Mój pas startowy, czyli wąska działka - cz. 4

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mój pas startowy, czyli wąska działka - cz. 4

Post »

Jaki koniec ;:124
Jeszcze nie znikaj.
Nie wiem co Ty chcesz od tych rabat.
Dla mnie jest ok.
Ale z drugiej strony jak coś w głowie się ubzdura, to cięzko wyplenić. Mam tak samo. Jedni mówią fajnie, a mnie się wydaje, że cos nie gra
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Śliczny ten rozchodnik!
Awatar użytkownika
JLG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 mar 2009, o 17:16

Post »

Do znudzenia będę powtarzać, że jesteś dla mnie tytanem pracy ;:180
Co do wyglądu rabaty: każdemu podoba się coś innego, poza tym rośliny są niewielkie i na efekt trzeba będzie poczekać. Dobrze, że sadzisz w dużych odległościach, u mnie nawet jak coś ładnie się komponuje to muszę rozsadzać, żeby się nie zagłuszało wzajemnie, wiesz jakie to głupie uczucie przesadzać roślinę o 30 cm od jej poprzedniego stanowiska?
I gdzie kupiłaś tą cudowną jodełkę Piccolo? właśnie o takiej myślę do mojej rabaty z brzozą...

Pamiętam też, że kiedyś miałaś Imperatę Red Baron - powiedz mi czy ona zimuje? niby na stronie pisze, że tak ale ja jakoś mam dziwne wątpliwości...
linki Lesi
aktualny
Pozdrawiam ciepło - Joasia
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 10:48

Post »

Gosiu - "koniec" odnosił się do fotek, nie do prac ogródkowych, bo tego mam jeszcze strasznie dużo.
A moje niezadowolenie z rabat... ta nowa jest ok, mimo, że rośliny małe, w większości. Cieszę się z większych odległości, jakoś tak bardziej jest to uporządkowane. Za to "stara" rabata przy ogrodzeniu mnie właśnie wkurza - przez to, że sadziłam gęsto to teraz nie mogę doprowadzić jej do satysfakcjonującego stanu. Powinnam wszystko wykopać i rozplanować jeszcze raz, ale staram się tego uniknąć i dlatego tak się męczę.

Marysiu - ja nie jestem fanką wysokich rozchodników (chociaż może posadzę jakiegoś, ale za jakąś niższą rośliną, żeby widać było głównie kwiatostany). Za to ten mnie zachwycił, bo kwiatki niziutko przy ziemi, kolor bardzo wyraźny, jest śliczny (ciekawe czy będzie mi się podobał na wiosnę i w lecie, czyli bez kwiatków, ale pewnie tak, po prostu będzie niziutką okrywówką).

Asiu - ja tak naprawdę robię niewiele, tzn. mam okropne zaległości w odchwaszczaniu i porządkowaniu. Presja chwastów jest tak duża, że zazwyczaj opadają mi ręce i nic z tym nie robię. Mam nadzieję, że powoli się z tym uporam, po wyłożeniu włókniną i matą większości rabat. Ja też teraz jestem mądrzejsza i sadzę z zachowaniem miejsca na rozrośnięcie się. Ale muszę naprawić błędy przeszłości, czyli gęstego sadzenia.
Te ślicznoty jodełki kupiłam przez przypadek w Radzyminie. Byłam tam wczoraj załatwiać urzędowe sprawy. Szybki tel. do Joli, która mnie pokierowała do tego sklepu i zachwyt cenami :wink: Mają naprawdę sporo roślin tańszych. Nie wszystkie oczywiście, ale np. były niedrogie berberysy Admiration i Bagatelle, no i te jodełki - 15 zł, bukszpany po 12,50 (wcześniej widziałam najtańsze po 10 zł za małe sadzonki, a takie większe, jak kupiłam, były chyba po 18). Mieli też cisy Fastigiata Robusta (ale muszę poczytać co to ta robusta) i Dawid, ale to już dalsze plany.
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Oczar czarowny, a trawka to chyba turzyca Prairie Fire?
Pracusiu Ty - rabata w oczach pięknieje :)
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

A ja własnie na starych rabatach wiosną będe wszystko wykopywała i sadziła od nowa. Już w tym sezonie starałam się coś poprawić przesadzając tylko niektóre rośliny. Nie wyszło. Wiosną za to mnie czeka poszerzanie rabat i przesadzanie. Oczywiście dokupie iglaczków i traw. ;:138
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aguś, właśnie u Joli wcześniej pisałam, że podejrzewam, że to ta turzyca - ale wczoraj odkryłam, że niektóre listki ma rozwidlające się, nie takie pojedyńcze, jak zwykła turzyca, więc już sama nie wiem... Później wstawię fotkę, jak to wygląda, to może zerkniesz i porównasz. Dla mnie to o tyle istotne, że nie wiem, gdzie ją posadzić i jak się nią zajmować (zimowanie). Póki co poszła do sporej donicy (bo była w maleńkiej) i z nadejściem pierwszych mrozów wyląduje w nieogrzewanym garażu. Wolę nie sadzić jej teraz, bo czytałam, że te wrażliwce lepiej jednak sadzić wiosną/latem.

Wczoraj, korzystając z faktu, że przestało wreszcie wiać, ułożyliśmy resztę włókniny na rabacie i przycięliśmy ją do planowanego kształtu. R. musi jeszcze przekopać mały kawałek darni, ale już prawie gotowe.

Gosiu - no właśnie, ja robię to samo, tylko że to taka reakcja łańcuchowa - czekam z sadzeniem na przesadzenie innej rośliny, która nie może być przesadzona dopóki nie zwolni się miejsce po kolejnej, a ta ma jeszcze liście, więc czekam...Też muszę poszerzyć rabatę i w ogóle jakoś to ogarnąć. No i mam do posadzenia cebulki krokusów i hiacyntów. I warzywnik do przekopania. Nie mówiąc już o dalszej części pod trawnik (koło tej rabaty, przed tarasem) - tam będzie Meksyk, kamienie aż wystają z ziemi (ale to już naprawdę ostatni tak cholerny kawałek).
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

Dominiko, znam to uczucie, ze mam coś do posadzenia, ale miejsce zajęte, bo tam rośnie znów coś co musi iść w inne miejsce tak łańcuszek się wydłuża.
Na weekend zjeżdża M na urlop i chyba wykorzystam go wreszcie do ciężkich prac, bo sama nie daję rady, no nie daję- kręgosłup siada.
Nasionka doszły, dziękuję ;:196
Soczewka
1000p
1000p
Od: 9 mar 2010, o 10:35

Post »

dominikams pisze:
Obrazek

:wink:
Dominiko a co to za przepiękny maluszek po prawej stronie

Jodełki super duże rosną ?
Pozdrawiam Monika
Zapraszam do mojego ogrodu
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marzenko, ja też nie daję rady sama, więc doskonale rozumiem Twoje nadzieje w związku z powrotem M.

Monia - ten maluszek to sosna oścista, taka fajna niebieskawa jest. Wolno rośnie i zamierzam ją ciąć w jakiś (pół)okrągły kształt. A jodełki właśnie małe rosną, do pół metra.
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Cześć, wróciłam na łono rodziny ;:4
Oścista ma domeczek a moja nie i w tym roku bedzie tylko gdzieś kątek wynajmowała. No nie mam pomysłu a przesadzanie pierisów teraz to średnio mi się podoba.
Kupiłam wczoraj Gold Cone w Radyminie :;230 no jakoś mam słabą silną wolę.
Weekend ma być zimny, ciekawe czy uda Ci się poprzesuwać te zaplanowane roślinki.
Już Justynka z Ząbek wybiera się na zakupy do Radymina, zrobiłaś reklamę. Muszę się u nich upomnieć o jakiś rabat za ściąganie klientów :;230
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oooo, widzisz, a ja specjalnie nie wspominałam o Gold Cone w Radzyminie (widziałam, a jakże), żeby Cię nie drażnić :lol:

Jak dobrze, że Cię odblokowali :uszy
Soczewka
1000p
1000p
Od: 9 mar 2010, o 10:35

Post »

Kurcze na ościstą też mam ochotę, widziałam w jednej szkółce też takie maleństwa po 10 zł ale chciałam trochę większą. Tam gdzie miałaby być posadzona rośliny są już dość duże i taki mały szkrab całkowicie by znikł Chyba poczekam do wiosny może będzie większy wybór w większych okazach

O jodełkę też muszę popytać, bo bardzo mi się podoba, że taka malutka rośnie

Jola a co nabroiłaś, że Cię zablokowali?
Pozdrawiam Monika
Zapraszam do mojego ogrodu
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Dominiko, jak mogłaś nie powiedzieć ;:14 Ale moje czujne oko go wychwyciło. Na razie jednego bo nie wiem czy tam się więcej zmieści. Poza tym przyjemności trzeba dozować :lol:

Moniko, nic nie nabroiłam. Ja u siebie mam za słaby zasięg do pisania i ładowania zdjęć, mogę tylko czytać, więc robię na firmowym. A tu sobie wymyślili nowe systemy zabezpieczające i coś im się zawaliło. Serwery robocze pracowałały ale kontaktu ze światem nie było parę dni. Bałam się że zrobią tak że zablokują mi Fo, ale na szczęście mogę korzystać :tan
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja dbam o Twoje dobre samopoczucie Jolu :lol: Przecież zarzekałaś się, że nic i w ogóle, bo się nie wyrabiasz - nie chciałam dodawać Ci roboty :mrgreen: A zauważyłaś, że figurował tam pod trochę przekręconą nazwą (dyplomatycznie nie zwróciłam im uwagi, ale mnie kusiło :twisted: ).
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”