AgaNet - mój kawałek Szkocji, cz.5; I znowu WIOSNA !!!

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: AgaNet - mój kawałek Szkocji, cz.5; I znowu WIOSNA !!!

Post »

Ja rozchodników kiedyś bardzo nie lubiłam. Wydawały mi się pospolite. Ale gdy w szkólcezobaczyłam, jak rosną w olbrzymiej rozległej kępie i do tego umiejętnie zestawione z innymi bylinami, dostrzegłam ich urodę. Mam teraz cały szpalerek i jesienną porą nie wyobrażam sobie, by ich u mnie zabrakło. Szczególnie piękn ie komponują się z trawami. Pozdrawiam Aga :wit
iga23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2008, o 20:26
Kontakt:

Post »

Aga, ta podzielona żurawka to Ginger Ale. :roll:
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

A wiesz, że u mnie w poniedziałek też były koszmarne wiatry? Drewnianą ławkę, która służy jednocześnie jako skrzynka (i jest wypełniona) wywróciło, kompostownik rozwaliło na czynniki pierwsze... Szczęśliwie strat w roślinach nie mam...

Pozdrawiam!
LOKI
maryna45m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 gru 2009, o 17:02

Post »

Agatko wracając do żurawek to tak chciałam aż z lupą patrzeć na ich kwiaty i stwierdziłam że te z jasnymi listeczkami mają takie kielichowate .Ja przecież też mam ale są inne. Przy okazji zrób zdjęcie samego kwiatka w zbliżeniu.Chyba że się mylę. pozdrawiam :;230
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Czy wszystkie rozchodniki pokładają się? Chyba tylko te brązowe?
Czy tam nie ma słońca? jaka to strona?
Rozchodniki faktycznie lubią słoneczko
Awatar użytkownika
Sure
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2010, o 21:03

Post »

Ach, rozchodniki! Cudne są! ;:108
U mnie też aktualnie na tapecie, ale dużo mniej spektakularne, jeszcze się nei rozrosły. Sadziłam malutkie sadzonki zamawiane w sklepie internetowym (przyszły naprawdę maciupkie). Myślę, ze przyszłej jesieni będą cieszyć, jeśli się całkiem tym ogrodem nie zniechęcę. Jeszcze sobie zrobiłam sabotaż i zaolejowałam tarasy przed zimą. No i ciągle mokre są, nie można posiedzieć w słoneczku i podziwiać otoczenia... :wink:
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2010, o 11:00

Post »

:wit

Lulka - tak, ja z łatwością ukorzeniałam nawet takie niechcący ułamane. NIe ukorzeniałam jedynie białego, może bardziej wymagający ? Chociaż nie sądzę.

Jule - ja kiedyś za nimi też nie przepadałam, ale od jakiegoś czasu znowu mi podchodzą :lol: tylko wkurza mnie to ich rozkładanie się na boki :evil:

Agatka123 - zakupy to jest to ;:215 jeśli chcesz jakiegoś z moich to możemy spróbować z wysyłką ;:108 nie wiem jak takie ucięte gałązki zniosą zakopertowanie przez parę dni, i czy potem uda sie je ukorzenić, ale spróbować można. Daj znać jak coś :)

Edulkocie - no i to tak właśnie jest w tym naszym ogrodowaniu... roślinne miłości przychodzaąi odchodzą i potem czasami dopadają nas znowu :lol: inaczej chyba byłoby nudno :lol:

ElleBelle - u mnie motyli w tym roku naprawdę zastraszająco mało ! W sumie to chyba mogłabym je na palcach jednej ręki policzyć.... :(

Wandziu - ja miałam dokładnie tak samo !!!

Iga - dziękuję za identyfikację ;:196 tak coś mi się po głowie tłukło, a nie chciałam tobie zawracać gitary. Choć przyznaję ze jak mi się zmyły napisy to mam problem z rozpoznaniem żurawek ;:131

Loki - no i u mnie po ostatnich wiatrach o dziwo w ogrodzie strat nie ma... A u ciebie to ładnie musiało dmuchać skoro i ławkę i kompostownik wzięło w obroty ;:224

Maria Michalska - zaraz postaram się coś sfocić !

Margo - pokładają się wszystkie oprócz tego z pstrymi liśmi. ALe to młoda sadzonka, więc jeszcze się nie rozrosła. Częśc z nich ma słonce od rana do południa, a druga część od południa do wieczora. No i glina u mnie, więc pewnie masz rację z tym pisakiem... trzeba będzie je podsypać.

Sure - ogrodowe znużenie każdego z nas dopada... ja tak miałam przez większą częśc lata... nosa na dwór nie szło wystawić to i ogród jakoś mało cieszył... Będzie lepiej !
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu - obiecana fotka kwiatów żurawki :

Obrazek

kwiaty nie są pełne, ale całkiem sporo ich na jednym pędzie, dość blisko ułożone :wit
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

Co prawda kwiaty nie sę pełne, ale przepiękne ;:138
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zanim całkiem się ściemni zdążyłam zrobić kilka fotek:

niektóre hosty już mocno czują jesień...
Obrazek

inne jeszcze dzielnie się trzymają :wink:
Obrazek

w radio dziś zapowiedzieli ze nocą w niektórych miejscach temperatura może spać do zera :shock: zobaczymy jak będzie u mnie. Pewnie zetnie wszystkie hosty...

Za to żurawki ciągle w świetnej formie :)

Peppermint Spice - jeśli mnie pamięć nie myli
Obrazek

i klonik 'dissectum garnet' łapie jesienny kolor
Obrazek

świetne sa te listki :)
Obrazek

Dziś na wyprzedaży kupiłam bardzo podobnego do powyższego - klona "Tamukeyama". Chcę go posadzić przed domem, bo tam na rabacie brakowało mi właśnie takiego akcentu. Drzewko trochę zabiedzone, parę gałązek juz łysawych, ale liczę że się u mnie zaaklimatyzuje i odżyje wiosną ;:173
Powinien sie ładnie odbijać tą czerwienią na tle jasnej elewacji domu. Jeszcze niestety nie posadziłam, bo oczywiście zaczęło padać......

-- 3 paź 2012, o 19:41 --
sweety pisze:Co prawda kwiaty nie sę pełne, ale przepiękne ;:138
No właśnie. A do tego fajne liście i kolory :D dłuuuuugo świetnie wyglądają :D i za to je tak lubię :D

np taka:
Obrazek

albo taka:
Obrazek

resztę muszę sfocić :lol: może jutro ;:224
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

jeśli rozchodniki mają pół dnia słońce to nie chodzi o to. Moje też nie rosną w pełnym słońcu. Raczej mają trudne warunki słoneczne. Myslę, że bardziej chodzi o gline. Ja bym na Twoim miejscu wykopała je wiosną, a może nawet teraz i zmieszała ziemię z piaskiem. No i chyba one nie lubią za dużo nawożenia. Musiałabyś omijac je przy rozsypywaniu nawozu.
Prześliczny u Ciebie Garnet. Mój chyba nie zyje, bo po pierwsze w ogóle się nie rozrósł, po drugie wcale się nie przebarwia,. Jak rowinął listki wiosną tak jest, a nawet gorzej, bo listki wyglądają jak poparzone. Wiosną zamierzam go przesadzić na bardziej cieniste stanowiko. Może w dodatku towarzystwo tuj mu nie odpowiada
maryna45m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 gru 2009, o 17:02

Post »

Aga...... chyba się nie mylę że kwiaty tej Twojej żurawki są inne bardziej okazałe .Bo przecież ja mam też ale są inne bardziej drobne.. A co do funkii to u mnie tak samo wyglądają.
do usłyszenia. :;230
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Maria - wiesz co, one nie sa jakos specjanie większe od innych żurawkowych kwiatów... mają żywy kolorek i dośc ściśle są ułożone na pędach - pewnie stąd ten efekt ?
Masz ochotę na sadzonkę ? Mogę podesłać :D

i jeszcze raz fotka dla ciebie - tym razem w szerszym ujęciu. Tak są posadzone 3 szt tej żurawki
Obrazek

Margo - masz rację z tym piachem ! Nie nawoziłam ich jakoś specjalnie, ale w przyszlym sezonie ominę je z nawożeniem wiosną.
Myslisz że mozna je jeszcze teraz wykopac i podsypac ? Ciągle kwitną... chyba lepiej poczekam. Jakoś nie bardzo nawet mi się chce walczyć z takimiwielkimi kępami....

Masz jakies doświadczenia z przesadzaniem garnetów? Bo wczoraj kupiłąm całkiem sporego klona, też z takimi pierzastymi liśćmi, tylko takiego zabiedzonego. Musze go dziś posadzić, i zastanawiam się jakie mu przygotowac stanowisko żeby sie dobrze przyjął i wiosną wypuscił masę pięknych liści :)

-- 4 paź 2012, o 08:01 --
:wit
Przymrozku w nocy nie było, zera tez u mnie nie było :)
Dziś ma być całkiem ładna pogoda ;:3 tyle że już zimno... rano tylko 5 stopni...

'Spirit of freedom' ma jeszcze sporo pąków... czy zdązy zakwitnąć?

Obrazek
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

Aguś, ładnie Ci kwitną żurawki i w ogóle są bardzo dorodne... u mnie zupełnie nie chcą rosnąć :roll:
Pokaż tego nowego klona?
Pozdrawiam słonecznie!
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aga - nie wszystkie żurawki dobrze u mnie rosną w gruncie... ziemia ciężka, gliniasta i mokra bo przeciez leje sporo. Staram się im jakoś te dołki lepiej naszykowac, ale niektóre żurawki najlepiej u mnie rosną w donicach. I tyle. Parę wypadło bo jakoś się u mnie nie zaaklimatyzowały, albo nie zdązyłam odratować na czas :roll:
Fotki zaraz postaram się zrobić :) Dziś mam wolne :heja i pogoda ładna :heja mam sporo planów, co prawda nie ogrodowych bo fryzjer i inne takie, ale liczę ze sporo uda mi się dziś zrobić :)
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”