgund Iceberg .Oby jutro znów nie lało ;:174 .tak kwiaty wyglądały w czerwcu .Sama jestem ciekawa jak wyglądają w pażdzierniku ,bo to ubiegłoroczny jesienny nabytek
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

no właśnie u mnie złocień ten to się tak rozlazł ale czy taki pewnie tak
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jadziu bardzo chętnie przyjęłabym taka sadzonkę Złocienia arktycznego, on faktycznie rozłazi się jak inne złocienie rozłogami ( taki ich urok) ale to tez zależy od stanowiska.
Co do pytania koleżanki odnośnie dużej ilości liści w stosunku do ilości kwiatów to on potrzebuje ubogiej ziemi bo wymagania ma niewielkie. Do tego trzeba uważać z azotem przy nawożeniu, jedynie jeśli już chcemy dokarmić to tylko nawozem do kwiatów kwitnących ze znikomą ilością azotu. Tak maja niektóre rośliny i czasami lepiej nie dać nic niż dać coś nieodpowiedniego. Wtedy zostaje nam podziwianie liści ... :;230
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Raj dla moich oczu. Eyes for You jest zjawiskowa. ;:138
U mnie maruna arktyczna również zaczęła kwitnienie i chyba sobie trochę ją podzielę, niech kwitnie w kilku miejscach i rozjaśnia jesienny ogród.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”