AgaNet - mój kawałek Szkocji, cz.5; I znowu WIOSNA !!!
- Wanda7
- -Moderator Forum-.
- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: AgaNet - mój kawałek Szkocji, cz.5; I znowu WIOSNA !!!
Ja rozchodników kiedyś bardzo nie lubiłam. Wydawały mi się pospolite. Ale gdy w szkólcezobaczyłam, jak rosną w olbrzymiej rozległej kępie i do tego umiejętnie zestawione z innymi bylinami, dostrzegłam ich urodę. Mam teraz cały szpalerek i jesienną porą nie wyobrażam sobie, by ich u mnie zabrakło. Szczególnie piękn ie komponują się z trawami. Pozdrawiam Aga 

-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 paź 2008, o 20:26
- Kontakt:
Aga, ta podzielona żurawka to Ginger Ale. 

- Locutus
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
A wiesz, że u mnie w poniedziałek też były koszmarne wiatry? Drewnianą ławkę, która służy jednocześnie jako skrzynka (i jest wypełniona) wywróciło, kompostownik rozwaliło na czynniki pierwsze... Szczęśliwie strat w roślinach nie mam...
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam!
LOKI
Agatko wracając do żurawek to tak chciałam aż z lupą patrzeć na ich kwiaty i stwierdziłam że te z jasnymi listeczkami mają takie kielichowate .Ja przecież też mam ale są inne. Przy okazji zrób zdjęcie samego kwiatka w zbliżeniu.Chyba że się mylę. pozdrawiam 

- Margo2
- Od: 8 lut 2010, o 12:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Czy wszystkie rozchodniki pokładają się? Chyba tylko te brązowe?
Czy tam nie ma słońca? jaka to strona?
Rozchodniki faktycznie lubią słoneczko
Czy tam nie ma słońca? jaka to strona?
Rozchodniki faktycznie lubią słoneczko
- Sure
- Od: 5 lip 2010, o 21:03
Ach, rozchodniki! Cudne są!
U mnie też aktualnie na tapecie, ale dużo mniej spektakularne, jeszcze się nei rozrosły. Sadziłam malutkie sadzonki zamawiane w sklepie internetowym (przyszły naprawdę maciupkie). Myślę, ze przyszłej jesieni będą cieszyć, jeśli się całkiem tym ogrodem nie zniechęcę. Jeszcze sobie zrobiłam sabotaż i zaolejowałam tarasy przed zimą. No i ciągle mokre są, nie można posiedzieć w słoneczku i podziwiać otoczenia...

U mnie też aktualnie na tapecie, ale dużo mniej spektakularne, jeszcze się nei rozrosły. Sadziłam malutkie sadzonki zamawiane w sklepie internetowym (przyszły naprawdę maciupkie). Myślę, ze przyszłej jesieni będą cieszyć, jeśli się całkiem tym ogrodem nie zniechęcę. Jeszcze sobie zrobiłam sabotaż i zaolejowałam tarasy przed zimą. No i ciągle mokre są, nie można posiedzieć w słoneczku i podziwiać otoczenia...

pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
ogród Agaty - cz.4
- AgaNet
- Od: 26 sie 2010, o 11:00

Lulka - tak, ja z łatwością ukorzeniałam nawet takie niechcący ułamane. NIe ukorzeniałam jedynie białego, może bardziej wymagający ? Chociaż nie sądzę.
Jule - ja kiedyś za nimi też nie przepadałam, ale od jakiegoś czasu znowu mi podchodzą

Agatka123 - zakupy to jest to

Edulkocie - no i to tak właśnie jest w tym naszym ogrodowaniu... roślinne miłości przychodzaąi odchodzą i potem czasami dopadają nas znowu

ElleBelle - u mnie motyli w tym roku naprawdę zastraszająco mało ! W sumie to chyba mogłabym je na palcach jednej ręki policzyć....

Wandziu - ja miałam dokładnie tak samo !!!
Iga - dziękuję za identyfikację

Loki - no i u mnie po ostatnich wiatrach o dziwo w ogrodzie strat nie ma... A u ciebie to ładnie musiało dmuchać skoro i ławkę i kompostownik wzięło w obroty

Maria Michalska - zaraz postaram się coś sfocić !
Margo - pokładają się wszystkie oprócz tego z pstrymi liśmi. ALe to młoda sadzonka, więc jeszcze się nie rozrosła. Częśc z nich ma słonce od rana do południa, a druga część od południa do wieczora. No i glina u mnie, więc pewnie masz rację z tym pisakiem... trzeba będzie je podsypać.
Sure - ogrodowe znużenie każdego z nas dopada... ja tak miałam przez większą częśc lata... nosa na dwór nie szło wystawić to i ogród jakoś mało cieszył... Będzie lepiej !
- AgaNet
Marysiu - obiecana fotka kwiatów żurawki :

kwiaty nie są pełne, ale całkiem sporo ich na jednym pędzie, dość blisko ułożone
kwiaty nie są pełne, ale całkiem sporo ich na jednym pędzie, dość blisko ułożone

- sweety
- Od: 20 mar 2012, o 09:37
Co prawda kwiaty nie sę pełne, ale przepiękne 

- AgaNet
Zanim całkiem się ściemni zdążyłam zrobić kilka fotek:
niektóre hosty już mocno czują jesień...

inne jeszcze dzielnie się trzymają

w radio dziś zapowiedzieli ze nocą w niektórych miejscach temperatura może spać do zera
zobaczymy jak będzie u mnie. Pewnie zetnie wszystkie hosty...
Za to żurawki ciągle w świetnej formie
Peppermint Spice - jeśli mnie pamięć nie myli

i klonik 'dissectum garnet' łapie jesienny kolor

świetne sa te listki

Dziś na wyprzedaży kupiłam bardzo podobnego do powyższego - klona "Tamukeyama". Chcę go posadzić przed domem, bo tam na rabacie brakowało mi właśnie takiego akcentu. Drzewko trochę zabiedzone, parę gałązek juz łysawych, ale liczę że się u mnie zaaklimatyzuje i odżyje wiosną
Powinien sie ładnie odbijać tą czerwienią na tle jasnej elewacji domu. Jeszcze niestety nie posadziłam, bo oczywiście zaczęło padać......
-- 3 paź 2012, o 19:41 --
dłuuuuugo świetnie wyglądają
i za to je tak lubię 
np taka:

albo taka:

resztę muszę sfocić
może jutro 
niektóre hosty już mocno czują jesień...
inne jeszcze dzielnie się trzymają

w radio dziś zapowiedzieli ze nocą w niektórych miejscach temperatura może spać do zera

Za to żurawki ciągle w świetnej formie

Peppermint Spice - jeśli mnie pamięć nie myli
i klonik 'dissectum garnet' łapie jesienny kolor
świetne sa te listki

Dziś na wyprzedaży kupiłam bardzo podobnego do powyższego - klona "Tamukeyama". Chcę go posadzić przed domem, bo tam na rabacie brakowało mi właśnie takiego akcentu. Drzewko trochę zabiedzone, parę gałązek juz łysawych, ale liczę że się u mnie zaaklimatyzuje i odżyje wiosną

Powinien sie ładnie odbijać tą czerwienią na tle jasnej elewacji domu. Jeszcze niestety nie posadziłam, bo oczywiście zaczęło padać......
-- 3 paź 2012, o 19:41 --
No właśnie. A do tego fajne liście i kolorysweety pisze:Co prawda kwiaty nie sę pełne, ale przepiękne

np taka:
albo taka:
resztę muszę sfocić

- Margo2
- Od: 8 lut 2010, o 12:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
jeśli rozchodniki mają pół dnia słońce to nie chodzi o to. Moje też nie rosną w pełnym słońcu. Raczej mają trudne warunki słoneczne. Myslę, że bardziej chodzi o gline. Ja bym na Twoim miejscu wykopała je wiosną, a może nawet teraz i zmieszała ziemię z piaskiem. No i chyba one nie lubią za dużo nawożenia. Musiałabyś omijac je przy rozsypywaniu nawozu.
Prześliczny u Ciebie Garnet. Mój chyba nie zyje, bo po pierwsze w ogóle się nie rozrósł, po drugie wcale się nie przebarwia,. Jak rowinął listki wiosną tak jest, a nawet gorzej, bo listki wyglądają jak poparzone. Wiosną zamierzam go przesadzić na bardziej cieniste stanowiko. Może w dodatku towarzystwo tuj mu nie odpowiada
Prześliczny u Ciebie Garnet. Mój chyba nie zyje, bo po pierwsze w ogóle się nie rozrósł, po drugie wcale się nie przebarwia,. Jak rowinął listki wiosną tak jest, a nawet gorzej, bo listki wyglądają jak poparzone. Wiosną zamierzam go przesadzić na bardziej cieniste stanowiko. Może w dodatku towarzystwo tuj mu nie odpowiada
Aga...... chyba się nie mylę że kwiaty tej Twojej żurawki są inne bardziej okazałe .Bo przecież ja mam też ale są inne bardziej drobne.. A co do funkii to u mnie tak samo wyglądają.
do usłyszenia.
do usłyszenia.

- AgaNet
Maria - wiesz co, one nie sa jakos specjanie większe od innych żurawkowych kwiatów... mają żywy kolorek i dośc ściśle są ułożone na pędach - pewnie stąd ten efekt ?
Masz ochotę na sadzonkę ? Mogę podesłać
i jeszcze raz fotka dla ciebie - tym razem w szerszym ujęciu. Tak są posadzone 3 szt tej żurawki

Margo - masz rację z tym piachem ! Nie nawoziłam ich jakoś specjalnie, ale w przyszlym sezonie ominę je z nawożeniem wiosną.
Myslisz że mozna je jeszcze teraz wykopac i podsypac ? Ciągle kwitną... chyba lepiej poczekam. Jakoś nie bardzo nawet mi się chce walczyć z takimiwielkimi kępami....
Masz jakies doświadczenia z przesadzaniem garnetów? Bo wczoraj kupiłąm całkiem sporego klona, też z takimi pierzastymi liśćmi, tylko takiego zabiedzonego. Musze go dziś posadzić, i zastanawiam się jakie mu przygotowac stanowisko żeby sie dobrze przyjął i wiosną wypuscił masę pięknych liści
-- 4 paź 2012, o 08:01 --
Przymrozku w nocy nie było, zera tez u mnie nie było
Dziś ma być całkiem ładna pogoda
tyle że już zimno... rano tylko 5 stopni...
'Spirit of freedom' ma jeszcze sporo pąków... czy zdązy zakwitnąć?

Masz ochotę na sadzonkę ? Mogę podesłać

i jeszcze raz fotka dla ciebie - tym razem w szerszym ujęciu. Tak są posadzone 3 szt tej żurawki
Margo - masz rację z tym piachem ! Nie nawoziłam ich jakoś specjalnie, ale w przyszlym sezonie ominę je z nawożeniem wiosną.
Myslisz że mozna je jeszcze teraz wykopac i podsypac ? Ciągle kwitną... chyba lepiej poczekam. Jakoś nie bardzo nawet mi się chce walczyć z takimiwielkimi kępami....
Masz jakies doświadczenia z przesadzaniem garnetów? Bo wczoraj kupiłąm całkiem sporego klona, też z takimi pierzastymi liśćmi, tylko takiego zabiedzonego. Musze go dziś posadzić, i zastanawiam się jakie mu przygotowac stanowisko żeby sie dobrze przyjął i wiosną wypuscił masę pięknych liści

-- 4 paź 2012, o 08:01 --

Przymrozku w nocy nie było, zera tez u mnie nie było

Dziś ma być całkiem ładna pogoda

'Spirit of freedom' ma jeszcze sporo pąków... czy zdązy zakwitnąć?
Aguś, ładnie Ci kwitną żurawki i w ogóle są bardzo dorodne... u mnie zupełnie nie chcą rosnąć
Pokaż tego nowego klona?
Pozdrawiam słonecznie!

Pokaż tego nowego klona?
Pozdrawiam słonecznie!
- AgaNet
Aga - nie wszystkie żurawki dobrze u mnie rosną w gruncie... ziemia ciężka, gliniasta i mokra bo przeciez leje sporo. Staram się im jakoś te dołki lepiej naszykowac, ale niektóre żurawki najlepiej u mnie rosną w donicach. I tyle. Parę wypadło bo jakoś się u mnie nie zaaklimatyzowały, albo nie zdązyłam odratować na czas
Fotki zaraz postaram się zrobić
Dziś mam wolne
i pogoda ładna
mam sporo planów, co prawda nie ogrodowych bo fryzjer i inne takie, ale liczę ze sporo uda mi się dziś zrobić 

Fotki zaraz postaram się zrobić