Moje spełnione marzenie - tu.ja cz.6

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 mar 2011, o 17:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Moje spełnione marzenie - tu.ja cz.6

Post »

I ja poproszę sieweczkę lub nasionka ;:108
Wypatrz, czym mogłabym się ewentualnie odwdzięczyć :)
Awatar użytkownika
Kriss1515
1000p
1000p
Od: 15 cze 2012, o 21:16

Post »

Hej :wit
wpadam z rewizytą :wink: Przejrzałem wątek. Muszę powiedzieć że ogród piękny i taki kolorowy ;:63
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wróciłam... :D Witam miłych Gości!
Nie byłabym sobą gdybym z wyjazdu nie przywiozła czegoś "zielonego" :wink: Tym razem moja działka wzbogaciła się o 4 odmiany zimujących chryzantem i marcinka w niesamowitym buraczkowym kolorze :tan, a do tego 2 paczki cebulek i nasiona dziwnej rośliny. Muszę ją dać do identyfikacji, ale nie wiem jak zrzucić zdjęcia z komórki :oops: A może ktoś wie co to za dziwo: roślina jednoroczna, wielkich rozmiarów, kwiaty pomarańczowe z wyglądu przypominają pojedyncze dalie.

Agness dopiero na Forum przekonałam się jak wiele różnych marcinków istnieje i teraz nie wyobrażam sobie bez nich jesieni. Tym bardziej, że w zasadzie marcinki są bezobsługowe. A takie rośliny lubię najbardziej.

Krysiu miałam kilka różnych trójsklepek i niestety tylko ta biała mi została :( Chyba dostała najlepszą "miejscówkę". Wygląda na to, że mamy ten sam skład powojnikowy :D

Jacku nasiona masz jak w banku - jedne i drugie. Ja dopiero niedawno w jakiejś ogrodniczej gazecie zobaczyłam żeleźniak o różowych kwiatach - to żeleźniak bulwiasty. Bardzo chciałabym go zdobyć.

Izuś mój też jest żółty, innego nie mam choć bardzo bym chciała mieć. Na kwiaty czekałam 2 lata. Może i Twój zakwitnie w przyszłym sezonie.

Basiu dziękuję! Jestem pełna podziwu jak szybko zmienia się twoja działka. Po cichutku podglądam. Możesz być pewna, że będzie pięknie. Niestety mój wyjazd do Łodzi nie wypali w tym roku :( A co do kwiatów to może mogłabym Ci coś podesłać..?

Justynko dla Ciebie siewka zaklepana. Wiem, że podobnie jak ja nie przepadasz za sianiem ;:196

Witaj Kriss! Miło mi, że zajrzałeś i spodobało Ci się.

Wczoraj byłam na działce posadzić swoje łupy i zrobiłam kilka zdjęć. Na działce dominują marcinki i chryzantemy, ale róż też sporo kwitnie. Nawet powojniki obudziły się :roll:
Obrazek - zakwitła nareszcie świecznica - nie sądziłam, że tak pachnie...
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

No gdzie nie zajrzę - tam świecznica. Normalnie prześladuje mnie ta roślina....
Izo przyleciałam zameldować, ze już kwitną białe niskie marcinki od Ciebie, Bardzo się rozrosły i na wiosnę będę mogła obdarować nimi miłą sąsiadkę ;:138
Na nasiona eszolcji oczywiście będę baaaardzo chętna :lol:
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Twoja wielka jednoroczna to może być titonia :D Jeśli możesz, zostaw mi kilka nasion, w tym roku mi się nie udało uhodować (a Christynkrysi tak :D). Żeleźniaka też pragnę, jeśli jakiś został.
Remont nadal trwa, choć jest duża szansa, że od dziś będzie ciepło, bo panowie fachowcy podłączają kaloryfery. I to będzie koniec w tym roku ;:oj
Sadzonka chryzantemy ma zamiar zakwitnąć :tan Reszta roślin buja się w najlepsze na wietrze.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

A moja świecznica za boga nie chce kwitnąć.
Od miesiąca ma pąki i stoi jak zaczarowana. :roll:
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu cieszę się, że marcinki pokazały klasę i kwitną. To takie "forumowe wędrowniczki". Do mnie przyjechały z Wrocławia od Comci, a ode mnie do kilku innych ogrodów :tan A może chcesz jeszcze jakieś inne kolory? Na nasiona jesteś zapisana ;:108

Basiu oglądaj i zapisuj, a potem daj znać.

Ewuniu jesteś wielka! Sprawdziłam - to na pewno jest titonia. Skąd wiedziałaś? ;:oj Ja pierwszy raz widziałam coś takiego. U Krysi jakoś nie rzuciła mi się w oczy o dziwo! Może nie była tak wielka...? U Niej tyle roślin ciekawych, że trudno wszystkie spamiętać. Żeleźniaka dostaniesz. Brawa dla chryzantemy ;:138 . Cieszę się, że Twoja remontowa gehenna dobiega końca i zdążyliście przed zimą. Po cichu liczę na długą i ciepłą jesień. Mam sporo cebul do posadzenia. Może uda mi się przesadzić róże nawet...

Grażynko może i u Ciebie świecznica zdąży zakwitnąć...Oglądając u innych kwitnące znacznie wcześniej też miałam obawy czy zobaczę kwiaty na swojej. Tym bardziej, że to jej debiut.

Cebulki przywiezione z podróży :wink:
Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek - kobea szaleje - wlazła już na bzy i przymierza się do róż rosnących w pobliżu :shock:
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Po prostu miałam w ogrodzie titonię, a jej wielkość zrobiła na mnie wrażenie :D Mogłaś nie zwrócić uwagi, bo kwitnie dość późno, ale za to w jakim kolorze :shock:
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Świecznica piękna! Moja jeszcze w pąkach.
Tak samo pomyślałem o titoni po Twoim opisie. Jest naprawdę olbrzymia jak na jednoroczną roślinę. Jedna sadzonka zajmuje 1m2, jak nie więcej.
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08

Post »

Śliczna kobea. ;:oj
Miłego dnia ;:3
:wit
x-ja
---
Od: 11 wrz 2008, o 19:15

Post »

Przyszłam się przywitać :wit
U mnie leje nie żałuje u Ciebie pewnie podobnie .
Miłej niedzieli ;:167
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Izuniu u mnie też Świecznica zakwitła - ma chyba ze 4 kwiaty ale dzis tak niemiłosiernie padało,że aparatu nie wyjmowałam. Byliśmy chwilkę na działce bo była taka potrzeba. Titonii nie zauważyłaś bo prawie w tej części działki nie byliśmy. Rośnie przy sporej kępie Dzielżanów przy płocie od strony alejki i zlewa się w jedną całość.
Nasiona zbierałam choć na początku kilka główek z nasionami przeoczyłam i wysypały się ... strasznie kujące te nasienniki ale znalazłam sposób na ich wyłuskiwanie.
Jak się ma lecznicza nalewka bo zapomniałam zapytać - starczyło liści ?
Co to jest - Astry czy Chryzantemy ? Śliczny kolor- delikatne wysycenie bez tej żarówiastej żółci podkreślała by Chryzantemy ciemno-czerwone.

Obrazek

ewamaj66 w pierwszej kolejności dla Ciebie zbierałam bo czuję się zobowiązana wobec Ciebie a i z czystej koleżeńskiej przysługi tez bym zbierała.
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04

Post »

Izo - pewnie że chcę, tylko gdzie ja je posadzę????????
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 mar 2011, o 17:29

Post »

Izo, bardzo dziękuję ;:196 . takie konszachty, tych, co to za sianem niespecjalnie przepadają :;230
Znalazłam sieweczkę języczki-zaklepać?
Miłej niedzieli-może dla odmiany bezwietrznej i bezdeszczowej :wit
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewuś masz rację - robi wrażenie! Trudno przejść obojętnie obok kwitnącego egzemplarza. Spróbuję się z nią zmierzyć w przyszłym roku.
Jacku w takim razie brawa dla Ciebie. Rozumiem, że rośnie lub rosła w Twoim ogrodzie titonia. Jak są pąki to i szansa na kwiaty. Mam nadzieję, że z roku na rok świecznica będzie coraz bardziej ukwiecona.
Dziękuję Krysiu ;:196
Witaj Eluś! Miło, że zajrzałaś. Cieszę się, że znów odwiedzasz FO. Często myślałam o Tobie... U mnie może nie leje, ale pada i to mnie nawet cieszy, bo na działce pustynia miejscami.
Krysiu dzielżany kojarzę, a titonii nie :oops: Też się pokłułam tymi nasiennikami. Tym bardziej, że urywałam a nie ucinałam. Nie wiem czy są odpowiednio dojrzałe, ale wiosną sprawdzimy. Niestety maruny było trochę mało. Mimo to M nalewkę zrobił i stosuje. Zobaczymy jaki efekt będzie. Na fotce którą zacytowałaś jest chryzantema - mała, kompaktowa i w całości wygląda tak:
Obrazek

Marysiu jak to gdzie?! Na działce. Masz sporo miejsca, a marcinki są niewymagające. Czy wybierasz się jeszcze w tym miesiącu na działkę? Jeśli tak, to mogę Ci wysłać ( bo raczej nie będę na Jadwigi w Gdańsku) po kawałku.
Justynko nie dziękuj. Musimy się wspierać. Siewka na zbyciu? Pewnie, że chcę ;:108 Pogoda niestety jesienna i bardziej listopadowa niż październikowa. Czeka mnie sadzenie wiosennych cebul, a ja tak nie lubię grzebać w zimnej i mokrej ziemi ;:185

Udało mi się dziś złapać kilka słonecznych chwil i poleciałam na działkę by choć popatrzeć. Na kopanie i sadzenie nie zdecydowałam się, ale fotki zrobiłam. Coraz smutniej, ale jest jeszcze na czym oko zawiesić. Chryzantemy i marcinki rozkręcają się na dobre.
Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”